+ mer
HAR MANGE BALLER I LUFTEN: Oljeingeniør Olav Larsen leder bandet Olav Larsen & The Alabama Rodeo Stars, har startet restauranten Coyote Tacos og jobber som global salgssjef i AGR Software. Foto: Hilde Oreld

Oljetopp på dagtid. Musiker og restauranteier på kveldstid.

Alt er mulig ved siden av en toppjobb i oljebransjen. Olav Larsen gir ut plater, drar på turné i England og er nylig blitt restaurant-gründer.

SANDNES

Olav Larsen er global sales manager i AGR Software. Han er beviset på at det går an å kombinere flere karrierer.

Han møter oss iført en av sine mange Fedora-hatter, smiler bredt og forteller at han er født, og til en viss grad, vokst opp i Sandnes.

– Jeg fullførte barneskolen her, så ble jeg med pappa, som jobbet i oljebransjen, og resten av familien til Port-Gentil i Gabon.

I mange år bodde han der, begynte på videregående og forflyttet seg videre til Nice for å gå på internatskole.

– Senere studerte jeg realfag et par år i Lyon. Så døde pappa, jeg flyttet hjem igjen og jobbet noen år på verksted og studerte videre til å bli petroleumsingeniør.

Fanatisk opptatt av musikk

Tilbake på norsk jord plukket Larsen opp gitaren. Det som startet med klimpring og hip hop gikk raskt over til Bob Dylan-låter.

– Det har fulgt meg siden, og Dylan dro meg inn i låtskriver-verdenen. Jeg er fanatisk opptatt av roots-americana-musikk, eller country og bluegrass, om du vil.

KLOKKESAMLER: I tillegg til interesse for salg, mat og musikk, er Olav Larsen en ivrig klokkesamler. Foto: Hilde Oreld

Larsen startet bandet «Olav Larsen & The Alabama Rodeo Stars» for rundt 15 år siden, og debutalbumet fikk gode kritikker i norsk, svensk og britisk presse. Albumet ble lansert i Storbritannia og USA, og Larsen og hans band reiste på sin første turné i England. Totalt fem utgivelser og flere turneer er signert Larsen, som både er låtskriver, vokalist og gitarist.

MUSIKER MED INTERNASJONAL STATUS: John Larsen. Foto: John Rodger
Mitt formål er at alle jeg møter skal ha en bedre dag etter at de har møtt meg enn før de møtte meg

– Men jeg merket at det var noe som begrenset meg. Jeg skammet meg litt i mine yngre dager. Musikken gikk ikke hånd i hånd med jobben i oljeindustrien. Jeg unngikk å snakke om musikk med oljefolk og unngikk å snakke om min jobb i musikkmiljøet. Nå prøver jeg å tilføre verdier og lærdommer på tvers av alt jeg driver med. Tilfører ikke den ene tingen verdi til den andre, og vice versa, er det ikke verd å drive med.

Kan ikke bare være hobbyspiser

Jobben som salgssjef i AGR Software, som opererer i oljesektoren, sørger for en økonomisk frihet som gjør det mulig å drive med musikk på egne premisser.

– Og på taco, sier Larsen og tar en bit av en tradisjonell, meksikansk mais-tortilla fylt med krydret kjøtt og grønnsaker.

NY PLAN: Coyote Tacos skulle omsette for 5,5 millioner kroner i år. Så kom coronapandemien... Foto: Hilde Oreld

I mars i fjor åpnet han Coyote Tacos i Sandnes, hvor de lager taco slik de gjør i Mexico. Dette er byens første, rene taqueria. Larsen har vært på matreise i Norge, Danmark, USA og Mexico for å finne inspirasjon og de gode smakene. Han er ikke fremmed for tanken på å utvide, og ambisjonen er ikke snau: Han vil lage landets beste taco.

– Hvorfor satser du også på restaurantdrift?

– Jeg har hatt en matinteresse i mange år, og den interessen måtte jeg ta videre. Skal du gjøre noe skikkelig, må du gå all in. Jeg kan ikke bare være hobbyspiser, på samme måte som jeg ikke bare kan sitte hjemme og lytte til musikk. Jeg må lage den, sier han og legger til at de er fire eiere inkludert kokken.

– Er meksikansk favorittmaten?

– Vi brukte litt tid før vi landet på taco. Vi vurderte ramen. Jeg kan si om det smaker godt eller ikke, men jeg har ingen oppriktig mening om det er bra eller ei. Det samme gjelder indisk. Men taco går det an å ha en mening om.

SKRIFTEN PÅ GRAVSTØTTEN ER KLAR: 41-åringen er ikke i tvil om hva det skal stå på hans. Foto: Hilde Oreld

Beliggenheten på Bystasjonen i Sandnes er ikke tilfeldig valgt:

– Kjøpesenteret ville ha oss, men det som knekker denne bransjen, er husleien. Derfor har vi gjort alt selv, inkludert interiør. Det skal ikke være fancy, men god mat for folk flest. Vi har lagt oss på et nivå som gjør dette skalerbart. I år var det opprinnelige målet en omsetning på 5,5 millioner kroner og en positiv bunnlinje. Nå er målet å overleve coronakrisen. Det tror vi at vi skal klare med nytenkning, omstilling og hardt arbeid.

Skriften på gravstøtten er klar

Larsen vil ikke settes i hverken musikk-, restaurant- eller oljebåsen.

– Jeg er jo så mye mer enn hvor jeg jobber. Jeg er mer en altmuligmann som følger drømmene mine, sier 41-åringen som er ekstremt interessert i salgsfaget:

– De beste selgerne er de som lytter, forstår problemstillingene, hvor skoen trykker og deretter løser dette. Den sleipe selgeren som vrir seg unna vanskelige situasjoner blir ikke lenge i faget.

Larsen har fullført den meksikanske lunsjen og skal tilbake til salgsjobben i AGR Petroleum Services:

– Mitt formål er at alle jeg møter skal ha en bedre dag etter at de har møtt meg enn før de møtte meg. Et mål har begrensninger, et formål kan du ha på gravsteinen.

– Så din inskripsjon er klar?

Olav Larsen tar av seg hatten og nikker.

Den sleipe selgeren som vrir seg unna vanskelige situasjoner blir ikke lenge i faget
Lørdag
Reportasje