Det mystiske, eksperimentelle biotekselskapet som skal vaksinere verden mot coronaviruset

Det amerikanske biotekselskapet Moderna leder racet om å utvikle den første vaksinen mot coronaviruset. Hvis de vinner, er det fare for at vi alle vil føle oss som Nesodden-beboere.

KURSRALLY: Moderna-aksjen begynte året på 17 dollar og var oppe i over 70 dollar for to uker siden. Nå er kursen rundt 50 dollar. Foto: Bloomberg
Ukens selskap

Mandag 2. mars var USAs ledende vaksineutviklere samlet i Det hvite hus. Donald Trump ville ha en vaksine mot SARS-Cov-2-viruset, og han ville ha det raskt. Alle kunne se seansen på den amerikanske TV-kanalen C-Span.

Trump virket skuffet over de tradisjonelle legemiddelgigantene. John Shiver, forskningssjefen i legemiddelgiganten Sanofi, sa han kan ha en vaksine klar for testing om et år. Trump var lite interessert:

«Right. Ok. Thank you very much», sa han ifølge CNN.

Rundt bordet satt også Stéphane Bancel. Han er sjef i selskap som har forsøkt å utvikle flere vaksiner, men som aldri har fått dem godkjent. Bancel er ingen forsker, men en selger. 

Bancel ser på Dr. Anthony Fauci, som også sitter rundt bordet, tar ordet, og forteller at han er stolt over å jobbe med amerikanske myndigheter og at selskapets hans, Moderna, allerede har sendt en potensiell vaksine til myndighetene. Bancel sier han bare trenger noen få måneder på å teste ut vaksinen.  

«So you're talking over the next few months, you think you could have a vaccine?», sier Trump, ifølge CNN.

«Correct. Correct», sier Bancel.

Moderna fikk så 483 millioner dollar i støtte fra Trump.

Needham

18. mai, samme dag som Moderna publiserte positive data fra fase 1-studien, oppjusterte analytikerne i Needham kursmålet fra 58 til 94 dollar.

«Basert på disse dataene tror vi at vaksinen vil være effektiv nok til gå videre til en fase 3-studie innen året er omme. Vi har derfor lagt til en inntektsstrøm fra vaksinen og løfter kursmålet til 94 dollar».

Analytikerne regner med 600 millioner dollar i inntekter fra coronavirus-vaksinen i 2021, 1,4 milliarder dollar i 2022 og så gradvis fallende til 650 millioner dollar i 2026. I analysen har de ingen inntekter fra andre medisiner eller vaksiner før i 2025, og disse er uansett marginale sammenlignet med den estimerte inntektstrømmen fra Covid-19-vaksinen.

Needham tror selskapet snur tapene til lønnsomhet i 2021 og leverer et nettoresultat på 18 millioner dollar. I 2022, som de estimerer blir det beste året frem til 2026, regner de med et nettoresultat på 783 millioner dollar. Med en markedsverdi på rundt 27 milliarder dollar, prises altså selskapet nå til 34 ganger estimert inntjening i 2022.

KJØP, KURSMÅL 94 DOLLAR

Kilde: Bloomberg

Ny teknologi

Faktum er at Moderna, og en håndfull andre selskaper, er i ferd med å revolusjonere måten man lager en vaksine på. Potensialet i den nye teknologien er det som gjør at Moderna i dag prises til 27 milliarder dollar på New York-børsen. Bancel og gründerne bak selskapet selger investorer et håp om store inntekter i fremtiden. Men akkurat nå er det ingen inntekter.

Den nye måten Moderna vil vaksinere oss på handler om avansert genteknologi som skal få kroppen selv til å produsere det materialet immunforsvaret skal gjenkjenne. Dette vil kunne forkorte tiden det tar å utvikle en vaksine fra år til noen få måneder. Den største ulempen er at slike vaksiner har tidligere vist seg å være for lite effektive, og spesielt blant eldre mennesker fordi deres celler ikke i like stor grad lar seg «lære opp» av genmodifikasjonen som injiseres.

STOREIER: Konsernsjef Stéphane Bancel er blant de største aksjonærene i Moderna. Foto: Bloomberg

Moderna

  • Amerikansk biotekselskap som ble grunnlagt i 2010.
  • Kom på børs (Nasdaq) i 2018 og er nå verdsatt til rundt 27 milliarder dollar.
  • Fokuserer på en ny teknologi for vaksiner kalt mRNA. Her trenger man ikke selve viruset for å vaksinere. I stedet brukes avansert genteknologi til å få kroppen selv til å produsere det materialet immunforsvaret skal gjenkjenne.
  • Konsernsjef er Stéphane Bancel og styreleder er Noubar Afeyan. Begge er store eiere.
Kilder: Infront/Wikipedia/Moderna

Hemmelighold

18. mai kom den store nyheten som gjorde Moderna kjent for hvermannsen. Den første testen viste at alle 45 personer som hadde fått vaksinen produserte antistoffer mot viruset. Men ingen av dem var over 55 år. Og flere i fagmiljøet synes det var rart at det var mye ord og lite data i pressemeldingen fra Moderna, ifølge Biospace.com. Og av de 45 personene, var det bare 8 av dem som produserte nok antistoffer til å nøytralisere viruset.

«With science, numbers speak much louder than words», skrev Statnews i en kritisk artikkel.

I en annen artikkel skrev Statnews om en 29-åring fra Seattle som var blant de 45 testpersonene, og som opplevde betydelige bivirkninger i form av feber. Han oppsøkte et legesenter og besvimte da han kom hjem. Han var blant de én av tre som opplevde alvorlige (men ikke livstruende) bivirkninger på grunn av vaksinen.

J.P. Morgan

«Resultatene fra tidlig fase-1-studien av Covid-19-vaksinekandidaten mRNA-1273 ser ut til å være så lovende som man bare kan håpe på på dette stadiet og det øker sannsynligheten for at Moderna kan ha et godt produkt i hendene etterhvert (...). Men det er mye arbeid som skal gjøres, mye risiko og det er mye vi fortsatt ikke vet om fase 1-resultatene og immuniteten mot Covid-19. Hvordan man verdsetter dette produktet er en tøff jobb grunnet all usikkerheten, og dette vil være den viktigste debatten blant investorer fremover», skriver analytikerne i J.P.Morgan.

Analytikerne har siden nyttår jekket opp kursmålet tre ganger, fra 22 dollar ved nyttår til 60 dollar nå.

KJØP, KURSMÅL 60 DOLLAR

Kilde: Bloomberg

At det var mer ord enn tall i den pressemeldingen vekker åpenbart ikke tillit. Men det er ikke bare nå at selskapet anklages for hemmelighold.

Ifølge Wikipedia fikk Moderna kritikk i magasinet «Nature» i 2016 for hemmelighold om den nye teknologien og magasinet sammenlignet Modernas fremgangsmåte med Theranos – der grunnleggeren Elizabeth Anne Holmes nå risikerer inntil 20 års fengselsstraff hvis hun blir dømt for bedrageri. I 2018 var det et annet magasin (Thrillist) som kritiserte Moderna for hemmelighold og som gjorde den samme sammenligningen som Nature.

Største aksjonærer

Nr.AksjonærEierandel
1Flagship Pioneering10,87%
2Zeneca6,56%
3FMR6,37%
4Vanguard5,29%
5BlackRock3,18%
6Robert Samuel Langer2,96%
7TAS Partners2,79%
8Boston Biotech2,37%
9Theleme Partners2,30%
10OCHA2,03%
11Stephane Bancel1,89%
....
36Viking Global Investors0,26%
....
45Oljefondet0,14%

Innsidere solgte

Moderna-aksjen begynte året på 17 dollar og 18. mai toppet aksjen ut på over 70 dollar da de lovende testresultatene ble publisert. Samme dag solgte finansdirektøren og den medisinske direktøren aksjer for tilsammen rundt 30 millioner dollar. Den medisinske direktøren, Tal Zaks, har solgt aksjer for 18 millioner dollar i år og eier nå ingen aksjer i selskapet han jobber.

Sånt vekker ikke akkurat tillit, hverken blant investorer eller i forskermiljøet. På en annen side, er gründerne og ledelsen fortsatt tungt investert. Styreleder Noubar Afeyan, konsernsjef Stéphane Bancel og gründer Robert Samuel Langer er fortsatt lastet opp med aksjer.

Resultatregnskap

(Mill. USD)1.kv./201.kv./1920192018
Driftsinntekter8,416,060,2135,1
Driftsresultat−130,9−141,6−545,7−413,3
Resultat før skatt−124,2−132,6−514,7−384,4
Resultat etter skatt−124,2−132,6−514,0−384,7

Denne uken falt aksjekursen til rett i underkant av 50 dollar. Investorer er åpenbart blitt mer skeptiske og det er kommet nyheter fra konkurrerende biotekselskaper som har igangsatt testing av egne vaksinekandidater.

Se opp for vaksinemotstandere!

Men foreløpig er det Moderna som har myndighetenes støtte og som leder an racet om å lage den første vaksinen mot coronaviruset. Det kan bli Modernas første FDA-godkjente vaksine. Det kommer til å komme resultater fra fase 2-studiet om noen uker som kommer til å bevege aksjekursen enormt. Er resultatene positive skal aksjekursen opp, naturligvis. Men når selskapet prises til 34 ganger potensiell inntjening i 2022, basert på Needhams optimistiske estimater, kan man lett få høydeskrekk selv om aksjekursen nå har falt kraftig på to uker.

Skrekk er noe vi som etterhvert skal vaksineres også kan få, hvis vaksinen er noe teknologisk revolusjonært som aldri er blitt FDA-godkjent før, laget av et selskap som har gjort lite for å skape tillit i forskningsmiljøet, og fått grønt lys av amerikanske helsemyndigheter som har Donald Trump hengende over seg. Da kan vi plutselig alle føle oss som Nesodden-beboere.

christer.teigen@finansavisen.no

moderna
covid-19
coronaviruset
Lørdag
Ukens selskap