Nordmann bygger global startup-maskin

Han vil bygge verdens største plattform for innovasjon, en global motor som skal skape hundrevis av nye teknologiselskaper årlig. Når du har prestert å si nei til et tilbud fra Mark Zuckerberg under studiene på Harvard er du nødt til å sikte høyt.

DET GÅR UNNA: Marinejeger, Harvardstudier, McKinsey-karriere og en oppstart i Asia. Men det er nå det egentlig begynner for Magnus Grimeland. Foto: Andreas Klemsdal
Profil

– Nå begynner vi å bygge selskaper i Norge, sier Magnus Grimeland.

Det er sommer og han er hjemme i Norge. Han kom fra Stockholm på morgenkvisten. Men en norsk sommer er som kjent kortvarig. Om bare noen timer reiser han videre til London.

Det er slik dagene går for Grimeland, som etablerte selskapsgeneratoren Antler i Singapore i 2017 og fikk med McKinsey-topp Tore Myrholt som styreleder. Oppstarten har vekket oppsikt internasjonalt. Programmet er siden lansert i Stockholm, Amsterdam, London, Sydney og Nairobi. I høst starter de opp i New York og januar neste år i Norge. Målet er at Antler skal ha investert i over 100 selskaper innen året er omme.

Med på laget her hjemme er blant annet Hafslund E-CO, Fredensborg, TrønderEnergi og OBOS.

– Innen fire år bygger vi 1.000 selskaper i året på verdensbasis, hevder Grimeland.

Skal ta ut alt

Hvor langt kan du nå og hva holder deg tilbake? Hvor går dine grenser?

Grimeland begynte å gruble på disse spørsmålene allerede i barndommen, på en avsidesliggende eiendom litt inn i skogen fra E18 gjennom Sande i Vestfold. Utenfor sto 25 huskyer og hylte så det gjaldt å holde hjernen i arbeid. Moren var flyktningkonsulent, faren var psykiatrisk sykepleier og lidenskapelig opptatt av hundekjøring. Magnus begynte å tråle foreldrenes bokhyller. «Vestens tenkere», sto det på en bok han dro ut av hyllen. Han var 12 år og leste den fra perm til perm.

Han visste at verden ikke var så langt unna. Bestemoren hadde vokst opp i Sør-Amerika, fordi hennes far reiste dit for å bygge jernbane. Hun bodde i Argentina, Bolivia og Brasil. Han fikk høre alle hennes utrolige historier.

Foreldrene ble overrasket da den unge gutten allerede tidlig ville diskutere meningen med livet. Leve, svarte faren. Ha noe ved siden av det å leve, svarte moren, som var mer spirituell.

– Jeg var ganske ung da jeg tenkte at jeg ville gjøre noe som kunne bidra til at verden ble litt bedre.

Gjennom ordningen United World Colleges tok han deler av videregående i England.

Magnus Grimeland

  • Alder: 38 år.
  • Sivilstand: I et forhold.
  • Stilling: Grunnlegger og CEO i Antler.
  • Aktuell: Etablerer Antler i Norge.
  • Bakgrunn: Utdannet fra Harvard. Jobbet seks år som konsulent hos McKinsey, sist som juniorpartner med fokus på Nord-Amerika, Europa og Asia, og bransjene telekom, media og high-tech. En av grunnleggerne av Zalora, som er Asias største netthandelselskap innen mote. Selskapet ble kjøpt opp av Global Fashion Group, der svenske Kinnevik er eier. Tjenestegjorde i Marinejegerkommandoen. Investerer også i startups.

Stortingets talerstol blir din, hvilken sak tar du opp?

Økt satsing på innovasjon og proaktiv næringspolitikk. Potensialet for å utvikle ny elektrifiseringsteknologi for et globalt marked er stort - og relevant for flere industrier. Her har Norge særdeles gode forutsetninger for å ta en ledende posisjon. Det vil både gi store inntekter, være mer bærekraftig og bidra til mange nye og spennende arbeidsplasser.

Hva bør Norge bruke mindre penger på?

Vi bruker mer penger på næringsstøtte til lite konkurransedyktige tradisjonelle næringer enn det vi gjør på forskning og innovasjon. Dette bør gjøres noe med.

Hva er din dårligste investering?

Pengemessig var nok det Klikr. Erfaringsmessig var det verdt det.

Hvilken bok ville du gjerne lese om igjen?

Vestens tenkere. Det er et fantastisk verk om hele grunnlaget for dagens filosofi, kultur og politikk.

Hva er ditt drømmereisemål?

Finse - der min far vokste opp og der jeg har tilbrakt mine beste ferier.

 

Til det ytterste

Hvor grensene går fikk han testet ut i forsvaret. Han meldte seg opp til opptak i marinejegerkommandoen, den tøffeste militærtjenesten som finnes i Norge.

– Marinjegerkommandoen er en av verdens beste skoler. De store heltene er de som er der fortsatt. I opptaksfasen går man lange perioder uten mat og søvn, og er våt og kald hele tiden. Når du er på dag seks i en helvetesuke, du kravler i gjørme under piggtråd mens noen skyter over deg med MG3 og en patron med tåregass plutselig går av noen meter unna, da må du ha en måte å komme deg gjennom dette på. Det er lov å feile, men du skal feile av riktig årsak. Du skal ikke falle ut av marinejegerkurset fordi du gir opp. Det er ok å gi seg om man brekker en arm eller blir langvarig skadet. Fail for the right reason. Det gjelder også for det vi driver med i dag gjennom Antler, hvor vi forventer at gründerne tar ut alt de har.

Når du er på dag seks i en helvetesuke, du kravler i gjørme under piggtråd mens noen skyter over deg med MG3 og en patron med tåregass plutselig går av noen meter unna, da må du ha en måte å komme deg gjennom dette på.

Hva kan toppe et år med tjenestegjøring som marinejeger? Et par år på Harvard?

– Det var en utrolig spennende tid. Jeg var der fra 2003 til 2007. Da jeg startet hadde støvet fra dot.com lagt seg, mens de beste selskapene sto igjen.

Noen av de skarpeste studentene i USA gikk på Harvard samtidig som ham. En av dem het Mark Zuckerberg.

– Jeg fikk en email med tilbud om ubetalt internship helt i begynnelsen av Facebook. Den burde jeg kanskje svart på.

Han var selv med å etablere selskapet Klikr, som i en periode var det største sosiale nettverket på NTNU.

Det var business han ville drive med, men først en mellomlanding i Afrika. Turen gikk til Zambia for et veldedighetprosjekt som han hadde finansiert blant annet med penger fra Goldman Sachs.

– Vi gjorde noen tabber. Vi hadde blant annet kjøpt inn 1.000 myggnett for å bidra i kampen mot Malaria. Men det viste seg at disse myggnettene ble brukt til alt mulig annet. De ble brukt til å rense vann og de ble sydd om til klær. Men vi fikk også til gode ting. Vi bygget en brønn, en liten skole, en såpefabrikk og etablerte en liten butikk. Så lærte jeg bort førstehjelp som jeg hadde lært i marinejegerkommandoen og ved Royal Lifeboat Institution.

Grimeland hadde kommet seg gjennom noen av de største testene en ung og ambisiøs verdensborger kan utsette seg for. Det neste var en karriere i McKinsey, hvor han etterhvert ble juniorpartner.

– Jeg jobbet med teknologi verden rundt. Jeg bodde et halvt år i India, en halvt år i Taiwan, fem måneder i Kiev og lange perioder i Silicon Valley. Jeg lærte enormt mye om teknologi og business internasjonalt.

TRE TIMER MED NORSK SOMMER : Magnus Grimeland er en snartur innom Norge, hvor Anne Solhaug Tutar og Kristian Jul Røsjø jobber med å etablere selskapsgeneratoren Antler. Foto: Andreas Klemsdal

Nettverket han har i dag stammer mye fra denne tiden. Så dukket det opp en mulighet i Asia, hvor Grimeland ble med å etablere en motebutikk ved navn Zalora. Butikken ble stor i Indonesia og Malaysia. I dag har han solgt seg ut av denne. Zalora er i dag en del av Global Fashion Group som trolig søker børsnotering i Frankfurt i sommer.

Da Finansavisen for halvannet år siden intervjuet nordmenn som gjorde det stort i internasjonal netthandel møtte vi Jo Bjordal som har hatt toppstillinger i Zalora. «Magnus har definert min karriere» sier Bjordal i dag.

– Han har en enestående evne til å maksimere potensialet i medarbeidere og virksomheter. Når folk flest møter nye ideer med å kartlegge alle potensielle hindringer vil Magnus forsøke å forstå hvordan vi raskest mulig kan sette i gang. Om vi vokser 100 prosent og slår forretningsplanen er Magnus raus i anerkjennelse, men er rask i å snu samtalen til hvordan vi kan utnytte momentum og nå 200 prosent. Magnus tenker stort og innovativt, og har en unik evne til selge inn sitt tankesett, sier Bjordal.

TIDLIGERE KOLLEGA: Magnus tenker stort og innovativt, og har en unik evne til selge inn sitt tankesett. Han har definert min karriere, sier Jo Bjordal. Foto: Andreas Klemsdal

På tre år gikk de fra null til 600 ansatte og ble en av Asias betydelig ehandelsplattformer.

Jakter talenter

Nå skal han finne de andre. Finne talenter og stille spørsmålet: Hvor langt kan de nå og hva holder dem tilbake? Hvor går deres grenser?

De skal tørre å gå løs på verdens vanskeligste bransjer. Bygge raketter, sprenge dem, gå tom for penger, reise seg og bygge nye. Som Elon Musk.

– Vi er på jakt etter personer som har det indre maskineriet som skal til for å bygge globale selskaper. Den iveren, kapasiteten og utholdenheten som skal til.

Grimeland deler disse personene inn i kategorier.

– Den første er de som tilhører det du kan kalle en elite. Folk som har en dobbel doktorgrad, kanskje en fra Harvard og en fra MIT, og som i tillegg har forsket ved en ledende institusjon og gjerne vært en tur innom Google Brain. Det er ikke hypotetisk, vi har folk med oss i Antler som har slike karrierer.

Den andre gruppen er de som bare er selvlærte fagnerder. Som for eksempel har kodet seg frem til et smart produkt, som blir oppslukt av arbeidet med å designe eller utforme noen verden trenger. Så er det den tredje gruppen mennesker som Grimeland ser etter. De sosiale geniene. De som bare får ting gjort, gjennom andre.

– Alle kjenner en sånn person, som kan gå inn i en heis med fem andre og når de er i toppetasjen så har de knyttet kontakt på kryss og tvers.

Å finne mennesker er Antlers spesialitet. De tar inn 100 personer i hvert program. Alle har ofret noe for å være der. Alle har lagt inn høygiret og er dedikerte.

– En ting vi ikke tar opp i Antler er livstilsgründere. Dem er det mange av i gründermiljøer rundt omkring i verden. De er entreprenører fordi det er kult å være entreprenør. De har gjerne fem oppstarter på samvittigheten, men ingen selskaper som er blitt levedyktige.

Gjennom Antler skal de dyktige finne hverandre.

– Steve Jobs hadde aldri greid å bygge Apple uten Steve Wozniak. Gjennom Antler skal talenter finne sin Wozniak.

Fabrikken

Antler er ikke som de andre gründerfabrikkene. Her står ikke ett år gamle selskaper på terskelen og spør om å få komme inn. I første fase hentes dyktige individer inn gjennom en omfattende utvelgelsesprosess. Disse er sammen i to måneder. Etterhvert blir forretningsidéene utviklet. Teamene blir skrudd sammen først, forretningene etterpå. Deltagerne får et stipend i den første fasen, slik at også folk som kommer fra faste jobber skal kunne søke seg til programmet.

Antler er både en selskapsgenerator og et Venture Capital-fond. De investerer som regel rundt en million kroner i hvert selskap. Så langt er det investert i 45 selskaper. Grimeland anslår at det vil bli investert i ytterligere 70 gjennom resten av 2019.

Raske verdier

Antler er et sted gründere skal kunne bygge latente verdier i løpet av kort tid. Antler går ofte inn med rundt 1 million kroner og tar ti prosent eierandel. I tillegg kommer ofte noen eksterne investorer ombord. Typisk vil gründerne oppleve å eie 80 prosent av et selskap som er priset til 20 til 30 millioner etter å ha vært gjennom Antlers program.

 

Ambisjonen er ikke mindre enn å bygge verdens største plattform for innovasjon.

Med på laget er et omfattende nettverk av over 160 rådgivere. Blant andre tidligere Spotify-topp Andreas Ehn og tidligere finansminister i USA, Larry Summers.

– Jeg kjenner Summers fordi jeg tok meg tid til å gå på kontoret hans og prate, da jeg gikk på Harvard. Vi har åtte Harvard-professorer blant våre rådgivere, sier Grimeland.

Han er skeptisk til den vanlige påstanden om at de aller fleste gründere feiler.

– De aller fleste gründere gjør de aller vanligste feilene. De velger å jobbe med folk de ligner på og kjenner, istedet for å kynisk sette sammen komplementære team. Dessuten jobber de sjelden med gode nok ideer. Hvis du har et profesjonelt team, hvis du jobber med noe som er et reelt problem og angriper det på riktig måte, da er suksessraten en helt annen.

Det handler i det store og hele om å profesjonalisere arbeidet med å skaffe Norge nye arbeidsplasser. I Norge er det Anne Solhaug Tutar og Kristian Jul Røsjø som skal bygge opp virksomheten.

– Dette er vanvittig spennende. Vi står i startgropen på noe som kan bli stort, og som vi mener det norske økosystemet trenger. Vi skal hjelpe talenter med å bygge globale selskaper, sier Solhaug Tutar.

– Bill Gates greide å selge den første versjonen av Microsoft DOS til IBM før de hadde kodet en eneste linje. Deretter dro de hjem og satte seg ned å begynte å jobbe. Da har du det som skal til.

Lørdag
Profil
Vext