<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
MISLYKTES: Dani Osvaldo og Adrian Mutu fikk korte karrierer i England. Foto: NTB

Slåsskamper og kokainbruk: Her er åtte spillerkjøp som endte med fiasko

De kostet mye, men slagsmål og kokainbruk var bare noe av det som hindret suksess. Her er åtte mislykkede og spesielle overganger i internasjonal fotball.

Category iconReportasje
    Publisert 15. jan. 2021Oppdatert 17. jan. 2021
    Lesetid: 5 minutter

    Danny Drinkwater

    Fra Leicester til Chelsea i 2017

    Pris: 360 millioner kroner

    Drinkwater ble seriemester med Leicester og kalt opp til Englands herrelandslag for første gang i mars 2016. Mye lå til rette for suksess også i London-klubben, men det ble med 12 Premier League-kamper i hans første sesong, og senere har han nesten ikke vært på banen. 

    To utlån til Aston Villa og Burnley har heller ikke bydd på suksess. I Burnley kom han i slåsskamp på en nattklubb da han prøvde seg på kjæresten til en annen fotballspiller. Drinkwater ble kastet ut og deretter angrepet av seks menn som slo han med en stump gjenstand og som tråkket gjentatte ganger på ankelen hans. 

    INGEN SUKSESS: Danny Drinkwater har knapt spilt for Chelsea. Foto: NTB

    Det førte til en ankelskade som holdt han borte fra fotballbanen i noen uker. Drinkwater, som også mistet førerkortet i 20 måneder etter fyllekjøring, er fortsatt Chelsea-eiendom og hever 1,1 millioner kroner i uka i lønn.

    Ricky Alvarez

    Fra Inter Milan til Sunderland

    Pris: 110 millioner kroner

    Alvarez kom i utgangspunktet på lån til Sunderland fra Inter Milan for i overkant av 10 millioner kroner i 2014. Ifølge espn.com var avtalen at overgangen skulle gjøres permanent til 110 millioner hvis Sunderland klarte å beholde plassen i Premier League og hvis det venstre kneet til Alvarez, som han tidligere hadde slitt med, ikke hindret ham i å bestå den medisinske testen. 

    LANDSLAGSSPILLER: Her representerer Ricky Alvarez Argentina i en vennskapsskamp mot Slovenia. Foto: NTB

    Det venstre kneet holdt seg fint, men Alvarez spilte bare 13 kamper den sesongen fordi det høyre kneet ble skadet. Sunderland prøvde å komme seg ut av avtalen, med argumenter om at det trøblete venstrekneet var årsaken til at Alvarez nå også slet med det høyre kneet. Det mislyktes, og klubben valgte å ikke tilby Alvarez noen kontrakt. 

    Dermed kunne spilleren, som kostet Sunderland 110 millioner kroner, gå gratis til Sampdoria. Etter flere rettssaker har Sunderland endt med å bare måtte betale enda mer. Alvarez fikk blant annet medhold i at klubben skyldte ham mer lønn.

    Adrian Mutu

    Fra Parma til Chelsea i 2003

    Pris: 190 millioner kroner

    Oljemilliardær Roman Abramovitsj hadde nylig kjøpt Chelsea og rumeneren Mutu var en av de første spillerne han fikk til klubben. Første sesongen leverte han seks mål og åtte målgivende pasninger, men så startet problemene.

    LONDON-DERBY: Her er Adrian Mutu i duell med Arsenals Kolo Toure. Foto: NTB

    Høsten 2004 ble Mutu utestengt fra fotballen i sju måneder etter å ha testet positivt på kokain. Det ble også avslutningen på Chelsea-karrieren. 

    Mutu fant tilbake til fotballformen i italienske Fiorentina før han i 2010 på ny ble utestengt i ni måneder etter å ha testet positivt på stoffet sibutramin som skal gi dempet matlyst og vektnedgang. Nå er Mutu trener for Romanias U21-landslag.

    Alexis Sanchez

    Fra Arsenal til Manchester United

    Pris: Byttehandel. Henrikh Mkhitaryan gikk andre veien

    Her er det ikke overgangssummen, men lønna som gjør at Sanchez får bli med på listen. Chilenerens kontrakt på fire og et halvt år skal ifølge The Guardian koste United 4,5 millioner kroner i uken. I tillegg kommer rundt 800.000 kroner for hver kamp han starter. 

    Da er det ekstra synd at den offensive spilleren bare scoret tre mål i løpet av halvannen sesong. Nå er han leid ut til Inter Milan, men ifølge The Guardian betaler fortsatt Manchester United 2,3 millioner kroner av ukelønnen.

    MISLYKKET: Alexis Sanchez storspilte for Arsenal. I Manchester United ble det ikke rare greiene. Foto: NTB

    Bebe

    Fra Vitoria til Manchester United i 2010

    Pris: 70 millioner kroner

    Den unge portugiseren hadde vokst opp på et barnehjem i Lisboa og så vidt startet en fotballkarriere da Manchester United og manager Alex Ferguson viste sin interesse. 

    Bebe hadde ikke spilt på høyere nivå enn portugisisk tredjedivisjon da United kjøpte ham for 70 millioner kroner. Ryktene gikk om at flere europeiske toppklubber hadde unggutten i kikkerten, blant andre Real Madrid. 

    SPENST: Bebe hopper forbi Juventus-spiller Claudio Marchisio i en testemonial-kamp. Foto: NTB

    Ferguson innrømmet i ettertid at han aldri hadde sett Bebe spille før United skrev under kontrakten. «Det er første gang jeg har gjort noe sånt. Normalt ser jeg mange videoer, men speideravdelingen er veldig bra, og noen ganger må du gå på instinkt», skal Ferguson ha sagt ifølge givemesport.com

    Instinktet traff ikke veldig bra denne gangen. Bebe spilte bare to kamper før han ble sendt ut på lån i 2011 og de påfølgende tre årene. I 2014 ble han kjøpt av Benfica.

    Marco Boogers

    Fra Sparta til West Ham i 1995

    Pris: 7,5 millioner kroner

    Boogers hadde storspilt i den nederlandske ligaen da West Ham plukket ham opp i 1995, men trøbbelet startet tidlig. I sin andre kamp fikk Boogers direkte rødt kort etter en fryktelig takling mot Gary Neville. Det endte med fire kampers karantene og Boogers tok en liten ferie hjemme i Nederland. 

    BOBIL: Marco Boogers dro ikke tilbake til Nederland for å bo i en bobil. Skjermbilde: twitter.com

    En journalist i The Sun ville lage en oppfølgersak på skrekktaklingen og ringte pressesjefen i West Ham, som ifølge backpagefootball.com blant annet sa at han ikke hadde bestilt noen flybilletter til Boogers, og at spilleren sannsynligvis hadde «gone by car again». 

    Journalisten skal ha hørt feil og trodd at pressesjefen sa «he’s gone back to his caravan». Dermed fulgte Sun-saken med tittel: «Barmy Boogers Gone to Live in a Caravan». Helt feil, selvfølgelig. Men Boogers dro etter hvert tilbake til Nederland for å fullføre karrieren der.

    Seth Johnson

    Fra Derby til Leeds i 2001

    Pris: 90 millioner kroner

    Leeds er en historie for seg selv i engelsk fotball. Under styreformann Peter Ridsdale skulle Leeds bli en stormakt i internasjonal fotball. Det startet bra med gode sportslige prestasjoner på begynnelsen av 2000-tallet med blant annet semifinale i Mesterligaen. 

    Men pengebruken tok helt av, noe signeringen av Johnson er et eksempel på. Ryktene skal ifølge espn.com ha det til at Johnson ønsket å få lønnen opp fra 57.000 kroner i uken til 150.000 etter overgangen fra Derby. 

    PÅ ELLAN ROAD: Seth Johnson scorer mot Blackburn i oktober 2003. Foto: NTB

    Da Ridsdale la 345.000 på bordet med en gang skal Johnson umiddelbart ha fått hakeslepp, noe som gjorde at Ridsdale trodde han var misfornøyd og høynet til 425.000 i uka med én gang. Begge to har i ettertid avvist historien som en usann myte. 

    Det ble uansett ingen lang karriere for Johnson, som slet mye med skader. Han spilte 59 kamper for Leeds. Hadde han rundet 60 skulle Derby ifølge kontrakten fått ytterligere 2,9 millioner kroner, men det hadde ikke Leeds råd til. 

    Dermed ble Johnson sittende på benken, før han gikk gratis tilbake til Derby, der han skal ha blitt veldig imponert over treningsfasilitetene. De var finansiert av salget av ham selv til Leeds.

    Dani Osvaldo

    Fra Roma til Southampton i 2013

    Pris: 140 millioner kroner

    Med Dani Osvaldo fikk Southampton en spiller med relativt høyt temperament. Ifølge espn.com hadde Osvaldo allerede i Roma blitt sanksjonert for å ha slåss med lagkamerat Erik Lamela. 

    RAKK TRE MÅL: Her scorer Dani Osvaldo mot Manchester City. Foto: NTB

    I England ville han ikke gjøre noe dårligere inntrykk. Mens spissen bare scoret tre mål på 855 Premier League-minutter, fikk han presentert seg som en slåsskjempe på trening. Etter at han stanget til lagkamerat Jose Fonte spilte han aldri for Southampton igjen.