Kvinnelige investorer: Vil bli utenlandsproffer

Mens du var på jakt jaktet 18 norske kvinner på kunnskap og nye kontakter i California. På mange områder er Oslo fortsatt å foretrekke, men det må man til Silicon Valley for å forstå.

TRIANGEL: Carol Sands (i midten) er en av Silicon Valley ledende kvinnelige investorer. Hun står blant annet bak fondet The Halo Fund i tillegg til at hun er en aktiv engleinvestor. Her sammen med Thina Saltvedt (t.v.) fra Nordea og Jeanette Grendahl fra She Community i Norge.
Reportasje

Silicon Valleys første store stjerne het Steve Jobs. Suksess var egentlig en liten del av ham. Han var først og fremst oppslukt av de nær uløselige utfordringene og problemene han sto overfor. Men Steve Jobs hadde en metode, ifølge Walter Isaacsons murstein av en biografi om Apple-grunnleggeren. Han gikk! Han ruslet, spaserte og vandret. Noen ganger alene, men som oftest sammen med kolleger eller forretningsforbindelser.

«Brainstorm walks» er blitt en metode. I ettertid har Stanford University forsket på effekten av å gå. Forskerne fant at å vandre kan øke den kreative kapasiteten med 60 prosent.

18 norske kvinnelige gründere, investorer og næringslivsledere har nettopp avsluttet sine «brainstorm walks» gjennom Silicon Valley. Ja, selv om de kanskje ikke spaserte til alle møtene - USA er fortsatt ikke fotgjengerens land - så har de i alle fall trålet teknologidalen på kryss og tvers. Her har de jaktet på kunnskap og nye kontakter. Følget besøkte en rekke sentrale bedrifter, som for eksempel Twitter og Facebook. De besøkte også WeWork. Dagen etter besøket måtte WeWork-gründeren Adam Neumann gå av. De to hendelsene var ikke relaterte, får vi anta. Bak opplegget står organisasjonen SHE Community som jobber for å få flere kvinner til å bli investorer. Hvert år plukker de ut kandidater til en slik studietur basert på søknader. Turen arrangeres i samarbeid med Nordic Innovation House og Innovasjon Norge.

Mitt inntrykk er at det å være engleinvestor i Norge er veldig annerledes fra å være engleinvestor i Silicon Valley.
Monica Vaksdal

Investorsystemet

Men hva fant de ut? Silicon Valley har fortsatt en egen evne til å målbinde alle som elsker business. Nordmenn lar seg forbløffe av denne gryten som har fostret noen av verdens mektigste digitale selskaper.

– Utrolig inspirerende å lære av de beste på sitt felt, oppsummerer Thina Saltvedt, sjefsanalytiker for bærekraft i Nordea.

– En utrolig energi, sier Tone Wicklund-Hansen, mangeårig toppleder som var med å bygge opp restaurantgruppen Olivia.

TREKKER FOLK: Startupgryten Silicon Valley. Foto: dreamstime

Monica Vaksdal, som gjestet Finansavisens Gründerintervju tidligere i år med selskapet Think Outside, var også med på turen.

– Jeg tar med meg en bedre innsikt og forståelse for investorsystemet i Silicon Valley, og hvordan dette er sammenlignet med Norge. Ikke minst tar jeg med meg hjem et utvidet nettverk av dyktige kvinner, sier hun.

OBOS-direktør Sidsel Gade var også med på turen og sier hun fikk bekreftet en god, gammel lærdom: Ikke sats mer enn du har råd til å tape.

– Men ikke minst har jeg virkelig fått troen på at det finnes mange muligheter for kvinnelig eierskap.

Kristina Aarvold er startupinvestor og driver også virksomhet som konsulent innen Google Ads.

– Jeg fikk gode tips fra venture-investorer. Et eksempel er at det er lurt å lage et team med co-investorer med ulik kompetanse og ulike investeringsstrategier. Som gründer og investor har jeg fått mange sparringspartnere, i tillegg til potensielle kunder og investorer. På nordisk investormiddag fikk jeg også mulighet til å pitche en ny forretningsidé til en stor investor i San Francisco. Denne investoren ga meg gode innspill, bekreftelse på ideen min - og sin kontaktinformasjon, sier Aarvold.

Det norske nettverket beveger seg i et startupmiljø som har fått hard medfart de seneste årene for sitt mangel på mangfold. Boken «Brotopia» av Emily Chang satte fokus på gutteklubben i Silicon Valley og ble en bestselger i USA. For eksempel er bare 26 prosent av lederne i Facebook kvinner, men dette er faktisk høyt til Silicon Valley å være. Google, Cisco, Intel og Apple har lavere andel kvinnelige ledere. Når man ser på investorer er fordelingen langt skjevere. 96 prosent av de som skriver ut sjekker i venturefond er menn, ifølge flere amerikanske aviser.

Oslo vs. Silicon Valley

Finansavisen har stilt spørsmål til syv av kvinnene som var med på tur:

– Hvor er forutsetningene for kvinnelig eierskap best? Oslo eller Silicon Valley?

– Oslo! Mitt inntrykk er at det å være engleinvestor i Norge er veldig annerledes fra å være engleinvestor i Silicon Valley. I Norge er det gjerne mindre beløp involvert, mindre profesjonalisert og følgelig lavere terskel for å være engelinvestor. Jeg tenker at det derfor er enkelt for de aller fleste kvinner å engasjere seg på eiersiden i startups i Norge, sier Monica Vaksdal i Think Outside.

– Det burde være Oslo, spesielt med tanke på utdanning- og lønnsnivå blant kvinner i Norge, men faktum er at det er lav andel kvinnelig eierskap begge steder, sier Tone Wicklund-Hansen.

Sidsel Gade holder en knapp på Oslo.

DRO UTENFOR BOKSEN: Når du står bak en startup som heter Think Outside så må du ut i verden. Monica Vaksdal var med She Invest til USA. Foto: Jenaette Grendahl

– Jeg tror det er gode forutsetninger for at kvinner investerer i Norge, men at det fordrer mer kunnskap. Vi må opparbeide en annen kultur - et annet mindset for slike investeringer som vi ser at investorer gjør i Silicon Valley. Jeg tror kvinnelige investeringsgrupper kan bidra til å øke slik kunnskap og bygge en ny kultur for investeringer i Norge, sier Gade.

Men det er mulig for kvinner å lykkes i Silicon Valley, påpeker Marianne Broholm Einarsen, som er interimleder og for tiden adm. direktør i Agria Dyreforsikring.

– I Oslo er forutsetningene gode. Men eksemplene fra Carol Sands og Amy Winberg - som vi møtte - viser at det er fullt mulig å starte opp i Silicon Valley, gitt at man har nettverk og riktig mindset, påpeker hun.

Helle-Vibeke Schütte holder en knapp på Norge. Hun er gründer i Fraxx Interactive.

– Jeg er gründer og har investert i min egen bedrift. Jeg mener forutsetningene er utrolig bra i Oslo. Vi har en rekke flotte initiativer for gründere fra blant annet fra Innovasjon Norge, og vi har også et helt annet sosialt sikkerhetsnett enn i USA. Det har vært en vesentlig faktor for meg, da jeg tok beslutningen om å bli gründer. Jeg håper flere kvinner vil overveie å bli gründere i fremtiden, sier Schütte.

Kristina Aarvold mener kvinner begge steder kan nyte godt av en optimisme knyttet til kvinnelig eierskap.

– I både Norge og San Francisco er det nå en hype som gir oss kvinner mange muligheter med tanke på investering, også å starte egen bedrift. Timingen kunne ikke vært bedre, sier Kristina Aarvold.

NYTT NETTVERK: Med visittkort fra ledende VC-investorer med hjem er Kristina Aarvold klar for å øke takten. Foto: Jeanette Grendahl

Nordmenn vil ha eiendom

Analytikeren fra Nordea minner om at Norge fortsatt lider av eiendomssyken.

– Markedet er mer modent i Silicon Valley, uavhengig av kjønn. I Norge går mye av den private kapitalen til eiendom. Det skyldes nok i stor grad skattereglene i Norge. Når det kommer til  kvinnelige investorer, så jeg mange likhetstrekk mellom Silicon Valley og Oslo. Investormarkedet og teknologinæringen på begge sider av Atlanteren har vært dominert av menn. Det betyr imidlertid ikke at kvinnene som faktisk har gått inn i de ulike næringene som investorer ikke har hatt suksess. Kvinner tar nå lengre utdannelse og får bedre betalte jobber. De får tilgang til mer kapital og har dermed bedre muligheter til å styre kapitalen fremover, sier Thina Saltvedt.

Etter mange år i meglerbransjen vet hun hvor kynisk kapitalmarkedet kan være. Og det viktigste verktøyet for en investor er ofte å holde naiviteten på avstand. Silicon Valley er kjent for sine lukkede nettverk og at de beste dealene alltid havner der først.

– For å lykkes som investor i et marked som er preget av lukkede nettverk, er det viktig allerede fra starten å skaffe kontakter innenfor ulike bransjer. Bygge egne nettverk og koalisjoner, sier Saltvedt.

IKKE SÅ ULIK: – Det er mange likhetstrekk mellom Oslo og Silicon Valley, mener Thina Saltvedt. Foto: Jeanette Grendahl

Monica Vaksdal sier seg enig.

– Tradisjonelt blir nok de beste mulighetene presentert i mindre eller lukkede miljøer. Jeg tenker at det er lett å utfordre. De fleste startups presenterer seg i dag på ulike scener og pitchekonkurranser. Hvis du bruker noen ettermiddager hver måned på dette, vil du fort få oversikt over mulighetene, sier Monica Vaksdal.

Helle-Vibeke Schütte mener at har du dealflow så vil du også komme over gode dealer.

– Der var mye fokus på dealflow blant de investorene vi traff. Flere brukte mye tid på å skape og opprettholde relasjoner, delta på events og være synlige i økosystemet. For eksempel fortalte investor Ann Winblad i Hummer Winblad Venture at hun brukte mye tid på å holde foredrag på universiteter, og at hun hver uke hadde minst to lunsjer med nye mennesker for å utvide nettverket, sier Schütte som også observerte følgende:

– Winblad kom med et konkret eksempel: En person hadde ringt henne med et tips om en bedrift med en ny spennende teknologi. Ti år senere er det en av hennes beste investeringer, avslutter Schütte.

she community
kvinnelige ledere
investeringer
usa
thina saltvedt
Tone Wicklund-Hansen
Sidsel Gade
Kristina Aarvold
Marianne Broholm Einarsen
engleinvestor
Lørdag
Reportasje
Vext