Telenor-festen sluttet akkurat da Sigve Brekke ble sjef

«Telenor er konkurs om ti år», sa Øystein Stray Spetalen i 2016. Det var nok en overdrivelse, men Spetalen fikk litt rett om telekombransjen likevel.

FORNØYD? Mon tro om Telenor-sjef Sigve Brekke er fornøyd med avkastningen han har levert. Her fra årets NHO-konferanse. Foto: Iván Kverme
Ukens selskap

Mens den tidligere Telenor-sjefen Jon Fredrik Baksaas (65) koser seg med 250.000 kroner i måneden i en slags gullpensjonsordning som varer til han fyller 70 år, kan han også skryte av å ha gitt den norske stat og de andre eierne fantastisk avkastning. Fra juni 2002 til august 2015 var avkastningen, inkludert utbytter, på rundt 600 prosent.

Det var en gullperiode for Telenor og resten av telekombransjen. 

Elendig avkastning

Så, hvordan har Sigve Brekke klart seg siden 17. august 2015? Vel, aksjekursen er omtrent den samme – 168 kroner. Men tar man med utbyttene, som man selvfølgelig må, har han levert en avkastning på 28 prosent.

Bare så det er sagt: 28 prosent på fire og et halvt år er elendig. Men det er ingen skandale likevel. Det er bransjen som er problemet. Sammenlignet med andre telekomselskaper har Telenor under Brekke faktisk gjort det ganske bra. Svenske Tele2 har riktignok levert en avkastning på rundt 100 prosent, men Telia har siden august 2015 gitt null i avkastning. I giganten Vodafone har eierne tapt penger i samme periode. 

KJØP, KURSMÅL 180 KRONER

Vi anbefaler kjøp på Telenor av tre grunner. For det første har aksjen har 5,5 prosent utbytteavkastning, med en stigende inntjening og utbytte samtidig som gjeldsgraden er moderat. For det andre har sentiment-pendelen svingt for langt ut i surt territorium etter at Axiata-avtalen i fjor ikke ble noe av. Den kan fort svinge tilbake, noe vi har sett tegn til nylig. For det tredje så tror vi selskapets operasjonelle trender er på bedringens vei med en organisk EBITDA-vekst som snur fra negativt til positivt fortegn etter et unntaksår som følge av sjeldent forekommende markedsstrukturendringer i to land i Asia samtidig.

Frank Maaø, analytiker i DNB Markets. Foto: DNB Markets

Spetalens spådom

Så, tilbake til Øystein Stray Spetalens bombastiske utsagn i 2016. Dette sa han, ifølge E24:

«Jeg tror Telenor er konkurs om ti år. Det nytter ikke å ha flere tusen ansatte på Fornebu når konkurrentene klarer seg med halvparten. En må hele tiden utvikle seg og endre seg, og føle på at konkurrentene jager en om selskapet skal lykkes».

BEAR: Øystein Stray Spetalen var svært negativ til Telenors utsikter i 2016. Foto: Michael Groth

Det er nettopp konkurranse og prispress som har vært hovedproblemet for bransjen – til glede for brukerne selvfølgelig. Andre negative faktorer har vært høye regulatoriske krav fra myndighetene, ny teknologi og store infrastrukturinvesteringer. 

Starlink ødelegger?

Og som ikke dagens situasjon var utfordrende nok, er SpaceX-sjef og eier Elon Musk nå i gang med å skyte opp tusenvis av minisatelitter som skal stråle superrask og billig internett ned mot jorden og nå nesten hele jordens befolkning. Flere Finansavisen har snakket med, tror derimot ikke at satelittbasert teknologi vil ramme telekombransjen noe særlig, men kun være til fordel for områder der det ikke finnes internett i dag.    

Neppe konkurs 

Telenor er neppe konkurs i 2026, men Spetalen var absolutt inne på noe med hans negative holdning. Sigve Brekke har da vært svært opptatt med nedbemanninger og effektiviseringsarbeid de seneste årene, og konkurransen er som nevnt knallhard. 

HOLD, KURSMÅL 175 KRONER

Vi tror tilbakekjøpet blir kuttet og på økt avkastningskrav relatert til Asia-operasjonen. I tillegg har vi møtt argumenter knyttet til høy ARPU i Norge. Sistnevnte er vi ikke enig i da gjennomsnittlig inntekt pr. bruker (ARPU) i Norge skal opp fordi miksen endrer seg, og fordi det må til for å kompensere for at det er dyrere å bygge ut på grunn av demografi. Nå mener vi også at både tilbakekjøpet og økt avkastningskrav i Bangladesh spesielt begynner å reflekteres i kursen ved at P/E har kommet ned fra 16,5 til 14,5. Vi venter egentlig bare på å få ut resultatene for fjerde kvartal før eventuell oppgradering med utskillelse av Asia-eiendelene som potensiell trigger på toppen.

Petter Kongslie, analytiker i SpareBank 1 Markets. Foto: Olav Gram Degnes

I fjor hadde Telenor litt utfordringer i Asia, som har preget resultatene. Høstens sterke kursfall kan forklares med at en planlagt fusjon av Telenors enorme Asia-virksomhet med Axiata falt i fisk. At det er litt tøffere tider for Telenor og bransjen generelt ser man tegn til i Telenors resultatregnskap for fjorårets tre første kvartaler. Tegnene ser man selvfølgelig også i aksjekursene. Gullperioden er for lengst over i telekombransjen, selv om inntektene fortsetter å tikke oppover for hvert år.

Resultatregnskap

(Mill. USD)Pr. 3. kv./19Pr. 3. kv./18
Driftsinntekter49.18957.155
Driftsresultat7.78313.392
Resultat før skatt8.27212.307
Resultat etter skatt2.0814.171

Utbytteaksje

Dette er noe man bør tenke på før man vurderer å kjøpe Telenor-aksjen. Ellers ser Telenor-aksjen helt grei ut. Årlig utbytteavkastning på 5 prosent er ikke så verst.  Selskapet prises til 15 ganger forventet inntjening neste tolv måneder. Det høres umiddelbart litt høyt ut, men det er vel kanskje ikke så ille i denne lavrenteverdenen. Og: Hvis man er redd for at den nå elleve år gamle børsoppturen i verdens aksjemarkeder snart er over, er jo telekombransjen et relativt trygt sted å være. Det bør i hvert fall være det, selv om vi ikke skal glemme at Telenor-kursen falt fra 130 til 35 kroner i finanskrisen. Ved neste korsvei kan det hende Telenor tåler et børskrakk litt bedre. Aksjen har i hvert fall vist gode defensive børsevner de seneste årene. 

KJØP, KURSMÅL 182 KRONER

Telenor-aksjen har vært svak delvis på grunn av kursfall for eierandelene i de børsnoterte asiatiske selskapene, samt frykt for 5G-investeringer. Derav prises Telenor nå på en rabatt til sammenlignbare nordiske selskaper, og med flere potensielle triggere for kursoppgang. I tillegg til å være relativ defensiv har Telenor en direkteavkastning på over 5 prosent, som burde være attraktivt i et lavrentemarked. Kapitalmarkedsdagen i mars kan gi finansielle mål som støtter estimater, mindre frykt for høye investeringer ved gradvis utrulling av 5G samt strukturelle muligheter for infrastrukturen og eiendomsporteføljen (sales/leaseback). En usikkerhetsfaktor er spektrumauksjonen i Thailand og Malaysia i februar/mars, men prisene ser ut til å være på linje med forventninger.

Henriette Trondsen, analytiker i Arctic Securities. Foto: Iván Kverme

Analytikerne liker aksjen, og nå mer enn de pleier å gjøre. Ifølge Bloomberg anbefaler 13 av dem å kjøpe, 12 har hold-anbefaling, mens kun to analytikere anbefaler å selge. Aksjonærene og analytikerne er spente nå om dagen, for førstkommende onsdag skal Sigve Brekke presentere resultatene for fjerde kvartal og helåret 2019. Dessverre ligger det an til at bunnlinjen i 2019 blir betydelig svakere enn i 2018. 

christer.teigen@finansavisen.no

Største aksjonærer

Nr.AksjonærEierandel
1Den norske stat54,0%
2Folketrygdfondet5,0%
3BlackRock Institutional Trust1,6%
4The Vanguard Group1,6%
5DWS Investment1,4%
6JPMorgan Asset Mng. U.K.1,1%
7Storebrand Kapitalforvaltning1,0%
8Lazard Asset Management0,9%
9KLP Forsikring0,9%
10Acadian Asset Management0,8%

Telenor

  • Et norsk teleselskap opprinnelig opprettet av staten i 1855 som Kongelige Elektriske Telegraf. Skiftet i 1969 navn til Televerket og ble døpt om til Telenor i 1994. 
  • Selskapet er i dag et delprivatisert og børsnotert aksjeselskap med selvstendig forretningsvirksomhet innen mobiltelefontjenester, fastnett for telefoni, bredbånd og internett, videre TV-tjenester via kabel, satellitt, fiber og kystradio i Norge.
  • Har rundt 33.00 ansatte i 12 land, derav rundt 4.500 ansatte i Norge.
  • Betjener rundt 183 millioner kunder i Europa og Asia.
  • Sigve Brekke er konsernsjef og Gunn Wærsted er styreleder. 
  • Har en markedsverdi på rundt 240 milliarder kroner.