+ mer
MUNNRAPP: Sylvia Brustad var yngre enn meg, og når hun kunne være minister, kunne jeg være salgssjef, mimrer Knut Strand Jacobsen fra et jobbintervju hos Brødrene Dahl. Foto: Hilde Oreld

Byggmakeren

Studiekompisene endte opp i pr- og informasjonsbransjen. Selv endte sivilmarkedsføreren opp med å selge utslagsvasker, pissoarer og doer.

BERGER, SKEDSMO

Knut Strand Jacobsen

Alder: 51 år.

Stilling: Konsernsjef i Kesko Norge (Byggmakker, Onninen og Elfag).

Sivilstand: Gift, to voksne barn, bor på Nordstrand i Oslo.

Aktuell: Overraskende godt byggevaremarked i coronakrisen.

Bakgrunn: Master i markedsføring, adm. direktør i Comfort-kjeden, Uponor Nordic, Ifø Sanitær, region- og markedssjef i Brødrene Dahl.

Stortingets talerstol blir din. Hva tar du opp?

At tiden er inne for å gå fra passive til mer aktive og langsiktige tiltak i lys av corona-situasjonen. Nesten to millioner boliger i landet er bygget før årtusenskiftet og har store vedlikeholdsetterslep. De må bli mer energieffektive, mer klimatilpassede og ikke minst funksjonstilpasset når vi blir stadig eldre og skal hjelpes hjemme lenge. Vedta det såkalte ROT-fradraget, det vil si skattefradrag for boligrehabilitering nå! Det vil stimulere Norges største fastlands-bransje i usikre tider. Dessuten ville det redusert svart arbeid og gitt varige verdier for samfunnet. Dette er en historisk mulighet.

Forslagene om å yte lønnstilskudd som et alternativ for tilskudd til dagens permitteringsstøtte er et annet, langsiktig og langt mer aktiverende tiltak jeg liker. Ellers ville jeg klappet litt for de politikerne som styrer nå. De får kjørt seg.

Hva bør Norge bruke mindre penger på?

Norge er et fantastisk land å leve i. Det har en høy pris, og en del penger blir borte på veien i offentlig forvaltning. Vår bransje spesifikt utfordres blant annet av treg områderegulering og byggesaksbehandling, og ikke minst ulik praksis i kommunene, en utfordring. For samfunnet som helhet kan det bety at for lite av pengene blir igjen til reell utdanning, aktivitet og helse til de som faktisk trenger det.

Hva er din dårligste investering?

Privat har jeg kjøpt og solgt båter som skulle vært brukt mer og beholdt lenger. På jobb har jeg solgt virksomheter som vi kjøpte tilbake tre år senere. Det høres nok rart ut, men begge deler har stort sett endt godt i en større sammenheng.

Hvilken bok vil du lese om igjen?

«Ukjent soldat» av Vaino Linnea. Det er et krigsepos om motivasjon, ulike mennesketyper og samhold, ikke uten sarkasme og realisme i forhold til store idealer og forestillinger. Aktuell nå, egentlig.

Hvor går drømmereisen?

På seilbåt i blått vann, eller på ski i hvite fjell. Men ikke for langt unna, og ikke for lenge av gangen.

Byggevarebransjen var på ingen måte innenfor Knut Strand Jacobsens interessefelt. Den habile håndballkapteinen for Bekkelaget, ville velge sin egen vei videre:

– Jeg var usikker på hva jeg skulle, men visste at handel og forretningsliv var min greie. Jeg har aldri vært best på noe, men litt god i alt.

Etter tre år i Forsvaret inkludert Befalsskolen ønsket han ikke å gjøre som alle andre, og valgte derfor å bli sivilmarkedsfører.

– Da jeg skrev den avsluttende oppgaven på Norges Markedshøyskole, søkte jeg på alle annonser det sto sjef på, sier Jacobsen og ler hjertelig. Fleipen sitter løst. Ordet selvhøytidelig ville vi neppe brukt som et beskrivende karaktertrekk på 51-åringen.

Småfrekk på jobbintervjuet

Det ble ikke hjørnekontor med sjefstittel og egen sekretær på unge Jacobsen. Som nyutdannet endte han opp med en salgsjobb.

– Jeg kjørte i en Ford Sierra iført silkeslips og solgte utslagsvasker, pissoarer, doer og rustfrie vasker, mens mine studievenner jobbet i hotte pr- og informasjonsbyråer, hadde lave biler og leilighet i Bogstadveien.

DA KRISEN TRAFF: Vi trodde vi måtte stenge butikkene på grunn av helsen til de ansatte. Vi trodde at corona ville bety at de ble kjempesyke veldig raskt og igangsatte tiltak og permitteringer umiddelbart for å være føre var. Foto: Hilde Oreld

Som 28-åring var han på jobbintervju hos Brødrene Dahl. Jacobsen ville ha stillingen som salgssjef. Sjefen for rørgrossisten mente han var for ung, men det parerte den munnrappe mannen fra Nordstrand bra:

– Da poengterte jeg bare at Sylvia Brustad var yngre enn meg, og når hun kunne være minister, kunne jeg være salgssjef.

Jobben ble hans, og når vi skriver 2020 har Jacobsen hatt ulike lederroller i byggebransjen i 25 år. Nå sitter han på hovedkontoret til Kesko Norge (Kesko er et børsnotert selskap fra Finland) og har øverste ansvar for Byggmakker, Elfag og Onninen.

Lite virus, stor aktivitet

Coronakrisen traff, og konsernsjefen og hans team ble livredde.

– Vi trodde vi måtte stenge butikkene på grunn av helsen til de ansatte. Vi trodde at corona ville bety at de ble kjempesyke veldig raskt og igangsatte tiltak og permitteringer umiddelbart for å være føre var.

MILLIARDBEDRIFT: Byggmakker har 82 byggevarehus i proff- og forbrukermarkedet og omsetter for 6,5 milliarder kroner i året. Foto: Hilde Oreld

Men den nye hverdagen traff like fort som viruset. Når 300.000 er permittert og mange hundre tusen har hjemmekontor, blir det god tid til å se på vegger, tak og gulv. At ferier blir avlyst og at sommerværet kom tidlig, har gitt en ellevill omsetningsøkning for Byggmakker.

Folk lurte på om det hadde klikket for meg!

– Enkelte av butikkene våre, spesielt i byene, har økt omsetningen med 50 prosent, og det er forbrukerne som driver den veksten.

Byggmakker har 82 byggevarehus i proff- og forbrukermarkedet og omsetter for 6,5 milliarder kroner i året. Over 60 prosent av denne omsetningen kommer fra proffmarkedet.

– Vi er byggmesterens beste venn!

Men da Jacobsen overtok som sjef i 2012, var Byggmakker ingens beste venn, snarere i trøbbel.

– Folk lurte på om det hadde klikket for meg! Det året Byggmakker måtte bokføre et tap på nesten 200 millioner kroner og store, tunge forhandlere trakk seg ut av kjeden, da begynte jeg.

Ryddejobben holdt egentlig på frem til 2017. Siden da har det vært morsommere å drive Byggmakker-butikk.

STORE ENDRINGER: Jeg trenger ikke bytte jobb for å få endringer, jeg kan bare bli i Kesko Norge, sier Knut Strand Jacobsen. Foto: Hilde Oreld

– Men på begynnelsen av 90-tallet var det en vill vekst, sier Jacobsen.

Det som i 1963 startet som innkjøpskjeden Norgros, ble til Norges første Byggmakkerbutikk i Steinkjer i 1991. Konkurransen var lav, og stadig flere ville bli med.

– Året etter åpnet TV2 for tv-reklame, og hele 90-tallet var eventyrlig. Vi ble syv ganger større i løpet av den tiden.

Besteforeldrene våre bygget husene sine selv. Våre foreldre bygget i beste fall en platting. Vi gjør forsvinnende lite selv, og barna våre har knapt sløyd på skolen lenger. De aner ikke hva en høvel er

Finske Kesko kjøpte Byggmakker i 2005.

– Etter mange år med rydding og omstrukturering er vi klare for å vokse videre, og det er store muligheter, både strukturelt og i markedet.

Oppussing er et evigvarende prosjekt

Jacobsen sikter blant annet til en landsomfattende undersøkelse som viser at det står 1,4 millioner påbegynte og uferdige oppussingsprosjekter i norske hjem. Det som topper statistikken, er maling, listverk og gulvlegging. Og nordmenn er verdensmestre i å pusse opp. Det vi fornyer oftest er stuen, mens vi bruker mest penger på kjøkken og bad. Mellom 80 og 90 milliarder kroner hvert år bruker nordmenn på å pusse opp hytter og hus.

JUBILANT NESTE ÅR: Byggmakker fyller 30 år i 2021. Den første butikken åpnet i Steinkjer i 1991. Foto: Hilde Oreld

«Hvis man har et vindu som bør skiftes, lamper som skal kobles opp eller en vask som lekker, så kan dette være et veldig fornuftig tidspunkt å få gjort noe med det på», sa justis- og beredskapsminister Monica Mæland i forbindelse med at regjeringen er samstemte når de anbefaler forbrukeren å bruke håndverkere nå for å holde de økonomiske hjulene i gang.

– Hvis det drypper fra taket, hva gjør du da? Ringer du en rørlegger, en taktekker eller en byggmester? Folk har ikke kompetanse! Besteforeldrene våre bygget husene sine selv. Våre foreldre bygget i beste fall en platting. Vi gjør forsvinnende lite selv, og barna våre har knapt sløyd på skolen lenger. De aner ikke hva en høvel er. Vi ser at markedet for å kjøpe tjenester er sterkt voksende. Petter Smart, som skal fikse alt hjemme på egenhånd, er nesten borte. Han står for under ti prosent av omsetningen. I likhet med konkurrenter som Maxbo og Montér, tilbyr Byggmakker å få hele jobben gjort av andre, og Fiks Ferdig-konseptet er sterkt voksende.

Skomakerens barn

Jacobsen har en enebolig fra 1986 og en hytte på Trysil. Han smiler bredt når han får stå på ski og snowboard eller seile rundt i Oslofjorden med vinden i håret. Han har hatt egen båt siden han debuterte med A-jolla som åtteåring.

Hvis det drypper fra taket, hva gjør du da? Ringer du en rørlegger, en taktekker eller en byggmester? Folk har ikke kompetanse!

– Hvordan er status på din egen bolig og hytte?

– Skomakerens barn, sier Jacobsen og rister oppgitt på hodet.

– Da vi skulle lansere Fiks Ferdig-konseptet, ville interne krefter her på Berger at vi skulle bruke vårt hus i reklamefilmene, filmer som viser hus som er litt på halv tolv. Det synes jeg var en kjempegod idé og fortalte det til min kone. Da ble det ikke slik.

Sinnasnekker´n

Jacobsen viser oss rundt på det 20.000 kvadratmeter store lageret på industriområdet rett utenfor Oslo. Trucker kjører i skytteltrafikk og det automatiske robotlageret jobber på høygir. Arbeidsstyrken er nesten fulltallig igjen. Bare administrasjonen er beordret på hjemmekontor. Det tidligere troppsbefalet, nå konsernsjefen, hilser blidt på lager- og logistikkgjengen.

KONA SA NEI: Da vi skulle lansere Fiks Ferdig-konseptet, ville interne krefter her på Berger at vi skulle bruke vårt hus i reklamefilmene, filmer som viser hus som er litt på halv tolv. Det synes jeg var en kjempegod idé og fortalte det til min kone. Foto: Hilde Oreld

– Jeg tror at oppvekst i en stor familie påvirker lederstilen. Jeg har tre brødre, og det handler om å ta ansvar, men også å ta vare på hverandre. Tiden på håndballbanen og i Forsvaret formet meg også til å bli en lagspiller.

Vi penser lagspilleren tilbake til oppussing, byggevarer og det faktum at hver fjerde nordmann planlegger å pusse opp i år, skal vi tro Byggmakkers årlige oppussingsindeks.

– Vi sponset programmet «Sinnasnekker´n» i mange år, og tro meg, jeg har sett mye rart. Og hva i all verden er det folk tenker med? De velger heller å kjøpe en liten, sliten enebolig etter tyve minutter på visning enn å kjøpe leilighet fordi det er så høye felleskostnader på leiligheten. Hallo! Og så forsøker de å gjøre alt selv. Det mange glemmer, er at du også har mulighet for å klage hvis du kjøper håndverkertjenester hvitt. Da må de komme tilbake å gjøre jobben bedre. Dokumentasjonskrav når du skal selge er også en ubetinget fordel. Folk bruker gjerne en million kroner på bil og 50.000 kroner på en sykkel, men å betale en rettferdig timelønn for å få en dyktig, faglært arbeider til å gjøre jobben, det skal de liksom ikke. Det er et tankekors.

Lørdag
Profil