+ mer
HJEMME HOS...: Via Insider Art tilbyr Cornelia Svedman (t.h.) kunst til under 50.000 kroner. Her er hun hjemme hos en kunde, Kaja Groth. Foto: Iván Kverme

Kunstekspert Cornelia Svedman: – Folk har mye ræl på veggene

I ti år jobbet hun som kunstspesialist for auksjonshuset Christie’s i London. Siden 2017 har hun sett det norske markedet på nært hold: – Mange blir nok lurt, sier Cornelia Svedman.

– Det er mangelfull forståelse for god kunst i Norge. Folk har mye ræl på veggene. Mange blir nok lurt til å betale i dyre dommer for dårlig kunst. Det er ille nok at denne veggpryden er uten gjensalgsverdi, men den er heller ikke noe tegn på kulturkapital, sier Cornelia Svedman (36).

– Min oppgave er å gi folk flest et bra alternativ. Man får mye fin grafisk kunst til 15.000 kroner, sier Svedman.

I utlandet er det flaut å ikke kunne noe om kunst og kultur
Cornelia Svedman, kunstekspert

– Hva mener du er grunnen til at nordmenn generelt er så dårlige når det kommer til kunst?

– Det handler om kunnskap. I utlandet er det flaut å ikke kunne noe om kunst og kultur. Norge er ingen kulturnasjon. Man går på tur i stedet for å ta barna med på kunstmuseum. Nasjonalgalleriet holder jo stengt i tre år, sier Svedman og himler med øynene.

– Tenk hvis man hadde stengt løypene i marka like lenge.

Kunstspesialist i Christie's

– God kunst trenger ikke å koste millioner, men man må vite hva man kjøper. Jeg ønsker å bringe god kunst til folket, proklamerer Svedman.

Norske Svedman var diplomatbarn, og har bodd mesteparten av livet i utlandet. Som voksen har hun i ti år jobbet som kunstspesialist for auksjonshuset Christie’s fra sin base i London. I 2017 flyttet hun og ektemannen hjem til Norge.

– Vi ble foreldre, og et liv med småbarn fortonet seg enklere i Oslo enn i London, forklarer Svedman, og kikker seg rundt i de ærverdige lokalene på Madserud Gård, der hennes norske selskap Insider Art holder til.

På veggen henger blant annet et litografi av Bjarne Melgaard, et fotografi av japanske Daido Moriyama, et Damien Hirst-trykk og to såkalte fotogravur (en form for grafisk kunst, red.anm.) av Cornelia Parker.

– Limited edition «Prints and Multiples» er måten å kjøpe ordentlig kunst på av supre kunstnere, med gjensalgsverdi, til en rimeligere pris, sier Svedman.

Alt jeg kjøper blir utsolgt
Cornelia Svedman

– Da Cornelia Parkers bilder kom på markedet, sikret jeg meg raskt to eksemplarer av hvert. Resten ble hurtig utsolgt. Alt jeg kjøper blir utsolgt. Jeg vet hva jeg skal se etter.

PÅ FARTEN: Cornelia Svedman bruker mye tid på korrespondanse med kunder og på galleribesøk. Foto: Iván Kverme

Nettverk er viktigere enn penger

Som kunstrådgiver med eget firma, Cornelia Svedman Art Advisory, opererer Svedman som mellommann mellom store kunstsamlere og kunstnere, gallerier og auksjonshus over hele verden. Kunstrådgivning er fortsatt hennes hovedvirksomhet.

– Insider Art er en sidebusiness. Her retter jeg meg mot et bredere publikum, og jeg tilbyr det beste du kan få i et lavere prissegment. Alle bildene Insider Art tilbyr skal koste under 50.000 kroner. Ideen er også at det skal være 100 prosent onlinebasert, forteller Svedman.

– Uavhengig av pris: Hvorfor skal man gå via deg i stedet for å handle kunstverk selv?

– Det handler om to ting: Tilgang og ekspertise. Jeg har et nettverk som gjør at jeg havner øverst på ventelistene og har tilgang til de dyre objektene. Du vil ikke ha den samme tilgangen som meg selv om du la 10 millioner dollar på bordet. Det er slik det fungerer i kunstverdenen.

– Men kunst til under 50.000 kroner har vel alle tilgang til?

– Ja, men i Insider Art handler det mer om ekspertise enn tilgang. Her får kundene min smak og kunnskap. For kunden kjenner kanskje ikke til akkurat den utstillingen i London. Jeg kjøper inn etablerte kunstnere som har en viss verdi. Og det er vanskelig å finne bra kunst, best of the best, til under 50.000 kroner.

35.000 KRONER: I Insider Arts showroom på Madserud Gård henger for tiden blant annet dette litografiet av Bjarne Melgaard. Foto: Iván Kverme

Bjarne Melgaard går unna

Insider Art henvender seg altså til mennesker som ikke kjøper kunst for mange millioner kroner. To måneder etter lanseringen har hun allerede solgt to bilder av Cornelia Parker, flere av Bjarne Melgaard, samt av Barbara Kruger, Laure Prouvost og Faith Ringgold.

– Hva er så det dyreste bildet du noensinne har forhandlet?

– Det var et kubistisk maleri til 350 millioner kroner. Men det hadde en ramme som så ut som om den var kjøpt på IKEA, sier hun og ler.

– Det morsomste jeg har vært med på er likevel da Christie’s skulle selge Elizabeth Taylors kunstsamling.

Taylors far var kunsthandler og auksjonen omfattet blant annet malerier av Vincent van Gogh, Auguste Renoir og Pierre Bonnard, i tillegg til filmstjernens kjoler og juveler. Christie’s’ Elizabeth Taylor-auksjon i 2011 innbrakte 103 millioner britiske pund.

– Det var også gøy å selge Margareth Thatchers Asprey-håndveske som hun brukte da hun besøkte Ronald Reagan i Det hvite hus. Vesken gikk for 25.000 pund - til inntekt for veldedige formål, sier Svedman, som også var involvert da kunstsamlingen i Sting og Trudie Stylers’ London-hjem skulle selges i 2016.

– Men det mest spennende som skjer i kunstverdenen er som regel hemmelig og taushetsbelagt. Det er en lukket verden.

RÅD FRA EN EKSPERT: – Bli kjent med egen smak. Oppsøk museer og gallerier. Se, se, se! Men hvis du skal bruke mye penger, snakk med en rådgiver, sier Cornelia Svedman. Foto: Iván Kverme

Edvard Munch er stjernen utenlands

– Kan man ha riktig smak når det gjelder kunst?

– Ja, dette er god smak, sier Svedman og ler mens hun kikker seg rundt.

– Smak er et fascinerende konsept. De fleste er vel enige om at man kan ha god smak når det gjelder interiør og klær. Man kan også ha god smak når det dreier seg om kunst.

– Hva er ditt råd hvis man skal bli en kunstkjenner?

– Bli kjent med egen smak. Oppsøk museer og gallerier. Se, se, se! Men hvis du skal bruke mye penger, snakk med en rådgiver.

– Hvilke norske kunstnere, utenom Edvard Munch, er mest bejublet i utlandet?

– Min interesse ligger i kunstnere som allerede har kommet seirende gjennom kunstverdens «trial by fire»; de som hylles av anerkjente kunstkritikere og museumskuratorer og som etter hvert reflekteres i markedskreftene. De som allerede har tatt gullmedalje, sier Svedman.

– Norsk samtidskunst er ikke min spesialitet. Men, for å svare på ditt spørsmål: Vi må nok erkjenne at det er Edvard Munch som gjelder.

Lørdag
Reportasje