– Ikke vent på at en krisepakke skal redde bedriften din

De opplevde begge at omsetningen forsvant over natten. – Ikke vent på at en krisepakke skal redde selskapet ditt. Gjør noe med det, sier Escape Room-gründeren. – En gavepakke, sier gründeren av Mattilfolket.no.

NY BUSINESS I REKORDFART: Jens Petter Skaugs råd i disse tider: ikke vent på at en krisepakke skal redde bedriften din. Bruk kompetansen du har og gjør deg aktuell i dagens marked. Foto: Hilde Oreld
Reportasje

SARPSBORG / FORNEBU

Jens Petter Skaug (33) så pressekonferansen med Erna Solberg torsdag den 12. mars, uten å skjønne konsekvensene:

– Ikke før dagen etter, da jeg fikk besøk fra Sarpsborg kommune som sa at jeg måtte stenge ned alt. Da raknet det, og jeg ble ekstremt stresset. Vi har gjeld til pipen, to små barn å forsørge og jeg hadde forlatt en godt betalt jobb for å bli gründer. Så gikk alt til helvete over natten!

Alle piler lyste grønt

Soliditeten var meget god. Det samme var lønnsomheten og likviditeten. Og tilbakemeldingen fra de over 20.000 som har gjestet Escape Room signert Jens Petter Skaug og hans team. Skaug er siviløkonom fra BI med master i strategi, har seks år som konsulent i Ernst & Young med fokus på forretningsutvikling i bagasjen og et år som produktsjef i One Calls «nesten ny»-konsept. Men allerede drøye to år tidligere startet han Escape Room på si. Et Escape Room er et spesialbygget rom fylt med gåter, ledetråder og ulike gjenstander du ikke har sett før. Du og dine medspillere har én time på å nøste opp i ledetråder, løse gåter og ta hint for å kunne komme dere ut i tide.

Vi har gjeld til pipen, to små barn å forsørge og jeg hadde forlatt en godt betalt jobb for å bli gründer. Så gikk alt til helvete over natten!

Han bygget mange slike rom ulike steder i Østfold, og er Norges største tilbyder av Escape Room. Hovedfokus har vært på formidling av kulturhistorie. Neste steg i produktutviklingen var å bygge mobile Escape Rooms, små bokser med gåter som skulle spilles på arbeidsplassen, hoteller, restauranter og andre steder. Også denne etterspørselen gikk som varmt hvetebrød.

FRA FULL FART TIL BRÅSTOPP: Vi som akkurat holdt på å sette opp et team med 20 salgsagenter i Norge som skulle selge dette på provisjon. Vi hadde et voldsomt moment i starten av dette året. Foto: Hilde Oreld

– En ting var at alle de fysiske rommene måtte stenge, men heller ikke de mobile boksene var mulig å bruke på grunn av smittevern. Og vi som akkurat holdt på å sette opp et team med 20 salgsagenter i Norge som skulle selge dette på provisjon. Vi hadde et voldsomt moment i starten av dette året.

Skjerp deg, Jens Petter!

Coronakrisen var et faktum. Konsekvensene hadde gått opp for ham. Kostnader ble kuttet over natten, han kikket etter ny jobb, men det var ingen nye jobber å søke på. Surmulingen tok en uke. Så våknet han:

– Jens Petter, dette skal du få til! Du har kompetanse på Escape Room, du har IT-kompetanse og hva skjer i verden? Alle blir tvunget over på digitale plattformer. Det er blitt som et tvangsekteskap. Hva med å lage digitale Escape Room? Skolen må være en perfekt mulighet, og vi er opptatt av læring og historisk formidling.

EKTESKAP: Alle blir tvunget over på digitale plattformer. Det er blitt som et tvangsekteskap. Hva med å lage digitale Escape Room? Foto: Hilde Oreld

Det tok ikke lang tid før tanke ble til handling.

– Når alt går til helvete, må du tenke nytt. Ikke vent på at en krisepakke skal redde bedriften din. Hvordan kan du gjøre deg relevant i dagens marked? Ta opp telefonen og skaff deg et større nettverk!

Skaug har kjørt et pilotprosjekt på en videregående skole i nærheten, og ballen begynte å rulle. Engasjementet blant elevene var stort og fraværet null. Og inn fra sidelinjen dukket det opp nok en idé fra en lærer:

– Digitale Escape Room kan i mange tilfeller erstatte vikarer. Å kjøpe et digitalt Escape Room med ulike fagtemaer vil koste en tidel av en vikar, og det offentlige kan spare enorme summer.

KAN BLI STØRRE ENN HAN FØRST HADDE TENKT: Det begynte med at jeg postet en filmsnutt på Facebook om dette. Da smalt det over natten! Foto: Hilde Oreld

Prosessene er i gang, Epicenter i Oslo vil bruke det som et alternativ til konferanser og Skaug jobber også med ulike kursmodeller og partnerskap.

Ikke vent på at en krisepakke skal redde bedriften din. Hvordan kan du gjøre deg relevant i dagens marked? Ta opp telefonen og skaff deg et større nettverk!

– Det begynte med at jeg postet en filmsnutt på Facebook om dette. Da smalt det over natten. Over 700 skoler og 800 lærere har også meldt sin interesse for digitale Escape Room. Markedet er enormt, og oversetter vi til engelsk, har vi plutselig et globalt konsept. Modellen er skalerbar, og om noen år kan vi være det nye Kahoot! Og alt dette har skjedd bare på et par uker.

– En gavepakke!

Det er ikke bare den tidligere konsulenten som har snudd seg rundt i rekordfart i disse dager. I over ti år har Grethe Fjørtoft laget mat til barn og unge. Hun gründet først Skolematen.no og tre år senere dukket Barnehagematen.no opp. I mars i fjor omsatte selskapet for to millioner kroner. Det ble til null kroner over natten da barnehager stengte.

GALSKAP: Grethe Fjørtoft er gründer av barnehagematen.no og har nå lansert mattilfolket.no. At Oslo kommune heller vil at barna skal ha med seg matpakker fra 40 ulike kjøkkener, i stedet for å få alt levert fra ett kjøkken med ekstreme hygienekrav, synes hun virker lite gjennomtenkt. Foto: Hilde Oreld

– Det var brutalt! Det er fortsatt brutalt. Selv om noen barnehager har åpnet igjen, er det bare småpenger for oss, sier Fjørtoft, som forter seg å legge til at hun likevel ikke henger med nebbet:

– Folk dør og vi vet ikke hvordan vi skal få bukt med viruset. Økonomien vår står foran vanskelige tider, og vi har ikke hatt så mange arbeidsledige siden krigen. Men det er ikke synd på meg. Jeg lever i beste velgående og er ikke syk.

Snarere tvert imot. Hun er full av pågangsmot og energi:

– Jeg er heldig og priviligert som bor i verdens beste land. Så priviligert at regjeringen jobber med krisepakker for å hjelpe slike som Skaug og meg. Men samtidig kan jeg ikke sitte å vente på bedre tider. Det som skjer nå, er en gavepakke! Snu deg rundt og tenk nytt. Det er mange flinke folk der ute som er ivrige etter å beholde arbeidsplassene sine.

Mattilfolket.no

Barnehagematen.no leverte 650.000 ferdige porsjonspakninger med mat til barnehager for drøye 20 millioner kroner i fjor. Før den tid hadde de også levering til skoler.

Det var brutalt! Det er fortsatt brutalt. Selv om noen barnehager har åpnet igjen, er det bare småpenger for oss

– For seks år siden tok vi et valg: vi sa opp alle avtalene med skolene. Vi sprang vettet av oss og valgte heller å satse på barnehager. Gode matvaner begynner allerede der.

PÅRØRENDE: Ringer jeg mor og spør om hun har spist, svarer hun ja. Men det har hun ikke. Jeg har dårlig samvittighet og føler at jeg ikke får fulgt godt nok opp. Men det er vel ikke bare jeg som går med disse tankene? Foto: Hilde Oreld

Barnehagematen.no leverer fortsatt mat til én skole for å vedlikeholde systemet sitt.

– Vi vil være klare når Erna ringer meg og sier at nå er de klare for å levere varm mat til landets skoler!

Barnehagematen.no har kjøkken i Oslo, Asker, Bærum, Bergen og Ålesund.

– Så kom coronaen, sier Grethe Fjørtoft.

Det hun gjorde da, var å snu seg rundt og vende blikket innover. Hennes mor er 84 år, enke og har ingen hukommelse. Frem til midten av mars hadde hun dagplass på et eldresenter hvor hun ble hentet og levert hver dag, og fikk både frokost når hun kom og middag før hun dro hjem. Etter at dagsenteret ble stengt ned, ble det en annen hverdag også for de pårørende:

– Ringer jeg henne og spør om hun har spist, svarer hun ja. Men det har hun ikke. Jeg har dårlig samvittighet og føler at jeg ikke får fulgt godt nok opp. Men det er vel ikke bare jeg som går med disse tankene?

Hun kikket også på sin søsters hverdag; tre barn på hjemmeskole, hun har selv hjemmekontor, og når det står «gym» på barnas timeplan, må søsteren ut i naturen. Tid til matlaging og egen jobb er en mangelvare.

Et nytt marked over natten

– For foreldre i tidsklemmen er det en hjelp å få ferdige porsjonspakker med hjemmelaget, god mat som bare skal varmes i mikrobølgeovnen. Kjøkkensjefen vår har jobbet på Bagatelle og han er opptatt av gode råvarer, sier Fjørtoft, som har kalt sin nye forretningsidé for Mattilfolket.no.

Eksempler på måltider er nudler med kjøttboller, grønnsaker og saus, hvit fisk med estragonsaus og kylling tikka.

– Målgruppene er mange; eldre, barnefamilier og single som synes det er kjedelig å lage god middag til én. Nå er det også mange som vegrer seg for å gå i butikken fordi de er redde for å bli syke.

MATTILFOLKET: Målgruppene er mange; eldre, barnefamilier og single som synes det er kjedelig å lage god middag til én. Nå er det også mange som vegrer seg for å gå i butikken fordi de er redde for å bli syke. Foto: Hilde Oreld

I mange år har Fjørtoft hatt tanker om jobbmat, seniormat og andre løsninger.

– Men jeg har opplevd at markedet ikke har vært der. Men nå har det dukket opp et nytt behov, og Mattilfolket skal bli et langsiktig tilbud. Når en dør lukkes, åpnes en ny.

Og den nye døren er allerede åpen:

– Vi har levert i Oslo og Viken, og kundene er kjempefornøyd. Nå jobber vi med nettsiden for de kjøkkene vi har andre steder i landet. De skal være klare i løpet av et par uker.

mat
Escape Room
barnehage
Barnehagematen.no
Mattilfolket.no