+ mer
SKATTKAMMER FRA JÆREN: I butikken Kant i Stavanger, selger gründer Frode Goa klær, smykker og krus med inspirasjon fra Jæren. Foto: Hilde Oreld

– Salget gikk over stokk og stein, og jeg tjente masse penger!

Frode Goa er seriegründer, kom på landslaget i surfing i en alder av 40 år og har bygget opp Kant, som ble kåret til Stavangers beste butikk i fjor. Det hele startet med et kurs i silketrykk...

STAVANGER

KANT

Navn: Frode Goa (43).

Selskap: Kant.

Forretningsidé: Fronter og videreformidler Jæren i form av bl.a. klær

Ambisjon: Lage en merkevare som leverer lokalt forankret design, kvalitet og tidløshet.

Finansiering: Egenkapital, gode kunder og ingen gjeld.

Eiere: Gründeren (100 %).

I et gammelt bokbinderi i gågaten i Stavanger sentrum finner vi ham, 43-åringen med lange, lyse lokker, kritthvite tenner og tatoverte armer. Hadde vinden blåst kraftigere, og fra en annen himmelretning, er det slett ikke sikkert vi ville vært like heldige. På butikkdøren hans henger det nemlig en lapp om reduserte åpningstider hos Kant. Dersom det er bølger på Jæren, stenger han butikken.

BEGRENSEDE ÅPNINGSTIDER: Hvis det er perfekte surfebølger på Jæren, stenger Frode Goa butikken. Foto: Hilde Oreld

– Kant er utelukkende refleksjoner fra Jæren. Alt du finner i butikken, er basert på historier tilknyttet Jæren, sier Frode Goa.

Butikken har han innredet i gammeldags hyttestil. Vareutvalget består utelukkende av ting han har designet selv, som smykker, emaljekopper, shortser, bukser, ullklær, t-skjorter og capser. Men det var langt fra gitt at det var dette som skulle bli levebrødet til Goa.

Fikk slakt på skolen

Unge Goa likte å tegne. Interiør, tegning, form og farge var hans lidenskap. Likevel ble han slaktet av lærerne på skolen. Håndskriften hans sto til stryk. Det samme gjorde frihåndstegningene hans.

– Det var demotiverende. Lærerne må skryte og be elevene øve mer!

SAMARBEID MED FIGGJO: Emaljekrusene til høyre er designet Frode Goa. Foto: Hilde Oreld

Likevel fortsatte Goa å tegne. Aller helst logoer og symboler. Ryktet gikk, og han fikk stadig nye illustrasjonsoppdrag. Da han ble en del av surfe-, skate- og snowboardmiljøet, malte han kunst på brettene. For 20 år siden laget han også en skatefilm som gikk for fulle hus. Samtidig startet han selskapet SHIT Skateboard Company med kompisen Kim Stokke. Selskapet eksisterer fortsatt. De solgte brett, t-skjorter, gensere, jeans, sko og annet. De hadde butikk i Stavanger og i Oslo. Så satt de kursen mot New York og Los Angeles før det sa bråstopp.

– Vi jobbet knallhardt og laget sykt mange produkter og klær. For ni år siden måtte vi melde oppbud. Jeg var helt nedkjørt og legen anbefalte meg å roe meg. Da jobbet jeg et par år som frilanser, sier han og legger til at merkevaren fortsatt eksisterer, men med en ny daglig leder.

– Vi signerte nettopp tidenes yngste norske, profesjonelle rullebrettkjører på 12 år.

Silketrykk ble redningen

I 20 år hadde Goa jobbet med klær og produsert hundretusenvis av plagg og brett med silketrykk, men han hadde aldri trykket selv.

– For syv år siden maste en kompis på meg om at vi burde gå på et kurs i silketrykk. Jeg var ganske lunken, men det endte med at jeg ble med. Min eksamen var en fugl med syv farger, og det var sykt vanskelig! Utfordringen var enorm, men jeg fikk det til. Jeg hadde knekt koden: det handler om å være ekstremt nøyaktig.

SILKETRYKKEREN: For syv år siden gikk Frode Goa på kurs i silketrykk. Nå trykker han sine egne t-skjorter. Foto: Hilde Oreld

Den siste dagen på kurset, spurte Goa om han kunne få trykke opp noen t-skjorter. Svaret var nei, for de manglet både rammer og maling til den slags. Goa fortsatte å mase, og til slutt fikk han ja.

– Da løp jeg til H&M og kjøpte tyve t-skjorter, laget silketrykk med ulike symboler og solgte til kompiser for 150 kroner.

For syv år siden maste en kompis på meg om at vi burde gå på et kurs i silketrykk. Jeg var ganske lunken, men det endte med at jeg ble med

Goa tegnet, trykket, drev med skateboard og bølgesurfet. Ryktet i surfemiljøet gikk, og på en musikkfestival leide Goa en stand, trykket opp haugevis med t-skjorter og solgte rubbel og bit.

– Jeg kjøpte økologiske t-skjorter fra Amercian Apparel, og dette var starten på mitt klesmerke Kant.

På landslaget i surfing

Goa laget en hjemmeside, pakket og sendte t-skjorter med egne silketrykk og motiver fra Jæren, som på norrønt betyr kant eller rand. Og i Stavanger var det mange ledige lokaler. Goa fikk kontrakt på én måned i en pop up-butikk. Det var da han fikk tak i mange gamle rekvisitter og bygget den opp i hyttestil.

– Salget gikk over stokk og stein, og jeg tjente masse penger!

SPORTY KAR: Frode Goa er på landslaget i surfing, og har også gode plasseringer i NM i snowboard og skateboard. Foto: Hilde Oreld

Huseier ønsket at jeg skulle leie videre. Etter å ha vært her noen år, ville huseieren doble leien, og det ble mye stress og usikkerhet. Men det har roet seg, og nå har jeg vært her i syv år, sier Goa og fyrer opp kaffetrakteren.

For tre år siden, i en alder av 40 år, kom jeg på landslaget

I tillegg til klær med eget silketrykk, samarbeider han med Figgjo om emaljekopper, en lokal sølvsmed på Bryne lager smykkene Goa har tegnet og luene er produsert med ull fra Sandnes Garn. Rundt tyve personer strikker i de fargene de vil, men følger Kant-gründerens oppskrift. Han selger også postkort. Bildene i sort hvitt har han tatt selv med sitt gamle Nikon FA.

Jeg kunne vært pappaen til noen på teamet

For to år siden passerte omsetningen millionen i butikk for første gang. Omsetningen på nett er også oppadgående, og kundene begynner å komme igjen for å kjøpe mer. Han selger også en del til turister.

STRIKKELUER: Rundt tyve personer leverer strikkeluer til Kant. De bestemmer fargene, Frode Goa mønsteret. Foto: Hilde Oreld

– Men nå har jeg operert med begrenset åpningstid i disse coronatider.

– Du har tidvis begrenset åpningstid ellers også, litt avhengig av bølgene på Jæren?

Goa ler. Han har vært en aktiv bølgesurfer i over tjue år, men da han lå nede for telling i 2011 ville han teste hvor sine personlige grenser for surfing gikk. Det ga resultater:

– For tre år siden, i en alder av 40 år, kom jeg på landslaget. Der har jeg vært siden. Jeg har vunnet Norgescup, vært med i EM og VM og ligget på toppen de fire siste årene. Nå vil jeg bare se hvor langt jeg kan nå. Det er kjempegøy, og jeg kunne vært pappaen til noen på teamet, sier mannen som også har deltatt i NM i både skateboard og snowboard.

– Men nå har surfingen tatt så mye tid at jeg må prioritere. Jeg skal ha tid til å bygge opp Kant videre også.

Lørdag
Vext
Gründerintervjuet