+ mer
FRA FINANSMANN, VIA LÆRER TIL GRÜNDER: Dag Petter Sødermalm er gründer og daglig leder i Ungcash i Tønsberg. Foto: Hilde Oreld

Under 18 år? Slik får du lønnet arbeid

Han vant et reality-show på TVNorge, utdannet seg til økonom og senere lærer. Det var bak kateteret firebarnsfaren fikk ideen som skulle gjøre ham til gründer på heltid.

TØNSBERG

Ungcash AS

Navn: Dag Petter Søderman (47).

Forretningsidé: En plattform som kobler arbeidssøkende ungdom under 18 år med småjobber i private husholdninger.

Ambisjon: Vokse til Skandinavia, omsette for 170 mill. i året.

Finansiering: 150.000 kroner i egenkapital, ingen gjeld.

Eiere: Gründeren 100 prosent.

Vi skrur tiden tyve år tilbake og finner frem kanalvelgeren. Trykker på TVNorge og venter på ukens episode av den norske reality-tv-serien «Muldvarpen». 12 deltakere blir delt inn i grupper og løser oppgaver. Blant dem er også en muldvarp som skal sabotere oppdragene. På slutten av hver episode må deltakerne svare på spørsmål om muldvarpen. Den som visste minst måtte forlate programmet.

– Det var jeg som vant første sesong av «Muldvarpen», sier Dag Petter Søderman og smiler.

Senere ble han agent for klokkemerket Storm før han reiste til Australia og tok en master i økonomi.

– Da jeg kom hjem til Norge begynte jeg som finansrådgiver i Danske Bank.

BYR PÅ SEG SELV: Dag Petter Sødermalm på Gründerhuset i Tønsberg. Foto: Hilde Oreld

Der var han i fem år før han ble oppringt av en tidligere arbeidsgiver med spørsmål om han ville ta over Spenst treningssenter i Tønsberg. Det takket han ja til. I ti år drev han treningssenteret han eide halvparten av.

En endeløs to do-liste

– Ved siden av jobben på treningssenteret studerte jeg pedagogikk og ble lærer på en videregående skole i økonomifag. Da ble gründerideen født, sier Søderman.

På hjemmebane er han far til fire små gutter og ser en endeløs liste med ting som må gjøres både i og rundt huset.

– Av og til skulle jeg gjerne hatt litt hjelp, slik at jeg kunne tatt med guttene ut i naturen.

Søderman tenker på alt fra plenklipping, kosting, vasking av bil og snømåking til å tømme boder og fylle containere med ting som skal kastes.

– Som lærer så jeg også at det var store sosiale forskjeller i klassen. Noen hadde ikke råd til busskort, andre hadde ikke råd til å bli med på kino. Da tenkte jeg at det hadde vært fint for ungdommen å kunne ta en enkel, fleksibel jobb når de trengte penger. Det er vanskelig for de under 18 år å få jobb. De kan ikke jobbe i butikk som selger tobakk og alkohol, de kan ikke jobbe på et solsenter og for mange er det en høy terskel for eksempel å skru sammen Ikea-møbler. Men å klippe plenen, rake løv, stable ved og handle for de eldre er oppgaver de fikser lett, sier gründeren av Ungcash og gir et eksempel:

– Hvis det blir snakk om å gå på kino i kveld, og det finnes en plen som skal klippes i nabolaget, får ungdommen penger på konto og kan bli med på kino.

Forretningsmodellen

For den første timen med jobb, får ungdommen 235 kroner og 15 kroner går til Ungcash. For time to går alt til ungdommen, og da er timeprisen 200 kroner.

Det hadde vært fint for ungdommen å ta en enkel, fleksibel jobb når de trengte penger

– De aller fleste jobbene tar en time. Betalingsløsningen ligger i appen, og ungdommene får betalt der og da. Og appen fungerer som en slags Tinder hvor det sveipes mellom oppdragene. Når det blir match, får arbeidsgiveren et varsel, sier gründeren som har erfart at arbeidsgiverne heller vil gi penger til de lokale ungdommene enn til utenlandsk arbeidskraft. I tillegg får ungdommen sin første attest. Hver jobb blir dokumentert med en rating.

Dag Petter Sødermalm er gründer og daglig leder i Ungcash i Tønsberg. Foto: Hilde Oreld

– Det viser at ungdommen er arbeidsom. Både kommunene og NAV synes dette er en strålende idé, og vi ruller ut Ungcash lokalt nå. Målet er en nasjonal lansering til våren når alt skal gjøres klart til visninger og 17. mai-feiring. Et tips er også å engasjere en hel klasse til dugnad slik at de kan gjøre en jobb i stedet for å selge haugevis med doruller og bambussokker for å finansiere russebussen.

– Hvilke ambisjoner har du?

– Å vokse til Skandinavia. Årlig blir det utført 250 millioner timer med småjobber i og rundt hus. Målet er at 5 prosent av disse timene utføres av ungdom gjennom Ungcash. Hvis jeg når dette målet, blir den årlige omsetningen på 172 millioner kroner, sier den tidligere Muldvarp-vinneren.

Foto: Hilde Oreld

Lørdag
Gründerintervjuet