+ mer
FIN BOLIGTOMT: Starten på et næringsbygg er oppført. Men bak reisverket lurer det en annen fristelse. Her er det mange som ville ha bodd. Foto: Andreas Klemsdal

Drømmetomten ble en 20 år lang bekymring

Én etter én er industritomter langs Oslofjorden omgjort til boliger. Men i en avkrok i Drøbaksundet tror politikerne at 2,6 mål med idyll vil gi fremtidige arbeidsplasser.

Mens Oslo er omgjort til en fjordby forsøker en fjordkommune ved Oslofjorden å tvilholde på en liten industritomt som hadde sin storhetstid på 1950-tallet.

Fra Gylte Brygge kan man se det flotteste Viken har å tilby.

Mot syd ligger en av Norges største og mest solide båtforhandlere. Rett vest ligger festningen som fyrte av skuddene mot Blücher, Oscarsborg. I bakgrunnen ruver den langt mer anonyme Håøya. Og inn fra nord sklir en seilbåt, med en snik som har meldt inn hjemmekontor. Det eneste som mangler denne solrike formiddagen er cruiseskipene.

Gylte Brygge er rendyrket fjordidyll. Så lenge du står ytterst på bryggen og ser mot vannet. Snur du deg ser du noe ganske annet. Et halvferdig byggeprosjekt. Og sånn kan det fortsette å være. Det har kommunens politikere bestemt.

Etter 25 år velger eieren å gi opp.

– Vi har vel gått litt tom. Vi orker ikke mer. Vi gikk på med mye pågangsmot og lite kapital. Men vi har ikke greid å legge forholdene til rette for næringsvirksomhet, sier Ivar Andersen.

Han eier tomten sammen med broren Knut. Men de siste årene har det vært som om tomten eide ham. Nå vil han selge. Prisen er 25 millioner kroner.

MOTVIND: Det er ikke fjordby alt som lukter av sjø. I to tiår har Ivar Andersen forsøkt å skape næringsliv på næringstomten. Foto: Andreas Klemsdal

Lang historie

De lange linjene er det ingenting å skamme seg over. På 1800-tallet begynte seilfarten å ta seg opp. Vi sendte skip med is og tømmer til England. Skutene måtte ha ballast på vei hjem igjen. Ballasten var sand som ble tatt opp fra breddene av Themsen.

Det var Andersens tippoldefar som så forretningsmuligheter i ballasten. Han tilbød seg å tømme skipene for sand mot at han fikk sanden. Den kunne nemlig brukes av industrien. Gjennom 100 år ble bedriften som gikk under navnet G. Andersen & Sønner eneimportør av støperisand. Etterhvert økte virksomheten til også å omfatte glass fra Danmark, som gikk til produksjon av Glava i Askim.

Senere endret de prosess og da ble det tatt inn 25.000 tonn med kvartsholdig sand hvert år fra Skanør. Da gikk det seks til åtte lastebiler fra Gylte Brygge til Askim.

Men industrien forsvant fra Østlandsområdet. Kundene ble borte.

Ivar Andersen og broren Knut overtok familiens eiendom i 1996. Han avviser å ha arvet eiendommen, den ble kjøpt ut.

Siden har det vært gjort utallige forsøk på skape ny næringsvirksomhet. I alt fire bedrifter har forsøkt seg. Alle har endt i konkurs eller nedleggelse. Lenge var tomten leid bort til et dykkesenter som både drev kursvirksomhet og butikk.

– Vi mener vi har prøvd alt. 20 år med forsøk på å skape næringsaktivitet på tomten. Nå er det på tide å kaste inn håndkleet. Seilskutetiden er over, sier Andersen.

RESTER AV INDUSTRI: Gylteveien 20 i Frogn kommune er ikke et vakkert syn. Denne kranen har stått her i mange tiår. Foto: Andreas Klemsdal

15 leiligheter

For tre år siden slo han og broren seg sammen med en lokal eiendomsutvikler. Håpet var å få omregulert tomten fra industri til bolig. For tomten ligger tross alt i et bolig- og hyttestrøk, uten bebyggelse bak.

Leilighetsprosjektet som ble utarbeidet skisserte 15 boenheter, privat båthavn og offentlig badeplass.

DETTE VAR PLANEN: Eieren ønsket å bygge 15 leiligheter, men kommunen sier nei. Illustrasjon: Drøbak Arkitektkontor

Som kjente finnes slike prosjekter langs hele fjorden. I Moss er papirfabrikken blitt til boliger. I Hvitsten lå Stabil fabrikker som drev malingsproduksjon i 100 år. Her er det i dag boliger. På det gamle fergeleie i Drøbak er det også bygget boliger, leiligheter som i dag omsettes for opp mot 20 millioner kroner.

HJERTET AV OSLOFJORDEN: En småbåthavn, Oscarsborg festning, Håøya og cruiseskipene er det man ser fra Gylte Brygge. Foto: Andreas Klemsdal

Og Finansavisen kunne nylig fortelle om det gamle sykehjemmet i Drøbak. Frogn kommune krevde 51 millioner for et nedlagt sykehjem, med flott utsikt over Drøbaksundet. Boligutviklere presset prisen helt opp i 81 millioner kroner.

Men på den lille tomten i Gylteveien, mener kommunen at det skal drives næring.

Rådmannen frarådet omregulering. 

Kommunalsjef Hilde Gunn Bjelde opplyser til Finansavisen at administrasjonens syn er godt belyst i sakspapirene: Dette er en av få næringsarealer i kommunen som har grense til sjø. Dessuten ligger det ved siden av et annet næringsareal. «Dette er arealer som har verdi både for nåværende og fremtidige virksomheter», skriver hun i en epost til Finansavisen.

Høyrepolitikerne i kommunen var lenge for å omregulere eiendommen til boligformål. Men i siste innspurt snudde politikerne.

Lokalpolitikeren Linda Byström (MDG) gikk ut i lokalavisen Amta og uttrykte bekymring for næringsarealene i kommunen. Hun er leder for Hovedutvalget for Miljø-, plan- og byggesaker, der saken ble endelig avgjort. Byström mener Frogn kommune må satse på knoppskyting fra Norges miljø-og biovitenskapelige universitet, som ligger i nabokommunen. «Fremtidens norske industrieventyr skal bygges av kunnskapsbedriftene på Ås», sa hun og mente tomter som denne kunne brukes av bedrifter som satser på forskning og utvikling innen havbruk.

– Vi har forsøkt å få til næring her i over 20 år. Nå ønsker vi å gi utfordringen videre til noen andre. Vi selger som næringseiendom, men en skal ikke ha mye fantasi for å se at det er en attraktiv plass å bo, stille og rolig innerst i en blindvei, sier Andersen.

Lørdag
Reportasje