+ mer
FULL FART I NOVEMBER OG DESEMBER Olivier Mukuta er gründer og daglig leder i Vipicash, og før jul er det mange som skal sende penger til hjemlandet. Foto: Hilde Oreld

– Det er mange investorer som er skeptiske til gründere med minoritetsbakgrunn

Olivier Mukuta er krigsflyktningen fra Kongo som ble gründer i Norge. Målet er å bli like store som Kahoot, men på sikker pengeoverføring til utlandet.

Vipicash AS

Navn: Olivier Mukuta (33).

Forretningsidé: Sikre pengeoverføringer fra Norge til utlandet ved å øremerke penger til gitte formål som skole og medisiner.

Ambisjon: 100 millioner transaksjoner i måneden.

Finansiering: 11 mill. fra Forskningsrådet, 1,8 mill. fra private investorer og 700.000 fra Innovasjon Norge.

Eiere: Mukuta (27%), resten av gründerteamet og engleinvestorer (73%).

Olivier Mukuta flyktet fra krigen i Kongo med familien som seksåring. I tolv år bodde de i en flyktningleir i Malawi, og som 18-åring kom han som kvoteflyktning sammen med sin mor og far til Mjøndalen. Da var det bare å lære seg norsk. Og det har han gjort med glans. Han tok videregående skole på to år, studerte medisinsk teknologi på Høgskolen i Oslo og fikk fast jobb som ingeniør på A-hus. Og som mange andre flyktninger sendte også Mukuta en fast del av lønnen tilbake til familien i Afrika. Men pengene gikk ikke nødvendigvis til det de var tiltenkt. Han snakket med andre flyktninger og forsto at det var et stort problem for alle.

PÅGÅENDE EMISJON: – Vi er kommet langt i prosessen med flere store VC-er, men finansiering er likevel en stor utfordring. Det er mange investorer som er skeptiske til gründere med minoritetsbakgrunn, sier Olivier Mukuta. Foto: Hilde Oreld

– Det ble en personlig sak. Dette har skjedd med meg, faren min og gode venner i Malawi. Jeg hadde en venn i leiren som ville kjøre Uber, men han hadde ingen bil. Han trengte 6.000 dollar for å kjøpe en bil, og sammen med andre venner som har flyttet fra leiren, bestemte vi oss for å spleise med ham. Vi skulle betale halvparten og han skulle sende meg en melding når han hadde fått pengene. Det viste seg at han aldri kjøpte en bil, men festet bort alt sammen. Den historien slo meg hardt!

Mukuta sa opp jobben for å bli gründer på heltid.

Har fått konsesjon fra Finanstilsynet

Penger som overføres til familiemedlemmer i hjemlandet kommer ofte ikke frem uten at mellomledd tar lovlige og ulovlige deler av beløpet. I tillegg er det ofte høye gebyrer knyttet til internasjonale overføringer.

Sammen med resten av gründerteamet utviklet Mukuta selskapet og plattformen Vipicash for kontantløse pengeoverførsler til utlandet. De har fått konsesjon fra Finanstilsynet, og kontantene fjernes ved å koble sendere direkte med utsalgssteder som tilbyr produkter eller tjenester som for eksempel apotek, sykehus, butikk eller skole.

HÅRETE MÅL: – Kahoot ble store. Vi skal bli det neste store selskapet som klekkes ut fra StartupLab, sier Olivier Mukata. Foto: Hilde Oreld

– Når en bruker registrerer seg, går han gjennom en hvitvaskingskontroll, oppretter en profil og velger tjeneste i plattformen. Vil han sende penger til mat, skole eller medisin? Hvis han skal sende skolepenger, får mottakeren ingen penger, men tjenesten skole.

Mukata gir et eksempel på en mottaker, en onkel i Uganda med skolebarn. Han får en sms om at skolepenger er betalt. Hverken han eller skolen får vite hvor pengene er sendt fra. Han må til skolen og vise frem sms-en med en pinkode og skolen må være registrert på plattformen til Vipicash for å kunne lese av pinkoden.

– Det blir som et slags gavekort, forklarer Mukuta.

Blir lansert før jul

Vipicash er testet ut i Uganda, Pakistan og Elfenbenskysten.

Vi med en annen bakgrunn tenker annerledes og mange av oss tar risiko og jobber veldig hardt for å få det til

– Da vi testet det ut, fikk vi mye oppmerksomhet fra frivillige organisasjoner som sender penger til u-land. Det var blant annet en organisasjon som spanderte solpaneler på Elfenbenskysten, for det hadde de hatt hell med tidligere. Men denne gangen hadde produsenten rappet pengene. Og tidligere i år ble jo statens investeringsfond Norfund svindlet for 100 millioner kroner som skulle til Kambodsja. De pengene gikk til et kontonummer i Mexico. Det er et åpenbart behov for å overføre sikre penger, sier gründeren som nå jobber med blant andre DNB, forskere og SOS Barnebyer.

SKUESPILLER: Han vant en Amanda for beste mannlige birolle i spillefilmen Welcome To Norway. Anders Basmo Christiansen vant for beste mannlige hovedrolle i samme film. Foto: Hilde Oreld

Hvor stort er markedet?

– Markedet er stort, og det er plass til mange. Vi er opptatt av å skape verdier og sikkerhet. Det skal være igjen nesten 100 kroner når det er sendt 100 kroner. Vi tar gebyrer for å sende og veksle valuta. Målet er 100 millioner transaksjoner neste år. Vår omsetning er 5 prosent av transaksjonene, sier Mukuta og legger til:

– Vi nærmer oss jul, og da er det mange som sender penger. Målet er 500 transaksjoner i november og desember. En gjennomsnittstransaksjon er på 10.000 kroner.

Kombinerer med å være skuespiller

Drømmen til Mukuta er at Vipicash blir en ledende aktør på sikring av pengeoverføring til utlandet.

Selskapet holder i disse dager også på med en emisjon. De skal hente inn et sted mellom 5 og 20 millioner kroner.

– Vi er kommet langt i prosessen med flere store VC-er, men finansiering er likevel en stor utfordring. Det er mange investorer som er skeptiske til gründere med minoritetsbakgrunn. Men vi med en annen bakgrunn tenker annerledes og mange av oss tar risiko og jobber veldig hardt for å få det til. Og det må jeg, for jeg har ingen rik onkel å ringe til.

HAR SAMARBEIDSPARTNERE: Både DNB og SOS Barnebyer samarbeider med Vipicash. Foto: Hilde Oreld

– Kahoot ble store. Vi skal bli det neste store selskapet som klekkes ut fra StartupLab, sier 33-åringen som tidligere har uttalt at drømmen er en Oscar. Og han er ikke helt ukjent med skuespilleryrket. Han vant Amanda for beste mannlige birolle i filmen «Welcome To Norway», der Anders Baasmo Christiansen vant Amandaprisen for beste mannlige hovedrolle i 2016.

– Jeg går straks i gang med innspilling av en ny tv-serie. Å kombinere gründerlivet med å være skuespiller er enkelt, fordi gründertilværelsen er så fleksibel.

Lørdag
Vext
Gründerintervjuet