Nordic Semiconductors: Brikkene faller på plass

Nordic Semiconductors eldre produkter har fått ny giv. Samtidig stiger forventningene til neste generasjons brikker.

KONTROLL: Bysykler er bare et av produktene hvor man finner Nordic Semiconductors brikker installert. Der vil de kommunisere med brukerens mobiltelefon og låse opp sykkelen for bruk etter godkjennelse. Her fra sykkelentusiastiske Beijing. FOTO: NTB Scanpix Foto: JASON LEE
Ukens selskap

Med tanke på kursoppgangen allverdens IT-aksjer har hatt siden påske og spaltemeterne som vies digitalisering av samfunnet er det rart å si det, men Nordic Semiconductor fortjener mer oppmerksomhet.

Siden fire studiekamerater ved NTNU startet selskapet i 1983 har man bygget sten for sten innen nisjemarkedet for mikrobrikker og er i dag en av de ledende produsentene av brikker som kobler opp elektronisk utstyr trådløst. 

Produktene finnes i alt mulig utstyr som bysykler og hodetelefoner og vil om få år få plass i enda flere duppedingser når de nye mobilbrikkene tas i bruk og kan kobles rett opp mot mobilmaster for utveksling av informasjon.

Det vil gjøre det mulig for en bonde å få rapporter fra åkeren om fuktigheten i jorda eller for et søppelkjøringsfirma å få vite hvor behovet er størst for tømming. Nye bruksområder kommer jevnt og trutt. 

– Langtrekkende mobilteknologi for IoT er i startgropen i kommersialisering. Vår ambisjon er at vi innen fem år skal bygge opp en cellular IoT-operasjon på størrelse med det vi i dag har innen kortrekkende teknologi, uttalte konsernsjef Svenn-Tore Larsen i denne avisen i februar.  

De gamle er eldst

Foreløpig er det selskapets andre- og tredje- generasjonsbrikker som drar lasset. Andre generasjon er de såkalte proprietære brikkene som er bygd på egen standard istedenfor åpen standard. Disse finner man blant annet i trådløse tastaturer og muser, et segment som har nytt godt av økt bruk av hjemmekontor siden mars.

Selskapets egen forventning er at omsetningen innen dette segmentet skal falle med et ensifret prosenttall årlig fra en total på 60 millioner dollar i 2019. Sånn sett var salgsveksten på 27 prosent i andre kvartal en positiv overraskelse. Økt salg av trådløst datautstyr som følge av at mange har begynt å jobbe hjemmefra var hovedforklaringen.

Ikke noe galt i å melke et gammelt utgående produkt, men det er selskapets bluetooth-brikker som er storselgeren nå om dagen. Her har selskapet guidet en årlig salgsvekst på 20-30 prosent fremover og salget endte opp 30 prosent for første halvår. Imponerende treffsikkerhet.

Analytiker Henriette Trondsen i Arctic Securities mener de «gamle»brikkene forsvarer dagens verdi på selskapet alene:

– Vi mener dagens prising av selskapet forsvares av selskapets proprietære brikker og bluetooth-brikker alene. Cellular-brikkene får man i tillegg, nærmest som en opsjon, sier hun.

Tallene er fortsatt små innen cellular med et salg på 1,2 millioner dollar i andre kvartal, mot 0,2 millioner for et år siden.

– Det vil øke gradvis men vi tror cellular vil komme ordentlig i gang neste år og estimerer en omsetning på 44 millioner dollar i 2021, opp fra 7 millioner i år. Når man får bekreftelsene på at dette kommer vil det skape ny entusiasme rundt aksjen, sier Trondsen.

FARTSTID: Svenn-Tore Larsen kjenner Nordic Semiconductor ut og inn etter å ha ledet selskapet siden 2002. Produktsjef Kjetil Holstad til høyre. Foto: Iván Kverme

Har sett det før

Cellular-salget har utvilsomt brukt lenger tid på å komme i gang enn man forventet for både ett og to år siden, men det er greit å presisere at dette gjelder hele bransjen, det er ikke et selskapsspesifikt problem. 

Nordic Semicinductor har vist det tre ganger tidligere at de har konkurransedytkige produkter når bruken kommer i gang og etterspørselen setter fart. De vil nok være med for fullt i denne bølgen også.

Da begynner fremtiden å se spennende ut. Med et hovedprodukt som vokser med 25-30 prosent i året og en ny brikke med knallsterke vekstutsikter i porteføljen.

Regnskapstall

(Mill. usd)2.kv./202.kv./1920192018
Driftsinntekter8971288271
Ebitda16103331
Resultat før skatt641015
Resultat etter skatt6479

Analytiker Christoffer Wang Bjørnsen i DNB Markets peker på at selskapet allerede i dag selger  mer enn 400 millioner enheter i året på kortdistansebrikker innen Bluetooth og proprietær.  Klarer de å selge opp mot 10 prosent av dette volumet i den eksisterende kundebasen til det nye produktet, som har en ti ganger høyere pris, vil det alene doble omsetningen.

DEKKER IT-AKSJER: SpareBank1-analytikeren Petter Kongslie. Foto: Olav Gram Degnes

Et annet, mer håndfast potensial ligger i selskapets ordrebok. Den vokste med 80 prosent i andre kvartal til 202 millioner dollar. Ny rekord selvsagt. Selskapet opplyser at ordrene er relativt jevnt fordelt mellom tredje og fjerde kvartal så konsensusestimatene om en omsetning på rundt 200 millioner dollar i omsetning i andre halvår ser nesten ut som en formalitet å nå.

Bjørnsen oppjusterte estimatene sine etter forrige kvartalsrapport og anslår en bunnlinje på 21 millioner dollar i år, med videre stigning til 38 og 65 millioner dollar de neste årene. 

«Frykter» oppkjøp

Da er det, som vi har nevnt tidligere, selvfølgelig knyttet en stor grad av usikkerhet i når og hvor kraftig salgsveksten for de nye cellular-brikkene blir. Og hvis dagens forventninger innfrir  snakker vi da likevel om en prising på rundt 47 ganger inntjeningen i 2021.

GODT RÅD: Analytiker Henriette Trondsen i Arctic Securities trakk fram Nordic Securities som sitt toppvalg under Hegnar Medias Investordagen i fjor da aksjekursen var på 30-tallet. Foto: Aleksander Ragnvaldsen

Bjørnsen er imidlertid mer bekymret for at selskapet kan forsvinne fra Oslo Børs.

–Det er jo alltids en fare for at de «små» teknologiselskapene fra Norge og Norden blir kjøpt opp. Vi ser flere sannsynlige kjøpere av Nordic, og har vi uflaks, så forsvinner selskapet plutselig fra Oslo Børs, sier han og fortsetter:

– Kort fortalt, så har Nordic Semiconductor etter vår tolkning i hvert fall fire større konkurrenter som rent strategisk ikke har råd til å eie den teknologien selskapet har utviklet over de siste årene og nå ruller ut innenfor Cellular IoT. Alternativet deres er å bruke fire år på å utvikle en lignende teknologi selv, og dermed komme alt for sent til markedet.

Nordic Semiconductor er en ekstremt populær aksje blant analytikerne som følger den og de har vært nødt til å oppjustere kursmålene sine underveis for å ligge høyere enn dagens aksjekurs.

Og det er forståelig ettersom det er noe nesten uunngåelig over at det blir en kraftig vekst for selskapets produkter fremover. Samtidig har de bevist i flere runder at de tar sin del av kaken og vel så det.

Man kan ikke forvente noe i nærheten av det kursfallet aksjen hadde i vår på nytt, men skulle det komme kursfall fremover enten som følge av turbulens på børsen eller en skuffende kvartalsrapport er Nordic Semiconductor definitivt en attraktiv aksje å plukke opp.

Største aksjonærer

Nr.AksjonærEierandel
1Folketrygdfondet13,3%
2State Street Bank10,3%
3Accelerator9,7%
4Verdipapirfondet Alfred Berg1,9%
5Danske Invest Norske Inst.1,8%
6Passesta AS1,6%
7KLP Aksjenorge1,5%
8Alden AS1,5%
9DNB AM Norske Aksjer1,5%
10JP Morgan Chase London1,5%
11Verdipapirfondet Alfred Berg1,5%

Petter Kongslie, Sparebank1 Markets

Nordic Semiconductor er en lekkerbisk av et selskap med en finfin kombinasjon av langsiktig lønnsom vekstpotensiale og kortsiktige kurstriggere. I det litt lenger bilde så tilbyr NOD eksponering mot et lavenergi bluetoothmarked som er forventet å vokse rundt 25 prosent i året hvor NOD har kapret over 40 prosent markedsandel over tid og godt over 20 prosent Ebitda-margin. Samtidig har selskapet investert 120 millioner dollar i en brikke som snakker med basestasjoner (celluar IoT) over de siste 4-5 årene hvor de nå står på terskelen til å høste fra disse investeringene. Mesteparten av kostnadene er tatt over drift, som betyr at hver krone i inntekter her vil gi signifikant marginekspansjon, betydelig bedret kontantstrøm i tillegg til å være innvannende på vekst. På toppen av dette har selskapet en ordrebokdekning for andre halvår i år på 100 prosent mot 68 prosent i fjor. Vi tror det betyr at både selskapets egen outlook for andre halvår er for konservativ og at konsensus er alt for lavt. Vi ligger langt over neste analytiker på estimatene for andre halvår og selv vi har vært konservative. Her får du i pose og sekk og vårt veddemål er en positiv «profit warning» i forkant av tallene for tredje kvartal.

Noen som vedder imot?

Kjøp, kursmål 110

Nordic Semiconductor

Norsk teknologiselskap opprettet i 1983 med hovedkontor i Trondheim

Er blant markedslederne innen trådløs oppkobling av elektronisk utstyr.

Leverer tre generasjoner databrikker, proprietære som ikke følger noen åpen standard, bluetooth og de nye cellular-brikkene som kan kommunisere via mobilnettet.

Har 822 ansatte hvor majoriteten er lokalisert ved hovedkontoret i Trondheim, Finland og et utviklingssenter i Polen.

Har en markedsverdi på 16 milliarder kroner

Lørdag
Ukens selskap