+ mer
Arve Fresvik og Hilde Støle Pettersen i Momentum i Bergen Foto: Hilde Oreld

Investorduo banker inn 50 prosent avkastning i året

Dette er bransjene de holder seg langt, langt unna.

Telefonen til Arve Fresvik ringer for n’te gang denne formiddagen. Noen lover han å ringe opp igjen. Andre samtaler varer bare noen sekunder: «Farmasi? Beklager, det er dessverre utenfor vårt fokus.»

Fresvik er gründer og daglig leder i investeringsselskapet Momentum, et selskap som opprinnelig startet som et konsulentselskap i Bergen for drøye syv år siden. Et selskap han startet sammen med Frank Mohn.

– Frank var avtroppende konsernsjef i Rieber & Søn og jeg satt i konsernledelsen der. Selskapet ble solgt til Orkla, men vi ville fortsette å skape noe i Bergen, sier Fresvik.

Eureka!

44-åringen er utdannet på NHH og har alltid vært en kremmer. Som barn arrangerte han tivoli og hadde boder i nabolaget før han åpnet sitt eget sykkelverksted. Videre inneholder CV-en hans alt fra eiendomsutvikling til konsulentjobb i Arkwright og PwC, M&A og forretningsutvikling i Hydro både i Norge og internasjonalt, og fornybar energi i Equinor før han ble hentet til Rieber & Søn.

DAGENS PORTEFØLJE I FOND 1: Dele Health Tech, Ravyn, Ava of Norway, ScanReach Technologies, ONiO, Aivero, Freska, Quantfolio og Intellitech. Foto: Hilde Oreld

Bare noen måneder etter at han og Mohn startet Momentum, kom Hilde Støle Pettersen med på laget; supertalentet fra Boston Consulting Group (BCG).

– Jeg tok en bachelor i Toulouse. En teoretisk og matematisk utdannelse som passet meg godt. Jeg tok også en master i finans på NHH og fikk jobb i Boston Consulting Group før jeg begynte på mastergraden.

Vi holder oss unna olje og gass, inkludert teknologi som gjør olje og gass mer miljøvennlig. Vi er også forsiktige med helse. Både bioteknologi og farmasi er høyrisiko

Støle Pettersen trivdes godt som konsulent og holdt seg langt unna alle oppdrag som handlet om fond og store transaksjoner. Det oppfattet hun som uinspirerende, stressende talløvelser.

– Da jeg sluttet i BCG, bestemte jeg meg for å prøve noe annet enn konsulentbransjen. Jeg ville ha en «ordentlig jobb», noe mer langsiktig. Likevel tok jeg en prat med Arve og hans konsulentselskap og forsto at dette var noe helt annet. Magefølelsen min sa ja, og jeg har skjønt at det venturebransjen handler om er å utvikle selskaper. Det er jo spennende.

Momentum skal skape merverdi

Mohn er ute av selskapet. Fresvik eier 60 prosent, Støle Pettersen eier resten. Og det som begynte som et konsulentselskap endret raskt karakter til å bli et investeringsselskap.

– Kapital er helt nødvendig for å skape noe, og vi jobber helst sammen med andre, sier Fresvik.

Deres første investering var i Cutters. Dette selskapet var de med å etablere fra null i omsetning.

– Vi kalte det piloten, og det var ekstremt operasjonelt. Vi registrerte Cutters i Altinn og snekret på båsene til Cutters før vi solgte oss ut til Askeladden & Co.

OM CUTTERS: Dette selskapet var Momentum med å etablere fra null i omsetning. Foto: Hilde Oreld

Siden 2017 har Momentum bygget en portefølje på 12 selskaper. I løpet av året har de gjort tre exits: Spacemaker, Dyrekassen.no og Travis. Alle ble solgt til industrielle kjøpere. Nå har de ti selskaper igjen og kapitalbasen i det første fondet har vokst fra 60 millioner til 150 millioner kroner. Selskapene de jobber for å videreutvikle og øke aksjeverdien på nå, er Dele Health Tech, Ravyn, Ava of Norway, ScanReach Technologies, ONiO, Aivero, Freska, Quantfolio og Intellitech.

Anslått verdi til alle selskapene til sammen er på godt over 3 milliarder kroner.

Telefonen til Fresvik ringer igjen. Også denne samtalen blir kort.

– Vi får et sted mellom 300 og 400 forespørsler i året.

– Hvordan velger dere ut hvilke selskaper dere skal investere i?

– Det er fire ting som slår positivt ut, og det er at teamet er fantastisk, at det har en positiv bærekraftsprofil, både for miljøet og samfunnet, det må være noe unikt og det må være skalerbart, sier Fresvik.

– Samtidig må selskapet løse en ordentlig utfordring. Et fikst konsept som øker antall solgte elbiler innenfor Ring 3 med to prosent er ikke interessant for oss. Det må være noe stort, legger Støle Pettersen til.

HAR GJORT TRE EXITS I 2020: Spacemaker, Dyrekassen.no og Travis. Foto: Hilde Oreld

Momentum tar ikke på seg mer risiko enn de kan tåle. De går relativt tidlig inn, men aller helst når selskapet har fått inntekter på noen millioner kroner.

Momentum-gründerne nevner områder som havnæringene, proptech og agritech som spesielt spennende.

– Vi følger selskapene gjennom vekstfasen og eier typisk mellom 10 og 20 prosent fra starten av. For oss er det viktig å være hands on. Vi vil ha raske og forhåpentligvis riktige beslutninger. Det er dette som gir fart til selskapene. Og selskapene vet at de kan komme til oss hvis de trenger hjelp og ikke prøve å løse problemene selv, sier Støle Pettersen.

– Offentlige reguleringer, påbud og forbud er også spennende og bra for oss. Da blir gjerne hele bransjer tvunget til å gjøre noe nytt. De etablerte gjør ofte ting for sakte, og det gir rom for nye aktører som må skape endringene, sier Fresvik.

Vil ikke eie olje, gass, biotek og farmasi

– Hva slags type selskaper vil dere ikke røre?

– Vi holder oss unna olje og gass, inkludert teknologi som gjør olje og gass mer miljøvennlig. Vi er også forsiktige med helse. Både bioteknologi og farmasi er høyrisiko. Vi har ikke domenekompetansen, og her handler det om veldig lange løp. Det er en killer for vår modell. Selv om det har gått raskere til nå, har vi typisk en eierhorisont på mellom fem og syv år, sier Støle Pettersen.

Forretningsmodellen er gevinstdeling pluss 2 prosent av forvaltningskapitalen i året.

– Hvor går veien videre?

– I disse dager bygger vi opp et nytt venturefond. Målet er å få inn 400 millioner kroner, og vi henter inn nærmere halvparten nå. De tre største investorene våre er Farvatn Capital, Investinor og Ferd. Vi har allerede gjort første investering i det nye fondet, og ser det ser ut som om vi skal gjøre minst én til i første kvartal neste år. Vårt første porteføljeselskap i Fond 2 er Nofence, et superspennende selskap innen agriteknologi som treffer blink på alle kriteriene våre.

– Hvordan har avkastningen på det første fondet vært?

– På rundt 50 prosent i året, sier Fresvik fornøyd i det han tar nok en innkommende telefonsamtale.

Lørdag
Reportasje