<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
+ mer
ALT ÅPENT: Dette er Norefjell skisenter i 2019.  Foto: NTB

– Vi gruer oss til uke seks og syv

Noen er engstelige for stille uker, mens andre skimter lengderekord med åpning frem til mai. – Det blir en knallsesong, sier Espen Bengston i Oslo Vinterpark. 

Publisert 23. jan. 2021 kl. 10.26
Oppdatert 23. jan. 2021 klokken 12.20
Lesetid: 6 minutter
Artikkellengde er 1349 ord

I Oslo er vinterværet erstattet med med grå og regnfulle dager. Det plager ikke Espen Bengston i Oslo Vinterpark.

– Vi fikk produsert 50.000 kubikkmeter snø på de kalde dagene vi fikk over nyttår. Det reddet oss. Nå er det ikke nødvendigvis så negativt at det blandes litt fuktighet inn i snøen. Fremover skal det bli kaldt igjen.

Alpinanlegget i Oslo har vanligvis en kapasitet på rundt 5.000 gjester, men i coronatidene er den nede i rundt 2.000.

– Tallet blir litt teoretisk for det kommer an på hvor i anlegget gjestene er. Vi har måttet sperre inngangen midlertidig i helgene og noen ettermiddager. Da har vi prioritert gjester med medlemskap.

NTB Foto: NTB

Skimore selger medlemskap med ett års bindingstid som gjelder for Oslo Vinterpark, Drammen skisenter og Kongsberg skisenter.

– Gjennom appen og sosiale medier kommuniserer vi med medlemmene våre. Det har fungert greit. Vi er glade for at så mange ønsker å benytte seg av tilbudet vårt.

Som følge av den begrensede kapasiteten har vinterparken utvidet åpningstidene til klokken 22 på hverdager i 21 i helgene. Da dette ble annonsert på Facebook var det god stemning i kommentarfeltet med tilbakemeldinger som «nå får jeg lagt barna og tatt meg noen svinger etterpå».

Åpent til mai

Hva tenker du om resten av sesongen?

– Jeg tenker det blir en knallsesong. I og med at kapasiteten er begrenset er målet vårt å holde åpent så lenge som mulig. I utgangspunktet var planen å stenge 18. april, men nå skal vi prøve å holde åpent til 1. mai.

– Har du håp om lettelse i restriksjonene før sesongen er over?

– Assisterende helseminister Espen Nakstad har sagt at det ikke er noen stor smittefare utendørs i alpinanlegg, og jeg tror tilbudet vårt er viktig for folk nå som det ikke er så mye annet å gjøre. Vi merker at mange har lyst til å benytte seg av oss.

BEGRENSET KAPASITET: Oslo Vinterpark har, i likhet med flere andre anlegg, valgt å utvide åpningstidene. Foto: NTB

Snøeventyr

Snøen laver igjen ned på Norefjell. Alle heiser og nedfarter er åpne. På det meste ligger snøen to meter dyp i anlegget.

– Vi lever heldigvis i et snøeventyr. Det kommer godt med når mye har vært mot oss, sier Marius Arnesen, daglig leder i Norefjell skisenter.

Som tidligere landslagssjef for alpinherrene har han kjent på både oppturer og nedturer tidligere. Denne sesongen tror han kan bli bra på tross av korona og restriksjonene viruset fører med seg.

– Jeg er forsiktig optimist. Hvis det ikke kommer flere restriksjoner ser jeg ganske lyst på resten av sesongen. Vinterferien, påsken og helgene kan bli veldig bra, sier han.

FORSIKTIG OPTIMIST: Marius Arnesen, daglig leder ved Norefjell skisenter. Foto: Jørgen Hyvang

I mars i fjor måtte alpinanleggene stenge da coronaviruset startet sine herjinger her hjemme. Da hjalp det ikke akkurat at november i fjor var mildere enn på lenge. 

Forrige sesong åpnet de første nedfartene på Norefjell 13. november. Denne sesongen måtte de vente helt til 11. desember. Men når snøen først kom, så kom det i rikelige mengder. Hytteeiere i Norefjell måtte gjentatte ganger ut med snøskuffa gjennom juleferien.

– Vi er kanskje det anlegget som har fått mest snø, sier Arnesen.

– Det har gått veldig bra etter vi først kom i gang. Julen gikk kjempefint, og de første dagene i januar var bra med mye folk i anlegget.

Den første åpningshelgen ble vi tatt litt på senga
Erik Graaberg, Kongsberg og Drammen skisenter

Utsolgt

Den store utfordringen er at de utenlandske gjestene glimrer med sitt fravær. Det merkes spesielt godt nå mellom jul og vinterferie.

– Vi gruer oss litt til uke 6 og 7. I ukene før vinterferien pleier flere tusen danske og svenske gjester å fylle anlegget og sengeplasser, men de kommer vi ikke til å se i år.

Men de norske gjestene har vist sin besøkelsestid. Fem dager denne sesongen har det rett og slett vært utsolgt.

– Vi har måttet si nei til noen, men ingen trenger å snu i anlegget. Skipassene selges på nett og da kommer det opp en beskjed om at det er utsolgt.

Og det er lørdagene som er de best besøkte dagene.

– De som har opplevd at lørdagen er utsolgt, har kommet søndag i stedet. Vi har hatt bedre trafikk på søndagene denne sesongen.

INGEN UTLENDINGER: Marius Arnesen sier uke seks og sju blir tøffe for Norefjell skisenter. Foto: NTB

Underskudd

I Kongsberg skisenter kom de også senere i gang enn normalt.

– Desember var trasig, sier Erik Graaberg, daglig leder i Kongsberg og Drammen skisenter. 

Skimore tok over skisenteret i Kongsberg i fjor sommer etter at Gjermund Jamtveit har eid og drevet anlegget sammen med sønnen sin i flere år. 

Finansavisen skrev i 2018 om hvordan Jamtveit har sikret et samlet overskudd på nærmere 100 millioner kroner siden han kom inn på eiersiden i 2001. Millionoverskuddene har tikket inn hvert eneste år, men fjoråret endte med to millioner i minus.

– Kongsberg skisenter har levert stabilt gode tall bestandig. En stor del av omsetningen kommer ved påsketider, og det mistet de i fjor, sier Graaberg.

– Sesongen startet bra, men så kom mildværet i januar og februar. Det ble jobbet godt med å holde forholdene gode i bakken, men så måtte de stenge anlegget i mars. Det var stang ut.

STORE OVERSKUDD: Gjermund og Halvor Jamtveit drev Kongsberg skisenter i mange år. I fjor sommer ble anlegget kjøpt av Skimore. Foto: Foto: Erlend Kjernli

Men det er ikke bare korona som har ført til det negative resultatet. De nye eierne har satt i gang med oppgradering av anlegget.

– Det har gått litt på sparebluss der oppe for å sikre de gode overskuddene. I sommer har vi investert mye i vedlikehold.

Grunnforholdene er utbedret, snøanlegget er oppgradert og en ny prepareringsmaskin til fire millioner kroner er kjøpt inn. Det er også planer om å bytte ut stolheisen som er fra 1986.

– Vi skal bytte ut fireseteren med en seksseter.

En ny trasé og bygging av sykkelstier står også på planen.

– Vi har startet prosessen, men siden vi holder til ved sølvgruvene er det vanskelig å si akkurat når vi kommer i gang. Målet er å ha det ferdig i 2023 eller 2024.

Tatt på senga

Med coronaen fortsatt hengende over samfunnet er alpinanleggene anbefalt å kun fylle 50-60 prosent av kapasiteten. Tallet er ikke eksakt siden det kommer an på når gjestene møter opp og hvordan de fordeler seg i anlegget. Også i Kongsberg og Drammen har de måttet si nei til folk.

– Den første åpningshelgen ble vi tatt litt på senga da det kom 7-800 mennesker i morgentimene. Det er fantastisk hyggelig at så mange vil besøke oss, og nå har vi fått gjort noen grep.

Jeg tenker det blir en knallsesong
Espen Bengtson, Oslo Vinterpark

Åpningstidene er blant annet blitt utvidet.

– Vi har hatt mellom 800 og 1.000 gjester i anleggene på kveldstid lørdag og søndag. Det er nytt for oss, og selvfølgelig kjempebra.

Hvordan fungerer coronareglene i anlegget?

– Det er jo en utfordring. Vi har nye køsystemer og flere ansatte i anlegget som passer på. Det er kostnads- og arbeidskrevende, men det er også viktig at vi er nøye. Hvis vi opplever smitte slår det bare tilbake på oss selv.

300 millioner

– Pudderalarm, sier Odd Stensrud, daglig leder i Alpinco, som driver alpinsentrene i Hafjell og Kvitfjell. Snøen laver ned mens han snakker i telefonen.

– Dessverre er det ganske tynt med gjester nå.

De to anleggene rammes i mye større grad av fraværet av de utenlandske gjestene.

– Vi estimerer et tap på 50 millioner kroner i heiskortomsetning. For destinasjonen som helhet kan vi gange det opp med fem eller seks.

Det vil si et tap på 300 millioner kroner.

– Det vil påvirke handlingsrommet vårt med tanke på investeringer fremover, men Alpinco har solid økonomi, så vi skal klare oss gjennom dette. Det er mer kritisk for deler av næringen rundt oss som nesten ikke har noe omsetning, som for eksempel hotellene. De vil åpenbart få problemer.

Han omtaler helgene til nå i sesongen som «ok» for Hafjell og Kvitfjell. I jula var det godt med besøk.

– Da var det så fullt som vi kunne ha det med de begrensningene coronatiltakene setter.