+ mer
40 DAGER MELLOM DISSE TO BILDENE: Øyvind Osjord før og etter han gjennomførte 5.500 kilometer i en åpen robåt over Atlanteren. Foto: Atlantic Campaigns

Finansdirektørens helvetesdøgn

En tung oppgave var å slå konsernet konkurs, men starten på verdens tøffeste utholdenhetsløp i en åpen robåt over Atlanterhavet var enda tyngre for finansdirektør Øyvind Osjord.

– Jeg spydde i vinkel, horisontalt og vertikalt i 40 timer. Da vi endelig stoppet, var vi minus syv nautiske mil fra start og desidert sist, sier Øyvind Osjord.

Han snakker om en desemberdag i 2019 utenfor La Gomera på Kanariøyene. Sammen med tre av sine kompiser, som for øvrig ikke kjente hverandre fra før, skulle han ro de 5.500 kilometerne over Atlanterhavet til Antigua i Karibia; The Talisker Whisky Atlantic Challenge - verdens tøffeste utholdenhetsløp. Turen tok 40 dager med roing to timer av og to timer på hele turen. Non-stop. Ingen pauser. Maksimalt to timers søvn om gangen.

FIRE TØFFE KARER: I rolig farvann ved La Gomera i The Talisker Whisky Atlantic Challenge. Foto: Atlantic Campaigns

– Vi gikk hardt ut og sa at vi skulle slå det norske jentelaget som stilte to år før. Samtidig skulle vi være det yngste teamet fra Norge som noensinne hadde gjennomført. Vi klarte det siste av de to målene.

– Fire topptrente menn?

– På ingen måte. Vi kom alle fra bank- og finansbransjen og kun én hadde gjennomført militæret. I tillegg hadde vi lagt på oss mange kilo for å klare den tøffe turen. En nøtteprodusent sponset oss med 70 kilo nøtter, så det var nok karbohydrater. En av gutta gikk opp 20 kilo før start og hadde bare gått ned 10 da vi var i mål, humrer Osjord og legger til at NRK kalte dem «kontorrottene» da de omtalte saken.

– Vi var mer komfortable med Excel enn årer i hendene, men det gikk bra etterhvert. Og det første døgnet var katastrofe med et skikkelig uvær og en autopilot som sendte oss rett tilbake til Tenerife. Bølgene var 7-8 meter høye, det var bekmørkt og vi ble kastet rundt i båten som i en diger vaskemaskin.

TØFFE TAK: Døgnet rundt, to timer på, to timer av. Uten pause. Foto: Atlantic Campaigns

Men guttene rodde seg opp i feltet og endte på en 14. plass av 35 båter.

NORGES YNGSTE: Teamet brukte 40 dager, 6 timer og 47 minutter over Atlanteren og er tidenes yngste, norske lag som har gjennomført. Foto: Atlantic Campaigns

– Etter 39 døgn på åpent hav hvor vi levde av tørrfôr og bæsjet i en bøtte 50 centimeter fra de andre gutta og så Antigua som en lysstripe som stadig kom nærmere, var det helt vilt. Ikke et vondt ord om de andre gutta, men vi var litt lei av de samme fjesene og hverandres nakne kropper. Da var det ubeskrivelig herlig å bli møtt av foreldre og kjærester i Paradis-omgivelser.

Fra himmel til helvete

27 år gamle Osjord har oppsøkt små og store eventyr og utfordringer hele livet. Selv kaller han det tilfeldigheter:

– Når du takker ja til noe kult, dukker det ofte opp mer kult. Det ene fører til det andre.

Øyvind Osjord har rodd over Atlanteren og vært finansdirektør i Roxel. Nå sitter han i ledergruppen i avfallsselskapet SAR. Foto: Hilde Oreld

Osjord, som er utdannet siviløkonom fra Edinburgh, har for eksempel jobbet med potetgullproduksjon og strategi i Argentina, vært finansforsker i Mumbai i India, han sitter i styret i et blåskjellteknologiselskap og i et selskap som skal begynne med oppdrett av blåskjell i India. I tillegg er han involvert i fire startups.

På dagtid har han siden oktober i fjor sittet i toppledergruppen i gjenvinningsselskapet SAR, et selskap som omsetter for rundt 800 millioner kroner og har 260 ansatte.

– Vi skal inn i en ryddeperiode og på en endringsreise. Jeg skal være med å lede dette strategi- og endringsarbeidet.

Har sort belte i rydding

For Osjord er nemlig ingen uerfaren ryddegutt. Med bakgrunn fra PE-fondet HitecVision ble han ansatt som konsernets finansdirektør i Roxel, et konsern som hadde 600 milloner kroner i omsetning og over 200 ansatte fra Harstad i nord til Færøyene i sør.

Satt på spissen har jeg ikke oppnådd stort mer enn å gå konkurs flere ganger på ett år enn de fleste gjør gjennom et helt liv

– Jeg ble ansatt for å være med og drive rydde- og endringsjobben som kom, for jeg visste at de var i trøbbel på enkelte områder. Jeg visste også at de hadde mange spennende muligheter som skulle utforskes. I løpet av ett år var jeg med å lede flere rednings- og restruktureringsinitiativer – blant annet flere akkordforsøk og ikke minst det som dessverre endte i totalt fire konkurser i konsernet.

– Hvordan gikk det?

– Som 27-åring var dette en ukjent og til tider ubehagelig påkjenning, men 9. mars i fjor var vi ferdig refinansiert etter noen ufattelige forhandlingsuker. Endelig kunne vi se fremover, men 12. mars ble landet stengt ned. Ordre og prosjekter som lå klare til oppstart, og som var basis for restruktureringen, ble utsatt. Da begynte nok et av datterselskapene å slite. I slutten av august måtte vi innse at kampen var tapt og begjære oppbud som et av de første større covid-ofrene i landet.

SEIERSBLUSS: Gutta ble i Karibia i to uker før de fløy hjem til Norge. Øyvind Osjord har ikke sittet i en robåt siden. Foto: Atlantic Campaigns

Osjord, som fikk jobben i SAR i Stavanger før konkursen i Roxel, oppsummerer det slik:

– Satt på spissen har jeg ikke oppnådd stort mer enn å gå konkurs flere ganger på ett år enn de fleste gjør gjennom et helt liv. Men da muligheten dukket opp i SAR, kunne jeg ikke si nei. Nå er det avfallsbransjen som gjelder, og det passer meg utmerket. Jeg liker det som er usexy. Tunge bransjer som «alltid har drevet sånn» har uendelig med effektivserings- og endringsmuligheter hvis man bruker de riktige brillene og verktøyene. Endringsreisen i SAR kommer til å bli kjempekul!

– Har du tatt årene fatt siden du kom hjem fra Karibia?

Spørsmålet blir besvart med rå latter og forsiktig risting på hodet.

– Dessuten har jeg solgt romaskinen. Rompa mi fikk gjennomgå så hardt at den så ut som om noen hadde skutt på den med en pumpehagle. Slik ser den forresten ut fortsatt!

Lørdag
Reportasje