+ mer
DROPPET SOMMERFERIEN: Hyttemegler Petter Birkrem sto over sommerferien fordi fjellhyttesalget startet mye tidligere enn det pleier. Foto: Eivind Yggeseth

Salgsboom på fjellet: – Aldri solgt så mye som i 2020

Sommeren har vært brennhet på de typiske skistedene. Både i Trysil og Hemsedal er hyttesalget i sommermånedene mangedoblet sammenlignet med i fjor. 

Alle sier det. At det var en annerledes sommer. Reiseglade nordmenn ble tilnærmet tvunget til å holde seg hjemme, og sydenferie ble motvillig byttet ut med Norgesferie. Det har satt fart på hyttemarkedet.

Kraftig vekst i markedet

– Vi ser uvanlig store volumer, sier Henning Lauridsen, adm. direktør i Eiendom Norge.

Det begynte med at sjøhyttene ble revet bort. Fritidsboliger ved sjøen har i 2020 hatt en prisvekst på ti prosent sammenliknet med i fjor, ifølge Prognosesenteret. Nå peker fjellhyttemarkedet i samme retning. Et halvt år strippet for utenlandsreising har gitt hyttebransjen et kraftig oppsving.

MODERNE VISNING: Birkrem har begynt å ha FaceTime-visninger med kundene sine som ikke kan møte opp i Trysil. Foto: Eivind Yggeseth

– Vi ser at volumene på antall solgte fritidsboliger er høyere enn normalt hver eneste uke. Det er helt åpenbart en sterk vekst, fortsetter Lauridsen.

Han forteller at fjoråret var et rekordår på antall solgte fjellhytter.

– Men jeg er temmelig trygg på at inneværende år kommer til å slå alle rekorder, på både sjø- og fjellhytter. Vi er helt overbevist om at det er på grunn av pandemien. Fritidsboliger kan være erstatningen for utenlandsreiser og en alternativ måte å tilbringe ferien på. Flere har innsett at det tar en stund før vi er tilbake til en normal situasjon.

En leilighet ble solgt etter 13 timer, og det tar vanligvis gjerne tre til fire uker.
Hyttemegler Petter Birkrem

– Hvor lenge kan veksten fortsette?

– Det har nok sammenheng med vaksinasjon. Men det er grunn til å tro at volumet vil flate ut etter hvert. Det er rett og slett begrensninger på tilbudssiden også. Det er en del hytter som ikke har vært så lette å selge før, men som er lagt ut og har gått nå. Lageret vil bli tømt.

TIDENES ÅR: Henning Lauridsen i Eiendom Norge tror 2020 vil slå alle rekorder. Foto: Iván Kverme

Hemsedal utmerker seg

At de fleste nordmenn har lagt passet sitt lengst inn i nattbordsskuffen merker også eiendomsmeglerne i noen av de mest populære hytteområdene.

– Gitt at det ikke skjer noe helt spesielt kommer vi nok til å løpe beina av oss i høst. Det har vi egentlig gjort i hele sommer. Hvis det fortsetter som inntrykket er nå, så blir det trangt i døra, sier Gjermund Svendsen-Rosendal i EiendomsMegler 1 Fjellmegleren.

Han har kontorer i både Hemsedal, Geilo og Gol og forteller at sommermånedene pleier å være de roligste, men at han i år opplevde en kraftig vekst i salget av hytter i Hemsedal, Geilo, Gol og Beitostølen allerede før sommerferien.

– Målt i antall salg hadde vi en vekst på 87 prosent i mai og 50 prosent i juli. Vi solgte for i underkant av 600 millioner fra mai til august i fjor, og nå nærmer vi oss en milliard i samme periode. Det er en veldig sterk vekst.

OVER TAKST: Denne eiendommen uten vann og avløp i Bulidalen i Hemsedal, gikk for 1.870.000 kroner i sommer. 20.000 kroner over takst. Foto: Aurelijus N.

Hyttemegleren tror veksten vil fortsette gjennom høsten og vinteren.

– Det er mange faktorer som spiller inn. Rentenivået har nok hatt en del å si og jeg tror mange har fått øynene opp for Norge. Det er jo et bra marked uansett, men jeg tror en del har snudd seg rundt og har tenkt at det er på tide å investere i fritidseiendom. Det kan gå noen år før det bli vanlig å reise til syden eller alpene igjen.

– Vi har hatt veldig bra vekst alle steder, men Hemsedal har utmerket seg med tregangern. Der hadde vi 30 omsetninger i perioden mai til august i fjor, og 90 salg nå i samme periode. Det er veldig bra.

Prisvekst av pandemi

Prognosesenteret opplyser om at antall salg av både sjøhytter og fjellhytter har hatt en vekst på totalt 19,8 prosent fra januar til september, målt mot samme periode i fjor.

– Det er den kraftigste veksten vi har sett noensinne, forteller Bjørn-Erik Øye i Prognosesenteret.

Han er klar på at pandemien har vært sterkt medvirkende til denne veksten.

– I år har prisene fått en ekstra dytt som en følge av alle som hadde tenkt å kjøpe noe utenlands. Corona har tydeligvis gjort at mange av de som skulle kjøpe i utlandet, har kjøpt i Norge.

Sammenliknet med fjoråret har salget av fjellhytter økt med 11,9 prosent, med en prisvekst på 3,8 prosent.

– Her er det også en ekstra etterspørsel utløst av corona.

KRAFTIG VEKST: Bjørn-Erik Øye i Prognosesenteret forteller at det totale hyttemarkedet har en vekst på 19,8 prosent. Foto: Håkon Sæbø

Andelen hytter i det øvre prissjiktet øker også. 29 prosent av hyttesalgene på fjellet var på over fire millioner kroner. Denne andelen var på kun 11,2 prosent i 2015.

– Salget av nybygg har derimot en større andel med kjøpere i yngre årsklasser og billigere boliger.

Prognosesenteret tror at veksten i fjellhyttemarkedet vil moderere seg over lengre tid.

– Prisene kommer ikke til å falle, men gå mer tilbake til et normalt nivå, utdyper Øye.

– Aldri solgt så mye

Også i Trysil har startskuddet for lengst gått i hyttemarkedet. Til tross for at fjellhyttemarkedet pleier å være stille fra mai til august.

– Jeg selger vanligvis to hytter i juli og prøver ellers å ta ut ferien da, fordi jeg jobber hver høstferie, juleferie, vinterferie og påskeferie. Men i år har jeg merket en mye større interesse på fjellet, sier Petter Birkrem, eiendomsmegler i Privatmegleren på Trysil.

I juli i år solgte han derimot 13 hytter på Trysil. Birkrem tror den globale pandemien har vært med på å påvirke kjøpekraften til kundene hans.

– Dersom noen har tenkt å kjøpe hytte på fjellet, tenker de nok at i år er året. Da kan de bruke den enda mer. Folk får ikke reist utenlands og jeg tror noen er skremt over hvordan situasjonen er. Da er det greit å holde seg i Norge. Og renten er så lav at den nesten er halvparten av hva den var. Mange sliter med økonomien nå etter corona, men i forhold til hvor mange vi er, har mange også trygge jobber, og en del bransjer gjør det bedre.

SKI IN, SKI OUT: Petter Birkrem solgte nylig en av fritidsboligene i Trysilfjell hytteområde med tilgang til alpinanlegget. Foto: Privatmegleren

Selv om Birkrem trekker frem pandemien, forteller han også at han opplevde stor vekst i starten av 2020.

– Jeg har aldri solgt så mye i noen år som i 2020, og jeg hadde en all time high frem til 12. mars. Markedet i Trysil var veldig bra, og det var et marked som mange ønsket å kjøpe i. Totalt sett, i forhold til i fjor, ligger jeg omtrent rundt 10 prosent over.

25 prosent av kjøperne til Birkrem er svenske, og de forsvant da pandemien kom.

– Det har tatt seg opp veldig for nordmenn. En leilighet ble solgt etter 13 timer, og det tar vanligvis gjerne tre til fire uker. Men det kommer til å bli enda en kjempeboost når svenskene har mulighet til å komme igjen.

Det er den kraftigste veksten vi har sett noensinne.
Bjørn-Erik Øye i Prognosesenteret

– Er det noen segmenter som selger bedre enn andre?

– Hytter til 2,5 millioner er veldig populært, de i litt lavere prisklasse, men nå går også enheter til seks og syv millioner veldig raskt. Mer enn tidligere.

32 prosent vekst

Hytteprodusenten Ålhytta har økt salget sitt med 32 prosent så langt i år, målt i total omsetning.

– Vi har opplevd en salgsøkning siden mai og juni. Ålhytta har en bra portefølje av hytter i utgangspunktet som har vært grunnlaget for salgsøkningen, men selvsagt ble alle usikre da pandemien slo til. Jeg vil tro at flere ønsker å realisere hyttedrømmen nå, sier Øystein Grøgård, daglig leder i Ålhytta.

Han merker spesielt en økning i salget av anneks til hytter.

– Mange ønsker å bygge på, bygge om eller utvide med anneks. Det ser vi som den store trenden, og det er forsåvidt noe som har skjedd spesielt mye i sommer. I tillegg medførte pandemien at våre kunder ble sikrere på at det er rett å kjøpe hytte nå.

Lørdag
Reportasje