KjøpLogg inn

Damekortet

Hvis Abid Raja er Venstres joker, er Iselin Nybø damen i kortstokken. Altså et ganske sikkert kort som tar de fleste stikk.

Publisert 31. jan. 2020 kl. 18.06
Oppdatert 2. feb. 2020 klokken 08.39
Lesetid: 6 minutter
Artikkellengde er 1340 ord
FORVALTER 700 MILLIARDER: – Det har vært en lang vei frem til dagens eierposisjoner, sier næringsminister Iselin Nybø (V).  Foto: Iván Kverme

Finansavisens første kontakt med Iselin Nybø var i spalten «Nye fjes mot Stortinget». Det var en artikkelserie som sto i forkant av stortingsvalget i 2013, det valget som førte Erna Solberg inn i regjering.

I serien presenterte vi ferske stortingskandidater som leserne antagelige ville komme til høre mer fra.

Serien traff ikke så verst: Vi fikk med oss den kommende reiseregninghaien Helge Andre Njåstad fra Fremskrittspartiet. For et år siden ble det kjent at han hadde fått Stortinget til å dekke påskeferien på Geilo og reisen til morens 60-årsdag.

Blant de nye fjesene var også landets ferske næringsminister.

– Det er jo fantastisk

«Som skatteadvokat har Iselin Nybø sett hvor innfløkt norsk skatterett kan være. Nå vil hun inn på Stortinget for å forenkle», skrev vi.

– Å, men det er jo fantastisk, sier den ferske sjefen for regjeringens forenklingsarbeid når vi viser henne en pdf av artikkelen.

Hun har det altså svart på hvitt at forenklingsarbeid er noe hun har brent for siden 2013.

I artikkelen beskrev hun byråkratiet som omfattende.

– Jeg tviler ikke på at det kan oppfattes som overveldende å forholde seg til Skatteetaten, for eksempel, uttalte hun.

– På hvilken måte vil norsk næringsliv merke at det er du som har tatt over?

– Det er fortsatt den samme regjeringen, og vi skal styre på Granavolden-erklæringen, svarer hun, på lik linje med signalene fra statsministeren.

Iselin Nybø

Alder: 38

Sivilstand: Samboer

Aktuell: Ny næringsminister

Bakgrunn: Utdannet jurist fra Universitetet i Bergen. Jurist i Skatteetaten 2006–09. Advokatfullmektig i Steenstrup Stordrange fra 2009–11. Advokat i Simonsen Vogt Wiig siden 2011. Stortingsrepresentant 2013–2017. Forsknings- og høyere utdanningsminister (2018–2020). Næringsminister siden 24. januar.

Stortingets talerstol blir din. Hvilken sak tar du opp?

Jeg er på den talerstolen både titt og ofte. Men det som er viktigst for meg, er å rigge dette landet for fremtiden, både når det gjelder kompetanse og ny teknologi. Vi skal gjennom store endringer for å nå de klimamålene vi har satt oss.

Hva bør Norge bruke mindre penger på?

Vi bør bruke mindre penger på byråkrati og ting som gjør livet vanskelig for folk og bedrifter.

Hva er din dårligste investering?

Alt kler den smukke, er mottoet mitt, men det stemmer dessverre ikke alltid. Det er nok ett og annet plagg som er blitt liggende i skuffen.

Hvilken bok vil du lese om igjen?

Jeg er mer opptatt bøker jeg vil lese enn å lese dem om igjen. Men én jeg kan anbefale, er “Søsterklokkene” av Lars Mytting. Den leste jeg i julen.

Hvor går drømmereisen?

Ikke til utlandet, i hvert fall. Vi har et så fantastisk land at jeg ikke ser noen grunn til å forlate Norge om sommeren. Hardanger, Rondane, Lofoten og Vesterålen er noen av stedene jeg anbefaler.

Forenkling av virkemiddelapparatet er imidlertid ett konkret område hun ønsker å ta fatt på.

Sex, skandale og død

Oppslaget i Finansavisen i 2013 var imidlertid ikke første gang Iselin Nybø var fremme i riksmedienes søkelys.

Sex, skandale og død var innholdet i en annen og mørkere sak.

I 2012 ble daværende nestleder i Venstre, Helge Solum Larsen, som nå er avdød, siktet for å ha voldtatt en 17 år gammel jente på en fest i partiet.

Han erkjente at de hadde hatt sex, men nektet for at det var voldtekt. Saken ble til slutt henlagt. Fem dager før julaften 2015 døde Solum Larsen som følge av akutt sykdom.

Han ble 46 år gammel.

Iselin Nybø hjalp jenta etter at hun hadde vært på voldtektsmottaket. Flere medier skrev at hun konfronterte Solum Larsen med det han hadde gjort.

– Slike saker har ingen vinnere, bare tapere. Det er vanskelig, og det er tøft. Helge var en nær og god venn av meg, og det var han helt til den dagen han døde. Når man har stått i en slik situasjon, som vi sto i da, så vet man hvordan det er å ha det medietrykket på seg. Man har sett det fra begge sider, har Nybø uttalt til Morgenbladet.

«Helge hadde statsrådskaliber. For oss som kjente han over tid var det nettopp det langvarige engasjementet som imponerte oss mest», skrev hun i et minneord om Helge Solum Larsen i Stavanger Aftenblad.

Selv har hun bedehusbakgrunn, og hun drikker ikke alkohol fordi hun rett og slett ikke liker smaken.

Solum Larsen ble aldri statsråd, men det ble Nybø.

– I hvilken grad har denne saken preget deg?

– Jeg tenker ofte på Helge. Særlig når vi sliter med lave meningsmålinger i partiet undrer jeg meg på hva Helge ville gjort for å løfte den sosialliberale fanen.

SAVNER AVDØD PARTIFELLE: – Jeg tenker ofte på Helge Solum Larsen. Særlig når vi sliter med lave meningsmålinger i partiet, undrer jeg meg på hva Helge ville gjort, sier Iselin Nybø. Foto: Iván Kverme

Forvalter 700 milliarder kroner

I inngangspartiet til Næringsdepartementet henger en TV-skjerm som løpende viser verdien på statens børsnoterte aksjer.

For tiden ligger verdien på rundt 700 milliarder kroner. Det er omtrent en firedel av de samlede verdiene på Oslo Børs, og da er ikke verdiene i Folketrygdfondet regnet med.

– Visste du at det var så mye?

– Jeg visste at det er betydelige verdier som forvaltes. Det er ingen tvil om at jeg nå er ansvarlig for å forvalte store deler av det. Samtidig utøver staten et veldig profesjonelt eierskap. Eierskapet blir løpende fulgt opp av av departementets eierskapsavdeling, som styrer etter rammer i eierskapsmeldingen, og politikken i den er i sin tur vedtatt i Stortinget. Neste nivå er styrene, som er ansvarlig for selskapenes virksomhet. Dette er ment å sikre at staten er og blir en proff eier.

Tidligere denne uken møtte hun lederne i nesten alle de 73 statlige selskapene med statlig eierandel.

Staten har store, direkte eierandeler i børsnoterte selskaper som Equinor, Hydro, Yara, Kongsberg Gruppen, Telenor og Entra. 

I tillegg kommer en rekke andre unoterte selskaper som Statkraft, Baneservice, Gassnova, Simula, Petoro.

Leser opp fra dokument

Selskapene er gruppert i tre kategorier. Kategori 1 er selskapene der staten ikke lenger har en begrunnelse for eierskapet.

I kategori 3 inngår selskapene der staten søker «mest mulig effektiv oppnåelse av sektorpolitiske mål». Her finner vi selskaper som Avinor, NRK og Vinmonopolet.

– Eier staten for mange selskaper?

– Jeg stiller meg bak regjeringens politikk, og etter bare noen få dager i jobben holder jeg fortsatt på å sette meg inn i sakene.

– Men hva synes du?

– Vent litt, sier hun, og slår opp i eierskapsmeldingen, som hun med seg i vesken.

– Du vet, dette dokumentet er alltid godt å ha med seg, sier hun.

– Kategori 1-selskapene er selskaper der staten kun har mål om høyest mulig avkastning over tid, og hvor staten ikke lenger har en begrunnelse for eierskapet. Hvorvidt staten bør bli eier i disse selskapene er gjenstand for løpende forretningsmessige vurderinger, leser hun opp.

– Hvorfor skal norske skattebetalere eie pressverk for aluminium i Spania gjennom Hydro? Eller vannkraftverk i Peru, gjennom Statkraft?

– Det er det flere grunner til. Dette har en historisk og en strategisk begrunnelse. Det har vært en lang vei frem til dagens eierposisjoner.

– I dag handler det om å opprettholde noen ledende teknologi- og industriselskaper med hovedkontorfunksjoner i Norge og om å få høyest mulig avkastning over tid. Det er viktig for Norge å ha sterke industrielle og finansielle miljøer. Samlet sett er statens portefølje til det beste, både for landet og for norske skattebetalere, og rammene legges av Stortinget, svarer hun.

Privat er hun langt fra noen aksjespekulant. Hun kjøpte 50 aksjer i Equinor i 2006, og dem eier hun ennå. I tillegg har hun spareavtale i aksjefondene Odin Norden og Odin Europa.

Hydro og Telenor-kursen bananas 

Tidligere denne måneden fikk statsministeren spørsmål om hvorfor Nybø ble næringsminister, mens Abid Raja ble kulturminister, og ikke omvendt.

– Næringsdepartementet har godt av å ha en statsråd som har vært i regjering en stund. Abid Raja skal inn i regjering for aller første gang, svarte Solberg.

Sagt på en annen måte:

Raja ville aldri funnet på å lese høyt fra eierskapsmeldingen.

Basert på dagsformen og ville uttalelser i mediene kunne kursen i Hydro, Yara og Telenor ha gått bananas.

Da er forretningsadvokaten fra Randaberg med bedehusbakgrunn sannsynligvis et sikrere kort.

Hvis Abid Raja er Venstres joker, er Iselin Nybø dronningen, eller rettere sagt damen i kortstokken. Ikke garantert suksess, men et ganske sikkert kort som tar de fleste stikk.