<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
STØRST PÅ INSTAGRAM: Thomas Alexander Svensholt (45) har i flere år solgt designmøbler via kontoen TeakRetro og på Finn.no. Men mange av hans kunder er langt fra fornøyd og har blitt lurt for tusenvis av kroner. Storm i et vannglass, er Svensholts kommentar. Foto: TEAKRETRO

De trodde han var en guru på gamle møbler. Nå er politiet koblet inn.

Thomas A. Svensholt (45) har solgt designmøbler gjennom Instagram-kontoen TeakRetro i flere år. Finansfolk og artister er blant kundene, men mange føler seg lurt. Nå er politiet koblet inn.

Category iconReportasje
    Publisert 9. okt. 2020Oppdatert 12. okt. 2020
    Lesetid: 17 minutter

    Når gjestene i Fredrik Skavlans talkshow går på scenen, tar de plass i en klassisk Eames Lobby Chair fra 1960. Stolene selges brukt for flere titalls tusen kroner. De fem stolene du ser på TV, kjøpte Skavlan for en kvart million kroner.

    Designmøbler fra 1940-årene og senere er blitt populære samleobjekter. Prisene har doblet seg på få år og auksjonshuset Blomquist bekrefter økende interesse for auksjoner for moderne design.

    På Finn.no ligger det ute nesten 20.000 annonser for brukte møbler, lamper og interiørartikler hvor stikkord som teak, retro, palisander, vintage, eik og kjente møbeldesignere er nevnt i annonsene.

    En skjenk av danske Hans Wegner prises til 75.000 kroner. En skrivepult av landsmannen Arne Vodder går for 60.000, mens én stol i serien Futura, designet av Hans Brattrud, koster 44.000.

    Finn.no er den største salgsplassen, men ikke den eneste. Designmøbler selges i bruktbutikker og på auksjoner. De importeres fra utlandet og på Facebook og Instagram selges det retromøbler, uten mye kontroll.

    – Det samlede tilbudet og omsetningen av alt som inngår i designbegrepet, fra smykker og serviser til belysning og møbler, er et betydelig marked, sier redaktør Atle Kildebo i bladet Samler & Antikkbørsen.

    Det er blant møblene man normalt ser de høyeste beløpene.

    – Når noen hevder at dette markedet alene er verdt 100 millioner i året, overrasker ikke det meg i det hele tatt. Beløpet kan være høyere, sier Kildebo.

    Han følger samlermarkedet tett, overvåker alle auksjoner, vet hvem proffene er og hvem som betaler godt for spesielle samlerobjekter.

    DYRE MØBLER: Designmøbler fra etterkrigsårene er ettertraktet og dyre. Skavlan betalte en kvart million kroner for de fem klassiske Eames Lobby-stolene fra 1960 som gjestene hans sitter i. Foto: NTB

    En som legges merke til, og som har blitt en storselger av brukte designmøbler, er Thomas Alexander Svensholt. Hans Instagram-konto TeakRetro følges av 27.000, noe han hevder er den største kontoen for designmøbler i Skandinavia.

    Men flere av Svensholts kunder er sinte. 20 personer og bedrifter Finansavisen har snakket med, sier de føler seg bedratt. Noen har betalt titusenvis av kroner uten å få møbler. Andre har fått dem, men med mangler og skader. Et ektepar fikk kopier av originalmøbler.

    Selv avviser Svensholt kritikken og kaller det hele for storm i et vannglass.

    Møbelselger med rulleblad

    Før het han Thomas Jøreng, men han har skiftet navn. Han er opprinnelig fra Horten og er straffedømt for tyverier, heleri, narkotikalovbrudd, en fartsovertredelse og for produksjon av falske førerkort.

    – Det er 14 år siden jeg ble dømt sist gang. Jeg kan ikke forstå hva det har med den virksomheten jeg driver i dag, sier Svensholt til Finansavisen.

    Han satt 34 dager i varetekt før den siste straffen på 75 dagers fengsel ble forkynt ham. Lang liggetid hos politiet førte til at resten av straffen ble gjort betinget.

    Svensholt har livnært seg som DJ på utesteder i Oslo, han har produsert musikk, vært kundebehandler i Telenor og har stiftet både aksjeselskap og tre enkeltpersonforetak.

    De siste årene har han levd av å selge brukte møbler gjennom Instagram-kontoen TeakRetro. 

    Den fikk raskt mange følgere og i 2016 kom de første presseomtalene. Først i Telemarksavisa, deretter Kapital. Senere er han intervjuet som møbelkjenner i Dagens Næringslivs livsstilmagasin D2 og Finansavisen.

    I sitt første intervju derimot, i Kapital, ville han bare la seg intervjue anonymt. Da sa han hobbyen var i ferd med å bli et levebrød, og at fortjenestemulighetene var enorme ved kjøp og salg av designklassikere. 

    En stol til 50 kroner på loppemarked kunne selges for 2.000 kroner til samlere. 

    En avkastning på 3.900 prosent oppnådde han fordi folks kunnskap om møbler var lav.

    Solgte kopivarer

    Et halvår etter intervjuet betaler et ektepar i Sandefjord 10.000 kroner for åtte originale City-stoler fra 50-tallet de så annonsert på TeakRetro.

    – Vi stusset da vi fikk møblene. De var veldig like City-stolene, men størrelsen virket feil og vi fant ingen stempler fra produsenten, sier kjøperen til Finansavisen.

    Svensholt hevdet stolene var ekte, men kunne heve kjøpet når han hadde fått inn penger fra andre møbelsalg.

    – Tiden gikk og ingenting skjedde. Jeg kontaktet politiet, men de sa slike bedragerisaker ikke ble prioritert, men henlagt, sier Sandefjords-mannen.

    Han kontaktet Forbrukerrådet og handelen endte opp i Forbrukerklageutvalget.

    Salgssjef Frode Sporsheim i møbelselskapet Fora Form har rettighetene til City-stolene. Han gransket møblene Svensholt solgte ekteparet.

    «Dette er ikke vår stol. Det er en kopi produsert av danske Danerka. De ble dømt til å slutte å produsere stolen», skrev Sporsheim i en uttalelse Forbrukerklageutvalget mottok.

    Da endret Svensholt forklaring og sa at ekteparet visste hva de fikk og at det bare var tull å reklamere på 50 år gamle stoler. Men utvalget konkluderte med at Svensholt solgte kopier som originale designstoler, og ble pålagt å betale tilbake med renter og omkostninger.

    – Vi fikk tilbake rundt 16.000 kroner, men det tok nesten to år. Det var en utmattende prosess.

    – Hvor ble stolene av?

    – De solgte Svensholt på Finn.no. En mann hentet dem når vi hadde fått pengene og fortalte at stolene skulle leveres en kjøper i Bergens-området.

    Maksimum profitt

    – Thomas kjøper billig og selger dyrt. Og han er ikke så nøye med kvaliteten på møblene og restaureringen. Slik har han alltid holdt på, sier en annen aktør som selger designmøbler.

    Han vil ikke forbindes med Svensholt og ber om å få være anonym, skal han fortelle det han vet.

    – Mange har dårlige erfaringer med TeakRetro og Svensholt. Han ødelegger omdømmet for oss andre i bransjen som forsøker å drive seriøst, sier mannen.

    Flere andre bransjeaktører Finansavisen har snakket med, støtter ham. Noen hevder selv å ha blitt lurt eller forsøkt lurt av Svensholt.

    – Jeg tror hans motiv for å drive på, er muligheten for å tjene raske penger. Jeg tror ikke han nødvendigvis først og fremst ønsker å bevare, forvalte og videreføre norsk kulturarv og møbelhistorie, sier bransjekollegaen hans.

    Og det finnes støtte for påstanden om man ser hva Svensholt uttalte til Kapital i 2016.

    «Ofte vil jo folk bare bli kvitt ting. Jeg får kjøpt det for en billig penge, restaurerer møblene og selger til en bra fortjeneste», sa han.

    I intervjuet trakk han frem to stoler av designeren Fredrik A. Kayser som ble kjøpt for 4.000 kroner, reparert for 11.000 og solgt videre for 45.000.

    Mangler møbelkompetanse

    Svensholt er ikke utdannet møbeltapetserer eller møbelsnekker. Det tar fire år å få svennebrev og enda flere år skal man få mesterbrev. Men det stanser ham ikke fra å reparere møbler selv. Blir oppgavene for vanskelige, leier han profesjonelle. Men flere møbelrestauratører har nå svartelistet ham, fordi han ikke gjør opp for seg.

    Vatne Møbler i Ålesund lager de omtalte Fredrik Kayser-stolene Svensholt nevnte i Kapital-intervjuet. For fem år siden trengte han hjelp med to stoler.

    – Vi skulle ha 11.000 for jobben. Det var nærmest en full restaurering. Han fikk stolene, men pengene så vi aldri noe til, sier daglig leder Per Arne Sæter i Vatne Møbler.

    Saken gikk til inkasso og kravet økte, men i 2018 ga Sæter opp og avskrev regningen som tap.

    Svensholt sier han ikke skylder Vatne Møbler penger fordi han sendte bedriften en skjenk som oppgjør.

    – Ja, det kom en sjåfør til og ga oss en teakskjenk som en slags betaling. Men den er ikke verdt hva vi har hatt i utgifter. Skjenken står her fortsatt og Svensholt får ikke reparert møbler hos oss igjen. I mine øyne er han en kjeltring, sier Sæter.

    Han er ikke den eneste møbelrestauratøren med dårlig erfaring.

    – Svensholt ba meg reparere en stol, men har ikke betalt. Stolen står fortsatt hos meg, sier Martin Kraut.

    Han er utdannet i Sveits og har 30 års erfaring i faget. På kundelisten finner man offentlige instanser, forsikringsselskaper og ambassader.

    Kraut sendte kravet til inkasso, men fortsatt står det igjen 4.300 kroner å betale. 

    En annen møbelrestauratør i Oslo hadde over 100.000 kroner utestående da de sa stopp. Noe er nå nedbetalt, men fortsatt mangler 44.000.

    Frykter ikke konsekvenser

    Flere sier Svensholt er hyggelig innledningsvis, men endrer karakter om man maser om at han skal ordne opp og betale.

    En som fikk erfare det er Ulrike Ott i Oslo. Hun er jurist og liker eldre møbler. I 2017 kjøpte hun en stol for 10.000 kroner.

    – Jeg var fornøyd og ville kjøpe en til. Den kostet 13.000, og jeg måtte betale 10.000 i forskudd, sier Ott.

    Det er tre år siden. Hun har aldri fått stolen hun bestilte. I stedet har hun fått mange ubehagelige meldinger fra Svensholt. Den første kom året etter bestillingen da hun etterlyste pengene sine.

    – Jeg informerte at jeg hadde klaget ham inn for Forbrukerrådet, sier Ott.

    «Lykke til. Har hatt 4-5 saker hos Forbrukerrådet. Skjedd NULL. Forbrukerrådet er waste of time, for din del», skrev Svensholt tilbake.

    Ott er tysk, derfor går en del av kommunikasjonen på engelsk. Finansavisen har oversatt meldingene.

    «Jeg bryr meg ikke om Forbrukerrådet. De har ingen myndighet», skriver han.

    Tiden går og litt av gjelden blir betalt, men ikke alt. Ott er lei av å vente, så i januar i år mottar Svensholt et krav på 12.500 kroner fra namsmannen. Da sender han henne følgende melding.

    «Kommer aldri til å skje.»

    «Tiden vil vise», svarer Ott tilbake.

    «Hahaha, OK. Jeg eier 0.-. Gamle møbler er en svindlers paradis. Namsmannen har i åtte år forsøkt å ta noe fra meg, men jeg eier ingenting. Jeg er usynlig», svarer han.

    Når Finansavisen spør Svensholt hvorfor han svarer kundene slik, er han taus.

    Gjeld i øst og vest

    Det er registrert inkassokrav og utlegg på 451.000 kroner mot Svensholt og hans selskap Nordisk Form. Men Svensholts gjeld er større enn som så. En rekke krav har havnet i Forliksrådet, men siden Svensholt ikke eier bolig, bil eller andre eiendeler, sitter møbelkjøperne igjen med svarteper.

    – Namsmannen har fortalt meg at de ikke har funnet verdier å ta utlegg i. Dermed har jeg ikke fått pengene han skylder meg, sier psykolog Tor André Fjellstad i Kristiansand.

    Han betalte nærmere 20.000 kroner for en sofa og to stoler med puter i februar 2019.

    – Jeg fikk stolene og etter hvert også sofaen, men jeg mangler fortsatt mange puter, sier Fjellstad.

    En lignende historie deler Erlend Apneseth. Han kom i kontakt med Svensholt i 2018 og betalte 37.000 kroner for 12 stoler og ett bord.

    – Jeg har ventet lenge nå, men alt jeg har fått er to stoler og bordet, sier han.

    Apneseth er en av Norges fremste folkemusikere og vant i fjor Spellemannsprisen. Han bor i Hallingdal, men halve året er han på reise og holder konserter i Norge og utlandet.

    FIKK IKKE MØBLENE: Spellemannprisvinner Erlend Apneseth betalte 37.000 kroner for 12 stoler og ett bord. Han fikk bare to stoler og bordet. Salget er hevet og Svensholt skylder fortsatt 34.000 kroner. Foto: Oliver Orskaug

    – Det har vært veldig slitsomt å ha saken med Svensholt hengende over meg, samtidig som jeg konsentrerer meg om å komponere og turnere, sier Apneseth.

    Det er dager han bare har hatt lyst å gi opp. Han trodde han var alene om å bli lurt, men blir taus når Finansavisen forteller om andre kunders opplevelser.

    – Svensholt kom stadig vekk med nye unnskyldninger for hvorfor han ikke leverte stolene. Først trodde jeg på ham, men innså etter hvert at det var mye løgn.

    Forklaringene har vært mange. Noen er gjengangere, slik som at varebilen har kollidert, han er på sykehus og at han en gang skal han ha brukket nakken. Vannlekkasje på lageret har det vært, Vipps virker ikke, det er noe galt med nettbanken, han skal ordne bedre møbler som kompensasjon mot lang ventetid eller han er i Danmark for å hente nye møbler. Han er på golfbanen og kan ikke snakke, andre ganger er han i barnehagen. Og dekningen er ofte dårlig når han er på hyttetur på Skeikampen eller i feriehuset på Hvaler.

    – En gang fikk jeg et bilde av ham med sin lille datter på armen, og han skrev hun var syk. Jeg synes det var veldig spesielt å motta bilde av et fremmed lite barn, sier Apneseth.

    Han har fått dom i Forliksrådet mot Svensholts firma, Nordisk Form. Med den kunne namsmannen sperre firmakontoen og tvangsoverføre penger til Apneseth.

    - Det sto bare 13.000 kroner på kontoen. Nå har jeg også fått en ny dom, denne gang mot Svensholt personlig. Med saksomkostninger og renter skylder han meg 34.000 kroner.

    – Jeg er i dialog med Apneseth om å gjøre opp med ham, sier Svensholt til Finansavisen.

    På spørsmål om hvorfor han ikke bare leverer stolene Apneseth har betalt for, har han ikke noe svar.

    Politiet kobles inn

    Apneseth har ikke politianmeldt forholdet, men når han forstår at også andre er lurt, vurderer han det. Politiet i Fredrikstad, hvor Svensholt bor, har fått tre anmeldelser på sitt bord.

    En er fra en kvinne i Oslo som jobber i finansnæringen. Hun betalte 15.000 kroner for seks stoler, men fikk bare tre.

    – Jeg vil advare alle mot å handle med TeakRetro, Nordisk Form og Thomas Alexander Svensholt, sier kvinnen til Finansavisen.

    En lege i Tromsø betalte 12.000 kroner for stoler hun aldri fikk. Hun vippset først 9.000 og deretter 3.000 til to ulike telefonnumre på Svensholts anvisning. Pengene havnet på kontoene til to andre personer Svensholt skyldte penger. Legen betalte med andre ord Svensholts gjeld til for henne helt ukjente mennesker.

    Tidligere i høst kontaktet politiet Svensholt. Men i stedet for å innkalle til et formelt avhør og sikre tekniske spor, fortalte politiet hvem som hadde anmeldt ham. Da var han rask med å betale flere han skyldte penger, og nok en gang gikk alt over Vipps.

    – Jeg fikk 25.000 i september etter å ha ventet i halvannet år, sier den ene kvinnen som har anmeldt Svensholt og har fått medhold i sitt krav mot ham i Forliksrådet.

    Kort tid etter at legen i Tromsø fikk tilbake sine 12.000 for noen uker siden, fikk hun beskjed av politiet om at anmeldelsen var henlagt. Hun vil klage over den avgjørelsen, og mener Svensholt ikke skal kunne få betale seg ut av problemene han skaper for andre mennesker.

    Låner for å betale gjeld

    Press ser tydeligvis ut til å hjelpe på tilbakebetalingsvilligheten.

    En arkitekt i Oslo som avtalte å kjøpe åtte Bambi-stoler for 24.000 kroner, vippset 5.000 kroner i forskudd til Svensholt i vår.

    – Stolene kom aldri. Først nå, et halvt år senere, etter at en advokat truet med politianmeldelse, fikk jeg plutselig pengene tilbake, sier arkitekten.

    I september har Svensholt vippset tilbake små og store beløp til mange skuffede kunder.

    – Du har masse gjeld og inkassosaker mot deg. Hvor har du plutselig fått penger fra?

    – Jeg har lånt penger. Jeg ønsker å rydde opp og skal slutte å selge møbler, sier Svensholt.

    To i Bergen venter også på endelig oppgjør. En av dem fikk et møbel som var avsagd i den ene enden. En designer i Oslo har 19.000 kroner utestående etter å ha kjøpt den ikoniske stolen Rock’n Rest fra TeakRetro i mars i år.

    – Jeg måtte vente en stund fordi Svensholt sa han trodde han hadde fått corona. Derfor leverte han ikke som avtalt, sier kvinnen til Finansavisen.

    Da han endelig kom, plasserte han bare stolen utenfor døren hennes og begrunnet det med smitteverntiltak.

    – Han forsvant før jeg fikk sett ordentlig på stolen. Da oppdaget jeg at krakken ikke var av teak, men bjørk. Og en nakkepute manglet.

    Hun har varslet at kjøpet heves, men ikke hørt stort mer fra Svensholt.

    – Jeg har ikke orket å sitte i stolen. Den står bare i stuen og irriterer meg kraftig. Nå som jeg hører at andre også er lurt, har jeg bare lyst å legge et teppe over stolen og anmelde ham, sier kvinnen.

    AVSAGD KROBO-BENK: Torbjørn Afdal tegnet Krobo-benken i 1960. Atle Meyer i Bergen betalte Svensholt 4.800 kroner for designklassikeren. Men benken han fikk var saget over i den ene enden (t.v.). Møbelet er i dag restaurert, men er ikke verdt like mye som Meyer opprinnelig betalte. Foto: Privat

    Burde vært avslørt før

    Den kjente sosiologen, samfunnsdebattanten og musikeren Kjetil Rolness, kjent som Jens Pikenes, har også dårlig erfaring med Svensholt.

    – Jeg kjøpte et retro vitrineskap i palisander designet av Torbjørn Afdal, som var annonsert på Finn.no, sier Rolness.

    Han er en ivrig samler og bruker av vintagemøbler og stilte derfor en rekke spørsmål om skapets tilstand.

    – Han sa det var null skader, ingen merker eller riper. Han skrev til og med: «Å forvente at et 50 år gammelt møbel ikke skal ha et merke, er vel naivt. Men dette har faktisk ikke det», sier Rolness.

    Sannheten var en annen.

    MISFORNØYD KUNDE: Kjetil Rolness stolte på at skapet han kjøpte hadde «ingen merker eller riper». Men det hadde mange. Han fikk pengene tilbake etter fire måneder med bortforklaringer. Foto: NTB

    – Da han kom med skapet, så jeg umiddelbart at det var flere riper og hakk, sier Rolness.

    – Hvorfor protesterte du ikke der og da?

    – Jeg ble faktisk litt satt ut. Svensholt er en hyggelig fyr. Vi har flere felles venner. Da forventer man ikke å bli løyet midt opp i ansiktet. Men da vi hadde båret skapet inn, sa jeg at jeg ikke synes tilstanden på skapet var som lovet.

    – Hvordan reagerte han da?

    – Da bare så han snurt på meg. Jeg ønsket ikke å lage en konflikt der og da, hjemme, med familien til stede.

    Før han dro, greide Svensholt å godsnakke en oppgitt, men velvillig Rolness til å stille opp på et bilde, sittende i en stol. Det havnet raskt på TeakRetro.

    – Først lurte han meg. Så brukte han meg til å reklamere for butikken sin på Instagram.

    Det er ikke første gang Svensholt bruker bilde av kjente mennesker som markedsføring. Komikeren Atle Antonsen har også vært blikkfang, sittende i en stol fra TeakRetro.

    Kort tid etter at vitrineskapet var levert, sendte Rolness en klage og sa han ville heve kjøpet.

    – Det var ikke noe problem, sa han. Men så startet en fire måneders tålmodighetsprøve med tomme løfter og kreative bortforklaringer. Først da jeg truet med å offentliggjøre historien, og satte en knallhard frist, fikk jeg pengene tilbake, sier Rolness.

    Han er opptatt av vakre designmøbler og kjenner mange samlere. Han ser på møblene som en del av vår felles kulturarv.

    – Det er et lite miljø med mange dyktige, entusiastiske og hyggelige mennesker. Sånn fremstår også Svensholt, om du ikke kjenner hans metoder, sier Rolness.

    Han har i etterkant fått høre mange historier fra andre som er blitt lurt.

    – Det undrer meg at han har fått holde på så lenge, i en såpass synlig og sentral posisjon, sier Rolness.

    Ingen bilag og regnskap

    Foruten de to misfornøyde musikerne Rolness og Apneseth, er det flere andre kjente personer på møbelselgerens kundeliste.

    GLAD I DESIGNMØBLER: Tidligere oljefondsjef Yngve Slyngstad var kunde TeakRetro, men vil ikke gi noen kommentar om sin erfaring med å handle av Thomas Svensholt, som nå er politianmeldt for bedrageri. Foto: NTB

    Flere forteller at tidligere oljefondsjef Yngve Slyngstad er kunde hos Svensholt. De to har vært naboer i Oslo, og Svensholt sier selv at Slyngstad har vært en fornøyd kunde ved noen anledninger.

    Finansavisen har rettet to forespørsler de siste ukene til Norges Bank, hvor Slyngstad fortsatt arbeider, for å få bekreftet Svensholts opplysninger og påstander, og informert ham om alle klagesakene.

    – Yngve Slyngstad har ingen kommentar til dette, opplyser en pressetalsperson begge gangene Finansavisen henvender seg til Norges Bank.

    Også eiendoms- og investorfamilien Øgreid i Stavanger er lurt av TeakRetro. Familien er god for noen milliarder kroner, ifølge Kapitals oversikt over landets 400 rikeste. Da Øgreid-konsernet flyttet inn i et nytt hovedkvarter, ønsket de å dekorere et rom i bygget med klassiske norske designmøbler.

    De kjøpte to Krobo-benker av Svensholt for 15.000 kroner, men den ene var i så dårlig forfatning at de sendte den tilbake.

    – Pengene, derimot, har vi ikke sett noe til. Han skylder oss fortsatt 7.500 kroner, men det er grenser for hvor mye energi jeg kan bruke på å få dem tilbake. Vi handler ikke med ham igjen, sier adm. direktør Halvor Øgreid til Finansavisen.

    Han stusset over at han måtte betale for designmøblene med Vipps, og ikke kunne få en normal faktura fra Svensholts firma, med en forfallsdato.

    – Vi måtte jo ha et bilag. Vi fikk til slutt et slags dokument på e-post som forklarte hva vi hadde kjøpt, og som kunne legges ved regnskapet vårt, sier Øgreid.

    FØLER SEG LURT: Stavanger-investor Halvor Øgreid har ventet lenge på 7.500 kroner han skulle få tilbake etter å ha returnert en ødelagt Krobo-benk han kjøpte av TeakRetro og Thomas Svensholt. Foto: NTB

    Svensholts firma Nordisk Form har aldri levert regnskap.

    – Selskapet er oppløst, sier han til Finansavisen, men det stemmer ikke med opplysninger i Foretaksregisteret.

    Ingen Finansavisen har vært i kontakt med de siste ukene har mottatt faktura eller kvittering fra Svensholt. De aller fleste har betalt med Vipps, og flere forteller at betalingene har vært delt opp i ulike beløp som er sendt til ulike mottagere.

    Blokkert av Finn og Vipps

    Hvor mye Svensholt har omsatt for de siste årene er de ingen som vet. Men at det er mye, er helt klart. På Instagram-kontoen TeakRetro har det ligget ute rundt 2.000 innlegg med varer til salgs.

    I tillegg har Svensholt solgt og markedsført møbler fra Nordisk Form på Finn.no. Den kontoen ble stengt i september etter gjentatte klager fra misfornøyde kunder.

    – Han er nå utestengt for andre gang. Forrige gang dokumenterte han at alle hadde fått tilbake penger han skyldte eller fått varer de hadde kjøpt. Da ga vi ham en ny sjanse, sier leder for forbrukertrygghet i Finn.no, Geir Petter Gjefsen.

    – Igjen betaler Svensholt folk han skylder penger. Får han komme tilbake til Finn.no?

    – Vi har vært i dialog med ham om det, men jeg er usikker på om vi vil tillate det. Det har kommet frem mange opplysninger i det siste om måten han driver på, sier Gjefsen.

    Han understreker at alle som er lurt av Svensholt på Finn.no, bør anmelde saken til politiet.

    – Vi oppfordrer til det i denne saken, og også alle andre lignende saker, sier Gjefsen.

    Svensholts private Vipps-konto er tidligere blitt blokkert fordi han overskred årsgrensen på en halv million kroner i innbetalinger. Men han har fortsatt fått penger overført til andres Vipps-kontoer.

    I forrige uke ble Svensholts Vipps-konto stengt, og nå undersøkes bruken av kontoen og transaksjonene.

    BLIKKFANG: Både komiker Atle Antonsen og musiker Kjetil Rolness har Svensholt overtalt til å promotere sin Instagram-konto TeakRetro. FAKSIMILE: Instagram/TeakRetro

    Svart salg uten bevilling

    Ifølge Brønnøysundregistrene er ikke Nordisk Form momsregistrert, enda Svensholt sier til Finansavisen at selskapet er det.

    Driver man salg av brukte møbler som næring, skal det momses. En person som brakte spørsmålet om moms på bane overfor Svensholt i en meldingsutveksling, fikk følgende svar tilbake:

    «Tar ikke alle salg hvitt. Ingen gjør det. Ingen av møblene er sporbare med tanke på innkjøp osv. Så er null problem.»

    Tolletaten sier de ikke kan si om Svensholt har fortollet møbler han har kjøpt i utlandet. Dermed er det umulig for hans kunder å vite om møbler de har kjøpt er smuglet inn i Norge eller ei.

    Både Oslo og Øst politidistrikt opplyser at Svensholt ikke har brukthandelbevilling. Det kreves om man driver handel med brukte varer i næringsøyemed.

    Bevillingssystemet skal forebygge salg av tyvegods, og lette politiets arbeid med å spore opp slike gjenstander. De uten bevilling eller som ikke følger lovens ulike krav, risikerer bøter og inntil tre måneders fengsel. Er man dømt for tyveri eller heleri, som Svensholt er, kan man bli nektet bevilling.

    Brukthandlere må registrere legitimasjonen til den man kjøper varer av, notere ned når varene er kjøpt og hva som er kjøpt. De samme opplysningene kan politiet kreve utlevert etter et salg.

    – Jeg selger bare litt møbler som privatperson, er Svensholt svar på hvorfor han ikke har bevilling.

    Utsagnet stemmer ikke. Han har to selskaper som driver formidling av møbler, hvis formål er å «kjøpe skandinavisk interiør og pusse opp og selge videre». Svensholt har også skrevet til andre at han sa opp jobben i 2015 for å drive med møbelsalg.

    Møbler er lagret på ulike steder. Finansavisen vet adressen til minst to lagre, og han har selv uttrykt i en meldingsutveksling at han «Har stua full av stoler» at han «Bor på 180 kvadratmeter» og at «Nesten alt er fullt».

    En kunde som betalte 15.000 kroner for en lenestol han aldri fikk, slapp en gang inn på et lager i Fredrikstad, og også hjemme hos Svensholt.

    – Han påstår at han bare driver med litt privat salg, men det var flere titalls bord og stoler, pluss andre møbler på lageret jeg besøkte. Det er helt klart at han driver med dette profesjonelt, sier vedkommende.

    Lagerbygget han besøkte ligger i et næringsområde i Fredrikstad som er eid av Svenholts forlovede. Hun eier også varebilen han frakter møbler med, og frem til mars i år var samboeren styremedlem i Nordisk Form. Flere kunder forteller også at de har sendt penger til en Vipps-konto registrert på henne.

    Kort tid etter at Finansavisen intervjuet Thomas A. Svensholt, slettet han rundt 2.000 innlegg på TeakRetro og la ut et bilde av Snurre Sprett og teksten «That’s all folks».

    SNURRIG SISTE HILSEN: TeakRetro, med 27.000 følgere, er nå borte fra Instagram. Det skjedde etter at Finansavisen konfronterte Thomas Svensholt med de mange klagene mot virksomheten hans. Fksimile: Instagram/TeakRetro