+ mer
PÅ OPPTAK: DNB har leid Oslo Spektrum for å lage debatter og foredrag så gode som mulig til årets DNB NXT. Her instruerer en innspillingsleder før debatt mellom Tellef Thorleifsson, Anita Krohn Traaseth og Karen Elisabeth Ohm. Med på en skjerm fra Danmark er Tue Mantoni. Foto: Andreas Klemsdal

Norges største innovasjonskonferanse: Ikke ett menneske i salen

Ingen billetter er solgt. Oslo Spektrum er folketomt. Det er klart for en av landets største næringslivskonferanser.

Det er musestille i Oslo Spektrum.

Karen Elisabeth Ohm Heskja, investeringssjef i DNB Ventures, sjekker papirene sine en siste gang. Tellef Thorleifsson, adm. direktør i Norfund, titter ut over den mørke storstuen. Anita Krohn Traaseth sitter oppreist, klar til diskusjon. Med på en skjerm fra Danmark er Tue Mantoni, en næringslivsleder som er blitt kjent for boken «Samfundskontrakten».

– Et minutt til opptak, roper en som leder innspillingen.

For når sant skal sies er det ikke stille i Oslo Spektrum fordi folk er spente. Det er stille fordi folk ikke er der. Ikke et eneste sete er tatt i Oslos storstue.

Hele den enorme konsertsalen ligger rolig og venter på at 2020 skal bli historie.

På gulvet i salen er det likevel rigget til noe som minner om en avansert TV-sending. Store kameraer, en enorm scene, lys i alle retninger.

For femte året arrangerer Norges største bank startup-konferansen DNB NXT. Og i år blir konferansen heldigital. Det blir samtaler, intervjuer og diskusjoner. Men alt er tatt opp på forhånd.

En 20 minutter lang diskusjon om tilgangen til kapital og gode investorer er over. Heskja ser litt bekymret ut over den folketomme salen.

– Ble det bra nok. Jeg følte at diskusjonen ble for sprikende. Jeg greide ikke dra det sammen. Kan vi ta det på nytt?

Det er nye tider i konferanseverdenen. Kan en debattleder få en sjanse nummer to?

HOLDER I TRÅDENE: DNB måtte kaste aller planer for årets konferanse og tenke helt nytt. En av dem som leder prosjektet er Hedda Karlsen. Foto: Andreas Klemsdal

Prosesser stopper opp

Neste på scenen i Oslo Spektrum er Ellen Amalie Vold som leder bransjeorganisasjonen Norsk Venturekapitalforening (NVCA). Hun kan presentere ferske tall fra medlemsbedriftene og avsløre hvordan venturebransjen har kommet seg gjennom 2020.

NESTE UT: Ellen Amalie Vold er leder av bransjeorganisasjonen Norsk Venturekapitalforening (NVCA). Foto: Andreas Klemsdal

Til Finansavisen kan Vold fortelle at medlemmene også savner de fysiske møteplassene.

– Medlemmene våre forteller at mye av arbeidet deres kan gjøres digitalt. Mye av det formelle kan man få unna uten fysiske møter. Men det er også en del man ikke kan gjøre digitalt. Det å innlede og avslutte prosesser er blitt vanskeligere. En stor del av relasjonsbyggingen forsvinner. Vår bransje lever av å møte menneskene bak ideene og bli kjent med dem, ikke bare lese analyser på et papir.

I Oslo Spektrum sto Vold alene på en gigantisk scene, og snakket ut til folketomme tribuner.

– Den riggen de har satt opp her er imponerende. Jeg tror det er riktig tenkt. Mange har opplevd å delta på konferanser der vi bare snakker inn i en skjerm. Det gjør kanskje noe med energien og engasjementet. Her fikk jeg virkelig følelsen av å være med på noe stort, sier Vold.

Mange savner konferansesalene. Starte dagen med en nybrygget kaffe og en god klem til en tidligere kollega, som nå jobber for konkurrenten. Sette seg på første rad og skape gode diskusjoner. Reise hjem og følte seg full av ny energi.

Andre er lykkelige over at de slipper. De kan greie seg uten den sure ferdig-kaffen, den innholdsløse smalltalken og foredrag som man kan få på mye kortere tid på nett.

KLAR, KJØR: DNB NXT 2020 er snart klar for TV-skjermene. Foto: Andreas Klemsdal

Det finnes ikke mye forskning på effekten av det å delta på seminarer og konferanser. Men det er en kjent sak at næringslivsledere i økende grad føler at de drukner i møtetid og får mindre og mindre tid til å gjøre egne oppgaver og tenke selvstendig, alene.

Næringslivsledere brukte i gjennomsnitt 10 timer i møter på 1960-tallet. I dag bruker de i gjennomsnitt 23 timer i uken i møter, ifølge Harvard Business Review. Forskere som intervjuet 182 toppledere fant at 64 prosent av dem mener møter står i veien for å trenge dypt ned i viktige oppgaver og temaer.

Likevel tror vi mer enn noen gang på at innovasjon skjer i møte mellom mennesker.

– Stort behov

Øverste ansvarlig for det hele heter Roger Antonesen og er DNBs divisjonsdirektør for SMB. Om det høres ut som en litt anonym tittel: Divisjonen hans har 230.000 bedriftskunder.

Antonesen innrømmer at skuffelsen var stor internt da de innså at DNB NXT i 2020 ikke kunne gå av stabelen som planlagt.

– Det er tross alt blitt Norges største møteplass for gründere og investorer, sier han.

Men å avlyse var aldri noe alternativ.

– Vi satte oss ned for å finne ut hva vi kunne gjøre i stedet. Det er et større behov enn noen gang i Norge for at kapital finner frem til de gode gründerprosjektene. DNB NXT er noe vi synes er morsomt, men vi mener at det også er viktig. Vi har et ansvar for å bidra til ny kunnskap og nettverksdeling. Og det er det vi forsøker å gjøre nå, med en heldigital konferanse.

Roger Antonesen, DNBs divisjonsdirektør for SMB Foto: Foto: Stig B. Fiksdal

Og det er jo ikke bare ulemper med en digital konferanse.

– I år kan alle bli med. Også de som ikke kan sette av to hele dager i september. Innholdet blir nå tilgjengelig lenge så folk kan gå inn og høre på debattene når de har tid.

– Blir det like bra som en ekte konferanse?

– Det er klart vi mister noe. Vi mister de små møtene mellom ressurssterke mennesker i norsk næringsliv, møtene som er så viktige. Innovasjon starter i det små. Gründeren som vekker interesse hos investoren. Foredraget som utfordrer folk til å tenke nytt. Sånne møter som ofte er starten på en dialog.

– Hvordan er stemningen blant dine 230.000 kunder?

– For oss er det viktig å minne om at mange bransjer har klart seg godt. Det er som de fleste vet store forskjeller. Noen bransjer har det tøft. Men vi må ta med oss at mange er upåvirket og at enkelte til og med har opplevd ny vekst i år. Norsk næringsliv har vært flink til å tilpasse seg, sier Antonesen.

Med på årets konferanse blir også finalen av den store pitchekonkurransen - Oslo Innovation Week 100 Pitches. Her skal de beste forretningsideene jages. I år er det deltagere fra 50 land. Tre toppfinalister går til slutt på scenen og én vinner kåres. Finalen går av stabelen den 23. september klokken 13.

Temaet for DNB NXT er «building bridges». Store ideer blir ofte født under store kriser, skriver arrangøren. Nå skal vi bygge bro fra det gamle til det nye.

DNB NXT 2020. Innspilling i Oslo Spektrum. Foto: Andreas Klemsdal

Lørdag
Reportasje