Oljeservicedøden på Fornebu

Aker Solutions er et gigantisk selskap med over 15.000 ansatte. Dessverre er ikke Kjell Inge Røkkes oljeserviceselskap mer verdt enn Helgeland Sparebank – med sine 150 ansatte.

MØRKT: Det er svarte natta for store deler av oljeservicenæringen, og nye runder med nedbemanning ligger i kortene. Aker Solutions' hovedkontor på Fornebu  Foto: NTB Scanpix
Ukens selskap

Dette handler ikke om skadefryd, men er kun ment for å påpeke hvor ille det står til med oljeservicegiganten Aker Solutions. Aksjekursen er ned 77 prosent hittil i år og 85 prosent de seneste tolv måneder. Dette er russiske prosenter som skulle få en til å mistenke at Kjell Inge Røkkes oljeservicegigant står på randen av konkurs.

Så ille er det ikke, men aksjemarkedet er nådeløst om dagen – med god grunn. Pengene renner ut av selskapet og tapene vil etter alle solemerker fortsette i lang tid fremover.  Det skjønner alle som følger litt med på hva som har skjedd med oljeprisen og oljeselskapenes investeringsplaner i det siste.

Med over 15.000 ansatte forstår alle at denne krisen vil gå utover mange skjebner. Som DNs børskommentator Thor Chr. Jensen ville sagt det: Man trenger ikke å være Snåsamannen for å skjønne det. 

Det er altså mange å ta av for den brasilianske konsernsjefen Luis Araujo og styreleder Øyvind Eriksen. Det er kanskje ett av få lyspunkt for selskapet, selv om det er tragisk for de som faktisk mister jobben og negativt for norsk økonomi. 

Tommy Johannessen, Sparebank 1 Markets

Ordreboken til Aker Solutions er rundt all-time low, og vil falle videre på bakgrunn av det kraftige oljeprisfallet og oljeselskapenes kutt i investeringsbudsjettene. Marginpresset ser også ut til å vedvare. Aker Solutions har størst eksponering mot Norge, hvor vi ser mindre muligheter enn i det globale markedet, samtidig som selskapet har en svak posisjon på integrerte kontrakter. På den positive siden ser vi relativt lav risiko for kanselleringer i dagens ordrebok, samtidig som selskapet ikke har noen umiddelbar likviditetsutfordring. Ettersom EBITDA nå faller kraftig estimerer vi likevel brudd på lånebetingelser i tredje kvartal, som betyr at selskapet vil trenge en lettelse fra bankene. Vi synes ikke prisingen fremstår som attraktiv. På våre estimater har vi for eksempel ingen meningsfulle P/E og EV/EBIT-multipler de neste par årene, mens EV/EBITDA er over historiske nivåer.

SELG, KURSMÅL 5 KRONER

Tommy Johannessen, Sparebank 1 Markets Foto: Fotograf Ørnelund

Knøttliten markedsverdi

Børsverdien av Aker Solutions er nå rundt 1,5 milliarder kroner. Det er omtrent like lite som for eksempel Helgeland Sparebank, med sine 150 ansatte, og Sparebanken Sør – bare for å nevne et par børsnoterte selskaper.

Aker Solutions utgjør nå en så liten del av Kjell Inge Røkkes investeringsunivers at man ikke skal se bort i fra at Jan Vindenes (Kjetting-Jan) nå er mer eksponert mot offshorebransjen gjennom Sotra Anchor & Chain.

Resultatregnskap

(Mill. kr)1.kv. 20201. kv. 201920192018
Driftsinntekter651072562926325232
Driftsresultat−7013257051049
Resultat før skatt−829226170792
Resultat etter skatt−73014983554
Konsernsjef Louis Araujo i Aker Solutions. Foto: Frank Helge Njøsen

6.000 fikk permitteringsvarsel

Men fra spøk til alvor: Pressekontakt Ivar Simensen i Aker Solutions kan fortelle at selskapet allerede nå har rundt 700 færre ansatte enn de 16.000 ved årets begynnelse. I tillegg har 850 ansatte blitt permittert globalt, og rundt 500 av disse er i Norge.

I mars fikk alle de rundt 6.000 ansatte i Norge permitteringsvarsel, men foreløpig er det altså «bare» rundt 500 som faktisk er blitt permittert. En betydelig andel av disse 500 jobber til vanlig på hovedkontoret på Fornebu.

Det største kostnadskuttet Aker Solutions har gjort i år på bemanningssiden er derimot å kutte båndene til innleide konsulenter, verft- og offshorearbeidere. Ved årsskiftet brukte selskapet rundt 10.000 innleide. Dette er allerede nå redusert med 40 prosent.

Jørgen Andreas Lande, Danske Bank

Vi mener Aker Solutions har fremstått identitetsløs siden tidlig 2019 og har frem til i dag levert svakere resultater enn ventet, både på ordreinngang og lønnsomhet. I det seneste tiåret er 70 prosent av topplinjen skapt innen olje og gass i Nordsjøen.  For å vokse videre må Aker Solutions kapre mer internasjonalt arbeid. Vi mener dette blir utfordrende også med tanke på lønnsomhet; konkurransen er hard og det globale markedet er preget av tette allianser og en mer integrert verdikjede. Vi tror også at selskapets vyer innen fornybart ligger noen år ut i tid. Vi forventer negativ kontantstrøm de neste årene som vi mener gir begrenset fleksibilitet. Aksjen er ikke billig og vi finner få gode grunner til å betale dyrt for en nødvendig, dog ikke garantert, forbedring.

SALG, KURSMÅL 5,50 KRONER

Jørgen Lande, Danske Bank Foto: Iván Kverme

Lett å bli negativ

Så, hva med aksjekursen? Umiddelbart er det lett å bli negativ. Absolutt alle piler peker nedover. Netto rentebærende gjeld har på ett år doblet seg fra én til to milliarder kroner, og mye mer gjeld skal det bli.

Av de tre analytikerne vi har spurt, anbefaler alle salg av aksjen, og kursmålene varierer mellom 4 og 5,50 kroner. Kommentarene de gir oss om aksjen er noe av det mest negative analytikerstanden har bidratt med noen gang til denne spalten.

Men det var to ting som gjorde undertegnede bittelitt positiv til aksjen. Det ene er at det er i det dypeste mørke man gjør de beste investeringene. Det er også alltid farlig å ta i mot fallende kniver, men det er også gøy hvis man skulle ha så flaks at man traff bunnen.

Aker Solutions

Er et internasjonalt oljeserviceselskap som leverer ingeniørtjenester, fabrikasjon, teknologiprodukter, vedlikehold, spesialisttjenester og totalløsninger til oljeindustrien.

Akers Solutions tar sitt navn fra det tidligere selskapet Akers mekaniske verksted, som ble etablert i 1841 ved bredden av Akerselva i daværende Aker kommune.

Aker Solutions ble etablert våren 2004 som Aker Kværner, først med Kværner som hovedaksjonær og morselskap. Etter flere etterfølgende reorganiseringer, ble Aker ASA hovedaksjonær i Aker Kværner sommeren 2004.

Har rundt 15.300 ansatte i 20 land. Luis Araujo er konsernsjef og Øyvind Eriksen er styreleder.

Er notert på Oslo Børs og har en markedsverdi på rundt 1,5 milliarder kroner.

Kilder: Aker Solutions/Wikipedia/Infront

Ingen emisjon i sikte

Det andre som førte til et snev av optimisme var svaret vi fikk fra analytiker Tommy Johannessen i Sparebank 1 Markets på spørsmålet vårt om når han tror emisjonen kommer:

«De har god likviditet (5,8 milliarder kroner, hvorav 2,8 milliarder i cash og 3 milliarder i utrukket kredittfasilitet) og ingen forfall av betydning før 2022, så jeg tror ikke det kommer noen emisjon med det første».

Som Johannessen skriver i sin kommentar, tror han at selskapet kommer i brudd med lånebetingelsene i tredje kvartal og vil trenge lettelser fra bankene. Men han forventer ikke at dette blir et stort problem for selskapet. Hvis bankene skulle være vanskelig, kan Aker alltids garantere for lånet, ifølge ham.

Sveinung Alvestad, Arctic Securities

Aker Solutions står overfor et ekstremt krevende marked i årene som kommer. Gitt den lave oljeprisen har oljeselskapene blitt tvunget til å redusere kostnader for å beskytte egne balanser. Dette har gått hardt utover oljeservicenæringen da planlagte prosjekter blir kansellert eller utsatt. Dette er dårlig nytt for Aker Solutions ettersom ordrereserven deres allerede er på et rekordlavt nivå. Vi tror disse to elementene kommer til å føre til videre aktivitetsnedgang de kommende årene, og legge ytterlige press på marginer og kontantstrøm. Kursmålet på fire kroner er basert på 20 prosents rabatt til historiske nivåer.

SELG, KURSMÅL 4 KRONER

Sveinung Alvestad, Arctic Securities Foto: Ivan Kverme

For å oppsummere, er det mye rart i oljeservicebransjen man skal sky som pesten i disse dager. Men hvis du er overbevist om at oljeprisen skal opp og at oljeselskapene om 2-3 år vil vurdere å øke investeringsnivået igjen, da er Aker Solutions kanskje aksjen for deg. 

Hvor mye mindre verdt kan et selskap som Aker Solutions egentlig bli, når emisjonspøkelset er så langt unna?

Hvis du tror oljenedturen vil vare lenger, er det bare å glemme dette.

Største aksjonærer

Nr.AksjonærEierandel
1Aker Kværner Holding40,56%
2Aker ASA6,37%
3Folketrygdfondet3,86%
4Morgan Stanley3,02%
5BNP Paribas1,75%
6Aksjefondet DNB Norge1,71%
7Euroclear Bank1,63%
8Aksjefondet Holberg Norge1,46%
9State Street and Trust1,19%
10Credit Suisse1,19%

christer.teigen@finansavisen.no