+ mer
MIDT I GRYTEN: Grensen 19 er en imponerende sentrumseiendom. Tidligere var dette hovedkontoret til Norsk Luthersk Misjonssamband. I dag er det et hotell som leier store deler av bygget. Foto: Andreas Klemsdal

Norsk Luthersk Misjonssamband bygger milliardimperium

Flere bygårder i Oslo, 30 mål tomt på Sinsen og en strandeiendom på Malmøya er noen av godbitene i eiendomsimperiet som er bygget opp av Norsk Luthersk Misjonssamband.

Malmøya bader i sol. Kremeiendommene ligger på rekke og rad, noen med slående fjordutsikt, andre med en liten strandlinje, kanskje en brygge, et båthus. Men en av eiendommene skiller seg fra de andre.

Skjellveien 14 er enorm, flere mål og med rundt 100 meter strandlinje, en perle som i sin helhet er vendt mot sørvest. Trærne, svabergene og stranden oser av idyll. Eiendommen går under navnet Bakken. Bak trærne ligger en stor, gammel villa.

Hvem eier denne drømmen av en eiendom? En råtass av en aksjemegler, eller en boliginvestor fra Oslo sentrum?

Det er ingen av dem. Det er misjonærer som eier stedet.

Også Oslo sentrum bader i sol. I Grensen spaserer mer eller mindre velkledde osloborgere rundt i varmen. Går du inn i den lille Smedkroken, bak Bohemen Sportsclub får du et ekstra godt syn av Grensen 19, en klassisk Oslo-gård fra 1898. Stor og mektig.

Hvem eier denne? Olav Thon eller Christian Ringnes?

Det er ingen av dem. Det er misjonærene som eier denne også. Norsk Luthersk Misjonssamband (NLM) eier bygården som i dag huser P-Hotels Oslo.

NLM eier også bygården i sentrale Tullins gate 4. Og leilighetsgården Kirkeveien 108 ved Marienlyst.

NLM kontrollerer rundt 80 eiendommer landet rundt. Mange steder består eiendommene av ulike adresser og gårds- og bruksnummer og det er vanskelig å sette et konkret tall på totalt antall eiendommer. 80 er derfor et anslag. I konsernregnskapet har organisasjonen bokførte eiendomsverdier for 1,2 milliarder kroner. Markedsverdien er langt høyere.

Rekken av tomter, bygninger, veier, hager og parkeringsplasser landet rundt er et resultat av nøkternhet, gaver fra medlemmer og frivillig arbeid. I tillegg kommer mengdevis med lokalt engasjement. Og kanskje Guds vilje.

STRANDLUKSUS: En utrolig strandeiendom bebygget med en gammel villa som er skjult bak trærne. Strandlinjen i Skjellveien 14 på Malmøya strekker seg helt fra den lille hvite sjøboden til høyre, til den lille hvite sjøboden til venstre. Klokken halv ti en junikveld, da dette bildet er tatt, kommer det fortsatt litt sol på svabergene og det yrer av liv. Eier: Norsk Luthersk Misjonssamband Foto: Andreas Klemsdal

Stor på Sinsen

Den mest imponerende indrefileten i porteføljen er området som NLM eier på Sinsen i Oslo.

I syd ligger Fjellhaug skoler, med både skolelokaler og en rekke boliger. Dette er Sinsenveien 15 til 21. I nord ligger den gamle bibelskolen fra 1921 som i dag fungerer som hovedkontor.

Og det er her vi får møte generalsekretæren Øyvind Åsland.

– Totalt eier vi 30 mål på Sinsen, innrømmer Åsland.

Norsk Luthersk Misjonssamband er en misjonsorganisasjon på luthersk grunn. De jobber under visjonen «Verden for Kristus» står det å lese på hjemmesidene. I tillegg til all virksomhet i Norge, har organisasjonen aktivitet i omtrent 15 land i Afrika, Sør-Amerika og Asia.

Åsland er organisasjonens religiøse leder og øverste sjef. Han er slett ikke headhuntet av BackerSkeie. Han er utdannet teolog og reiste ut i verden for å spre budskapet. I syv år bodde han i Kenya og drev hjelpe- og misjonsarbeid. Senere kom han hjem og hadde ulike lederstillinger i utenlandsavdelingen.

SMART BYGÅRD: Misjonssalen består og Tullins gate 4 er en av mange kremeiendommer i imperiet. Foto: Andreas Klemsdal

Plutselig var han generalsekretær og i dag er han i praksis konsernsjef for en virksomhet med 1.500 ansatte og 1,65 milliarder kroner i omsetning.

– Jeg synes det er meningsfylt og gøy. Jeg skal ikke ta all ære for at NLM er veldrevet. Vi har flinke folk som styrer alle de daglige operasjonene.

Han plukker ned et bilde i glass og ramme fra veggen. Det er en illustrasjon på hele organisasjonen. Og den enkleste måten å forstå imperiet NLM på.

Organisasjonen har sitt eget nettverk av private barnehager - 40 i tallet. De aller fleste er drevet i barnehagebygg som de selv eier. I tillegg driver NLM en rekke skoler. Det er bibelskoler, grunnskoler, videregående skoler, folkehøgskoler og høgskoler. I det alt vesentlige er de drevet i NLMs egne bygg. Her teller vi 29 eiendommer på organisasjonskartet.

En annen del av porteføljen består av leirstedene, 26 steder landet rundt. Alle har sitt eget organisasjonsnummer og så godt som alle eier sitt eget sted.

I tillegg er det en del eiendommer som bare er blitt med videre, som bygården som i dag tjener som hotell midt i Oslo sentrum.

– Grensen 19 er vårt tidligere hovedkontor. Denne har vi hatt oppe til diskusjon. Vi har kommet til at vi ønsker å beholde den så lenge vi har økonomi til det. Skulle det komme noen som vil kjøpe for en den rette prisen, skal vi alltids vurdere det, sier Åsland.

Markedsverdien er ikke oppe på dagsorden. Det kan generalsekretæren avsløre.

SØR FOR SINSENSKRYSSET: Formålet er ikke å dyrke eiendomsmassen. Tomtene og bygningene er der for å hjelpe organisasjonen til å oppnå formålet, forklarer generalsekretær Øyvind Åsland i NLM. Likevel må han innrømme at det er ganske spektakulært å eie et tomteområdet på hele 30 mål på Sinsen. Foto: Andreas Klemsdal

– Markedsverdien på mange av eiendommene er naturlig nok betydelig høyere enn de bokførte verdiene. På noen er det relevant å snakke om en markedsverdi, men svært mange av eiendommene har en plassering som gjør at de har mye større verdi for oss enn de ville hatt for andre.

Plasseringen er ofte historisk betinget, de er blitt til gjennom et lokalt engasjement.

Likevel, skolene er viktige for NLM. Eiendommene er strategiske på den måte at de ligger der folk bor.

– Vi mener det er viktig å ha et pedagogisk alternativ gjennom våre friskoler. Vi legger selvsagt vekt på kristendomsundervisningen, men følger læreplanen og mener vi har høy kvalitet på undervisningen ellers.

LEILIGHETSMASKIN: Et bygg som dette er alle hybelhaiers drøm. Men Norsk Luthersk Misjonssamband er nok ikke grådig på leien i Kirkeveien 108. Foto: Andreas Klemsdal

Blir gårdeier i Sandnes

Men NLM kan også være eiendomsutvikler. I april i fjor kjøpte NLM Eiendom den gamle brannstasjonen i Sandnes. De vant en budrunde i konkurranse med fire andre budgivere, blant annet The Property Group og Biltema, ifølge Stavanger Aftenblad. Det er snakk om en attraktiv tomt som ligger ved E39. Etter kjøpet fulgte et år med utarbeidelse av reguleringsplaner sammen med Sandnes kommune og fylkesmannen. Planområdet utgjør cirka 12 dekar med et bruksareal på nesten 10.000 kvadratmeter. Samtidig ble det jobbet med å få leietakere til både eksisterende bygg og det nye bygget. Andre etasje i brannstasjonen skal bli menighetssenter med en misjonssal på 1.600 kvadratmeter. Her kommer også det som skal bli landets største gjenbruksbutikk.

Den lokale lederen for NLM Sandnesporten, Arnt Ove Berg, har fortalt lokalavisene at den endelige prislappen kan bli på mellom 70 og 80 millioner kroner. Noe av summen blir finansiert ved salg av den lokale menighetens gamle lokaler. NLM Sandnes har solgt sine nåværende lokaler i Langgata til Immanuel Baptist Church for 14 millioner kroner.

Øyvind Åsland er klar på at organisasjon ikke har noen ambisjon om å være en aktiv utvikler av eiendom. Eiendommene er til for å tjene organisasjonens formål og ikke omvendt. Men i Sandnes var forsamlingen i sterk vekst. Det var behov for et større samlingssted.

– I Sandnes er det derfor blitt naturlig for oss å ta rollen som gårdeier og fylle opp lokalene med leietakere.

STORFINT: Kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marit besøkte Norsk Luthersk Misjonssamband i Addis Abeba i Etiopia i 2017. Foto: Vidar Ruud

Men på en og annen adresse innrømmer Åsland at de møter seg selv i døren. En av disse adressene er Skjellveien 14 på Malmøya, som fungerer som en strand for medlemmer og besøkende. En adresse som denne uken har kokt av liv.

– Ja, vi var der i går, innrømmer Åsland.

– Vi kan selvsagt ikke argumentere med at det er en eiendom som er strategisk. i bruker den til enkelte arrangementer, det hender vi leier den ut og deter en fin badestrand. Historien om hvorfor vi eier dette stedet kjenner jeg faktisk ikke, sier han.

Med noen sjarmerende unntak er eiendommene til for å støtte NLMs kjernevirksomhet. Og det ligger et stort ansvar på alle de tusenvis av medlemmene landet rundt som er med på dugnad for å holde liv i en skole eller en barnehage.

– Vi setter høye krav til hver eneste driftsenhet. Det er viktig at hver institusjon er selvbærende. De kan ikke ha dårlig drift og tro at de skal lene seg på konsernet. Derfor er vi opptatt av at de som driver lokalt har disiplin og tar ansvar. Og vi er svært opptatt av å rekruttere folk som har kompetanse på økonomi og drift til styrene, sier Åsland.

Og ansvar tar de.

– Hele vår organisasjon er bygget på at folk lokalt står på og bygger opp.

Et eksempel er NML Gjenbruk. Det startet med én person og én ide. Den sentrale administrasjonen var ikke særlig begeistret i begynnelsen. Men i dag leverer butikkjeden og gjenbruksbedriften et solid overskudd til konsernet.

Også i en verden av Kristus er det behov for å låne penger. Åsland kan fortelle at organisasjonen har noe over 600 millioner kroner i gjeld og at lånerammene nettopp er økt. NLM er som mange andre avhengig av at virksomheten går rundt hver eneste dag, over hele landet, hele året.

– Derfor er vi så opptatt av at hver institusjon er selvbærende. Hvis ikke kan hele systemet kollapse.

NLM har et nettverk av leir- og forsamlingssteder landet rundt som mange andre organisasjoner kan misunne dem, men de mangler det storslåtte forsamlingslokalet som kan huse et stort landstreff. Standarden ble satt da Brunstad Christian Church bygget Oslofjord Convention i Melsomvik i Sandefjord kommune.

Åsland innrømmer at det har vært en drøm.

– Det er helt klart noe vi har diskutert. Selvsagt kunne vi tenke oss å ha et sted som kan huse alle medlemmene samtidig, men det vil kreve enormt mye, innrømmer Åsland.

– Og det avgjørende for oss er om et slikt bygg vil tjene kjernevirksomheten.

Men generalsekretæren må også innse at det er utrolig hva hardt arbeid kan føre til. NLM har aldri fått en stor pengesekk fra investorer med beskjed om å gå ut å bygge, eller gå ut å handle. Alt de eier er et resultat av langsiktighet og lokalt engasjement.

– Vi er et bevis på at ting kan vokse over tid med små budsjetter hvis bare nøkternhet og disiplin, sier Åsland.

HELE NORGE ER MED: Norsk luthersk misjonssamband har en rekke bedehus, leirsteder, skoler og barnehager landet rundt. Foto: Scanpix

Lørdag
Reportasje