+ mer
KREVENDE KUNDE: Kitron leverer en rekke komponenter og moduler til de nye F35-flyene og vil nyte godt av disse ordrene i lang tid fremover. Robotgressklippere og strømmålere er bare noen av de andre områdene som selskapet spiser seg inn på. Foto: HO

Kitron er kursraketten som har gått under radaren

Kitron nådde målet i femårs planen ett år tidligere enn planlagt, så kom corona og ga et nytt løft på topp- og bunnlinjen.

I lang tid var Kitron en middelhavsfarer på børsen som slet med veksten og leverte syltynne marginer på bunnlinjen. Middelhavsfarer er egentlig en snill betegnelse ettersom aksjekursen gikk sidelengs fra 2010 til inngangen av 2015.

Da kom blant annet Peter Nilsson og Cathrin Nylander inn som konsernsjef og finanssjef og trenden snudde.

– Vi er veldig datadrevne og har fingeren på pulsen i alt som skjer i konsernet. Ser vi at en trend utvikler seg over 3-4 uker, det være seg positiv eller negativ, på markeds- eller driftssiden så tar vi affære og tilpasser oss. Alle bekker små blir til en stor elv er vår tenkemåte, forklarer konsernsjef Peter Nilsson.

Siden han kom inn har selskapet økt omsetningen med 14 prosent årlig og samtidig løftet driftsmarginen fra 1,4 til 6,1 prosent. Inkludert utbytter har aksjen gått 10 gangeren i denne perioden. 

Det til tross for at selskapet tilbake i 2014 hentet en vesentlig del av omsetningen og marginene sine fra olje- og offshorebransjen. Det har som kjent ikke vært noen vekstbransje siden.

Planen om å øke omsetningen til tre milliarder kroner i 2020 ble nådd allerede i 2019 da topplinjen endte på 3,3 milliarder kroner.

OPPTUR: Kitron-aksjen har gått 10 gangeren siden Peter Nilsson tok over for drøye fem år siden. FOTO: Selskapet

Alle skal ha ventilatorer

Veksten har i stedet kommet fra mer fremtidsrettede segmenter som automatisering og elektrifisering innen industrien, leveranser til F35-jagerflyet og i det siste særlig til helsesektoren.

– Vi har måttet omstille oss kjapt og reallokere kapasitet for å kunne dekke en etterspørselsvekst på flere hundre prosent innen medisinsk utstyr, sier Nilsson som særlig sikter til det økte behovet for ventilatorer i verdens helsevesen.

Det økte trykket innen denne sektoren vil etter all sannsynlighet gjøre 2020 til et ekstremt godt år for det Arendal-baserte elektronikkselskapet.

– Vi skal si oss fornøyde med en driftsmargin på 7 prosent over tid. Noen år vil det ligge under men i år vil det bli høyere, sier Nilsson.

Segmentet Kitron opererer i har forkortelsen EMS (Electronic Manufacturing Service) som innebærer at selskapet som regel kommer inn i designprosessen for et avansert elektrisk produkt og står for produksjonen og eventuell etterservice av produktene. Det være seg komponenter til jagerfly, kommunikasjonsutstyr til et automatisert lager eller prosessorene til ventilatorene som står på sykehus.

Nilsson fremhever industri og luftfart som de sterkeste segmentene over et litt lengre perspektiv. Det er klart at det er flere segmenter som går bra når man ser hvordan topplinjen til Kitron utvikler seg, men kanskje vel så imponerende er ordrereserven som ved utgangen av andre kvartal lå på 2,1 milliarder kroner, opp 45 prosent fra samme tid i fjor.

Selskapet har i tillegg en pipeline med anbud til en verdi på rundt tre milliarder kroner ute.

Det nye målet om en omsetning på fem milliarder kroner i 2025, som impliserer en årlig vekst på 9 prosent fra 2019, virker veldig overkommelig for øyeblikket.

Kjøp over hele fjøla

 «Selskapet er godt i rute til å nå målene for 2025. Støttet av et sterkt underliggende marked og med stadig økte krav til kompleksitet, kvalitet og sikkerhet setter Kitron i en attraktiv posisjon til å dra nytte av de nåværende bransjetrendene over lang tid», skriver analytiker Carl Jørgen Flaen i Pareto Securities.

Han tok nylig opp dekning på selskapet med en kjøpsanbefaling og et kursmål på 20 kroner.

Flaen peker på at fortsatt vekst, noe lavere investeringer og mindre lager vil bidra til å øke den frie kontantstrømmen til attraktive 8 prosent i 2020.

Han er ikke alene om å være positiv til selskapet da alle de fire analytikerne med dekning av selskapet opererer med kjøpsanbefaling.

De ble nok enda litt tryggere i sin sak da selskapet for to uker siden kom med en ny kontrakt innen det brennhete medisinske segmentet.

Kitron ble tildelt en kontrakt av amerikanske MedAvail for å produsere automatisert dispenserutstyr for medisiner på apotek og sykehus. Den er ventet å ha en verdi på 50 millioner dollar over tre år, i tillegg til at den kommer med en forlengelsesopsjon. Penger det og.

I og med at selskapet nå har fem ben å stå på, hvor de mest volatile segmentene, Marine og Energi, nå utgjør en mye mindre andel enn tidligere og med en stor andel lange kontrakter så fremstår Kitron som relativt motstandsdyktige mot svingninger i økonomien og på børsen.

Likevel valgte selskapet å være på den sikre siden da coronauroen slo inn for fullt i vår og utsatte det planlagte utbytte på 60 øre pr. aksje.

– Generalforsamlingen har gitt styret mandat til å beslutte om utbytte skal utbetales. Vi synes det er naturlig at styret vurderer det i forbindelse med tredje kvartal, sier Nilsson.

Godt nytt fra Sverige

Analytiker Petter Kongslie i SpareBank1 Markets tror det går mot utbetaling av utbytte og viser blant annet til en positiv selskapsoppdatering fra svenske Husqvarna denne uken.

Det svenske elektronikkselskapet er en av Kitrons største kunder og står for 10-12 prosent av selskapets omsetning, blant annet gjennom komponenter til robotiserte gressklippere og vanningsløsninger.

«Husqvarna valgte å gjeninnføre utbytte for 2019 og vi anbefaler at styret i Kitron gjør det samme gitt den sterke kontantstrømmen hittil i år på 108 millioner kroner, opp 37 prosent fra i fjor», skriver han i en oppdatering torsdag.

Han ser for seg at utbytte jekkes opp ytterligere et hakk til neste år fra 60 til 70 øre.

Gitt den nå relativt lange veksthistorikken, de veletablerte kundeforholdene og den underliggende veksten innen automatisering og elektronikk er Kitron godt posisjonert til å øke topplinjen, bunnlinjen og utbytte i flere år fremover. Det ligger an til en fortsatt hyggelig reise for aksjonærene.

Kitron ASA

Opprettet i 1962 der navnet kommer fra forkortelsen av Kilsund Elektronikk.

Opererer innenfor Electronic Manufacturing Service, EMS, hvor de bidrar med blant annet design og produksjon av høy-ende elektroniske produkter.

Notert på Oslo Børs siden 1997 og har i dag en markedsverdi på rundt 3 milliarder kroner.

Selskapet har rundt 1.750 ansatte fordelt på virksomheter i USA, Kina, Litauen, Sverige, Polen og Norge.

Peter Nilsson har vært konsernsjef siden 2015.

Regnskapstall

(NOK mill.)2.kv./202.kv./1920192018
Driftsinntekter1.0418603.2992.619
Ebit8856202156
Resultat før skatt8247170141
Resultat etter skatt6436133110

Største aksjonærer

Nr.AksjonærEierandel
1Vevlen Gård AS9.6%
2MP Pensjon PK5.6%
3JP Morgan Bank Lux.5.2%
4Taiga Investment Funds5.1%
5AAT Invest AS3.8%
6Danske Invest Norge Vekst3.2%
7VJ Invest AS2.8%
8Folketrygdfondet2.6%
9Montanaro Smaller Comp2.2%
10JP Morgan Bank Lux.1.9%

Knut Erik Løvstad, analytiker Kepler Cheuvreux

Kitron er fantastisk posisjonert for å nyte godt av den globale trenden innenfor elektrifisering, digitalisering og automasjon som driver mulighteten for bedre kontroll og styring av tilkoblede enheter. Dette krever mer komplekse løsninger, som kunder av Kitron selv ikke har kompetanse på og som dermed i større grad blir utkontrahert til selskaper som Kitron. Dette skaper bedre effektivitet og reduserte utviklings og produksjonskostnader for kunden. Kitron spesialiserer seg på komponenter med høy kompleksitet, presisjon og kvalitet men samtidig relativt begrensede volum som gjør at man ikke konkurrerer med de store internasjonale EMS-selskapene som har fokus på store volum. Vi forventer at Kitron genererer god videre vekst særlig innenfor områdene forsvar og industri mens medisinsk utstyr har sett god vekst i 2020 pga Covid-19. Vi forventer store forsvarsordrer særlig knyttet opp mot F-35 flyene, og vi forventer god vekst for flere av kundene innenfor industri, som f.eks. Husqvarna på robotgressklippere og andre produkter som i stadig større grad blir elektrifisert. I tillegg har Kitron tidligere gjort gode oppkjøp av selskaper, og vi tror selskapet kan skape ytterligere vekst gjennom oppkjøp av nye selskaper. Kitron aksjen har hatt en god utvikling så langt i 2020, men selskapet er fortsatt moderat priset og forventes å skape god vekst i inntjeningen fremover som kan drive aksjen ytterligere.

Kjøp

Analytiker Knut Erik Løvstad i Kepler Cheuvreux. Foto: Privat

Lørdag
Ukens selskap