+ mer
EN VERDEN MED PLASTHANSKER: Ellen Maxine Onsum er partner og daglig leder for Eie Eiendomsmegling på Fagerborg og har fått hverdagen snudd på hodet. Foto: Hilde Oreld

– Mange arvinger er grådige og venter bare på pengene. Da blir det jo krig

Turgåere og nysgjerrige naboer er borte fra visning. Det samme er de forhatte prospektene. Men noe stort fall i boligprisene tror ikke den erfarne megleren på. – Aldri i verden.

Ellen Maxine Onsum

Alder: 52 år.

Sivilstand: Skilt, en datter på 31 år.

Stilling: Eiendomsmegler MNEF, partner og daglig leder Eie Eiendomsmegling Fagerborg.

Aktuell: Boligmarkedet og måten å selge bolig på er snudd på hodet under pandemien.

Bakgrunn: Bedriftsøkonom, halvstudert juss, advokatsekretær, jobbet som eiendomsmegler i over 20 år hos Taurus, DNB, Visma, Ring, Eie, Nordvik & Partners, tilbake i Eie. I 15 år har hun vært daglig leder av kontoret hun har jobbet for.

Stortingets talerstol blir din. Hva tar du opp?

Folk er så redde for konseptet med profesjonell verge, men profesjonelle verger gjør en formidabel jobb og sparer samfunnet og kranglete familier for millioner. Jeg synes også at statsapparatet må se til det private næringsliv når det gjelder tempo og tilstedeværelse. Mange offentlige ansatte gjemmer seg og flere opererer uten å opplyse om mobiltelefon og epost.

Hva bør Norge bruke mindre penger på?

Administrasjon. Alle prosesser tar fryktelig lang tid. Det vil sikkert mange merke nå som de trenger utbetalinger fra NAV.

Hva er din dårligste investering?

Da jeg var ung, hoppet jeg på pyramidespill av MLM-typen. Det hørtes smart ut, men var bare tull.

Hvilken bok vil du lese om igjen?

«Bare en kvinne» av Julie M. Brodtkorb. Den handler om likeverdige liv og hersketeknikker. Jeg er allergisk mot hersketeknikker!

Hvor går drømmereisen?

Dit den alltid går: Paris. Jeg har vært der mer enn 20 ganger.

Ellen Maxine Onsum har en dørmatte på størrelse med en rød løper med navnet Onsum vevet inn. I huset, som sto ferdig i 1938, har det bodd Onsum-slekt i alle år. Bestefaren var så bundet til det huset at han ønsket å bli gravlagt i hagen. Og hadde det vært lov, ville han ligget der i dag. Adressen er Sørvangen 4 og den 1,7 mål store tomten grenser mot jernbanelinjen og E18 i sør, omkranset av Vækerøveien, Vækerø terrasse og Vækerøparken som nærmeste naboer.

– Velkommen til Bestum, sier Onsum.

TYPISK EIENDOMSMEGLER-ADRESSE: Boligen ligger på Vækerø, men selv kaller megleren barndomshjemmets beliggenhet Bestum. Foto: Hilde Oreld

Allerede der forstår vi at vi snakker med en eiendomsmegler. Det klinger bedre å bo på Bestum enn på Vækerø. Men det skal hun ha: det er mulig å skimte litt sjø fra terrassen.

– Kaller du det sjøutsikt?

– Det er vel å ta litt hardt i, men jeg har utsikt til sjøen, sier den ferske 52-åringen og setter latterdøren på vidt gap.

Hun har vunnet «Gullmegleren», og med over 20 års erfaring er hun langt fra noen novise i faget.

De pårørende er grådige

Onsum sluttet å telle antall boligsalg da hun hadde rundet 1.500. Og et femsifret antall befaringer, verdivurderinger og e-takster.

– Jeg kommer tett på folk, og jeg kommer inn når de står overfor en endring i livet. Og tro meg: ingen bor slik det ser ut på visning. Det er ikke bare nybakt brød og traktekaffe i de tusen hjem, men derimot mange skitne boliger og skjebner.

Det siste har hun sett mange direkte ekle og helsefarlige eksempler på, for hun blir ofte kontaktet av profesjonelle verger for å gjennomføre boligsalg.

– Mange arvinger er grådige og venter bare på pengene, og ofte har noen vært å forsynt seg allerede før personen er død. Da blir det jo krig.

KREVER FART: Alle prosesser i det offentlige tar fryktelig lang tid. Det vil sikkert mange merke nå som de trenger utbetalinger fra NAV. Foto: Hilde Oreld

Opprinnelig skulle Onsum blitt en slags fredsforhandler i slike kriger. Planen var å bli advokat, men all puggingen på jussen, kombinert med at hun leste ledelsesfag på kveldstid, førte til en stygg øyebetennelse og unge Onsum hoppet av og tok eiendomsmeglerstudiet i stedet.

– Jeg er glad for at jeg tok det valget. Det er jo bare krangling med advokater.

En ny hverdag som eiendomsmegler

Da Onsum så Ernas pressekonferanse den 12. mars, fikk hun ikke panikk:

– Da tenkte jeg at her får vi bare kjøre på med business as usual så lenge det går!

– Og hvordan går det?

– Det har vært en periode med færre nye selgere. I begynnelsen var det bråstopp, men nå er det en viss bevegelse i boligmarkedet. Men det sedvanlige vårslippet, hvor oppdragene renner inn, blir nok mindre enn vanlig. To av dem jeg hadde på visning i går var begge permittert, så de fikk kalde føtter og trakk seg. Nå skal jo alle være hjemme. Samtidig vet vi at det kommer mange skilsmisser. Etter sommerferien skjer det alltid; enten skal det satses og kjøpes noe større, eller så ble det den siste ferien sammen. Det samme gjelder etter juleferien. Da kommer det mange nye kjøpere, og det blir ofte satt prisrekorder i januar.

– Men det er spådd store fall i boligprisene nå…

– Hallo! Jeg hører folk som spår prisene 30 prosent ned. Hvis de har en bolig til 10 millioner kroner, er de ikke villige til å selge den for 7 millioner kroner. Aldri i verden. Det er jo folks formue og egenkapital. Da venter de heller. Min erfaring så langt, er at prisene holder seg stabile.

– Men er det ikke nesten full stans i boligmarkedet?

– Det er færre på visning. Turgåere og nysgjerrige naboer er borte. De som kommer på visning nå, er oppriktig interessert. Visningene blir også bedre nå fordi kjøperne får ha tid med megler på egenhånd.

– Hvordan gjør du det i praksis?

– Jeg booker dem inn slik at de får 15 minutter alene på visning. I forkant har jeg gått gjennom boligen og spritet alle dørhåndtak. Det går mye engangshansker og antibac disse dagene. Engangshansker er blitt den nye normalen. De som er på visning må også bruke hansker, og de får ikke ta på ting. Det føles helt unaturlig å ikke håndhilse på folk, for det er jo en del av oppdragelsen. Men takk Gud for at salgsprospektene er borte!

BOKTIPS: «Bare en kvinne» av Julie M. Brodtkorb. Den handler om likeverdige liv og hersketeknikker. Jeg er allergisk mot hersketeknikker, sier Ellen Maxine Onsum. Foto: Hilde Oreld

Onsum legger ikke skjul på at det har vært et ork å skulle drasse med seg dyre prospekter til masse mennesker som ikke er interessert. Det er usikkerhet med hvor mange som skal trykkes opp, og alle, bortsett fra selgerens og kjøperens eksemplar, går rett i søppeldunken.

– Jeg tror ikke på at dyre prospekter på glanset papir kommer tilbake. Alt ligger jo på nett.

Jeg kommer tett på folk, og jeg kommer inn når de står overfor en endring i livet

– Hva med digitale visninger?

– Du får ikke den riktige følelsen før du setter én fot innenfor, men da kjenner du med én gang om det er riktig eller galt for deg. Men selv om vi har fått en helt ny verden, som jeg tror kommer til å vare lenge, tror jeg vi kommer til å kunne leve med den. Og folks liv går jo sin gang. Vi er nødt til å holde visninger og booke inn tid for å starte budrunder og satt budfrist, ellers blir det jo hverken en start eller slutt. Dette er jo auksjon hver gang, og den blir jo ikke borte, den blir bare justert til å passe slik situasjonen er nå.

De gamle er eldst

Onsum har vært megler i både opp- og nedgangstider. Finanskrisen var tøff, og i hotte markeder har hun vært nedgradert til en budadministrator.

– Jeg ser det nå; det er de gamle som klarer seg best når det butter litt. Det er nok mange meglere som bruker tiden til å rydde i boden i disse dager. De fleste meglere er borte etter fem år. Da orker de ikke mer. Jeg har tatt et bevisst valg; jeg vil heller ha to objekter ute i markedet å følge opp dem i stedet for å gjøre en mindre god jobb på fem.

FRANKOFIL: Eiendomsmegleren har vært i Paris over 20 ganger og får aldri nok. Foto: Hilde Oreld

– Men du skjønner vel at folk vegrer seg for å kjøpe ny bolig nå?

– Renten er historisk lav. Ha heller fokus på det enn å tro at folk skal gi bort formuen sin på grunn av et virus - det skjer ikke. Er du allerede i boligmarkedet, er det gode muligheter for å forhandle med banken din om lavere rente og for eksempel avdragsfrihet. Trenger du bolig, så kjøp! Det har alltid vært dyrt. Det var dyrt i 1900, 1950 og 2020. Men da snakker vi om inngangsbilletten. Når du først har den, tror jeg ikke et virus vil endre den norske folkesjelen.

Det er nok mange meglere som bruker tiden til å rydde i boden i disse dager. De fleste meglere er borte etter fem år. Da orker de ikke mer

Med folkesjelen mener hun at nordmenn elsker å eie sin egen bolig.

– Vet du hvorfor det er slik? spør hun plutselig.

Vi rister på hodet, og samtidig dukker hunden King opp som troll av eske. Katten heter Louis.

– Jeg elsker dyr. Og inn hit kommer bare kastrerte hunder og katter. Både hunden og katten er kastrert. Det var hunden som ønsket seg katt, og kattungen var livredd. Nå er de bestevenner. Jeg klarer ikke å se dyr som lider, da må jeg ta dem med meg hjem.

– Men hvorfor vil nordmenn eie sin egen bolig?

– Det er historisk begrunnet. I gamle dager hadde kun dem som eide en bit av Norge, om det så var et skjøte på en myr, stemmerett. Og dette henger igjen. Det er helt sykt, for alle behøver ikke eie sin egen bolig.

Mange baller i luften

Onsums datter bor i etasjen under. Hun er utdannet lege og har vært til stor hjelp med smitteforebygging i denne pandemiske tiden.

BRAKKA PÅ BESTUM: I meglerens hage står fortsatt brakka hvor dem som bygde huset i 1936-1938 bodde. Foto: Hilde Oreld

Selv er Onsum lidenskapelig opptatt av veldedighet. Hun har fylt opp en container med leker og gitt til et barnehjem, hun gir til fattighuset og krisesentre, har bidratt til oppussing av et asylmottak og bygget et hus for en lutfattig mann.

– Han var vår sjåfør og guide da vi besøkte min datters familie i Gambia. Jeg vet at han er en person som gir videre. Der nede spiser de mye ris, og vi har fått igang en eggefarm slik at de også får i seg proteiner. Dette er kunnskap han gir videre, og det er godt. Jeg synes vi alle må gi tilbake. Det har også ført meg innom Dream Big Academy, hvor damer som alltid har plantet ris, kan bli turistenes negldesignere for å komme ut av fattigdommen på Zanzibar.

Jeg orker ikke å late som. Mange meglere er så jålete. Folk flest bor jo ikke i slott

Onsum vifter med ti rødlakkerte negler.

– Jeg gikk på neglskole i 1995 og har vært negldommer siden 1997. Negldesign er kjempebusiness, og hun som gjør mine negler har vunnet alt som er av premier i både OL og VM. Men disse har jeg gjort selv, for nå har jo også neglstudioer vært coronastengt.

I hagen står en brakke til nedfalls. Vi spør hvordan hun ville solgt den.

ALT KAN SELGES! Selv om denne bygningen står til nedfalls, mener Onsum at det hadde vært mulig å få solgt den. Foto: Hilde Oreld

– Alle som skal selge, mener jo at de selger et slott. Men alt kan ikke trylles om til slott. Hvis tomten følger med, er det ikke noe problem. Men boligen, den trenger en eier som er full av energi og pågangsmot, det er det ingen tvil om, sier megleren som tidligere har hatt en boligannonse med bilde av to ender og ikke noe annet.

– Det var absolutt ingen ting der jeg kunne vise frem. Og da er det ikke noe poeng å pynte på og late som om boligen er noe annet. Der skiller jeg meg ut fra mange andre meglere. Jeg orker ikke å late som. Mange meglere er så jålete. Folk flest bor jo ikke i slott, men alt kan selges.

Lørdag
Profil