Smått er rått: Norske overnattingssteder med fokus på arkitektur

Kjedelig på hytta? Lei utedassen og snømåking? Ta turen til et av landets mange spektakulære overnattingssteder – helt uten fokus på ski-in-ski-out.

EVENTYRERENS RETRETT: Polfarer Børge Ousland kjøpte seg en øy i Nord-Norge. Så bygget han et hotell som har fått oppmerksomhet verden over – mye takket være arkitekturen og omgivelsene. Foto: Steve King

Før var det nok med en liten plankekoie som familiehytte. Nå vil vi helst bo i designperler. Det har flere overnattingssteder skjønt verdien av. Kombinert med slående omgivelser sikrer de seg besøkende – til tross for lavsesonger. I spissen står arkitekturen selv.

Vi har vært med i finalen i flere store arkitektkonkurranser og vant European Steel Design Award i høst. Det har gjort mye for oppmerksomheten.
Kristian Rostad og Christine Mowinckel, PAN Tretopphytter

På øyen Manshausen et sted mellom Bodø og Narvik bestemte polfareren Børge Ousland å bygge hytte. Han kjøpte like så godt hele øya. Først som et privat prosjekt. Så, til slutt, hadde han startet hotell. Resultatet fikk stor oppmerksomhet fra det store utlandet, med reportasjer i blant andre Der Spiegel, Lonely Planet og Vogue – mye takket være den spektakulære utsikten, arkitekturen og Ouslands fokus på miljøet.

MED ET ØYE FOR DESIGN: Arkitekten bak hyttene på Manshausen er Snorre Stinessen. Foto: Steve King

– Ideen kom etter at jeg kjøpte Manshausen i 2010. Jeg kjøpte den i utgangspunktet som et privat prosjekt på grunn av beliggenheten. Men siden jeg åpenbart satt på en flott eiendom med potensial for utvikling begynte jeg gradvis å tenke på hva jeg kunne skape. Det skyldes de naturgitte forholdene, og det er naturen som har hovedrollen i Steigen, forteller Ousland selv.

Arkitektur, design og beliggenhet er trekkplasteret

Totalt har Manshausen i dag syv hytter, med ett hovedhus. Hyttene er designet av arkitekten Snorre Stinessen fra Tromsø.

POLFARER: Børge Ousland på Nordpolen. Foto: NTB scanpix

Ousland mener det er nettopp arkitekturen i seg selv som er et viktig trekkplaster for overnattingsstedet han har bygget på Manshausen.

– Vi har lyktes med designet og arkitekturen. Det er det bærende elementet i tillegg til flott natur. Vi har klart å skape en følelse av å være ute, samtidig som man er inne. Mye skyldes samarbeidet med arkitekt Snorre Stinessen, som jeg jobbet tett med i to år, fortsetter polfareren.

Inspirasjonen hentet de blant annet hos andre som hadde gjort suksess på hoteller med små designhytter med spektakulære utsikter.

– Det er en «nedpå» og lun atmosfære på Manshausen – et fristed. Jeg hentet også mye inspirasjon hos Juvet Landskapshotell og Knut Slinning, som var svært generøs med å dele sine erfaringer.

På øya utenfor Nordskot har Ousland greid å tiltrekke tusenvis av besøkende – til tross for liten kapasitet.

– Vi hadde ca. 3.000 gjestedøgn i fjor, men vil nok ligge på 3.500 i år. Vi startet opp med konferanserom og restaurant fra dag én, og har vært heldige og tiltrukket oss gode kokker. Dette, og den spesielle arkitekturen som hittil har gitt oss 39 internasjonale design og arkitektpriser, gjør at vi klarer å skape lønnsomhet selv om vi er små. Stedet er skalert til maks 30 personer.

ØYA: Utenfor Nordskot ligger Manshausen, øya Ousland kjøpte i 2010. Foto: Steve King

Blant trærne på Finnskogen

Ousland er ikke alene om å ha blitt hotelleier fra en relativt urelatert karriere. På Finnskogen, 1.200 kilometer unna Manshausen, står det et par tretopphytter, også av prisbelønnet design, som skiller seg nokså ut fra bebyggelsen – eller rettere sagt skogen – ellers.

Bak finessen blant trærne står ekteparet Kristian Rostad og Christine Mowinckel. Egentlig driver de gård. Egentlig kommer de med bakgrunn som henholdsvis journalist og skuespiller. Nå leier de ut også prisbelønnet design på egen eiendom.

Konseptet har fått navnet PAN Tretopphytter. Og i likhet med Ousland har ekteparet fått oppmerksomhet internasjonalt, gjennom reportasjer i blant annet Vogue, Esquire og ELLE.

For ekteparet kom ideen gjennom et ønske om å videreutvikle gården.

OPPE I TOPPEN: PAN Tretopphytter på Finnskogen. Foto: Fredrik Bye

– I tillegg ønsket vi å bruke vår egen kompetanse innenfor et nytt felt, og da ble etter hvert reiseliv et naturlig valg, skriver paret i en e-post til Finansavisen.

Kristian har bakgrunn som journalist og Christine som skuespiller og teaterpedagog.

– Så vi driver et gårdsbruk med det som kanskje er en litt annen bakgrunn enn de fleste andre, fortsetter de.

– Etter lang tids befaring i skogen fant vi til slutt et perfekt område for to hytter med flott natur og fantastisk utsikt. Da bestemte vi oss for å satse. Sånn sett har det vært naturen som har satt alle premissene for prosjektet, både i lokalisering og i utforming. Arkitekt Espen Surnevik har hatt den omliggende naturen som sin største inspirasjonskilde, så det er ikke tilfeldig at hyttene ser ut slik de gjør.

Vant designpris

Arkitekturen har her også gjort at paret har landet stor oppmerksomhet. I fjor mottok de internasjonal designpris. Selv mener de at detaljene er noe de besøkende setter pris på.

– Ellers er utsikten over tretoppene og ut i horisonten noe alle lar seg begeistre over. Vi har vært med i finalen i flere store arkitektkonkurranser og vant European Steel Design Award i høst. Det har gjort mye for oppmerksomheten, mener ekteparet. 

Hyttene, som ligger åtte meter over bakken, har plass til seks personer. For øyeblikket har de to slike. Til tross for en liten operasjon har de greid å få økonomien på plass.

UTVIKLER GÅRDEN: Ekteparet Christine Mowinckel og Kristian Rostad har startet overnattingssted med designhytter på eiendommen der de også drifter gård. Foto: Mats Sparby

– Vi hadde vårt første hele driftsår i 2019 og er veldig fornøyd med oppstartsåret. Rent økonomisk er vi godt fornøyd med å ha gått i pluss i vårt første hele driftsår, noe som var mye bedre enn budsjettert.

Det er ikke bare Oslo-folk som tar inn i ekteparets tretopphytter.

– Vi har hatt gjester fra hele verden som kommer til Finnskogen for å oppleve hyttene, så vi er veldig stolte av å være med på å vekke interessen for Finnskogen som en turistdestinasjon.

– En trend

NHO virker å være enige i det både Manshausen og PAN tretopphytter opplever som viktig for driften sin.

– Hotell er helt klart blitt noe mer enn et sted å sove. Vi har lenge sett en trend der både hotell og restauranter med unik design og arkitektur har blitt en destinasjon i seg selv. Norge har flere eksempler på at hoteller med prisbelønnet arkitektur tiltrekker seg reisende, både nordmenn og internasjonale gjester.

Det sier Merete Habberstad. Hun er kommunikasjonsdirektør i NHO Reiseliv. 

– Vi har eksempler både blant små frittstående hotell, som den prisbelønnede formgivningen og unike arkitekturen både på Juvet landskapshotell, og Choice-hotellet The Edge i Tromsø.

– Spektakulær arkitektur blir en del av opplevelsen på samme måte som god mat og service.