+ mer
SLOSSING PÅ NEW YORK-BØRSEN: Selskapet World Wrestling Entertainment (WWE) arrangerer rett og slett slosskamper på TV. Blant annet viser tidvis den amerikanske kanalen Fox deres wrestlingmatcher. På New York-børsen har selskapet en verdi på godt over 3 milliarder dollar. Foto: Dreamstime

Annerledesaksjene på børs: slossing, plasttøfler, brukte klær og boybands

Lei av å investere i råvarer og generiske selskaper i like generiske industrier? Her er et utvalg av noen mer alternative alternativer. 

Tech og IT. ESG. Grønn teknologi. Det er investeringer som trender om dagen. Kanskje du er på utkikk etter selskaper som driver med helt andre ting? Gjøre litt alternative investeringer i anførselstegn – uten å måtte gå helt Robin Hood. 

Det finnes et overraskende antall selskaper med noe mer finurlige forretningsområder og forretningsmodeller. De fleste av dem er, kanskje ikke overraskende, listet på børs i USA. 

Tydeligvis er det en viss appetitt for noe utenom det vanlige. I oktober gikk eksempelvis Big Hit Entertainment på børs i Sør-Korea. Selskapet har artister innenfor såkalt «K-pop» i stallen. I praksis var det ett boyband som gikk på børs, da guttene i svært populære Bangtan Boys (populært titulert alene som BTS) står for nærmere 90 prosent av inntektene. 

Her er litt om dem, pluss et knippe andre selskaper med businesser en ikke nødvendigvis skulle tro var notert på børs. 

BOYS PÅ BØRS: Managementselskapet bak det Sør-Koreanske boybandet BTS gikk på børs oktober. Foto: NTB

Boyband fra Sør-Korea

  • Selskap: Big Hit Entertainment

Børsverdien på dette managementet er rundt 5 milliarder dollar, tilsvarende 45 milliarder norske kroner. Adm. direktør er den 48 år gamle grunnleggeren Bang Si-Hyuk, som startet selskapet i 2005. Allerede før børsnoteringen, som var den største i Sør-Korea på over tre år, var han personlig verdt over 770 millioner dollar, ifølge Bloomberg. I dag antar Forbes at Si-Hyuk sitter på verdier tilsvarende godt over det dobbelte: 1,8 milliarder dollar. 

Big Hit Entertainment konstruerte det rekordsettende boybandet BTS i 2010, da Si-Hyuk signerte den Sør-Koreanske artisten RM. I de påfølgende årene orkestrerte grunnleggeren en rekke omfattende auditioner for å finne flere medlemmer til bandet, som gjorde sin første opptreden i 2013. Nå er bandet det mestselgende i landets historie. 

BTS, som står for den absolutte brorparten av Big Hit Entertainments inntekter, og dets popularitet fortsetter å imponere. En artikkel fra 2019 i underholdningspublikasjonen The Hollywood Reporter opplyser at boybandet representererte hele 4,65 milliarder av Sør-Koreas GDP, medregnet alt fra salg av plater til merch. Bandet har også angivelig ført til økt turisme til landet, og én av 13 turister sier at BTS var grunnen til at de besøkte Sør-Korea. 

MOTEHIT PÅ BØRS: Crocs er listet på NASDAQ. Foto: Dreamstime

Skumgummitøfler i spreke farger

  • Selskap: Crocs (CROX)

Si hva du vil om de fiffige gummitøflene dette selskapet produserer. På børs har de uansett gjort det sterkt siden noteringen på Nasdaq i 2008. For tiden er aksjeprisen på en all-time high. I siste del av desember er kursen på rundt 60 dollar. I april 2017 var den til sammenligning helt nede i 6 dollar. 

Nordmenn husker kanskje da Crocs-bomben traff Norge hardt, for over 10 år siden. «Alle» skulle ha de lette, luftige og fargerike sandalene. De stilistiske kritikerne var imidlertid mange, og de kalte skoene rett ut for stygge. Men det hindret ikke det amerikanske selskapet fra å selge sko som hakka møkk. 

I januar 2020, før corona, kunne du handle aksjen for rundt 42 dollar, en all-time high. Som med mange gikk det nedover i mars og aksjen nådde en bunn på rundt 10 dollar. 

Børsverdien er imidlertid rundt behagelige 4,1 milliarder dollar. Aksjeprisen er opp, over 500 prosent fra laveste verdi i mars. Bakgrunnen er sterk finansiell vekst, knyttet til økt internetthandel og en trend for komfortable sko. I tredje kvartal satt Crocs omsetningsrekord med 362 millioner dollar. I tillegg har selskapet også drevet en kampanje i USA der de for hvert solgte skopar donerer et annet til helsearbeidere. 

Grandios slossing på TV

  • Selskap: World Wrestling Entertainment (WWE)

Jepp. Selskapet kjent for å arrangere grandiose, iscenesatte slosskamper på TV og gjennom nettstreaming er notert på børsen i New York. Sjefen de siste 30 årene har vært Vince McMahon, en karakter som har skapt utallige «memes», kontroverser og helt sikkert en mengde undeholdning for sine kunder. 

BIG BUSINESS: WWEs største happenings er profesjonell wrestling som livestreames på nett, gjennom selskapets egen streamingtjeneste kalt WWE Network. Foto: Dreamstime

WWE er kjent for å ha vært gjennom en rekke skandaler, blant annet bruk av steroider, utøvere som har dødd på scenen og utøvere som har angrepet journalister på direktesendt TV.

Listen over kjente utøvere består blant annet av navn som John Cena, «Stone Cold» Steve Austin, Dwayne «The Rock» Johnson, Hulk Hogan og «The Undertaker».

Tidligere har selskapet måtte endre navn fra World Wrestling Foundation til nåværende World Wrestling Entertainment. Dette etter en disputt med naturnvernsorganisasjonen WWF, som tydeligvis ikke ønsket at deres kamp for å redde pandaer skulle assosieres med grep som neckbreaking, chokeslam og brainbuster. 

Børsverdien i siste del av desember er på omtrent 3,7 milliarder dollar. 

PÅ BØRS MED BRUKTE KLÆR: Netthandelen The RealReal gikk på børs i 2019. Her fra deres hovedlager i San Francisco, tre år etter oppstarten, i 2014. Foto: Eric Risberg

Brukte klær og sko

  • Selskap: The RealReal (REAL)

Denne netthandelen selger kun brukte luksusgjenstander de har autentisert som ekte. Selskapet ble startet og ledes av amerikaneren Julie Wainwrigh. Hun tok butikken hun startet i sitt eget hjem i 2011 til Nasdaq-børsen i 2019. 

I et intervju med USA Today sa Wainwright at forretningsidéen til The RealReal var å «ta den dyreste delen av markedet til eBay og den rimeligere delen fra Sotheby's og Christie's.» Varene selges i nettbutikken, samt en håndfull fysiske butikker i større amerikanske byer som Los Angeles og New York. Der kan kundene kjøpe alt fra luksusvesker til brukte sko og klokker. 

Varene selges på kommisjon. Ifølge nettstedet Business of Fashion får eieren av gjenstanden rundt 60 til 70 prosent av salgsprisen. 

Wainwrigh tilbyr også det de kaller «closet detox». Da får The RealReal-kunder besøk av ansatte som bokstavelig talt rydder opp i klesskapet deres ved å selge deler av «samlingen». 

I disse dager er The RealReals børsverdi på rundt 1,8 milliarder dollar, og aksjen handles for omtrent 20 dollar. I 2019 omsatte selskapet for rundt 300 millioner dollar. 

Lørdag
Reportasje