Her bygges Norges nye vinterdestinasjon

På Turufjell i Flå kommune bygges det 2.000 hytter, alpinanlegg og langrennsløyper. Milliarder blir investert. De første 15 hyttene er flyttet inn i.

Redigering: Karoline Elgesem
Reportasje

TURUFJELL, FLÅ: 

Bilen svinger oppover fra Flå sentrum. Deler av veien er helt ny. Flere hundre høydemetre går unna på noen minutter. På 700 meter finner vi en nyåpnet kafé og varmestue. Skitrekket dro opp sine første alpinister for en uke siden. Rundt oss er snekkere og anleggsmaskiner i full sving. En helt ny vinterdestinasjon er under bygging med navnet Turufjell. 

Kommunen har vedtatt en områdereguleringsplan på 13700 mål der ca. 2000 tomter kan bygges ut. 15 hytter er allerede flyttet inn i. Ytterligere 35 er under bygging og 44 skal begynnes på til våren.

– Her var det ingenting for ett år siden, forteller Håvard Staff Brenno, styreleder i Turufjell.

Han jobber for Ivar Tollefsen som eier 20 prosent av Turufjell. Olav Thon eier 20 prosent, og tre grunneiere eier 20 prosent hver.

- Med Tollefsen og Thon på eiersiden er det kapital nok til å gjøre store investeringer i infrastruktur helt fra starten. De som kjøper tomt og bygger hytte skal kunne gå på ski fra dag én, sier Brenno.

Til nå er 220 millioner kroner investert. Veier, grøfter, vann, avløp og fiber er koblet opp til de ulike hyttetomtene. Flere kilometer med langrennsløyper og det første skitrekket er ferdig. Koppheisen tar deg 800 meter oppover fjellsiden. Tre nedfarter på ca. 1000 meter hver tar deg ned igjen.

– Et supert familieanlegg, mener Brenno.

STYRELEDER: Håvard Staff Brenno på vei inn til Turutunet kafé. Foto: Iván Kverme

– Kunne vært brattere

På jakt etter ferske hytteiere tar vi turen inn på Turutunet kafé som byr på sitteplasser til 71 gjester. Denne første dagen i østlandets vinterferie er det bra med luft mellom menneskene.

– Her er det flotte solforhold, sier Christer Gabrielsen.

Han har slalåmstøvler på bena og familien ved sin side.

– Skitrekket er veldig bra. Bakken er bratt nok for meg.

TESTET BAKKEN: Megler Christer Gabrielsen selger tomtene på Turufjell. Foto: Iván Kverme

Han snakker som en megler og er en megler. Turufjells megler. Vi må søke videre etter nøytrale svar. Familien Jarnæss sitter ved et annet bord og innvier ferien med hver sine kakestykker.

– På allmøtene er det etablerte hytteeiere som ikke er fornøyde med utviklingen her, men for den neste generasjonen er dette fantastisk, sier Eskil Jarnæss og ser på sine tre døtre.

– Vi har gledet oss til åpning.

De er ikke nye hytteeiere på Turufjell, men har hytte i et av de allerede utbygde feltene i Skardsdalen. De har benyttet seg av både nye langrennsløyper og ny alpinbakke for å komme til kafeen.

– Veldig bra, men bakken kunne vært brattere, er dommen fra 10 år gamle Sofie.

Utfordringen sendes videre til Brenno. Han svarer med planer som allerede ligger klare. Fjellheis til Turufjells høyeste punkt på 1077 meter, stolheis og flere nedfarter. Turufjell eier teiger helt ned til Flå sentrum som gjør det mulig med et skitrekk nærmest fra togstasjonen, men der er ingenting bestemt.

– Når skal den neste skiheisen være ferdig?

– Vi har sagt 2025, men vi har ønske om å få det til tidligere. Kanskje 2023. Vi er fremoverlente, svarer Brenno.

– Jeg kan i hvert fall love Sofie at det blir brattere nedfarter.

STORE PLANER: Olav Thon og Ivar Tollefsen signerer intensjonsavtale om Turufjell. Foto: Håvard Staff Brenno

Veikro, Spar og Esso-stasjon

En tidligere ordfører i Flå kommune er også på plass. Han satt med kjedet fra 2007 til i fjor, da flertallet røk for Bygdelista. Tor Egil Buøen har kjempet for utbyggingen på Turufjell. Denne dagen mimrer han litt tilbake.

– I 2007 hadde vi en Spar-butikk, en veikro som holdt på å gå konkurs og en Esso-stasjon som vurderte å stenge og kun ha selvbetjente pumper, forteller Buøen.

Årene som følger er et lite stykke norgeshistorie. Om hvordan en av landets rikeste menn investerte en halv milliard kroner i Flå kommune. Det ble kjøpesenter, leiligheter og oppgradering av Bjørneparken. 

Til nå har det gått fortere fremover enn vi egentlig hadde tenkt
Håvard Staff Brenno

I 2007 var innbyggertallet på sitt laveste. Siden den gang har det steget med åtte prosent til 1070. Lønnsveksten i kommunen var på sju prosent i 2019.

– Det skjedde noe med stemningen her da Olav Thon lanserte planene sine. Positiviteten har bare fortsatt, sier Buøen.

Flå kommune lykkes med å bli et attraktivt stoppested på veien mellom øst og vest, men det var ønske om noe mer. En måte å få folk til å bli i kommunen over lengre tid.

– Vi begynte å drodle om en hytteutbygging i 2010-2011. I 2013 ble det alvor, sier Knut Hilde, en av grunneierne i Turufjell.

Hårete mål

Flå kommune ligger i Hallingdal, et dalføre velkjent for sine fritidsboliger med destinasjoner som Geilo og Gol. Flå har derimot vært en landbrukskommune. Utmarksteigene er brukt til skogsdrift eller utnyttet på en annen måte. 

Noen hytter var bygget i områdene Skardsdalen og Veneli, men utpå 2000-tallet begynte det å røre seg på hyttefronten. På Høgevarde ble det vedtatt en plan som ga mulighet for 450 hytter.

– Tanken var at det antallet skulle holde i mange år, men salget tok av. Det første året ble det solgt 30-40 tomter. Da så vi potensialet for fritidsboliger i Flå, forteller Buøen.

TIDLIGERE ORDFØRER:  Tor Egil Buøen er nå rådgiver i Flå Vekst. Foto: Iván Kverme

I 2011 ble det i kommuneplanen beskrevet tre områder for utbygging av nye hyttetomter. Høgevarde, Reinsjøfjell og Turufjell.

– Vi sa at i 2023 skal vi ha Hallingdals mest attraktive hyttetomter. Det var et hårete mål.

Reaksjoner kom på kommuneplanen. Noen mente utbyggingen var altfor nærme landskapsvernområdet Vassfaret. Fylkesmannen i det som da het Buskerud kom i sin høringsuttalelse med sterk fraråding av de foreslåtte utbyggingsplanene av hensyn til naturen. 

Fylkesmannen kom likevel ikke med en innsigelse fordi det lokale selvstyret i arealsaker er styrket. Det igjen fikk Norsk Friluftsliv til å hevde at den lokale handlefriheten hadde gått så langt at det gikk utover nasjonale interesser. 

Hytteeiere begynte også å engasjere seg. De mente planene ødela store områder urørt natur. Tidligere riksadvokat Georg Fredrik Rieber-Mohn kalte det hele for «meningsløs rasering».

– Til en så stor plan må vi forvente at det kommer noen reaksjoner. Jeg synes det har vært gode prosesser, sier Brenno.

ÉN AV 13: Tor Egil Buøen, Tim Rønning og Håvard Staff Brenno i en av visningshyttene på Turufjell. Foto: Iván Kverme

90 tomter på 15 måneder

Vinteren 2016 ble kommuneplanen vedtatt og en såkalt områdereguleringsplan startet opp. Den gikk mer detaljert til verks og ga et juridisk rammeverk for videre planer. 

Da den ble vedtatt høsten 2017 kunne utbyggerne sette i gang med bygging av infrastruktur. Høsten 2018 startet salget.

– I løpet av de første 15 månedene har vi solgt 90 tomter. Turufjell er foreløpig en ukjent destinasjon, men likevel har så mange valgt oss for hyttedrømmen sin. Det gjør meg stolt, sier Brenno.

GRAVING: Flere veier, skiheiser og nedfarter skal bygges. Foto: Iván Kverme

Tomtene selges for mellom 600.000 og 2 millioner kroner, med et snitt på 1,2 millioner. Legger vi til grunnarbeider og kjøp av selve hytta bruker den gjennomsnittlige kjøperen mellom 3 og 3,5 millioner totalt på hyttekjøpet. Med 2.000 hytter gir det totalinvesteringer på 6-7 milliarder kroner.

– Kjøper har frihet til å velge hvilken hyttetype de vil ha, uansett tomt. Vi lar markedskreftene styre, sier Brenno.

Han har tatt oss med inn i en av 13 visningshytter, satt opp i samarbeid med ulike leverandører. Denne er 125 kvadratmeter. Inngangspartiet og stua er bygget på to forskjellige plan. Glassflatene er store.

– Visningshyttene er viktige for oss. De gir inntrykk av hvordan det er å ha hytte på Turufjell.

FORNØYDE: Familien Jarnæss har testet skitrekket. Nå slapper de av med hver sin kakebit i kafeen. Fra venstre: Eskil, Sofie (10), Elisabeth, Milla (8) og Emily (5). Foto: Iván Kverme

Unge kjøpere

Buøen har tatt plass i sofaen. Med er også markedsansvarlig Tim Rønning. Mannen som har skrevet mastergrad om hva tilknytting til langrennsløyper betyr for verdien av hytta. 

Svaret var vanskelig å finne. Det er lettere med tydelig statistikk. Som at 60 prosent av hyttekjøperne på Turufjell er mellom 35 og 45 år.

– Det er en gruppe med andre behov og forventninger enn den tradisjonelle hyttekjøperen. De er blant annet mer åpne for å leie ut hytta når de ikke bruker den selv. Det må vi legge til rette for, sier Brenno.

Han mener det kan gi mer trafikk til Flå. Mer lokal verdiskapning.

– Den korte avstanden til Oslo gjør også at disse hyttene kan bli mer brukt enn hytter på andre destinasjoner.

Buøen snakker om arbeidsplasser i byggeperioden, men enda viktigere er servicearbeidsplasser i etterkant som tilrettelegger for alt det en vinterdestinasjon trenger. For eksempel i detaljhandelen der trenden allerede er positiv. Etter Thons investeringer har omsetningen økt fra 29 millioner kroner i 2009 til 230 millioner i 2018. I år er estimatet 250 millioner.

MED PÅ LAGET: Grunneier Knut HIlde eier 20 prosent av den nye vinterdestinasjonen. Foto: Iván Kverme

220 leiligheter 

Det trengs også folk i kafeen. I dag er det økonomiansvarlig Martine Vee som har kjøkkentjeneste. Markedsansvarlig Rønning er også observert rørende i grytene. 

Her på 700 meter bygges sentrum i Turufjell. Kafeen utvides etter hvert som hyttefolket blir flere. Det blir skiutleie og butikker. Og muligheter for rundt 220 leiligheter.

– Til nå har det gått fortere fremover enn vi egentlig hadde tenkt, forteller Brenno.

Han er selv hallingdøl, fra Gol. I åtte år jobbet han for Olav Thon, før veien gikk videre til Ivar Tollefsen i 2014. Samme året som Tollefsen kjøpte seg inn i Turufjell. 

Med 90 tomter solgt har allerede eierne hentet inn drøye 100 av de 220 første investerte millionene. Brenno regner med at investeringene runder 500 millioner kroner i 2025.

- Her ser du hvordan området er terrassert. Det gjør at hyttene får godt med lys og luft, sier Brenno og peker utover området. Lørdag klippes snoren av Buøens etterfølger. Åpningen av skisenteret og kafeen skal markeres. En helt ny vinterdestinasjon er på vei.

hytte
hyttemarkedet
alpinanlegg
flå
Lørdag
Reportasje