KjøpLogg inn
+ mer
TESLA-FOKUS: Vidar Mortensen og Andrea Bang i Charge Guard. Når Tesla gjør grep for å få batteriet til å vare så lenge som mulig, hvorfor kan ikke noen gjøre det samme for mobiltelefoner og nettbrett? Foto: Hilde Oreld

Slik får du mobilbatteriet til å vare dobbelt så lenge

Etter inspirasjon fra Tesla, sørger Charge Guard for forlenget levetid på batterier til mobiltelefoner og nettbrett, i tillegg til å varsle brann og sikre mot hacking.

Publisert 6. juli 2020 kl. 10.14
Oppdatert 6. juli 2020 klokken 11.01
Lesetid: 4 minutter
Artikkellengde er 840 ord

Charge Guard AS

Navn: Andrea Bang (28) og Vidar Mortensen (45).

Selskap: Charge Guard AS.

Forretningsidé: Intelligent ladestyring for forlenget batterilevetid og tryggere lading av mobiltelefoner og nettbrett.

Ambisjon: Omsette for 30 millioner kroner neste år.

Finansiering: 600.000 fra Innovasjon Norge, 600.000 fra EU, 200.000 fra Forskningsrådet og 1,1 million kroner i aksjekapital.

Eiere: Hovedaksjonærer er Vidar Mortensen (46%) og Åsulv Tønnesland (37%).

Misfornøyd med levetiden på batteriet i mobiltelefonen? Da er du ikke alene. I en internasjonal undersøkelse svarer mer enn 95 prosent at batterikapasiteten enten er veldig viktig eller kritisk for dem, og over halvparten lader telefonen hver eneste dag. Samtidig var det over 60 prosent som ikke visste at dersom telefonen står på lading over lang tid, reduserer det batteriets levetid.

Batteriets levetid påvirkes av to ting: om du alltid lader opp til 100 prosent og lar laderen stå i kontakten, og hvor raskt telefonen blir ladet opp

– Gjennomsnittlig levetid for et batteri til mobiltelefonen er på rundt 20 måneder, og mange av dem er betydelig svekket etter bare ett år, sier Andrea Bang.

28-åringen fra Kristiansand skulle opprinnelig bli sykepleier, men hoppet av utdanningen for heller å ta en bachelor i markedsføring og ledelse på Universitetet i Agder. Der var det fokus på entreprenørskap, og Bang startet det som i dag er blitt til Kristiansand internasjonale Dragefestival. Hun er fortsatt daglig leder for arrangementet som har utviklet seg til et integreringsprosjekt med mellom 5.000 og 6.000 deltakere.

Gründer? På ingen måte

Vidar Mortensen hadde aldri sett for seg å bli gründer da han var ferdig med utdannelsen:

– Jeg er så gammel at jeg har en cand. mag-grad og et bevis på at humanister kan brukes til så mangt, humre 45-åringen. Ved Høgskolen i Agder hadde han stilling som teknisk utviklingssjef for Norges største nettbaserte etterutdanningsprosjekt for lærere.

– Der startet jeg tradisjonen med «Vidar gjør ting han ikke kan», sier Mortensen, som senere jobbet i et dotcom-selskap som gikk ad undas etter et halvt år. Parallelt med jobbene han har hatt, har han alltid hjulpet gründere. Nå hadde Mortensen selv fått smaken på oppstarter:

– Jeg har hatt flere prosjekter sammen med sivilingeniør og gymnaskompis Åsulv Tønnesland. Han er en miljøbevisst fyr og full av ideer om miljøteknologi, blant annet for å redusere e-avfall.

Tilfeldigvis begynte Mortensen og Bang å jobbe på et felles prosjekt knyttet til oppstartsbedrifter, og slik ble Bang rekruttert til Charge Guard.

Fikk gründerideen fra Tesla

Tønnesland irriterte seg over den korte levetiden på mobilbatterier, og at de ofte var vanskelige å bytte. Det var heller ikke noe som ble dekket av garantien, og løsningen for de fleste var å kjøpe ny telefon.

– Samtidig kom Tesla med ladeløsninger og fokus på å få batteriet til å vare så lenge som mulig. Spørsmålet ble hvorfor ikke dette kunne overføres til mobiltelefoner og nettbrett?

Gjennomsnittlig levetid for et batteri til mobiltelefonen er på rundt 20 måneder, og mange av dem er betydelig svekket etter bare ett år

For to og et halv år siden stiftet Mortensen og Tønnesland selskapet Charge Guard.

– Batteriets levetid påvirkes av to ting: om du alltid lader opp til 100 prosent og lar laderen stå i kontakten og hvor raskt telefonen blir ladet opp. Ved å kontrollere disse to tingene kan vi doble eller tredoble batteriets levetid, sier Mortensen, som legger til at nesten alle mobilbrukere lader telefonen om natten, og da gjør det ikke noe om ladingen går tregt.

SATSER PÅ AMERIKANSK FOLKEFINANSIERING: Indiegogo er valgt for å hente 100.000 dollar. Foto: Hilde Oreld

– Løsningen er å stoppe ladingen litt før batteriet er fullt, samt å justere ned hastigheten på ladingen når det ikke er behov for hurtiglading. Da varer batteriet lenger, sier Bang som er ansatt som daglig leder i selskapet.

– Hvis telefonen din viser at det er 30 prosent batteri igjen og den plutselig faller til 10 prosent, betyr det at batteriet er slitt. Dette kunne vært unngått ved bruk av Charge Guard, legger hun til.

KAN BRUKES PÅ ALLE TELEFONER OG LADERE: Charge Guard er den lille, sorte klumpen mellom lader og usb-port. Foto: Hilde Oreld

Charge Guard er en liten, fysisk enhet og er et Kinder-egg:

Den kommuniserer med telefonen og styrer ladestrømmen for å forlenge levetiden på batteriet. I tillegg overvåker den temperaturen og fungerer som en brannalarm hvis det skjer ting i laderen eller mobilen som indikerer brannfare. Da vil den kutte strømmen for å stoppe et eventuelt tilløp før det tar fyr. Og det som har dukket opp i mediene i det siste, er oppfordringen om ikke å lade på offentlige steder fordi telefonen kan bli hacket.

– Charge Guard fungerer som et USB-kondom. Den stopper hacking via USB, sier Mortensen.

Fått en storfisk på kroken

I disse dager pågår en crowdfundingkampanje på den amerikanske folkefinansieringsplattformen Indiegogo. Målet er å samle inn 100.000 dollar.

– Hvordan skal Charge Guard distribueres?

– Vi har kommet i kontakt med EET Europarts, som er Europas største distributør av mobiltelefontilbehør. Det norske kontoret tente på ideen med én gang. Vi er også i dialog med et internasjonalt gave- og profileringsfirma, sier Mortensen som legger til at veiledende utsalgspris er 399 kroner. Målet er 30 millioner kroner i netto omsetning for det Kristiansandbaserte selskapet neste år.