+ mer
TRENGER TID ALENE: – Andre får påfyll av å ha mange mennesker rundt seg. Jeg kan noen ganger føle at det blir intenst, sier Tiril Haug Villum.  Foto: Iván Kverme

Slik sikret hun tidenes resultat for Pareto Bank i krisetider

Tiril Haug Villum fikk coronakrise og et rundskriv fra Finanstilsynet i fleisen, men presenterte likevel Pareto Banks beste resultat noensinne. Hvordan klarte hun det? Og er gleden bare kortvarig?

Du kan se henne gå langs veien i sol, sludd, vind eller regn. Uansett vær. Alene. Da flyter tankene så fint. Ideer kommer og problemer løses.

– Det er noe med det å gå. Noen ganger faller svarene ned i hodet mitt. «Dette er løsningen. Sånn bør vi gjøre det», sier Tiril Haug Villum, administrerende direktør i Pareto Bank.

Tiril Haug Villum

Alder: 51.

Sivilstand: Gift og to barn.

Stilling: Adm. direktør i Pareto Bank.

Bakgrunn: Utdannet siviløkonom fra Handelshøyskolen. Jobbet i ABB før hun var med på å starte Privatbanken. I 2008 ble hun med i oppstarten av Pareto Bank.

Aktuell: 2020 ble Pareto Banks beste år noensinne. 

Stortingets talerstol blir din. Hva tar du opp?

– Jeg ville gitt regjeringen ros for hvordan den har håndtert pandemien. De leder oss stødig gjennom en krise vi aldri har stått i før. Lederne er handlekraftige og tar mange beslutninger basert på et begrenset informasjonsgrunnlag.

Ferieturen du aldri glemmer?

– Langhelgen på Hotel Ritz i Paris i desember 2019. Det var en gave fra min mann Erik for å feire at vi hadde vært gift i 20 år. Paris har en spesiell plass i hjertet mitt. Erik fridde til meg der, og jeg bodde der i et år da jeg gikk på Handelshøyskolen.

Hva er din dårligste investering?

– Den litt fancy og tidsriktige juicemaskinen jeg aldri har fått brukt.

Hvilken bok vil du anbefale andre?

– Erling Kagge har skrevet en perle av en bok som heter «Å gå – ett skritt av gangen». En utrolig fin bok som passer ekstra godt nå i disse coronatider. Hvis den faller i smak kan jeg også anbefale «Stillhet i støyens tid» av samme forfatter. To bokperler.

Din første jobb. Fortell!

– Hver sommer var jeg hos mormor og morfar på Toten. De drev en landhandel på Lena der jeg satt på disken og fulgte med på alle som gikk inn og ut. Jeg ordnet og ryddet litt og var med ut for å selge varer på gamlehjemmet. Det gikk i kamferdrops og strømper. Et fantastisk sted å være for en liten jente. Min første ordentlige jobb var en sommerjobb i Norske Amerikalinjen mens jeg studerte på Handelshøyskolen.

Hun og banken har vært gjennom et år med nok av problemer å løse. 2020 kulminerte i et rundskriv fra Finanstilsynet som fortalte at finansiering av eiendomsprosjekter skal regnes som «høyrisiko», og dermed ha en risikovekt på 150 prosent. Foretakslån har normalt en risikovekt på 100 prosent, så endringen betyr at bankene må sette av mer kapital per utlån.

– Dette vil strupe kapitaltilgangen til boligbygging, sa Erling Astrup, daglig leder i Nordic Corporate Bank.

Krisestemningen var et faktum. Flere kalte det en «sjokkmelding». Storbankene gikk fri på grunn av egne vektingsregler, men de mindre sparebankene og nisjebankene ville få et hardt slag. Pareto Bank ble utpekt som den hardest rammede på grunn av sin spesialisering inn mot eiendomsfinansiering.

– Pareto Banks rene kjernekapitaldekning kan falle med 3 prosentpoeng, sa Vegard Toverud, bankanalytiker i Pareto Securities.

Men Haug Villum pustet rolig. Hun leste hver eneste setning i rundskrivet nøye. Hun drodlet med ledergruppen og tok kontakt med advokater. Journalistene som ringte fikk ingen kraftsalver eller ord som tydet på krise, men kun noen få linjer på mail. «Tematikken er sammensatt og kompleks», skrev hun. «Vi trenger fortsatt noe tid til å vurdere hva dette faktisk innebærer…»

– Jeg er skrudd sammen sånn at når det skjer noe uventet, så angriper jeg det med grundighet. Jeg går inn i tematikken for å få en god forståelse av hva det handler om. Ting er sjelden svart/hvitt.

Det var nok noen som trodde jeg var litt gal

Gaven hjemmefra 

Haug Villum viste tidlig et akademisk talent. En lege og en bioingeniør fikk en datter som gikk til Deichmann, startet på bokstaven «A» og lånte så mange bøker hun fikk lov til. Hun var altoppslukende. På kveldene satt ofte faren og skrev artikler i sin professorgjerning, moren jobbet og Tiril gjorde lekser.

– Jeg husker det som en positiv ting, en tilhørighet. Det føles som en gave jeg har fått med hjemmefra, at arbeidet er en glede. Jeg håper å kunne overføre litt av det til mine barn.

Corona har gjort noe med meg både som leder og menneske

Hun vokste opp på Oppsal og Kjelsås i Oslo. Da hun skulle starte på videregående skole falt valget på Berg, en av skolene som tilbyr IB-linje (International Baccalaureate). Undervisningen foregår på engelsk i det som regnes som et krevende studium med faglig høyt nivå.

– Jeg var glad i skolen. En typisk flink pike.

Mente salg var løsningen

Rundskrivet som Finanstilsynet sendte ut var en presisering av hvordan EUs kapitalkravsforordning (CRR), som ble innført i Norge 31. desember 2019, skal forstås. Finans Norge mente tolkningen var for streng, at den i praksis innebærer at all finansiering av eiendomsutvikling vil klassifiseres som spekulativ. 

Haug Villum dykket ned i forarbeidene til CRR. To advokater med EU som spesialfelt hjalp til. Aksjekursen falt fra 41 til under 38 kroner og Arne Fredly tok ordet. Pareto Banks nest største eier spådde at bankens avkastning på egenkapitalen vil gå ned fra 15 prosent til 12. Han mente løsningen var å selge til en av storbankene.

– Det er 5-6 utenlandske banker som burde eid Pareto Bank ene og alene som følge av regelverket. Det er en no-brainer. Det er som å trylle, sa han.

28. januar var det som om Haug Villum hadde funnet frem tryllestaven da hun la frem et resultat etter skatt på 428 millioner kroner. Året med corona ble tidenes beste for Pareto Bank. Markedet svarte med å sende aksjekursen til over 42 kroner.

OPTIMISTISK: Tiril Haug Villum håper Pareto Bank kan levere på utbyttepolitikken allerede i år. Foto: Iván Kverme

– Det er nesten så jeg må klype meg i armen, sa hun etter fremleggelsen. Og gjentar det samme nå.

– Resultatet hadde ikke vært mulig uten den ekstraordinære innsatsen fra alle som jobber hos oss. I mars 2020 var det mange i ledergruppen som smakte på et nullresultat.

Utover våren og sommeren viste det seg at majoriteten av bankens kunder klarte seg bra. Boligmarkedet ble bare hetere. Drivet i bruktboligmarkedet smittet over på nyboliger. Forhåndssalget til mange prosjekter gikk unna.

– Lav rente trumfet arbeidsledighet og regjeringen kom raskt på banen med en statlig lånegarantiordning. Ved sommertider ble vi mer optimistiske.

Da pandemien kom

Familien Haug Villum fikk coronaen tett på kroppen allerede før pandemien slo til for fullt i Norge. Ferieturen i de italienske alper, den femtende i rekken, fikk en annerledes avslutning enn vanlig. Kalenderen viste andre halvdel av februar. På flyplassen på vei hjem gikk folk med munnbind.

– Pandemien var i gang, men vi hadde til da ikke noe forhold til den.

Vel hjemme ble både mann og sønn forkjølet. De ringte legevakten og etter kort tid kom en person i fullt verneutstyr på døra for å teste for corona. Haug Villum skjønte at noe ekstraordinært var på gang. 10. mars sendte hun alle ansatte til hjemmekontor.

– Vi er over 50 ansatte som sitter i åpent landskap i samme lokale. Jeg ville ligge litt i forkant og få kontroll på situasjonen. Så kunne vi heller ta folk tilbake igjen til kontoret etter hvert. Det var nok noen som trodde jeg var litt gal.

I Norge er det ikke alltid så lett å være litt annerledes eller gå sin egen vei

To dager senere gikk Erna Solberg på talerstolen og stengte ned store deler av landet.

– I etterkant har jeg fått positive tilbakemeldinger på at vi var i forkant, selv om noen mente jeg forhastet meg litt der og da.

– Hvordan har du taklet lederrollen i 2020?

– Jeg har forstått viktigheten av å være tilgjengelig, vise støtte og ta kontakt selv om det ikke er noe helt konkret. Det å vise omsorg blir mer sentralt. Jeg har også sett at behov for informasjon blir større hos de ansatte når vi sitter på 50 ulike kontorer. Corona har gjort noe med meg både som leder og menneske, og jeg opplevde at alle i banken ga hverandre ekstra støtte gjennom fjoråret.

Trygg på sin tolkning 

Den annonserte krisen i Pareto Bank er foreløpig avlyst. Kjernekapitaldekningen endte med å falle fra 17,3 til 16,8 prosent, altså på langt nær så mye som analytiker Toverud spådde.

– Omverdenen la et høyere volum inn i høyrisikokategorien enn det vi har gjort.

For Pareto Bank endte på en mildere tolkning av EU-reglene enn det Finanstilsynet opererer med, ved blant annet å ikke vurdere eiendomsprosjekter med forhåndssalg som høy risiko.

– Nå har vi gjennomgått alle lån i eiendomsporteføljen og applisert regelverket etter beste evne, sier Haug Villum.

Jeg henter energi ved å være alene. Det er befriende

Risikoen nå er hva Finanstilsynet mener etter å ha gått gjennom bankens regnskap og nøkkeltall om kapitaldekning.

Så problemet kan komme i etterkant?

– Det kan bli en dialog med tilsynet om ulike temaer. Den tar vi gjerne.

For dere har jo to forskjellige tolkninger?

– Vi har jobbet grundig med dette og prøvd etter beste evne å tolke regelverket. Underveis har vi snakket med Finans Norge som har hatt dialog med Finanstilsynet. I tillegg har vi snakket med andre banker og opplever at vi har bank-Norge i ryggen. Vi mener vi står på trygg grunn.

På juniorlandslaget

Hun har danset seg gjennom livet. Rent bokstavelig. I førsteklasse på barneskolen dro en av mødrene i gang et prosjekt med rytmisk sportsgymnastikk og improvisasjon for unge jenter.

– Det betydde utrolig mye for meg. I perioder trente jeg hver dag og kom på juniorlandslaget i rytmisk sportsgymnastikk. Jeg var en god danser.

Hun begynte også med ballett og kom inn i et miljø hun beskriver som sitt andre hjem.

– Vi hadde en fantastisk lærer som skapte et sosialt miljø for alle aldre, fra barn til voksne. Vi feiret 17. mai og gjorde mye annet sammen. Det var noe helt spesielt.

PÅ JUNIORLANDSLAGET: Her deltar hun i Nordisk juniormesterskap i rytmisk sportsgymnastikk i 1984. Foto: Privat

I perioder av livet har balletten og det sosiale miljøet betydd ekstra mye. Da foreldrene hennes skilte seg var hun gjennom en vanskelig tid og på ungdomsskolen var hun rett og slett så flink at hun slet med å passe inn.

– I Norge er det ikke alltid så lett å være litt annerledes eller gå sin egen vei. Det tror jeg mange unge kjenner på i dag.

Hun vurderte å satse på dansen, men endte med en akademisk karriere.

– Hadde jeg hatt kunstnerforeldre kunne sikkert situasjonen vært annerledes, men jeg ble oppmuntret i den akademiske retningen. Jeg var heldig som kunne velge flere ting som ga meg stor glede. Dans og trening betød veldig mye for meg helt til jeg var ferdig på Handelshøyskolen.

Starten med Pareto

Hun fullførte Norges Handelshøyskole i 1992. I en periode med tøft arbeidsmarked i Norge søkte hun også jobber i Sverige. Kjæresten, hennes nåværende mann, jobbet allerede i Stockholm, og Haug Villum fikk en traineestilling i ABB.

– Det var et spennende konsern å starte i. Jeg fikk prøve meg i ulike roller og ble der frem til 2000.

Hun jobbet i Stockholm, London, Zurich og avsluttet på Billingstad som finanssjef i et av selskapene i ABB-konsernet. På et lederutviklingskurs på Solstrand møtte hun Sven Erik Klepp som fortalte om en bank som skulle etableres. Privatbanken.

– Jeg hadde jobbet lenge i ABB, var fortsatt ung og tenkte det var gøy å være med å bygge noe fra bunnen av.

Hun spurte Klepp om de trengte noen med industribakgrunn. Det gjorde de, og Haug Villum ble en av de første ansatte. Hun ble med helt til banken gikk på børs og ble kjøpt av SEB.

– Det skjedde mye på den tiden. SEB var et bra system, men annerledes enn det vi var vant med. Det føltes stort og tungrodd.

Sven Erik Klepp sluttet, tok kontakt med Pareto og fikk ja da han spurte om de var interessert i å starte en forretningsbank. Haug Villum ville være med og ringte på ny til Klepp, som i dag er leder for eiendomsområdet i banken.

– Det var 2007 og jeg var på det tidspunktet gravid med mitt andre barn. Jeg startet i 2008 da vi åpnet dørene og ga våre første utlån.

Vil levere på utbytte 

To år senere var det tid for lederskifte i den ferske banken, men Haug Villum holdt seg litt i bakgrunnen. Med to små barn og en mann som allerede hadde en lederrolle, tenkte hun det ville bli for tøft. Men fra sidelinjen, utenfor bankens fire vegger, fikk hun en klar oppfordring om å søke. Da satset hun for fullt i rekrutteringsprosessen og fikk jobben.

– Det var en spennende utfordring jeg kanskje aldri ville få igjen.

Nå har banken 14,7 milliarder kroner lånt ut til mellomstore bedrifter og prosjekter, sentrert på Østlandet, og Haug Villum har levert tidenes overskudd. Men utbyttemaskinen Pareto Bank må Arne Fredly vente litt på. Han har tidligere uttalt at «Fra 2020 og fremover vil jeg at banken betaler ut 80 prosent av overskuddet i utbytte». I fjor ble utbyttet satt på vent på grunn av corona og sterke oppfordringer til banken fra departement og tilsynsmyndigheter om å droppe utbytter. I oktober i fjor ble det likevel utbetalt et utbytte på 36 prosent av 2019-overskuddet.

– Vi har en utbyttepolitikk som sier 50 prosent eller mer, men for 2020 har styret foreslått et moderat utbytte i tråd med signalene fra Finansdepartementet. Ambisjonen er å levere på utbyttepolitikken etter hvert som situasjonen normaliseres. Forhåpentligvis blir det allerede for inneværende år, sier Haug Villum.

Hun er optimist ved inngangen av året.

– Vi forventer en vekst innenfor alle markedsområdene våre. Eiendom ser bra ut, shipping tror vi får et løft når vaksinasjonen kommer ordentlig i gang og innen generell selskapsfinansiering har vi sikret oss en god posisjon.

Ashtanga yoga

Hun pleier å gå til jobb, 25 minutter hver vei. Nå må hun finne andre steder å vandre, men fortsatt alene. Hun er enebarn. I oppveksten var hun mye alene, og nå i voksen alder kjenner hun fortsatt et behov for å trekke seg tilbake noen ganger.

– Jeg henter energi ved å være alene. Det er befriende, sier hun.

– Andre får påfyll av å ha mange mennesker rundt seg. Jeg kan noen ganger føle at det blir intenst.

Det er skrevet mye om introverte og ekstroverte ledere. Haug Villum tror hennes personlighet og stil passer godt inn i ledermiljøet i Pareto Bank.

– Jeg har en ledergruppe bestående av dyktige fagfolk som styrer sine egne team. Min måte å være på gir dem plass og rom til å utføre sine oppgaver. Jeg tror det gir en god balanse.

Da hun sluttet med dans begynte hun med ashtanga yoga. På matten på loftet står hun til slutt både i bro og på hodet.

– Det trigger meg. Ashtanga yoga er ikke meditativt og avslappende, men er god trening.

Nå skal hun lede Pareto Bank gjennom nok et uforutsigbart år.

– Jeg tror alle ledere i bank vil kjenne en liten klump i magen innimellom også i 2021.

Lørdag
Profil