+ mer
FRA LAKEI TIL FORFATTER: Tove Taalesen har skrevet krimromanen «Dronningen», hvor plottet er lagt til Slottet i Oslo. Foto: Hilde Oreld

– Jeg jobbet på slottet i ti år og var tett på kongeparet både der og på de andre eiendommene

Tove Taalesen skriver krim fra et miljø hun er alene om i verden: fra slottet.

– De som har vært på slottet vil kjenne seg igjen. Men jeg har tatt meg ganske mange kunstneriske friheter, for det blir jo ikke tatt livet av folk der oppe, sier Tove Taalesen og peker opp mot slottsbalkongen.

Hun bokdebuterte for en drøy uke siden med krimromanen «Dronningen», utgitt av Panta Forlag.

KORTE KAPITLER: Hele handlingen foregår fra torsdag til mandag, så krimmen kan beskrives som intens. Foto: Panta Forlag

– Gjennom historien får vi innblikk bak fasaden i den lukkede verden som vårt eget lille slott er, og vi ser hvordan et slott fungerer, sier forlagssjef Alexander Elgurén, en ringrev i bransjen som blant annet har gitt ut Anne Holt, Jan Guillou, og fått oversatt fjorårets bestselger i USA «Der krepsene synger» av Delia Owens.

Elgurén tente på ideen til Taalesen:

– For første gang er det skrevet en krim med plott fra slottet, skrevet med respekt av en som har innsikt. Boken er en portal inn i et slottsmiljø som lar leseren leve en kort stund i slottets atmosfære, stil, stemning, kunst, arkitektur, hoff, etikette, rang, og historie, sier forleggeren.

Jeg skal bli Norges nye krimdronning

– Jeg kunne jo ikke skrive krim fra et lensmannskontor, for det miljøet kan jeg ikke noe om, sier Taalesen.

Verdens første kvinnelige lakei

Taalesen er fra Konnerud i Drammen, har mellomfag i statsvitenskap, grunnkurs i medisin og markedsføringsutdannelse fra BI. På Instagram har hun over 27.000 følgere under navnet travelqueen.no. Hun har hatt jobb som HR-direktør for en av de største restaurantgruppene på Aker Brygge, og i 2007 begynte hun som lakei for Kong Harald og Dronning Sonja. Hun var den første kvinnen i verden som fikk tittelen lakei ved et kongelig hoff.

– Jeg jobbet på slottet i ti år og var tett på kongeparet både der og på de andre eiendommene. En lakei er en tjener som ser og hører det meste, men går i ett med tapetet.

RETT TIL TOPPS: Dagen etter utgivelsen var boken nummer én på ark.no Foto: Hilde Oreld

– Når kom ideen om å skrive en krim fra dette miljøet?

– Jeg har hatt en drøm om å bli forfatter siden jeg var ti år, og jeg har alltid skrevet. Plottet var klart, og jeg har skrevet i Karibia, i London, på fly og fra hjemmekontoret på Tjuvholmen etter at coronaen kom. 17. mai i år satt jeg punktum.

Taalesen er opptatt av at dette ikke er noen romantisk roman. Det er en krimbok fra a til å, samtidig som statsviteren tar opp noen gråsoner i boken, blant annet tør forfatteren å stille spørsmålstegn ved monarkiet.

– Etter min mening er en debatt om monarkiet interessant om vi klarer skille mellom personene i kongefamilien og styringsformen i Norge. I boken er det forslag om å endre grunnloven fra monarki til republikk, og det er tydelige røster i boken som mener at monarki som statsform er gammeldags og udemokratisk.

Plottet

Bokens og slottets overhode er Dronning Ingeborg av Norge. Hun er født som kronprinsesse, har en mann som er syk og to yngre barn. Makten, tronen og slottet er hennes liv. Kongelige fra hele Europa, samfunnstopper, regjeringen, eliten og kjendiser ankommer slottet for å delta på en gallamiddag med slottsball. Alle vet at Dronningen skal presentere en historisk kunngjøring. Kjendispressen er der. Det samme er NRK, TV2, CNN og BBC. Hele verden følger med da den nøye planlagte kvelden kollapser. En halsbrekkende jakt på liv og død gjennom slottets verden starter. Noen fra innsiden er desperate etter å gi Dronningen og monarkiet et dødsstøt. Alt hun lever for kan gå tapt for alltid. Leserne møter det lagdelte samfunnet som finnes ved hoffet den dag i dag, hvor lakeiene, stuepikene og kokkene er nederst på rangstigen og Dronningen rager øverst.

Jeg kunne jo ikke skrive krim fra et lensmannskontor, for det miljøet kan jeg ikke noe om

– Jeg har tenkt Netflix med korte kapitler og cliffhangere, slik at det blir vanskelig å legge fra seg boken. Drømmen er å selge så godt at den blir oversatt til mange språk, og at den på sikt kan bli en film- eller tvserie. Jeg skal bli Norges nye krimdronning, sier hun ubeskjedent, smiler og legger til:

– Jo Nesbø; nå bør du bli litt bekymret.

– Du leser mye krim. Hvilke forfattere ser du opp til?

– Jo Nesbø, uten tvil. Han har jeg fulgt siden han debuterte som forfatter. Camilla Läckberg skriver også godt, og det samme gjør James Patterson og Dan Brown. Alle disse er kommersielle forfattere. Jeg skriver for et bredt publikum som får bli med inn i en lukket verden og oppleve slottet fra innsiden. «Dronningen» er Downtown Abbey i 2020 med alle de spennende og underholdende elementene fra krimverdenen. Allerede dagen etter at boken ble gitt ut, gikk den rett til topps på ark.no.

– Jeg er allerede i gang med bok nummer to. Dette skal bli en serie.

– Har de kongelige lest boken?

– Kongefamilien er jo glad i litteratur, og hvis de ikke har lest den, håper jeg inderlig at de vil gjøre det. Innerst inne tror og håper jeg de kommer til å gjøre det.

Lørdag
Reportasje