Smittesenteret SATS

En vanlig oktober-dag i 2019 var SATS verdsatt til 3,7 milliarder kroner. En pandemi senere er selskapet verdt 3,0 milliarder. Skal man da løpe og kjøpe?

KRISE: Det er krise for verdens treningssenterkjeder, inkludert SATS, men du får ikke noe superrabatt på aksjen likevel. Her fra høstens børsnotering ved konsernsjef Sondre Gravir og finansdirektør Cecilie Eide. Foto: Michael Groth
Ukens selskap

Verdens aksjemarked har åpenbart valgt å legge godviljen til med tanke på coronaviruset og dets økonomiske ringvirkninger. Man trenger ikke å lete lenge etter børsnoterte selskaper som er hardt rammet i virkeligheten, men der aksjekursene har hentet inn mye av fallet.

Ok, så har SATS-kursen falt 22 prosent siden nyttår og er ned 38 prosent fra kurstoppen i slutten av februar. Da børsene bunnet ut i mars, bunnet SATS-kursen ut på 11 kroner. På det tidspunktet var aksjekursen ned 62 prosent fra topp til bunn. 

Gi oss krisekurs

Omtrent halvparten av kurskrakket er altså hentet inn. Du får kjøpt SATS-aksjer til 38 prosent lavere kurs enn rett før coronakrisen. Det er én måte å se det på. 

En annen måte å se det på er at den dagen SATS ble børsnotert, en helt vanlig oktober-dag i 2019 – da verden fortsatt var normal – sluttet aksjekursen på 21,70 kroner. I dag er aksjekursen rundt 18 kroner. Børsverdien er på 3,0 milliarder kroner.

Du får altså 17 prosent rabatt nå. Da må du også tåle at treningssentrene er stengt på grunn av en pandemi, at mange trolig vil unngå treningssentre selv når de åpner igjen på grunn av smittefrykt. 

Knut Erik Løvstad, Kepler Cheuvreux 

SATS er inne i en vanskelig periode med stengte klubber. Vi tror SATS vil tape penger i 2020, på grunn av færre medlemmer, mindre PT-inntekter og lavt belegg også kommende 6 måneder da mange vil være forsiktige grunnet coronaviruset. SATS har imidlertid finansielle muskler til å komme seg gjennom krisen og kan trekke opp på sin bankkreditt og trenger ikke tilførsel av ny egenkapital. Vi tror også SATS konkurransemessig vil kunne komme styrket ut av krisen da mange mindre aktører vil slite med å overleve. Markedet vil kunne komme sterkt tilbake i 2021 da det å holde seg i form fortsatt vil være en viktig driver, i tillegg til at generell befolkningsvekst og urbanisering i Norden bidrar til vekst. SATS vil være godt posisjonert gjennom sine sterke klustere i Norden som tilbyr et bredt utvalg av treningstjenester kombinert med en fleksibel betalingsmodell. Vi har en kjøpsanbefaling med et kortsiktig kursmål på 20 kroner, med en mer langsiktig verdi på 25 kroner pr. aksje.

KJØP, KURSMÅL 25 KRONER

Analytiker Knut Erik Løvstad i Kepler Cheuvreux. Foto: Privat

Smittesentre

En studie fra Clinical Journal of Sports Medicine viste for noen år tilbake at det i snitt var forkjølelselignende virus på 63 prosent av alle treningsapparatene hos treningsstudioene, og at treningsstudioer er blant de største smittekildene i offentligheten. Folk flest skjønner at treningssentre kan være potensielle smittesentere – de trenger ingen forskningsartikkel for å forstå det. Derfor er det mulig at mange vil fortsette å trene hjemme eller ute i naturen også når SARS-CoV-2-viruset har gjort sitt.

I treningssentrenes forsvar er nå selvfølgelig antibac og ekstra renhold på sentrene for å beskytte sine kunder når de kommer tilbake, og der hvor sentrene fortsatt er åpne.

Petter Nystrøm, ABG Sundal Collier

Globalt har antall medlemmer på treningssentre vokst fire ganger så raskt som befolkningsveksten i perioden 2009–2018. Vi tror ønsket om å holde seg i form også vil være gjeldende i tiden fremover. SATS, som er den desidert største spilleren i Norden målt på inntekter, bør kunne utnytte denne trenden. Kortsiktig har coronaviruset gjort markedet utfordrende med stengte klubber i Norge, Danmark og Finland. Likevel, støtteordninger fra nordiske myndigheter vil redusere den økonomiske belastningen for SATS betydelig gitt våre beregninger. Selskapet har også over en milliard kroner tilgjengelig i likvide midler. På våre estimater handler selskapet til en P/E 2021 på 8,5-gangeren, noe vi mener er svært attraktivt.

KJØP, KURSMÅL 30 KRONER

BULL: Analytiker Petter Nystrøm i ABG Sundal Collier. Foto: Privat

Bransjeorganisasjonen Virke viste i slutten av mars til at 11 prosent hadde sagt opp medlemskapene i landets treningssentre, og vi må ikke glemme en generell nedgang i verdensøkonomien og de effekter dette vil ha på folks forbruk. Det er mye å tåle for 17 prosent rabatt sammenlignet med sluttkursen ved børsdebuten 23. oktober 2019.

Holder åpent i Sverige

Det er nå én måned siden SATS måtte stenge ned alle treningssentrene og droppet utbyttet på 250 millioner kroner. Selskapet har etterhvert gjenåpnet treningsentrene i Sverige. 79 av selskapets 248 treningssentre befinner seg i Sverige.

– Hvordan går det med de åpne treningssentrene i Sverige?

– Ja, i Sverige har ikke myndighetene oppfordret til å stenge treningssentrene. Tvert imot oppmuntrer de befolkningen til å trene og holde seg aktive (..). Så det fungerer veldig fint, sier Wenche Evertsen, leder av SATS Norge.

Resultatregnskap

(Mill. kr.)20192018
Driftsinntekter39873259
Driftsresultat512528
Resultat før skatt24724
Resultat etter skatt187−4

Finansavisen skrev i slutten av mars at SATS møtte på utfordringer i Sverige da svenske myndigheter gjorde det ulovlig med ansamlinger på over 50 personer. Viruset begynner å kreve mange liv i Sverige om dagen. Hvis Sveriges strategi feiler og myndighetene ser seg nødt til å innføre strenge restriksjoner, er det åpenbart at treningssentrene må stenge.

Forbereder åpning

SATS har allerede meldt om et tap i omsetningen i mars på rundt 140 millioner kroner på grunn av nedstengningen. For å spare kostnader er de ansatte permittert og SATS forsøker å finne løsninger med gårdeierne.

– Når ser dere for dere å åpne treningssentrene i Norge?

– Vi har ingen konkret dato nå, men følger løpende utviklingen og myndighetenes anbefalinger. Vi forbereder oss til å kunne åpne opp på en ansvarlig måte når vi kan gjøre det, sier Evertsen og legger til:

– Vi håper å kunne åpne så fort som mulig etter 26. april. Frem til det fortsetter vi å inspirere mange til å trene med oss digitalt.

SATS

SATS er Nordens ledende treningssenterkjede. 

SATS-konsernet består av SATS, ELIXIA, Fresh Fitness, HiYoga og Balance. I gruppen inngår 250 sentre i Norge, Sverige, Finland og Danmark med 700.000 medlemmer og 10.000 ansatte, hvorav 2.000 er heltidsansatte.

Notert på Oslo Børs i oktober 2019. Forsøkte først å gå på børs med en aksjekurs på 28 kroner, men fasiten ble 23,50 kroner.

Sondre Gravir er konsernsjef og Hugo Lund Maurstad er styreleder.

Verdsatt til rundt 3,2 milliarder kroner på børs.

SATS/Finansavisen/Oslo Børs

– Er det riktig at medlemmene ikke betaler så lenge dere har stengt?

– Vi har gitt våre medlemmer i Norge ulike alternativ til kompensasjon. Ett alternativ er å fryse medlemskapet og dermed ikke betale for den tiden vi har stengt. De kan også bli værende som medlem til en lavere pris, for å ta del i vårt digitale tilbud. De kan også velge gavekort eller betale sitt medlemskap som vanlig, sier hun.

Evertsen vil ikke si hvor mange av medlemmene som har meldt seg ut.

STENGT: Alle av treningssentrene er stengt, bortsett fra i Sverige. Foto: Stian Lysberg Solum

P/E på 14

SATS er et finansielt solid selskap. Som analytikerne understreker, har selskapet også muligheten til å låne seg gjennom krisen. Knut Erik Løvstad i Kepler Cheuvreux tror heller ikke på at selskapet vil trenge mer egenkapital.

Analytikerne anbefaler kjøp, men som investor er analytikernes refleksjoner, estimater og kommentarer mer verdt enn selve kursmålene og anbefalingene.

Analytikerne velger å se bort i fra 2020 og fokusere på estimert inntjening i 2021 – som de tenker blir et normalår der veksten er tilbake. Det er greit det, men ikke glem at hvis du kjøper aksjen nå, kjøper du et selskap som prises til 14 ganger inntjeningen i 2019. Som investor bør man kunne forvente en litt større rabatt før man anser dette som en attraktiv investering. Vi vet jo allerede at 2020 blir et uår.

Største aksjonærer

NummerAksjonærEierandel
1SATS Group61,80%
2Canica10,00%
3SATS Management Invest5,50%
4SEB CMU/SECFIN pooled account1,80%
5SEB Prime Solutions Sissener Canopus1,70%
6Svenska Handelsbanken0,80%
7Hansemgruppen Holding0,80%
8Verdipapirfondet Eika Spar0,80%
9Norron Sicav - Target0,70%
10Verdipapirfondet Eika Norge0,60%
SATS
sats
Nyheter
Lørdag
Børs
Ukens selskap