+ mer
FOR Å OVERLEVE: Kampen har skjedd i sokkelesten, men Ivar Horneland Kristensen har vært rak i ryggen for de 24.000 medlemsbedriftene.  Foto: Ivan Kverme

Ivar Horneland Kristensen kjempet for 24.000 bedrifter i bare sokkelesten

Kampen for å gi 24.000 bedrifter best mulig redningspakke er blitt ført i sokkelesten fra en takterrasse på Hasle. Og det kan Virke.

Kampen for fremtiden for 24.000 bedrifter innen handels- og tjenestenæringene. Bekymringer for en isolert mor med en kronisk lungesykdom. Puslespillet med opptil fem barn som skulle ha hjemmeskole. Dette er våren der våre private og profesjonelle bekymringer er viklet sammen i en stor ball. Også hjemme hos Ivar Horneland Kristensen, adm. direktør i Virke.

– De første ukene satt jeg i karantene hjemme etter statsbesøket i Jordan. Og jeg fikk ikke velge rom først. Noen dager måtte jeg ta til takke med kottet, sier Kristensen.

Fra en takterrasse på Hasle i Oslo kan det se ut som Norge lever av å bygge boliger. I øst pusser OBOS nye fasader for å få Ulven til å se bra ut, i sør blir bruktbilhallene i Ensjøveien til boligidyll, og her vi står er en brennevinsfabrikk fra 1932 omgjort til kjøpesenter og boliger.

Ti tusenvis av nye leiligheter spretter opp i området Økern, Ensjø, Ulven, Hasle og Løren. I hjertet av dette bygger handels- og tjenestenæringens sjefslobbyist opp et nytt hjem.

Horneland Kristensen bodde i Asker med sine tre døtre. Kjæresten bodde på Mortensrud med sine to sønner. Nå har de møttes på midten.

Et nytt hjem i en ny bydel, der Horneland Kristensen nesten virker litt overrasket over å ha fått klar siktlinje til hotellnæringens mest kjente bygg - Oslo Plaza. Og flott utsikt over turoperatørene i Oslofjorden. Skulle han drømme seg bort, er det uansett ikke lang vei til handelsbransjen. Leilighetene er bygget på toppen av kjøpesenteret Vinslottet.

Ivar Horneland Kristensen

Alder: 51 år

Sivilstand: Samboer og tre døtre

Stilling: Adm. direktør i Hovedorganisasjonen Virke.

Aktuell: Har tatt 24.000 bedrifter gjennom krisen

Bakgrunn: MBA fra NHH. Stillinger i Econa, mySoft og Nordic Innovation. Generalsekretær i Tekna.

Stortingets talerstol blir din. Hvilken sak tar du opp?

Fremover kommer vi til å leve mer av bedrifter der kompetansen er produktet, altså vi skal leve av det vi kan. I større grad enn av naturgitte ressurser. Jeg ville snakket varmt om skalering av kompetansebedrifter.

Hva bør Norge bruke mindre penger på?

Vi må sørge for at krisen ikke fører til at det offentlige overtar mer oppgaver. Videre må vi vri ordningen sånn at vil heier på de skikkelige bedriftene.

Hva er din dårligste investering?

Jeg var med i en aksjeklubb da jeg studerte. Jeg argumenterte hardt for å gå inn i Kværner i forbindelse med restruktureringen, etter oppkjøpet av Trafalgar House. Det var en katastrofe. Deretter argumenterte jeg for å gå ut av Kværner, rett før den påfølgende oppgangen. Dobbeltbom!

Hvilken bok vil du gjerne lese om igjen?

Fridtjof Nansens «Fram over Polhavet». Den viser lederskap.

Hva er ditt drømmereisemål?

I sommer skal vi bo i tretopphytter. Det gleder vi oss til.

Starten

Det var onsdag 11. mars at han og kollegene forsto at noe stort var på gang. Og det hadde ikke positivt fortegn. Uken før sendte Virke ut en medlemsundersøkelse som viste at syv av ti ikke opplevde endringer i etterspørsel som følge av coronaviruset.

– Vi ble enige om at her kommer det noe, uten av vi visste hva det var. Det kom jo mange ulike signaler fra hele verden og fra hele Norge. På morgenen dagen etter satte vi krisestab.

Når Norge snart skal evaluere den tidlige innsatsen er det lett å glemme hvor vi sto, mener han.

Vi sto kanskje på stranden og skimtet en bølge som var på vei, men vi kunne ikke si om det var en brottsjø eller en tsunami. Vi kunne heller ikke vente med å finne det ut. Vi måtte bestemme der og da om vi skulle bli - eller flykte.

– Nettopp. Det var som å stå på stranden og se bølgen komme. Vi visste ikke hva som var på vei inn.

Hver uke er en uke tapt. Jo lengre vi venter, jo lengre blir veien tilbake

Medlemsundersøkelser blant Virkes medlemmer viser 78 prosent nedgang i etterspørsel 16. mars og 80 prosent nedgang i etterspørsel 23. mars. Et medlem hadde til og med hatt negativ omsetning lørdagen etter nedstegningen. Ingen kunder, bare en retur.

Det meste av Norge satt måpende å så på TV og prøvde å forstå hva som var på gang. På Dagsrevyen lørdag 14. mars fikk de se Horneland som gikk hardt ut med en klar advarsel.

– Vi gikk ut og sa 405.000 arbeidsplasser var i fare. Få trodde på oss da, men det har vist seg i ettertid at det ikke var helt feil.

Det skjedde noe lørdag kveld, gjennom søndagen og ikke minst natt til mandag.

Selv satt Horneland Kristensen i karantene etter både Jordan-reise, å ha møtt direktøren i Helsedirektoratet som var smittet og i tillegg møte med Torbjørn Røe Isaksen. Hadde karantenetiden vært akkumulert, hadde han kanskje sittet der fortsatt.

Over telefon snakket han med de fleste av de parlamentariske lederne på Stortinget. Mandag kom Stortinget med de første løftene om en redningspakke.

TOK DUGNADEN: Hans bransjer har tatt den tunge jobben. Nå presser Ivar Horneland Kristensen på for gjenåpning. Foto: Andreas Klemsdal

– Virkes næringer har tatt en stor del av dugnadsjobben. Det at så mye av handels- og servicetilbudet stengte ned, ga folk flest en følelse av alvoret. Jeg er helt sikker på at dette ga en effekt på den måten at folk ble mer forsiktige og ble nøyere med å følge smittevernsrådene.

Det har vært hundrevis av telefoner med bedriftseiere landet rundt. Mange satte Norgesrekorder i å stenge ned arbeidsplasser.

– Som en restauranteier med en rekke serveringssteder rundt omkring i Norge sa til meg: Vi greide å stenge ned hele virksomheten på to timer. Det må være verdensrekord. Men det blir noe helt annet å starte virksomheten opp igjen. Det vil ta mye lengre tid.

– Har du fått mye kjeft?

– En viktig del av jobben min har vært å være samtalepartner i en krevende tid der folk har behov for å blåse ut. Jeg har fått masse ros og masse kjeft. Det er jobben min.

Midt oppe i alt har det også vært sprø opplevelser.

– Vanligvis går du i sminkeavdelingen før du skal på TV. I mars fikk vi bare utdelt en liten pose og skulle fikse det selv. Det er passe komisk å stå der med andre samfunnstopper og skulle sminke seg selv.

Men det er udiskutabelt de mest dramatiske ukene han har opplevd.

– Uten sammenligning de mest dramatiske ukene i mitt yrkesliv, men også de mest meningsfylte. En opplevelse jeg håper jeg aldri får igjen.

– Hvem har vært best i denne krisen, Virke eller hovedkonkurrenten NHO?

– Jeg opplever at vi har stått som representanter for litt ulike næringer. Industrien kan rammes hardt, men det blir først litt senere. Vi representerer den delen av næringslivet som ble rammet først. Men vi har også samarbeidet godt på mange områder.

Fryktet for moren

Midt i kaoset måtte han holde kontakt med moren. I tiden før krisen var Horneland Kristensen ofte i Haugesund for å hjelpe moren med å flytte inn på sykehjem. Dagrun (75) var i risikogruppen.

– Hun har en kronisk lungesykdom som gjør at hun bare har 30 prosent av normal lungekapasitet. Jeg og broren min, som bor i Bergen, følger henne opp så godt vi kan. Som regel får hun besøk hver 14. dag.

Men sykehjemmet hun bodde på stengte dørene da smitten kom til landet. Moren var isolert fra all kontakt med barna.

KORONABEKYMRET: Ivar Horneland Kristensen sammen med moren Dagrun. Foto: Privat

På jobb har det gått opp og ned. Paradoksalt nok - i kaoset og krisen - opplever Virke en fremgang. Det er blitt flere medlemmer, rundt 500 netto. Samtidig er kjennskapen til arbeidsgiverorganisasjonen skutt i været. Såkalt uhjulpen kjennskap til navnet Virke har økt, fra 38 prosent før krisen til 58 prosent nå.

Det er gode nyheter i arbeidsgiverorganisasjonen der det er flere sjefer enn ikke-sjefer. Finansavisen har tidligere gått gjennom organisasjonskartet.

Vi fant 22 personer som har tittelen direktør, 17 med «leder» i sin stillingsbetegnelse og 27 advokater eller advokatfullmektig. På toppen av dette har 21 ansatte en stillingsbetegnelse som inneholder «sjef». 87 sjefer, ledere, advokater og direktører. På toppen sitter et sentralstyre. I rammevilkårenes urolige farvann seiler Virke inn med et krigsskip av lobbyister, fullastet med ammunisjon. Det hjelper visstnok. Medlemsbedriftene er blitt mer robuste.

Nesten halvparten oppgir at de nå driver business på andre måter enn før.

– Vi har mange historier om norske bedrifter som har gjort et stunt for å komme seg på nett. De har kastet seg rundt, lært masse og fått til en omstilling. Dette vil vi tjene på fremover. Omstillingstakten har økt, sier han.

Nå handler det om å åpne Norge opp igjen.

– Hver uke er en uke tapt. Jo lengre vi venter, jo lengre blir veien tilbake. For de aller fleste næringsdrivende i Norge som har vært pålagt å stenge blir det en tøff vei tilbake. Restaurantbransjen opplever for eksempel nye regler, med større avstand mellom bordene. Det betyr høyere kostnader og lavere inntekter. Treningssentrene er en historie for seg selv.

RETT UT: 26. mars var han ute av karantene. 27 mars møtte han pressen om kompensasjonsordningen, sammen med Idar Kreutzer, Ole Erik Almlid og Hans-Christian Gabrielsen. Foto: Ole Berg-Rusten

– Når det gjelder treningssentrene baserer regjeringen seg på faglige råd. Det viktige nå er at vi får åpnet treningssentrene 15. juni med gode smitterverntiltak. 

Og skal somrene bli bra, må Stortinget komme på banen.

Nordmenn har store pengesummer bundet opp i bestilte reiser. At vi ikke får en avklaring fra Reisegarantifondet, mener Virkegeneralen er ekstremt uheldig. Nå må det komme en kompensasjonsordning som gjør at pakkereisearrangørene kan refundere til forbrukerne uten å ta opp lån, noe de ofte ikke har evne til. Både forbrukere og pakkereisearrangørene står i en vanskelig situasjon. Regjeringen og stortinget må ta ansvar, har Virke krevd.

– Dette må til slik at nordmenn får frigjort penger som de kan bruke i reiselivsnæringen her hjemme i sommer.

Han tror uansett ikke det blir en jubelsesong.

– Det blir det tapte året for norske reiselivsbedrifter. Da er det viktig at vi ikke bare er turist i eget land, men også i eget nærområde og besøker restauranter og tilbud som har åpnet. Bruk det lokale tilbudet ditt.

– Hva med din egen sommer?

– I sommer reiser vi med tog, først til Trondheim, deretter videre til Bodø. Derfra går turen videre med Hurtigruta, forbi Lofoten og helt opp til Tromsø. Vi tar Norgesferien på alvor, sier Virkesjefen som egentlig hadde New York tur på sommerens agenda.

På takterrassen svir nå solen i nakken. Det er ikke sikkert Norgesferie blir så verst.

Lørdag
Profil