+ mer
SVEITSISK PRESISJON I NORGE: Martin Andersen forvandler gamle kontormøbler til objekter yndet av folk med luksushjem og estetisk smak. USM Haller-møblene gjorde sitt første skikkelige inntog i Norge da Nordea på 80-tallet innredet Majorstuen-kontoret slik. Andersen sitter fortsatt på en mengde av delene fra da banken kvittet seg med møblene for omtrent 10 år siden.  Foto: Nicolai Giil

Studio M3 bygger om gamle bankmøbler til luksushjem

Da Kreditkassen skulle innrede sin filial på Majorstuen bestilte de et parti finurlige møbler fra Sveits. Snart 40 år senere fremmer Martin Andersen dem til de tusen hjem.

SANDVIKA: Det var 80-tallet. Kreditkassen skulle innrede sin nye filial på Majorstuen. Som banker burde, rettet de oppmerksomheten mot Sveits. Der var det en bedrift som produserte noe av det dyreste, men også noe av det kuleste, kontormøblementet. 

Det sveitsiske foretaket var Ulrich Schärer Münsingen, også kalt USM, mest kjent for sine arkitekttegnende modulmøbelsystem fra 1965. Systemet er basert på et fleksibelt rammeverk av stål og forkrommede messingkuler, kledd med stålplater i spreke farger. 

Av det som kom fra Nordea var det skapene som hadde vært på megleravdelingen som var klart hardest brukt. Der var det sparket inn og bulket skapdører, og tyggis hadde blitt stappet ned i kulene.
Martin Andersen

Kreditkassen ble trollbundet. Historien vil ha det til at deres bestilling i sin tid var så stor at fakturaen triumferte blant USMs største enkeltleveranser. Fra Sveits til Oslo gikk det tre godsvogner med stæsj. 

INNEHAVEREN: Martin Andersen driver Studio M3 i Sandvika, rett utenfor Oslo. På sitt eget kontor har han naturligvis innredet med USM Haller-systemet, i knæsj gult. Foto: Nicolai Giil

Omtrent 30 år senere skulle Nordea, som Kreditkassen da hadde blitt til, på flyttefot, og møblene var de ferdige med. Da sto tidligere reklamemann Martin Andersen klar med åpne hender og lagerplass. 

USM Haller

Modulært møblement designet av arkitekten Fritz Haller, produsert av sveitsiske USM. Konstruksjonen er basert på små forkrommede kuleledd i messing, kombinert med rør i stål. Kledningen kommer i en rekke farger. Alt kan bygges på nærmest uendelige måter, og kan innredes med haugevis av forskjellige organiseringselementer som skuffer, bokhyller, stativer til vinylplater, sortering av kjøkkenredskaper eller løsninger for planter. 

Først tiltenkt kontorer, nå brukt i alle slags funksjoner. Fra innsjekksskranker på Gadermoen til kaninbur. 

Fra bank til kåk

– Det tok oss to måneder å demontere alt, forteller Andersen.

Til slutt satt han med deler fra rundt 700 skap. Det ble det business av. 

Nå driver Andersen Studio M3 i Sandvika, hvor det spesialbygges møbler til kontor og hjem basert på USM Haller-systemet. I tillegg selger han designmøbler fra andre produsenter som Herman Miller og Wilde-Spieth. 

I store trekasser langs en vegg i lokalet ligger det fortsatt sortert deler fra Nordea og Kreditkassens gamle kontorer. 

VOKSENLEGO: Kulehodene er nøkkelen i modulsystemet USM Haller. De gjør at det kun er fantasien som setter grenser. Litt som Lego for voksne. Foto: Nicolai Giil

Andersen kjører en liten elektrisk palleløfter bort til kassene og smetter ut et sett med skapfronter i pulverlakkert metall. 

– Av det som kom fra Nordea var det skapene som hadde vært på megleravdelingen som var klart hardest brukt. Der var det sparket inn og bulket skapdører, og tyggis hadde blitt stappet ned i kulene, forteller han. 

Lageret er også ispedd mye annet han har kommet over gjennom årene. Blant annet kjøpte Andersen mye da den danske distributøren skulle rydde på lageret. 30 paller med deler tilbake til 70-tallet, for å være helt nøyaktig. Det viste seg at danskene for det meste foretrekker dansk. Ikke sveitsisk. 

USM Haller ble tegnet for kontorfolk. Nå er de omfavnet av kreatører.
Martin Andersen

– I Norge er interessen stigende igjen. Det ble solgt mye på 90-tallet, men så skulle plutselig alle ha bøketremøbler. Da var det dessverre mye som ble kastet. 

Kule folk over hele landet har hjertevarme for det sobre sveitsiske designet. Hvordan oppbevarer Kistefoss kunstarkivet sitt? I skap fra USM Haller. I studioet til Andresen står det gamle skap fra Esso sine kontorer. I 1988 ble modulsystemet erklært som kunst i en rettssak. «Applied art». På MoMA står også møbler fra det sveitsiske merket. Norske selskaper som HitechVision og RS Platou har begge hatt, eller har fortsatt, slike møbler. Til og med i den nye delen av Gardermoen er flere av skrankene fra USM. 

KNÆSJ PÅ HJUL: Et lite trillebord er noe av det enkleste Andersen kan bygge. Foto: Nicolai Giil

– USM Haller ble tegnet for kontorfolk. Nå er de omfavnet av kreatører. 

Arkitektene tok de med hjem

Det sveitsiske modulmøblementet inntok først norske hjem da arkitektene begynte å ta de med seg hjem. Før den tid var de mest brukt på kontorer, hvilket de opprinnelig ble designet for i første halvdel av 60-tallet. Siden den gang har designet ikke endret seg nevneverdig. Sveitsisk presisjon, på sett og vis. 

– Interessen har steget siden jeg begynte. Jeg har ikke hatt ute noe reklame, og prøvd å holde det litt eksklusivt. Men jeg ser jo at jeg nå må begynne med nettbutikk. 

Gamle skrivebord og sofaer

Et nattbord koster mellom 4.000 og 6.000 kroner. Et standard «lowboard» – noe du mest sannsynlig ville bestilt for å plassere TV-en din på (med andre ord en mediabenk) – går for det dobbelte. 

– Den jevne bedriftskunden bruker mellom 50.000 og 200.000 kroner. Men mange går nok til «one-stop-shops», hvor de finner absolutt alt de trenger til kontoret. Vi er imidlertid spesialister og har heller satset på å gjøre noe smalt veldig bra. 

I midten av lokalet står en designsofa, tegnet av Ubald Klug, i lysebrunt skinn. Prislappen ny er omtrent 200.000 kroner. Andersen setter seg ned og lener seg tilbake. I workshopen står også det gamle skrivebordet til fotograf Dag Thorenfeldt, selvsagt av USM-fabrikat. 

– Det kostet sikkert 50.000 kroner i 1995. Han hadde mye USM i leiligheten sin, forteller Andersen. 

GAMLE DELER: Alt passer alt i modulsystemet. Kulehodene er selve ryggmargen. (1 / 12)

Fra meglerbord til kaninbur

Ifølge Andersen har møbelsystemets appell mange haler.

– Møblene er utrolig anvendelige og passer i alle slags interiører, samtidig som designet er lekent. Også har prisene vært høye lenge, hvilket gjør at møblene holder seg veldig godt i verdi, poengterer han mens han rusler rundt i lokalet sitt. 

Selv har han til og med innredet en gammel Toyota Hiace med skuffer og hyller fra det sveitisiske systemet. 

– Muligheten til å bygge om møblene senere er et argument for å kjøpe. USM er sirkulær økonomi i praksis. Et møbel med evig liv som kan utvides, bygges om på og tilpasses stadig nye behov. Folk som kjøper litt, kjøper gjerne mer senere.

På bruktmarkedet går USM Haller-moduler fra mellom 50 og 70 prosent av nypris, forteller Andersen. 

– Gjerne mer om det er noe spesielt. 

Brorparten av Studio M3s business er å bygge møbler spesifisert av kunden. Det går mye i TV- og hifi-møbler til private. Bedriftskundene varierer fra finans- og advokatbyråer, legekontorer, ingeniører, arkitekter og kreative. 

– Gjerne møbler til utvalgte kontorer, møterom og fellesområder hvor det kanskje er viktig å ha en viss profil, melder Andersen. 

Til tider får han mer spesielle forespørsler enn den sedvanlige hyllen. 

– Jeg har bygget alt fra hundesenger til kjøkken. 

Senger (til mennesker) er heller ikke uvanlig for Andersen å bygge. For noen omfavner møblene hele livet.

– Hva er det rareste du har satt sammen?

– Et kaninbur. 

PÅ LAGERET: Andersen sitter på årevis med beholdning av Kreditkassens gamle kontorinnredning fra USM Haller. Her er fronter. Foto: Nicolai Giil

Lørdag
Reportasje