– Nesten komisk norgesreklame

Utenlandsferiene er lagt på is. Reiselivsnæringen retter blikket mot nordmenn. Fjell og fjorder. Noen kunne ønske bildet var hakket mer nyansert. 

TYPISK NORSK: Fjord og fjell er ikke alt Norge har å by på, mener innlandsaktører i reiselivet. De er bekymret for en ensforming fremstilling av Norge når nordmenn skal legge sommerplaner i eget land under corona-krisen. Foto: NTB Scanpix
Reportasje

Det at Norge kommer til å se en markant økning i norske turister i eget land dette året er allerede blitt en etablert sannhet. Reiselivsnæringen vil bli nødt til å slippe de asiatiske, engelske og tyske reklameplakatene de har brukt i årtier, og bytte de ut med bokmål og nynorsk. Fjell og fjorder fungerer nok selv på Oslo-folk. Men akkurat det bekymrer noen av dem som driver utenfor det stereotypiske turist-Norge – noe litt utenom det vanlige. De kaller Visit Norways reklame resultatet av en ensporet tankegang. 

– For bedrifter som oss, altså små aktører på steder som ikke har noen av de nevnte grunnfaktorene, frykter vi å bli helt uteglemt fra de ulike kampanjesatsningene som kommer, skriver ekteparet Kristian Rostad og Christine Mowinckel i en e-post til Finansavisen. 

BEKYMRET: Ekteparet bak PAN Tretopphytter håper at Visit Norway vil bruke sitt av sitt utenlandsbudsjett på en bredere kommunikasjon av Norge som destinasjon – ikke bare dets fjorder og fjell. Foto: Mats Sparby

De leier ut tretopphytter i prisvinnende arkitektur på Gjesåsen i Finnskogen, mellom Kongsvinger og Elverum. Der er de også stolte av sin natur, men har hverken dype fjorder eller bratte fjell i umiddelbar nærhet.

– Det er bare å se på filmen som Visit Norway fronter på sine sider nå – det er flotte naturbilder fra de samme motivene man ser år etter år etter år, bortsett fra et kort innklippsbilde fra en skog. Det hele blir jo nesten komisk når det tonesettes med musikk av Innlandets egen Alf Prøysen, mener de. 

– Vi føler at det er slik at oppmerksomheten man får er prisgitt geografien der man bor i landet. Vi er blant de litt små og glemte bedriftene med stort potensial – hvor mye av potensialet blir uforløst.

Ikke bare fjord og fjell

– En ensporet tankegang rundt markedsføringen av ferielandet Norge er noe av det som bekymrer oss når vi nå skal i gang med å bygge opp bedriften på nytt etter corona-krisen, skriver de to, som holder dørene oppe. 

STEREOTPYISK? En bonde i arbeid på en åker høyt over Geirangerfjorden. Landskap med fjell og fjord i bakgrunnen. Foto: NTB Scanpix

PAN Tretopphytter så at interessen rundt deres tilbud tok helt andre retninger enn hva de hadde planlagt da coronakrisen slo bena under dem og alle andre i reiselivsbransjen. Nå begynner de derimot å få bedriften litt på beina igjen.

– Vi ser at vi kommer til å klare oss gjennom dette. Men, vi er et eksempel på en bedrift som har hatt store deler av inntekten vår fra utenlandske turister. Nå må vi omstille mye av strategien, forteller de to. 

– Lite nyskapning i folks reisevaner

Budsjettene Innovasjon Norges Visit Norway tidligere har brukt til å markedsføre Norge i utlandet skal nå kunne vris over til å markedsføre Norge overfor nordmenn. 

– Vårt generelle inntrykk er at det er lite nyskaping i folks reisevaner – det florerer av ulike reisetips på nettet, og det aller meste handler om fjord og fjell, skriver ekteparet som driver trehyttekonseptet ved siden deres egen gård. 

– Hva av dette mener dere er deres eget ansvar?

– Vi har markedsført oss selv i Norge fra starten av. Og vi hadde ikke klart oss uten norske gjester fra starten av, selv om interessen fra utlandet har vært stor.  Jeg tror ikke det finnes turistkonsepter i Norge som kun treffer utlendinger, sier Rostad på telefon fra Finnskogen. 

Han har nettopp deltatt på et live «webinar» hvor Innovasjon Norge forklarte deres strategi for Visit Norway og norsk turisme i corona-tiden. 

BLANT TRÆRNE: Ekteparet bak PAN Tretopphytter holder til blant trærne på Finnskogen. Det kunne de ønske fikk mer oppmerksomhet i Visit Norways reklame. Foto: Rasmus Norlander / Fredrik Bye

– Hvordan?

– Vi har bygd noen byggverk som får mye oppmerksomhet på grunn av sin unike arkitektur. Og så markedsfører vi hardt hvor vi er, på Finnskogen, med alt det flotte som er her. Spesielt dyreliv. Guidede turer. Muligheten til å være helt i fred. Sistnevnte er kanskje noe av det viktigste. Og dette prøver vi å pakke inn i vår kommunikasjon. Jeg føler jeg Visit Norway ikke har sett så mye mot Finnskogen enda. Men det burde de gjøre nå, sier Rostad.

Han mener at kampanjen som nå har startet ser ut til å benytte samme strategi som i alle år, og frykter å bli glemt av de ulike kampanjesatsningene som kommer. 

– Vi tenker at reiselivet kan stå i en spennende og nyskapende tid om det bare snus litt om på innholdet. Vi kan faktisk markedsføre hele Norge, ikke bare deler av landet slik det har vært gjort til nå. Dermed kan man også skape nye reisemål gjennom denne situasjonen og på sikt hente noe positivt ut av en vanskelig situasjon, fortsetter Rostad. 

SKAL VISE HELE NORGE: – Vår norgeskampanje har såvidt begynt, sier Bente Bratland Holm, reiselivsdirektør i Innovasjon Norge. Foto: Innovasjon Norge

Hos Visit Norway

Innovasjon Norge virker ikke å være helt enig i ekteparet på Finnskogens oppfattelse av mangel på mangfold.

– Vår norgeskampanje har såvidt begynt, sier Bente Bratland Holm, reiselivsdirektør i Innovasjon Norge.

I mars gikk startskuddet får deres nye kampanje, med videoen «Til vi sees igjen». Hun forklarer at de jobber med seks regionale landsdelsselskaper for å få god og bred landsdekning. De er alle med på å gi input til norgeskampanjen som er rettet mot nordmenn.

– Det arbeidet pågår denne uken for å sikre det mangfoldet vi trenger, fortsetter Holm.

Visit Norway er ordinært sett brukt for å markedsføre Norge – utenfor Norge. Men nå har de altså fått mandat til å vri sine markedsmidler. For to uker siden ble det kjent at åtte millioner er så langt satt av til ulike markedsføringstiltak i Norge. Innovasjon Norge har i år totalt 178 millioner kroner øremerket til reiselivsformål.

– Vi må gjøre ting i takt med når og hvor det blir lov til å reise.

Setter ned prisene

Frem til nå har de brukt omtrent en fjerdedel av sitt årlige markedsbudsjett.

– Og det vi har gjort så langt får vi jo bruk får når verden lar oss reise igjen. Nå bruker vi de midlene vi har mot sommeren – så får vi se hvor og hva situasjonen etterpå tilsier vi kan bruke.

– En ting er jo sommeren, men det som bekymrer meg mer er forretningstrafikken vi vanligvis får til høsten, når vi går tilbake til skole og jobb etter ferien. Da kan det hende av vi trenger å bruke mer penger i Norge for å være med å bidra til å få i gang yrkestrafikk og møtemarkedet.

Innovasjon Norges Visit Norway har kansellert tilnærmet alle sine fysiske B2B-aktiviteter hvor de markedsfører Norge i utlandet, frem til august. På et «webinar» tirsdag denne uken informerte de også næringen om at prisene for markedssamarbeid skal settes ned betraktelig for å gi så mange bedrifter som mulig muligheten til å nå ut til publikum. 

Se Visit Norways første del av deres norgeskampanje i YouTube-videoen under.