<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
+ mer
TRYM RUUD: Er kryptokunstner og prisene har gått til himmels. Nå har han donert et digitalt bilde til Barnekreftforeningen og den pågående auksjonen.no/barnekreftforeningen. Foto: Iván Kverme

Trym Ruud gjør suksess med kryptokunst, solgte for 22 millioner

Trym Ruud (22) startet som kunstner tidligere i år, og har allerede solgt for 22 millioner kroner.

Publisert 24. sep. 2021 kl. 21.00
Oppdatert 27. sep. 2021 klokken 12.24
Lesetid: 3 minutter
Artikkellengde er 722 ord

– Digitale 3D-figurer i bokser var jeg først ute med. Det har gitt meg en uslåelig posisjon. Nå er det veldig mange som har kopiert meg, og det er jo litt morsomt, sier Trym Ruud.

Noe av det første jeg gjorde, var å lage ti 3D-figurer. De kostet 200 kroner. Nå er en av dem solgt på nytt for 600.000 kroner

22-åringen vokste opp i Bærum, har tegnet så lenge han kan huske, utdannet seg innen grafisk design og fikk så øynene opp for 3D.

– Jeg hadde tenkt til å leve av grafisk design – men shit – jeg kan leve av kunsten, så da gjør jeg heller det, sier Ruud.

Han har hatt en kometkarriere både med kryptokunst og fysiske verk. I sommer hadde han en utstilling i Oslo med fysiske verk. I løpet av 16 dager var alt utsolgt.

TIL KOMMENDE UTSTILLING: Trym Ruud med et verk til utstillingen «Flesh and Flowers». Verket heter mageknip, og Ruud bruker mye av seg selv i bildene. Som for eksempel smykkene han har på seg. Dette er også hans egen torso. Foto: Iván Kverme

– Noe av det første jeg gjorde, var å lage ti 3D-figurer. De kostet 200 kroner. Nå er en av dem solgt på nytt for 600.000 kroner.

Og en print signert Ruud som kostet 5.000 kroner ligger til salgs på Finn en måned senere til 25.000 kroner.

Har solgt kryptokunst for 22 mill.

Ruud oppdaget kryptovaluta i 2017. Han synes krypto er spennende og satset 30.000 av sparepengene sine på valutaen Ethereum (ETH), en valuta hans digitale kunst kjøpes og selges i. Hittil i år har Ruud solgt kunst for 736 ETH, tilsvarende 22 millioner kroner. Noen av Ruuds «Rude Boy's» er blitt solgt for nærmere 332 ETH, tilsvarende 960.000 kroner.

– Hvem er kundene?

– Alt fra techfolk til vanlige folk som synes dette er spennende. Det er også studenter som sparer, og folk med veldig mye penger. De vil ha kunsten på mobilen eller pc’en og får koden til kunstverket overført til sin digitale lommebok. Når de har kjøpt kunsten, kan de gjøre hva de vil med den, som for eksempel selge eller gi den bort, sier Ruud og avslører at han ved påsketider ble kontaktet av agenten til Bjarne Melgaard med spørsmål om han kunne lage NFT’er til ham. NFT’er (Non Fungible Tokens) er et digitalt sertifikat som er en bekreftelse på at kunstverket er ekte og hvem det eies av. Dette er i prinsippet selve verdien av kunstverket.

– Jeg liker Bjarne Melgaard godt, men jeg takket nei fordi jeg ikke har tid, sier Ruud.

Har gitt bort et bilde til Barnekreftforeningen

I april i år mistet Ruud sin kreftsyke far. Da Barnekreftforeningen spurte ham om han ville gi bort et bilde til deres auksjon som pågår frem til slutten av september, trengte han ingen betenkningstid.

KRYPTOKUNST: Trym Ruud med «04 Sprinkles (Rude Boy's)». Foto: Iván Kverme

– Det er en fin sak å støtte, og det må være helt forferdelig å miste barnet sitt. Verket «Rythm» spiller på at livet går i sykluser på godt og vondt, og minsteprisen er 100.000 kroner. Jeg håper det går så høyt som mulig, for da blir det en god slump penger til en god sak, sier Ruud.

Line Uppard i Barnekreftforeningen forteller at annenhver dag får et barn i Norge kreft. Heldigvis overlever fire av fem barn, men kreft er fremdeles den vanligste dødsårsaken blant barn mellom 1 og 14 år i Norge.

– Det kuleste objektet i denne auksjonen er Trym Ruuds Rude Boy «Rythm», men vi har et par andre morsomme også, som det signerte, historiske metermålet til Bent Høie, landslagsdrakt nummer 23 signert Erling Braut Haaland, en signert Dortmund-drakt av samme mann og Karsten Warholms signerte løpesko og løpsdrakt, sier Uppard.

Neste år planlegger Ruud to utstillinger. En kryptokunstutstilling med Rude Boy's og en fysisk Trym Ruud-utstilling som han har kalt «Flesh and Flowers».

– Den handler om mennesker og hvordan vi ødelegger naturen, fortalt på en leken og fargerik måte, sier den unge kunstneren som tror vi står overfor et paradigmeskifte.

– Andy Warhol kom fra reklamebransjen og tok med seg det inn i kunstens verden. Nå er det mange som har jobbet med 3D i reklamebransjen som tar dette videre inn i kryptokunsten. Det er en ny epoke på gang, spår 22-åringen.