Aksjerekyl ut av det blå

Innsidekjøp og tilbakekjøpsprogram har sendt Asetek-aksjen rett opp, til tross for at den negative trenden består i regnskapstallene.

SPILLPARADIS: Asetek-sjef André Sloth Eriksen (t.v) og finanssjef Peter Dam Madsen (i midten) har bygd et esports-akademi i Aalborg som et ledd i satsingen mot gamingentusiaster. Det er et segment i sterk vekst, uten at det har slått inn i Asetek-tallene ennå. Foto: Asetek
Ukens selskap

CARSTEN JOHAN ANDENÆS

Det har vært noen år med falske soloppganger og til dels kraftig motvind for Asetek, som lever av sin proprietære teknologi hvor man bruker vann istedenfor vifter til å kjøle ned hardtarbeidende prosessorer og serverparker.

En samarbeidsavtale med Intel for nedkjøling av serverparker, eller datasentre, ble en kalddusj etter at forventningene til denne hadde bidratt til å løfte aksjekursen fra rundt 50 kroner og opp til toppnoteringen på 125 kroner tilbake i 2017.

«Det har ikke møtt våre forventninger. Det er irriterende og skuffende», måtte adm. direktør André Sloth Eriksen etterhvert konstatere.

Handelskrigen mellom Kina og USA og de tilhørende effektene ble trukket frem som en medvirkende faktor til motgangen selskapet deretter opplevde.

I fjor kunngjorde selskapet en ganske kraftig dreining av fokuset, hvor satsingen på datasentre, det tidligere store håpet, ble trappet kraftig ned. I stedet skulle besparelsene fra dette segmentet omdirigeres til markedsføring mot gaming-segmentet og de topptrimmede PC’ene som brukes der, med tilhørende nedkjølingsbehov.

Asetek

  • Dansk it-selskap etablert av André Sloth Eriksen i 1997.
  • Har hovedkontor i Aalborg og virksomhet i California, Texas, Kina og Taiwan.
  • Notert på Oslo Børs siden 2013.
  • Leverer hovedsakelig kjøleutstyr til PC-markedet og noe til servermarkedet.
  • Har en markedsverdi på 1,2 milliarder kroner.

Finansdirektør Peter Dam Madsen varslet at det ville ta tid før man så resultater fra denne dreiningen, og det har han forsåvidt fått rett i. Helårstallene for 2019 viste et omsetningsfall på 19 prosent for Asetek.

Og det var ingen vekstspirer å spore noe sted. Inntektene fra datasenter-segmentet falt med 67 prosent, mens inntektene fra PC og gaming-segmentet var ned 17,5 prosent i 2019.

Trenden fortsatte i første kvartal med et omsetningsfall på 18 prosent og med det har selskapet nå levert omsetningsfall i syv kvartaler på rad, sammenlignet med tilsvarende kvartal året før.

Største aksjonærer

1Arbejdsmarkedets Tillægspension10,6%
2Danske Bank A/S6,3%
3Sunstone Technology6,2%
4SEB Europafond Småbolag5,2%
5HSBC Trinkhaus & Burkhardt4,5%
6Clearstream Banking4,5%
7KLP Aksjenorge4,1%
8UBS Switzerland4,0%
9De Shaw Composite Holdings3,8%
10Nordea Bank3,6%

Lyspunktet

Det mest positive i rapporten var marginutviklingen. Bruttomarginen økte fra 43 til 49 prosent noe som henger sammen med at Asetek går bort fra å levere tilleggsprodukter og duppedingser i sine produktleveranser. Egne produkter gir høyere marginer enn produkter fra tredjeparter.

Et annet «lyspunkt» var at selskapet, i motsetning til svært mange andre, holdt fast ved tidligere guiding for 2020. Det negative er at guidingen er for et omsetningsfall på 5-10 prosent.

PERFEKT TIMING: Gründer og adm. direktør André Sloth Eriksen gjorde et svært godt innsidekjøp i mars. Foto: Iván Kverme

Men hvis forbedringen i bruttomarginen fra 43 til 49 prosent holder seg, vil det innebære at man kan tjene akkurat like mye penger som før selv med et omsetningsfall på 12 prosent.

Faktum forblir imidlertid at selskapet ikke har tjent allverdens med penger de seneste årene. Siden 2017 har årsresultatet falt stegvis fra 4,5 til 3,7 og ned til -0,7 millioner dollar i fjor. Det må vekst til for at selskapet skal forsvare markedsverdien på 1,2 milliarder kroner.

Med dette som bakgrunnsteppe er det ikke overraskende at Asetek-aksjen har vært et sørgelig kapittel de seneste årene med et fall fra toppen på 125 kroner sommeren 2017 til 30 kroner ved nyttår.

Regnskapstall

(Mill. usd)1. kv./201. kv./1920192018
Driftsinntekter9115467
Driftsresultat-1-114
Resultat før skatt-1-115
Resultat etter skatt-1-1-14

Bunnen

Men så i mars snudde det. Aksjen bunnet ut på 18,02 kroner 17. mars og har siden steget med over 150 prosent til dagens nivåer. Én ting var at markedet var oversolgt i mars, men Asetek-aksjen er nå tilbake til nivåene for halvannet år siden og får blant de høyeste karakterene i Investtechs (som leverer teknisk analyse til venstre i denne artikkelen) eget rangeringssystem.

Men undertegnede sliter med å forstå det.

Mange gaming-aksjer har gått bra gjennom coronakrisen, ikke overraskende med tanke på hvor mye tid vi bruker hjemme og fremveksten i blant annet egaming.

Den største og mest populære aksje-ETF’en som prøver å dekke gamingsegmentet heter VanEck Vectors Gaming, men selv denne er ned 25 prosent hittil i år.

Det klart mest positive tegnet fra selskapet er nok heller innsidekjøpet fra gründer og adm. direktør Sloth Eriksen i mars. Han la 779.000 kroner på bordet for 38.000 aksjer i selskapet, som gir en snittkurs på 20,5 kroner. Et svært godt timet kjøp ettersom aksjen i dag ligger på 47 kroner.

Det gir ganske nøyaktig en million kroner i gevinst på under to måneder.

Det er åpenbart at Eriksen, som de fleste toppsjefer, sitter på mer og bedre informasjon enn vi gjør om fremtidsutsiktene til Asetek. Men som påpekt tidligere var det ingenting i førstekvartalsrapporten eller guidingen, som kom etter innsidekjøpet, som tilsier veldig gode tider fremover.