Investerte 30 millioner i supersykehus for dyr

Øyespesialist, kirurger, dermatolog, kardiolog, indremedisiner, kreftavdeling, CT-maskin og blodbank. Alt på ett sted. Veterinærklinikker er ikke hva de en gang var.

UTFØRER 15 OPERASJONER I UKEN: Veterinær Silvia Jauernig (t.v.) ved AniCura Dyresykehus Oslo gjør seg klar til å operere boxeren Era. I bakgrunnen venter labradoren Rambo på tur. Tre dyrepleiere ser til pasientene. Foto: Iván Kverme
Reportasje

Når man ankommer AniCuras nye dyreklinikk på Smestad i Oslo minner det om lokalene til en hvilken som helst dyrebutikk. Her finner man fôr, godbiter, leker og dyrepleieartikler som øre- og øyerengjøring, vitamin- og kosttilskudd til sine firbente familiemedlemmer.

I en hylle får Finansavisens utsendte øye på et produkt med påskriften «Til eldre hunder og hunder med demens», og rekker såvidt å fundere over hvordan i all verden man konstaterer at en hund er dement før markeds- og kommunikasjonsansvarlig Sasja Rygg i AniCura Norge dukker opp.

Ryggs egen hund, Munter, svinser muntert rundt føttene hennes. Munter (14) har nylig tatt en biopsi for å stille en kreftdiagnose, og har derfor et plaster på siden.

Fra 7 til 46 klinikker på åtte år

AniCura ble startet i Sverige i 2011. Året etter kjøpte svenskene den norske kjeden PetVet med syv veterinærklinikker og etablerte seg i Norge. Siden har AniCura-kjeden vokst med rekordfart her til lands, og teller i dag 46 egeneide klinikker. Avdelingen på Smestad er en av de nyeste - den åpnet på forsommeren i år - og AniCuras nest største. Klinikken er på 3.000 kvadratmeter og har over 60 ansatte.

– Veterinærbransjen er en av de siste bransjene som har begynt å bli konsolidert. Det finnes totalt rundt 450 veterinærklinikker i Norge. Vi har nesten 25 prosent markedsandel og er den ledende aktøren, sier Jørn Dreyer, som leder AniCura i Norge.

Veterinærbransjen er en av de siste bransjene som har begynt å bli konsolidert
Jørn Dreyer, adm. direktør i AniCura Norge

Han nevner Evidensia med 17-18 klinikker og Empet med 11 klinikker som andre store aktører i det norske markedet.

AniCura ble for øvrig kjøpt av den familieeide amerikanske giganten Mars PetCare i 2018. AniCura-kjeden er i dag til stede med 2.500 veterinærer ved 350 klinikker i 13 land.

VENTER Å OMSETTE FOR 630 MILL. I ÅR: – Vi har nesten 25 prosent markedsandel og er den ledende aktøren i bransjen, sier Jørn Dreyer, som leder AniCura i Norge. Her sammen med kommunikasjonsansvarlig i AniCura, Sasja Rygg (t.v.), og klinikksjef ved AniCura Dyresykehus Oslo, Yngvild Portvik Hansen. Foto: Iván Kverme

Pasienter fra hele landet

Fra butikken kommer man inn i poliklinikken. For ikke å stresse pasientene unødig er den delt opp i en katte- og en hundefløy. Vi passerer et rom med et rødt hjerte på døren.

– Det er avlivningsrommet, forklarer Rygg til en noe forskrekket journalist.

Rygg haster derfor videre og viser kontorene der smådyrspesialistene, indremedisineren, dermatologen, øyespesialisten og kardiologen holder til. Begrepet «ni liv» får plutselig en helt ny betydning.

På kardiologens kontor finner man også en ultralydmaskin.

– Maskinen brukes til hjerteundersøkelser, og den er dyr. Totalt investerte vi 30 millioner kroner i denne klinikken da den ble flyttet fra Oslo sentrum og hit, forteller Dreyer.

Dette er Rikshospitalet for dyr
Klinikksjef Yngvild Portvik Hansen

Ved AniCura Dyresykehus Oslo finnes det også to såkalte diplomater, innen henholdsvis akuttmedisin og kirurgi. I veterinæryrket betyr diplomat-tittelen at en veterinær har tatt en videreutdanning på 3-4 år etter fullført veterinærutdannelse.

– Dette er Rikshospitalet for dyr. Vi mottar pasienter fra hele landet. Vi foretar mange øyeoperasjoner, vi skifter mange hofter, vi har mange diabetespasienter og mange kreftpasienter. Her inne får pasientene cellegift, sier Yngvild Portvik Hansen, klinikksjef ved AniCura Dyresykehus Oslo, og peker inn i et rom der en sort labrador venter på å få et kamera ført ned i halsen.

– Hvor lenge blir pasientene på sykehuset?

– Det varierer selvsagt. Ori har vært her lenge; i åtte dager. Han reiser hjem i dag, forteller Portvik Hansen, før hun godsnakker litt med Ori, en japansk shiba i et bur.

AniCura

  • Veterinærkjede startet i Sverige i 2011.
  • I 2012 kjøpte AniCura den norske kjeden PetVet (syv veterinærklinikker) og etablerte seg i Norge.
  • I dag har AniCura-kjeden 46 norske klinikker.
  • Nådde i fjor et driftsresultat på 47,5 millioner kroner av en omsetning på 587 millioner i Norge.
  • AniCura-kjeden er til stede med 350 klinikker (2.500 veterinærer) i 13 land.
  • AniCura ble i 2018 kjøpt av den familieeide amerikanske giganten Mars PetCare.

Musikk for Bodvar fra Trondheim

I etasjen over har AniCura blant annet fire operasjonssaler. Her utføres det i snitt rundt 15 ulike operasjoner ukentlig. I et tilstøtende rom blir pasientene lagt i narkose. Veterinær Silvia Jauernig (for øvrig er en av AniCuras to diplomater) ser til boxeren Era, som allerede er i dyp søvn, mens en dyrepleier klapper labradoren Rambo kjærlig. Han ligger på gulvet og venter på tur.

– I AniCura-systemet er Norge det beste landet i verden på postoperative infeksjoner. Det skyldes at vi er nøye med å holde det rent. Bare 3,9 prosent av AniCuras pasienter i Norge får antibiotika. Til sammenligning er tallet 13,7 prosent i Italia, forteller Portvik Hansen stolt.

I neste rom finner man oppvåkningsavdelingen. Her befinner Bodvar fra Trondheim seg, og utenfor buret står en radio og spiller rolig musikk.

I dag utfører veterinærklinikker ting man ikke gjorde for ti år siden
Klinikksjef Yngvild Portvik Hansen

– Bodvar var lam og ble operert for prolaps. Han har litt separasjonsangst, så vi spiller musikk for at han skal føle seg bedre, forklarer Portvik Hansen.

– Kjæledyr er i stigende grad blitt familiemedlemmer. I dag utfører veterinærklinikker derfor ting man ikke gjorde for ti år siden. Hunder kan for eksempel få skiftet en hofte eller få kreftmedisin. I tillegg finnes det flere hunder og katter i Norge i dag enn tidligere. Markedet har vokst, fortsetter hun.

PASIENT MED KNESMERTER: Peder Haaland er veterinær med hovedfokus på halthetsutredninger, ortopedi og kirurgi ved AniCura Dyresykehus Oslo. Her undersøker han hunden Carola, som har et vondt kne. Foto: Iván Kverme

Lønnsom virksomhet

AniCura-ledelsen anslår veterinærmarkedet i Norge til totalt 2,5 milliarder kroner på årsbasis. AniCura Norges klinikker omsatte for totalt 587,4 millioner kroner i fjor.

– I år sikter vi mot en omsetning på 630 millioner, på samme antall klinikker. Men vi planlegger å kjøpe nye klinikker fremover, sier Dreyer.

I fjor nådde AniCura Norge et driftsresultat på 47,5 millioner. Som følge av høye investeringer i 2019 ble resultatet svakere enn normalt.

Vi planlegger å kjøpe nye klinikker fremover
Jørn Dreyer, adm. direktør i AniCura Norge

– Jeg skjønner at dere tjener gode penger. Vi betalte nylig nærmere 22.000 kroner da vår hund fikk livmorbetennelse og fikk fjernet livmoren hos AniCura. Operasjonen tok en halvtimes tid.

– Du må huske på at i forbindelse med en slik operasjon er både veterinær og dyrepleier til stede. I tillegg kommer ultralyd, blod- og urinprøver, anestesi og mye utstyr og materiell. Og etterpå ligger hunden til oppvåkning og må overvåkes. Sist, men ikke minst; det er 25 prosent moms på veterinærtjenester, påpeker Rygg.

Man kan be et menneske om å ligge i ro. Det kan vi ikke be våre pasienter om
Klinikksjef Yngvild Portvik Hansen

– Hunden Bror er fast blodgiver

Mens vi snakker kommer to dyrepleiere bærende på en noe omtåket irsk setter. Det er Ludvig, som er på vei til tannrens.

– Da må vi legge pasienten i narkose. Det samme gjelder et dyr som skal undersøkes i vår CT-maskin. Man kan be et menneske om å ligge i ro. Det kan vi ikke be våre pasienter om, sier Portvik Hansen og fører an videre inn i en korridor.

– Her er vår blodbank.

– Blodbank? Har dere det også?

– Javisst. Det er nødvendig. Og hunden Bror er fast blodgiver, sier Portvik Hansen.

– Hvordan finner man forresten ut at en hund lider av demens?

– Dersom hunden for eksempel bare står og stirrer rett inn i en vegg eller hvis den begynner å gjøre fra seg inne, kan det være tegn på demens. Dette kan forebygges ved for eksempel å bruke riktig fôr. Skifte av fôr kan gi hunden et bedre liv, sier Rygg.

De ansatte ved AniCura-klinikken er åpenbart - og naturlig nok - glade i dyr. I et eget rom befinner de ansattes hunder seg, litt som i en slags firmabarnehage.

anicura
Veterinær
dyr
Jørn Dreyer
Sasja Rygg
Yngvild Portvik Hansen
Dyresykehus
Lørdag
Reportasje