Handelsbank-sjefen: Porschefiasko og bare bom på jakt

Porscheimporten gikk med tap. Som jeger treffer han ingenting. Med Handelsbanken er historien en helt annen.

RUTINERT: Dag Tjernsmo ble Handelsbankens 11. ansatte i 1988.  Foto: Iván Kverme
Profil

– Jeg er en bedre bankmann enn jeger, sier Dag Tjernsmo.

Heldigvis for Handelsbanken. Samtlige dyr har unnsluppet Tjernsmos ineffektive avtrekksfinger. Sjansene har vært mange, men det hjelper ikke når skytteren er dårlig. Da er det bedre å sikte på noe annet. 

Dag Tjernsmo

Alder: 57 

Sivilstand: Singel, tre barn

Stilling: Adm.dir i Handelsbanken Norge

Aktuell: Handelsbanken la frem kvartalstall denne uken og kjemper for at norske kapitalkrav ikke skal gjelde filialer av utenlandske banker. 

Bakgrunn: Utdanning fra University of Minnesota og Handelshøyskolen BI. Hatt ulike roller i sine 30 år i Handelsbanken. 

Stortingets talerstol blir din. Hva tar du opp?

Vi må tenke på den oppvoksende generasjonen. Da trenger vi en god skolepolitikk og en høyere status for lærerne. Vi må også tenke på klima og miljø, og finne smarte, kommersielle løsninger som sikrer grønn verdiskapning.

Hva bør Norge bruke mindre penger på?

Offentlig sektor i Norge må kunne drives billigere. Når oljeinntektene minskes blir vi tvunget til det.

Hva er din dårligste investering?

Porscheimporten til USA.

Hvilken bok vil du lese om igjen?

Jeg leser ofte krim, men jeg vil likevel si kokebøkene mine. Jeg er glad i å lage mat, det er en avkobling. I tillegg er jeg medlem av “Gourmetklubben” som består av fem fedre som hadde barn i samme klasse. Da må jeg lese meg opp for å imponere når det er min tur.

Hvor går drømmereisen?

Jeg vært i Sør-Afrika to ganger. Det er et fantastisk land som jeg vil tilbake til. I tillegg har jeg en drøm om å reise til Argentina for å drikke god vin og spise biff.

Nyutdannet fra Universitetet i Minnesota og BI i Oslo så han i 1988 en annonse i Aftenposten om en ledig stilling. En svensk bank var i etableringsfasen i Norge.

– Jeg kjente ikke så mye til Handelsbanken, men fikk et godt inntrykk på jobbintervjuet. Det var en mulighet til å starte en bank fra scratch.

Tjernsmo fikk jobben og ble ansatt nummer 11 i Handelsbanken i Norge. 30 år senere sitter han som administrerende direktør med utsikt til Oslofjorden og Ekebergåsen. Banken har gått fra null kroner til årlige resultat på mellom 2,5 og 3 milliarder. 47 kontorer er fordelt rundt om i landet.

Vi er opptatt av å ha like vilkår som norske banker, punktum

Måtte bygge om biler

Porsheimporten gikk det verre med. Tjernsmo og to kamerater hadde fullført ett år ved University of Minnesota og gjort en liten oppdagelse. Det var jo nesten ingen porscher i USA.

Med penger fra Lånekassen og oppsparte midler dro studentene til Tyskland, kjøpte to porscher og satt dem på ferge til New York. Fra storbyen ble bilene kjørt opp til Minneapolis for å selges, og studentene cashe inn. 

INVOLVERT: Dag Tjernsmo blir gjerne med når ansatte skal spille cageball eller dra på hyttetur. Foto: Iván Kverme

Men researchen hadde vært dårlig. Bilene måtte bygges om for å tilfredsstille amerikanske krav.

– Ombyggingen ble så omfattende at vi gikk med tap, sier Tjernsmo.

Og sånn fant de ut hvorfor det var så få porscher i USA. Dagene som importør gikk fort over. Da var det bedre å fullføre studiene og satse på en karriere som bankmann.

Lite tap

Handelsbanken er Norges fjerde største bank målt i utlån med tre prosent av privatmarkedet og sju prosent av bedriftsmarkedet. Rapporten for årets tredje kvartal viser vekst. 

Utlånene i Norge er kommet opp i 264 milliarder kroner, en volumøkning på 36 prosent i løpet av de seneste fem årene. Rapporten viser også lave kostnader og lite tap, som er blitt et varemerke for Handelsbanken. 

Tjernsmo poengterer at banken kom gjennom både finanskrise og oljekrise med mindre problemer enn sine konkurrenter, selv om det var turbulent også i Handelsbankens lokaler da han tok over som adm. dir. for bankens norske gren 1. oktober 2008. 

– Ingenting fungerte, sier han.

En søndag kveld den høsten ringte daværende sentralbanksjef Svein Gjedrem og tilbød banken et lån på 55 milliarder kroner fra Norges Bank. 

– Det var et lån med svært gunstig og statlig sponset rente. Jeg ringte min sjef igjen, men fikk klar beskjed om at vi ikke låner subsidierte penger.

Det kan ikke kalles en bredside, men det inneholder utvilsomt et stikk når Tjernsmo fortsetter med at Handelsbanken aldri har bedt sine aksjonærer om hjelp. 

– Vi har heller aldri bedt om, eller mottatt, statlig støtte.
Og stikket kommer neppe uten grunn. Etter finanskrisen har Handelsbanken vært en hoggestabbe for norske banksjefer. 

Vi hadde styremøte i Finans Norge der en gang, og da fleipet jeg om at vi satt på mitt gamle gutterom

Lokal- og regionbankene viste i årene fra 2013 til 2017 utallige ganger til Handelsbankens fordelaktige kapitalkrav på grunn av sitt svenske opphav, og mente Handelsbanken stakk av med de beste næringseiendomskundene. 

Argumentet er at konkurransen blir urettferdig. Det blir lettere for filialene med utenlandsk mor. Finn Haugan, som var SpareBank 1 SMN-sjef frem til han gikk av med pensjon i vår, dro det så langt som å si at Handelsbanken, som utenlandsk bank, rømmer landet i vanskelige tider. 

– Det er riv ruskende galt at vi har redusert våre utlån i Norge i nedgangstider. Du kan hilse å si at min venn Finn Haugan har tatt helt feil. Man bygger ikke en bank, slik vi har gjort, ved å stikke av når det blir dårligere tider, sier Tjernsmo.

Konflikten har ulmet opp

Denne høsten har regionbankene støttet seg på DNB, og sammen har de dannet en felles front mot filialene av Danske Bank, Handelsbanken og Nordea. 

Konflikten har ulmet opp til overflaten, og igjen er Handelsbanken ansett av norske banksjefer som en av synderne. 

Når det er krig i markedet er det den med lavest kostnader som vinner

Uenigheten står om hvordan bransjeorganisasjonen Finans Norge skal møte norske myndigheters foreslåtte tilpassing av de seneste kapitalreglene fra EU. 

– Vi er opptatt av å ha like vilkår som norske banker, punktum. Vi er ikke opptatt av å ha noe bedre, men norske banker må også skjønne de reguleringene vi ligger under i EU. For det tenderer man til ikke å huske, og vi risikerer å få doble reguleringer om norske banker får det som de vil. Det er vi åpenbart sterkt imot. Vi står sammen med de andre utenlandske bankene.

Tjernsmo har en joker på sin hånd. Uavhengig av hva slags tiltak Finanstilsynet kommer opp med, må de godkjennes av tilsynets svenske søster, Finansinspektionen. Svenske tilsynsmyndigheter kan trumfe eventuelle særregler norske myndigheter kommer opp med.

KONFLIKT: Dag Tjernsmo mener Handelsbanken har gode argumenter for at filialer av utenlandske banker i Norge skal slippe norske kapitalkrav. Foto: Iván Kverme

Cageball og stafett

Han er en sjef som gjerne møter sine ansatte til en cageballduell i Nydalen, eller blir med på hyttetur. På Holmenkollstafetten har han vært et fast innslag de seneste årene. Men alltid den korteste etappen.

– Jeg har selvinnsikt og løper den etappen der jeg ødelegger minst. Jeg føler meg i god form, men jeg er ikke 25 år lenger. På den korteste etappen kan jeg gjøre en respektabel innsats. Og jeg har kort vei hjem etterpå.

Hjemmet ligger i Camilla Collets vei. Fra kjøkkenvinduet ser han bort til nabo Rune Bjerke. I Inkognitogata like ved åpnet Handelsbanken sitt første kontor, og i Parkveien, et lite steinkast til, vokste han opp. Der har nå Eika Gruppen kontorer. 

– Vi hadde styremøte i Finans Norge der en gang, og da fleipet jeg om at vi satt på mitt gamle gutterom, sier Tjernsmo.

Som 11-åring flyttet familien til Notodden i Telemark. Det bar fra Oslos vestkant til en klassedelt jernverksby som nå er bedre kjent for råning og bluesfestival.

– Jeg måtte tilpasse meg for å overleve, sier Tjernsmo.

Han måtte slutte å snakke så pent. I idrett og sport fant han fellesskap.

– Jeg tror det er en fordel for meg i jobben at jeg ikke bare har bodd i Oslo. Jeg har erfaring fra andre deler av landet og knyttet nettverk utenfor Oslo.

– Hva føler du deg som nå? Osloværing eller Telemarking?

– Det er ikke godt å si. Jeg føler meg som litt av begge deler.

Han har også prøvd ut Vestlandet. Da Handelsbanken kjøpte Stavanger sparebank ble Tjernsmo satt som banksjef, 32 år gammel.

– En stor lederutfordring for meg, beskriver han.

Jeg liker meg aller best når jeg kan stå å snakke foran mine ansatte

Rask kulturinnføring

Fire år senere gikk veien videre til Bergen som koordinaor og kredittsjef da Bergensbanken med sine 120 ansatte ble kjøpt i 1999. 

Han fikk en rask innføring i fotballkulturen i byen da Brann lå med brukket økonomisk rygg i 2002. Medieoppmerksomheten var massiv, med Tjernsmo som en sentral spiller på utsiden av banen. Laget hadde gjeld på 55 millioner kroner til Handelsbanken, som ble bundet på hender og føtter. 

TIDLIG SJEFSERFARING: Dag Tjernsmo ble banksjef i Stavanger som 32-åring. Foto: Iván Kverme

Du kan ikke sørge for at Brann går konkurs og samtidig fortsette som bank i Bergen. 35 millioner kroner av gjelden ble ettergitt.

– Med det har vi vel vært en av Branns største sponsorer.

Brann levde videre og tok i 2007 sitt første seriegull siden 1963.

 Hvordan er det med sponsing nå?

– Det styres lokalt. Vi har en kultur for at slike avgjørelser gjøres desentralisert.

40 jurister

I sine 30 år i Handelsbanken har Tjernsmo opplevd en endring i hele banksektoren. Det har blitt dyrere å drive bank. Og det på ganske kort tid. 

– Det å drive bank er vesentlig dyrere enn det var for bare tre til fem år siden. Det skyldes de omfattende reguleringene som kommer.

Nå har han 40 innleide og fast ansatte jurister som jobber utelukkende med bankens program for å avdekke hvitvasking. Selv når det nye systemet er på plass, som følge av de internasjonale antihvitvaskingsreglene som ble oppdatert for ett år siden, skal Handelsbanken ha 25 årsverk som skal se over kundenes transaksjoner. Det medfører en økning i staben på nær 10 prosent på hovedkontoret. 

– Når det er krig i markedet er det den med lavest kostnader som vinner. Når alle kutter prisene vil vi stå igjen som vinnere. Handelsbanken er rangert som en av verdens ti mest sikre banker, og våre lave innlånskostnader er en stor fordel.

Lærer og sangstemme

Talen er klar. Fremførelsen trygg. Læreryrket sto som neste på listen hvis det ikke hadde blitt bankmann.

– Jeg liker meg aller best når jeg kan stå å snakke foran mine ansatte.

Han kan også bruke sangstemmen, men i litt andre sammenhenger. Som på kundemøter. Da står han på scenen med mikrofonen i hånden og lar Barry Whites «You're my all, my last, my everything» runge utover salen. Heine Totland har blant annet vært der med ham.

– Jeg må by litt på meg selv.

Sangstemmen har også vært en inntektskilde. Faren til en kamerat drev et begravelsesbyrå og trengte stemmen til Tjernsmo.

– Jeg sang i noen begravelser, men det er lenge siden.

Han treffer i hvert fall tonene. Og kanskje en dag klarer han å treffe et dyr.