+ mer
DET BANKER PÅ: Øivind Amundsen, direktør ved Oslo Børs, ønsker ikke alle selskaper velkommen.  Foto: Siv Dolmen

Business of survival

Den nye børsdirektøren har gjennomført seks Ironman-triatlon. Nå har han tatt på seg rollen som dørvakt på Oslo Børs. Selskaper som ikke passer inn, blir ganske enkelt kastet ut.

På Oslo Børs er det storopprydning. Nye krav og retningslinjer er på vei, og konkurransen mellom bedrifter som ønsker børsnotering blir stadig tøffere. Allerede noterte bedrifter kan måtte endre taktikk. Kun de mest tilpasningsdyktige og fremtidsrettede selskapene kommer ut på den andre siden med virksomheten i behold.

Øivind Amundsen levner ingen tvil; han tar jerngrep om børsen. Også på privaten driver han jern-business, selv om han er beskjeden på egne vegne:

– Helsikke, jeg er da bare en vanlig mosjonist, du vet en sånn mann i 50-årskrisen som løper litt en gang i blant, sier han avmålt.

BØRSEN I LOMMA: Både mobiltelefonen, og nøkler til børsen er med på løpetur. Foto: Siv Dolmen

Et kjapt Google-søk, og du finner ham på resultatlisten på seks Ironman-triatlon. En slik konkurranse består av 3.800 meter svømming og 180 kilometer sykling, før den avsluttes med et brutalt maraton på beina. Både Frankfurt, Zürich, Kalmar og Kentucky har hatt besøk av mannen som til daglig leder Euronexts nyeste medlem; Oslo Børs. Spøken om at han kun knyter på seg løpeskoene to-tre ganger i uken, og en sjelden gang tar turen til det lokale styrkerommet, holder ikke mål.

Grisete selskaper vil jeg ikke ha på børsen
Øivind Amundsen, adm. dir Oslo Børs

Fra egen husdør er det direktøren selv som setter farten denne morgenen. Vi løper oss opp til en hastighet på 5 minutter og 39 sekunder den første kilometeren. Det ville gitt en maratontid såvidt under fire timer. Ikke i nærheten av hans egen rekord på 3 timer og 32 minutter på de 42 kilometerne med stive legger og blodsmak et slikt løp byr på.

Er du best på løping eller børs?

– Helt klart børs. Jeg har vel egentlig aldri vært så god i løping...

Øivind Amundsen 

Alder: 53

Stilling: Børsdirektør og konsernsjef i Oslo Børs VPS

Meritter: 3:32 på maraton, seks IronMan-gjennomføringer

Løpesko: On Cloudflow Asphalt, lettvektsko

Mål: Gjøre Oslo Børs verdensledende, og løpe maraton under 3:30

I øyekroken skimtes et glimt. Han lander på forfot. Også på løpetur er han fremst i skoene. Stegene er korte, lette. Han har lært hva som er nødvendig for at foten skal lande under kroppens tyngdepunkt. Nevene derimot, er mer knyttet enn Gjert ville foreslått.

Bak på den gule løpevesten står det med blokkbokstaver: IronMan.

AVMÅLT: Husk å spørre to ganger hvis du vil vite hvor mye børsdirektøren faktisk yter. Foto: Siv Dolmen

Jerngrep

Dette halvåret har handlet mest om børs for Amundsen. I februar ble han utnevnt til ny direktør ved Oslo Børs etter at Håvard S. Abrahamsen sa opp. Han fikk følgende mandat av forgjengeren sin: «Å løfte Oslo Børs til neste nivå».

Oppdraget har han tatt på alvor. Mellom teams-møter og løpeturer rundt Maridalsvannet, har han denne våren brukt tiden på å være kvass mot selskaper som har havnet i regelverkets gråsone. Denne opprydningen kommer han til å fortsette med.

For om børsdirektøren er avmålt om egne løperesultater, er han stikk motsatt når det kommer til rollen som sjef for Norges eneste verdipapirbørs. Han har allerede varslet at han vil gjøre alvor av å stryke skallselskaper. Virksomheter som er skadelig for markedet på andre måter, skal også hanskes med.

– Jeg kommer til å kaste ut selskaper som av ulike årsaker ikke overholder noteringskravene, og jeg kommer til å være klar på at selskaper som søker notering kun får adgang hvis totalinntrykket av selskapet holder mål. Aller viktigst er et velfungerende og effektivt marked.

– Det var da en pretensiøs måte å si det på?

Amundsen ler. Så strykes smilerynkene vekk.

– Okey.. Grisete selskaper vil jeg ikke ha på børsen, omformulerer han.

Så sent som i forrige uke, stengte Amundsen og hans noteringsavdeling børsdøren for et selskap de bare såvidt hadde rukket å si hei til.

– Slik selskapet fremstår i dag, var de ikke egnet for notering. Vi ba dem tenke i andre baner.

JERNGREP: Børsdirektøren sammen med Eirik Høiby Ausland, leder for noteringsavdelingen på Oslo Børs. Ausland har tatt over Amundsens gamle jobb. Foto: Siv Dolmen

Historisk sveip

Den nye børsdirektøren har vært med på storopprydning før. Han har ledet arbeidet med kommersialiseringen av førstehåndsmarkedet på børsen i mer enn ti år. Helt siden markedsovervåkningen kun var et halvveis utviklet excel-ark, og innsidehandel snarere var regelen enn unntaket, har han gått på forfot i gangene i Tollbugata 2.

– Den gangen innførte vi et uhorvelig strengt regime. Selskaper og meglere ble pålagt bøter i hopetall. Finanstilsynet fikk sin daglige telefon fra oss. Og det fungerte; i dag er vi best i klassen.

Hvis du sier til meg at jeg ikke klarer det, kan du banne på at jeg skal klare det

De siste 30 årene har Oslo Børs vært gjennom et tøft opprydningsregime. Børsen har gått fra å være et sted hvor du kun tjente penger om du omga deg med de riktige personene på Aker Brygge, til å bli et nav i Norges finansielle økonomi.

YTTERSVING: Børsdirektøren tar ingen snarveier. Foto: Siv Dolmen

I dag er børsen et av Europas mest aktive noteringsmiljøer. I år har elleve nye selskaper allerede blitt ønsket velkommen; og dersom oppløpet for juli går som planlagt, vinner måneden kongepokalen. Børsen er verdensledende innen shipping og sjømat, og topp tre i verden på energi.

Med det fransk-nederlandske børskonsernet Euronext på laget, siktes det nå mot enda høyere finansielt trykk på Oslo Børs. Og Amundsen, han er et konkurransemenneske.

– Mange av de samme enkeltpersonene som regjerte på aksjemarkedet på 1990-tallet, går igjen i dag. Er du ikke bekymret?

– Nå er jeg ikke bekymret. Vi har verdens mest robuste systemer for markedsovervåkning, sier han og legger til:

– Men jeg slapper ikke av. Hele tiden handler det om å bli bedre.

Korrupsjon, dårlige arbeidsforhold eller menneskerettighetsbrudd hører ikke hjemme innenfor våre dører

Direktøren for hele Norges børs har lang fartstid med tøffe regimer. Etter videregående fulgte seks år på sjøkrigsskolen. Deretter en lynrask utdanning i kombinasjonen jus og finans. En utdanning de fleste ville brukt dobbelt så lang tid på. Som nyutdannet ble han kastet rett inn i et konkurssammensurium: han var advokatfullmektig for et firma som ble tiltalt for grovt bedrageri, grovt underslag og dokumentfalsk - og en gjeld på 90 millioner. Amundsen måtte brette opp ermene og rydde opp.

LEDER: Øivind Amundsen har ansvar for 200 ansatte og 250 selskaper. Foto: Siv Dolmen

–Det husker jeg godt.. De gikk dundrende konkurs… Amundsens smilerynker faller fort bort.

– Men, sier han.

– Vi løste det.

I dag manøvrerer han familieliv, 200 ansatte, løpeturer, femtifemtimers arbeidsuker og - etter denne ukens noteringer - nøyaktig 250 selskaper. Han blir stadig bedre, og yter stadig litt mer.

– “Bare” femtifem timer på jobb i uken altså?

– Ja, okey. Litt mer da…

Høye krav

I dag kreves det både finansiell og juridisk selskapsgjennomgang av ypperste klasse for å komme innenfor Oslo Børs’ enorme økosystem. Regnskap, sikkerhet, risikovurderinger og aksjonærantall blir nøye vurdert. Ledere og eieres skikkethet, tilfredsstillende markedsverdi og historie blir kvalitetssikret. Du bør ikke ha svin på skogen, dersom målet er invitasjon til noteringsfest.

– Finnes det selskaper på børsen i dag du helst skulle kastet ut?

– Tja...Det vil vel alltid finnes både nye og gamle travere på en børs som bør kjenne sin besøkelsestid.

STØY: På vei til Oslo Børs er oppussingsprosjektene mange. Foto: Mari Nøvik

Han løper litt fortere. Rundt oss pusses gatene opp.

Innenfor Oslo Børs’ gamle vegger drives det også kontinuerlig oppussing. Hele tiden jobbes det med å gi konstruktive tilbakemeldinger til selskapene. Klarer ikke bedriftene å opprettholde kravene, gis gebyrer, suspensjon; eller en stengt børsdør. Bare i år har fire selskaper blitt plukket av børsen. Men også i prosessen med å sette opp Merkur Market for fire år siden, ble en rekke selskaper slengt av lasset, forklarer Amundsen.

– Det er viktig for meg at vi fortsetter å opprettholde et godt rennommé. Vi skal fortsette å kvalitetssikre selskaper. Det er ingen som skal tvile på selskapene som er notert her. En dag skal nettopp det gjøre oss verdensledende. Men først Europa-ledende, sier han.

– Dere har 150 selskaper som har levert negativ avkastning de siste ti årene. Er ikke det ganske mange?

– Jo, det er mange...

– Men ikke flere enn på andre børser. Likevel, slike tall viser at vi alltid har noe å jobbe mot, vi kan alltid optimalisere hvordan børsen fungerer. Sammen med Euronext skal vi styrke dette ytterligere. Jeg kommer ikke til å gire ned, sier han og velger yttersving i det vi runder et hushjørne.

For Amundsen er målet å løpe maraton under 3 timer og 30 minutter. Foreløpig er bestenoteringen 3 timer og 32 minutter.

– Hvis du sier til meg at jeg ikke klarer det, kan du banne på at jeg skal klare det.

FORFOT: Børsdirektøren prøver hele tiden å ligge et skritt foran. Foto: Mari Nøvik

Grått

Likevel; i buffersonen mellom finans, handel og jus er gråsonene mange. Det er tøft å holde jerngrep i en jungel av krav, retningslinjer og regnskap. For tidligere børsdirektør, Erik Jarve, ble skillelinjene for uskarpe. Han ble sagt opp i 1994. Samme dag tok han livet sitt.

Det gjelder å manøvrere støtt mellom etikk, lov, moral og rett. Den nåværende børsdirektøren faller stadig tilbake til det, kanskje nylærte, og franske ordet rennomé.

– En del børser tillater selskaper som driver med for eksempel cannabis. Også gambling ligger i en gråsone. Virksomhet som faller utenfor norsk lovgivning, kan komme til å ødelegge for våre noterte selskaper.

Åpner børsdirektøren døren for selskaper i gråsonen, risikerer han å miste selskapene som vokser der gresset er grønnest. Derfor strammer han stadig inn.

–Slik det er i dag, er veien lang for å stryke et selskap fra notering. Men vi sitter hele tiden i diskusjoner om endring av regelverket.

Børsdirektøren løper stadig litt fortere. Selv om dette er en rolig tur, nærmer farten seg fem minutter og tredve sekunder på kilometeren. Veien til Tollbugata 2s hvite fasader blir kortere og kortere.

Høyere krav

En endring i regelverket som garantert kommer, omhandler bærekraftig rapportering. EU vil fra 10.mars 2021 pålegge finansaktører å være åpne om hvordan de integrerer bærekraftsrisiko i sine kalkyler.

– Aldri har gjennomsiktighet og informasjonseffisiens vært viktigere enn nå, understreker børsdirektøren.

Han legger ikke skjul på at bærekraftsrapportering så absolutt kan komme til å bli et nytt noteringskrav for selskaper på børsen. Også noterte selskaper bør holde svinene sine utenfor skogen:

– Opplever vi at et notert selskap ikke opptrer innenfor bærekraftsrammene, er det ingen nåde. Korrupsjon, dårlige arbeidsforhold eller menneskerettighetsbrudd hører ikke hjemme innenfor våre dører, sier han og peker på at bærekraft handler om mye mer enn Co2-avtrykk. Hele verdikjeden til selskapet og dets underselskaper skal kunne etterprøves.

Selv håper han at vi i Norge kan klare og holde bærekraftsrapportering som en anmodning og selvfølgelighet, ikke et krav.

– Foreløpig er ikke alle selskaper positive. Noen forstår ikke hvorfor børsen skal bry seg om dette. Men, se på markedet, hør på investorene. Slike krav etterspørres som aldri før. De som ikke tilpasser seg, får det ikke så kult om noen år…

– Er det ikke vanskelig å drive rapportering på slike kvalitative og ikke-finansielle mål?

– Jo, det kan være vanskelig. Det å integrere bærekraftsrapporteringen sammen med den finansielle rapporteringen er et tydelig fokusområde for Euronext. Også vi er svært opptatt av dette, og sammen med Euronext setter vi opp kurs for selskapene. 

Klokken nærmer seg åtte. Solen har begynt og varme, og svetten melder seg på.

Om én time er det ny børsnotering.

NY NOTERING: Mercell AS ønskes velkommen. Foto: Siv Dolmen

Låser opp

Selskaper som har gått gjennom Oslo Børs’ kvalitetssjekk, er hjertelig velkomne. Selskaper som i tillegg ser bærekraft som et konkurransefortrinn, får stjerne i boken av direktøren.

–I Norge må vi ta vare på den sterke finansielle klyngen vi har innen energi. Her er effektiv omstilling essensielt, og vi ser jo at fokus ligger der allerede.

Energisektoren bes om å vri om fra fossilt til fornybart. Mange er på vei allerede, mens andre trenger starthjelp. Ren teknologi, transformering og kvalitet er nøkkelen til børsens dører.

– Det går fort ute i verden. Vi må ikke miste de enormt sterke posisjonene våre. Børsen har et viktig ansvar her. 

For Amundsen er ikke topp tre godt nok.

Ironman

I det vi runder hjørnet og børsen ruver foran oss, får vi adgang til børsdirektørens sommerferieplaner:

– Franskmennene har ikke ferie før i august, så jeg tar ferien min da. Jeg tar med familien til vestlandet. Vi skal klatre Via Ferrata i Loen, smiler Amundsen.

På italiensk betyr Via Ferrata, ikke overraskende, jernveien.

Lørdag
Reportasje