Burgund-slippet: 15 prosent av vinene var ødelagt

Da vinekspertene skulle teste årets Burgund-nyheter var 15 prosent av vinene ødelagt av korkfeil. – En skandale, sier Vinforum-redaktør Arne Ronold.

VENTER PÅ BURGUND: Vinslippet av årets Burgund er ikke før 6. februar, men flere vil ha ventet i 22 dager utenfor Vinmonopolet på Aker Brygge før de kan meske seg med godvinen. Her ved tredjemann i køen, Bjørn Håvard Larsen.  Foto: Nicolai Giil
Reportasje

Vinmonopolets årlige Burgund-slipp bestående av spesialvin i titusenkronersklassen favner yrende stor interesse hos entusiaster. Når vinen lansereres 6. februar kan du forvente at det er heftig kø utenfor spesialpolet. Men selv om det er snakk om dyr vin betyr det ikke at kvaliteten på de individuelle flaskene er garantert. Etter smaking av årets flasker meldes det av eksperter at omtrent 15 prosent av flaskene med leskende innhold var blitt dårlige. 

I Norge gir Vinmonopolet fem års returrett på vin. Det betyr at du kan kjøpe hvilken som helst flaske i dag og kunne levere den tilbake om du åpner den om fire år og da mener den er ødelagt. Det samme gjelder spesialvinene i svært høye prisklasser. 

Det var åpnet 74 flasker under testen, og 11 av dem var korket. Det er en ganske stor feilprosent.
Arne Ronold, redaktør i Vinforum

Investering med høy risiko

– Problemet er at de som kjøper disse vinene mest sannsynlig ikke vil drikke dem innen den returretten har gått ut. De kjøper for å lagre over lenger tid, forklarer Finansavisen og Kapitals vinekspert Svein Lindin. 

Mye kork kan da handle om store verdier rett i vasken om en skulle drikke den for sent i forhold til returretten. Den populære investeringen kan da ha mer risiko enn vanlig. 15 prosent korking er uvanlig høyt, mener ekspertene Finansavisen har snakket med. Men spesialvinene har ingen utvidet eller særskilt returordning. 

Disse vinmonopolene har spesialutvalg

  • Oslo Aker Brygge 
  • Oslo CC-Vest
  • Bergen Valkendorfsgaten 
  • Hamar
  • Sandnes Sentrum 
  • Sandefjord
  • Trondheim Valentinlyst
Vinmonopolet

Den ekstraordinære andelen korkede vin ble oppdaget under vinsmakingen Vinmonopolet inviterer en håndfull av landets fageksperter til. 

– 15 prosent feil i vinene under pressesmakingen  – det er en skandale og uforståelig at ikke produsentene tar korkfeil mer på alvor, sier redaktør i Vinforum, Arne Ronold, til Finansavisens vinjournalist Svein Vinofil Lindin

Dagen etter er han imidlertid noe mer moderat i uttalelsen. 

– Hva synes du om at årets Burgund har så mye korkfeil?

– Det var åpnet 74 flasker under testen, og 11 av dem var korket. Det er en ganske stor feilprosent. 15 prosent. Nå har man hatt korkproblemet i ganske mange år, men dette var uvanlig. Det er korkprodusentene som burde fikse dette, svarer Ronold i en epost til Finansavisen. 

Han var en av de som Vinmonopolet inviterte på smakingen. Selv om Burgunder-vinen gjerne drikkes yngre enn eksempelvis en Bordeux mener Ronold at noen kan risikere tap. 

– Det er nok noen som gjemmer vinen over fem år. Da er det kjipt hvis de sitter igjen med skjegget i postkassen. 

Ronold poengterer at det hele mest sannsynlig er en tilfeldighet. Redaktøren mener imidlertid at Vinmonopolet burde ta affære. 

– På denne typen vin og ved så stor forekomst mener jeg at polet burde gi de som kjøper en lengre periode med bytterett, poengterer Ronold. 

FØRSTEMANN: Bjørn Håvard Larsen er nummer tre i køen utenfor Vinmonopolet på Aker Brygge. Førstemann la seg til rette 22 dager før slippet. Larsen er ikke bekymret for å skulle komme til å bruke flerfoldige tusen kroner på korket vin. Foto: Nicolai Giil

Noen venter 22 dager i kø

Vinmonopolet på Aker Brygge er en av butikkene med spesialutvalg som selger vin fra årets Burgund-slipp. Tredjemann i køen er Bjørn Håvard Larsen. Han er derimot ikke bekymret for at vinen hans kan være korket. Selv om han skulle ha lagret den lenger enn returretten gir han rett til å klage på. 

– Det er risikoen ved alt vi gjør. Shit happens

– Når jeg har satset penger på en vin handler det ikke om den nødvendigvis smaker bra eller dårlig. Jeg satser istedet på en ultimat vinopplevelse, fortsetter Larsen. 

Han mener at selv om vinen ekspertene testet hadde en unormalt høy andel korkede flasker, så betyr ikke det at det nødvendigvis vil være representativt for det som blir å finne i butikken. 

– Det kan være to grunner til at ekspertene smaker unormalt mye korking. Den første er at det kan være at de smaker et statistisk lite utvalg. Den andre er at det kan være kork på et helt parti. 

PÅ POLET: Aker Brygge og CC Vest er stedene som huser vinmonopol med spesialutvalg i hovedstaden. Foto: Nicolai Giil

– Dette er en risiko vi alltid har hatt. Det verste er hvis du har med deg en vin til en middag borte, og den da er dårlig. Men da har jeg vanligvis med en back-up, smiler Larsen. 

Ingen problem

Vinmonopolet informerer om at de totalt for spesialutvalget får returer som utgjør ca 0,26 prosent av salget målt i antall. Tallene innebefatter også salg og returer av øl og sprit.

– Det var mye korkproblemer på smakingen. Dog har vi opplevd lignende tidligere, så det ligger i det øvre sjiktet av hva man kan forvente, men jeg vil ikke kalle det unormalt. Det er første gang vi opplever dette på en smakning med burgundere, så jeg antar dette er tilfeldig, skriver Arnt Egil Nordlien i Vinmonopolet i en epost til Finansavisen.

– Vil dere vurdere å utvide returretten? 

– Returordningen er nedfelt i angrerettsloven i Norge og den er på fem år. Returen går tilbake til den enkelte grossist. Vinmonopolet har ingen anledning til å endre på denne, svarer Nordlien.

IKKE MULIG Å UTVIDE RETURRETTEN: Vinmonopolets senior produktsjef for spesialutvalg og auksjoner, Arnt Egil Nordlien (til høyre), sier at det ikke er mulig for dem å utvide returretten. Den er lovfestet. Foto: Vinmonopolet