+ mer
FLYTENDE FABRIKK: Golars flytende LNG-fabrikk Hilli er på et langtidsoppdrag i kamerunske farvann. Gitt de ekstreme prisene som oppnås for LNG om dagen er det lov å håpe at flere energiselskap vil gå for en lignende løsning fremover.  FOTO: Golar LNG

Trøims slankekur får fart på Golar

Utsiktene er snudd opp ned for Golar LNG på kort tid. Gjeldskrise og kriseemisjon er byttet ut med rate-rally og vekstmuligheter.

Uken som gikk har inneholdt dårlige og gode nyheter for Tor Olav Trøim som er primus motor i både Golar LNG og Borr Drilling.

Sistnevnte er ifølge Dagens Nærlingsliv på huggestabben til dets største långiver DNB, mens førstnevnte har skutt fart etter salget av Hygo og Golar MLP for fem milliarder dollar på onsdag der oppgjøret kommer i form av kontanter og aksjer i oppkjøperen New Fortress Energy (NFE).

For Trøims egen lommebok er oppgangen i Golar av langt større betydning da verdistigningen han har hatt på 70 millioner kroner overdøver verdifallet i Borr Drilling som var på rett under 20 millioner kroner på onsdag.

BERG OG DALBANE: Det har gått opp og ned for Golar LNG og styreleder Tor Olav Trøim det seneste året. For tiden peker pilene oppover. Foto: Vegard Wivestad Grøtt

Golar er, eller hvert fall har vært, et stort og komplisert selskap.

Gassproduksjon til havs, flytende LNG-fabrikker, LNG-frakt og distribusjon samt landbaserte kraftstasjoner som går på gass lå alle innenfor samme selskapet inntil onsdagens transaksjon.

Goliat LNG kunne vært et mer passende navn.

Analysesjef Eirik Haavaldsen i Pareto Securities uttalte om selskapet i denne avisen for ganske nøyaktig et år siden.

– Golar LNG er et komplisert dyr. Det er kompliserte kvartalsrapporter og mye interne transaksjoner og avsetninger. Investorer blir fort skeptiske til slik, sier analysesjef Eirik Haavaldsen i Pareto Securities.

Slankekuren virker

Sånn sett er nedsalget i Hygo og Golar MLP en dobbel positiv for Golar. Det får frigjort midler og bedret balansen, samtidig som det er et «enklere» og renere selskap som står igjen. Begge deler var sårt tiltrengt.

– De får frigjort cirka 130 millioner dollar i forbindelse med salgene av Hygo og Golar Partners i tillegg til at de fint kan låne opp 300 millioner med sikkerhet i NFE-aksjene. Det igjen gjør at de kan innløse den konvertible obligasjonen som har vært i holdingselskapet, sier analytiker Jo Ringheim i Arctic Securities.

Som han påpeker vil dette gi morselskapet bedre forhandlingskort og tid. Neste steg for holdingselskapet er ventet å være et salg av flåten på 16 LNG-fraktskip og da er det selvfølgelig en fordel å ikke ha et stort kommende gjeldsforfall som stressfaktor.

Situasjonen i dag står i sterk kontrast til i høst da en planlagt børsnotering av Hygo ble utsatt, kontantbehovet var prekært og Golar endte med å gå til markedet med en emisjon til kurs 8,75 dollar pr. aksje.

De som bet på den gang kan smile fornøyd i dag, etter en kursoppgang på rundt 50 prosent til 13 dollar denne uken.

Og det er mye som er forandret rundt aksjen siden den gang.

Regnskapstall

(mill. usd)3.kv./193.kv./1820182017
Driftsinntekter99123431144
Driftsresultat-14132115-85
Resultat før skatt-5395-9-118
Resultat etter skatt-6197-231-145

Råvare-rally

LNG-prisene, særlig i Asia, har skutt i været i vinter til over 25 dollar pr mmbtu, det høyeste nivået noensinne, enda høyere enn etter jordskjelvet i Japan da landet hamstret LNG på verdensmarkedet.

Selv om Golar LNG, dessverre i disse tider, ikke har noen direkte eksponering mot LNG-prisene så gir det vind i seilene. Rederiet har 16 LNG-fraktskip i markedet, hvor ratene har skutt i været.

Tidligere denne uken kunne man i Finansavisen lese om rater for lng-skip på 350.000 dollar dagen, mens Golar oppnådde en gjennomsnittlig dagsrate på 39.000 dollar pr. dag i tredje kvartal.

Dessverre, nok en gang, bandt rederiet opp to tredjedeler av flåtekapasiteten for 2021 på lange kontrakter allerede i fjor høst, så man får langt fra full utnyttelse av det brennhete markedet om dagen.

Men noe får man tross alt og ikke minst bidrar de høye LNG-prisene til å skape fornyet interesse for nye flytende lng-fabrikker a`la den selskapet har på oppdrag for Perenco Cameroon.

«Prosjektporteføljen har vokst betydelig i løpet av de seneste par månedene og det er interessant å observere et økende antall henvendelser fra store oljeselskaper som leter etter produksjonsalternativer med lave kostnader, skrev selskapet i rapporten for tredje kvartal.»

Største aksjonærer

Nr.AksjonærEierandel
1Orbis Investment Management12,5%
2Fidelity Management & Research6,9%
3Cobas Asset Management6,2%
4Tor Olav Trøim5,2%
5Goldman Sachs Asset Management5,0%
6Luxor Capital Group4,8%
7Blackrock Institutional Trust4,2%
8Skagen As3,3%
9Boston Private Wealth2,5%
10Stolt-Nielsen2,4%

Vekstmuligheter

Nå forventer vi ikke at energiselskapene vil løpe ned døren til Golar LNG og bestille nye Flng-prosjekter til flere milliarder dollar som følge av et vinterrelatert hopp i lng-prisene, men det skader ikke og særlig det at eksisterende LNG-produsenter får mye penger på bok i løpet av dette rallyet vil bidra til å gjøre det enklere å løfte prosjekter.

Først ute i så måte kan bli en utvidelse av det eksisterende prosjektet med Perenco i Kamerun.

«Fremtidige triggere slik vi ser det vil være en økning i verdivurderingen på fem dollar pr. aksje for hver av de tilgjengelig utvidelsene på Hilli (utenfor Kamerun journ. anm.) og fire dollar pr. aksje for en Flng-kontrakt for “Gandria”, som samlet kan løfte vår verdivurdering til over 30 dollar pr. aksje», skriver DNB-analytiker Jørgen Lian.

Vi minner om at det kun er en drøy måned siden Golar måtte ut i markedet for å hente penger mens man nå kan fokusere på vekstmuligheter i selskapet.

Ringheim trekker dessuten frem hvor mye mer attraktivt en enklere selskapsstruktur er for investorer.

– Golar har slitt med at de ikke har appellert til noen enkelt type investorbase. Det er flytende LNG-produksjon som gir lange og stabile inntekter og appellerer til én investorbase. Fraktskip med volatil inntjening som appellerer til en annen. I tillegg har man hatt landbasert kraftproduksjon som appellerer til en helt annen investorbase. Når alt dette har vært samlet blir det rabatt til de underliggende verdiene, noe de fleste har vært enige om har vært tilfelle i Golar. De har som plan å forenkle virksomheten og transaksjonen denne uken fremskynder det, sier analytikeren.

Et poeng i så måte er at hele Golars virksomhet nå er havbasert igjen.

Hvis rallyet knyttet til alt av energiaksjer og gjenåpningen av samfunnet fortsetter vil Golar sannsynligvis stige mer enn bransjesnittet, gitt den lave posisjonen den fortsatt kommer fra. En videre oppdeling av selskapet, eller forenkling om du vil, ser også attraktivt ut fra et aksjonærstandpunkt. Men, dette er et selskap og en bransje hvor man gjør store investeringer og hvor det alltid vil være risiko knyttet til forsinkelser, fall i råvarepriser og store gjeldsopptak.

Akkurat nå peker imidlertid pilene oppover for Golar LNG.

Lørdag
Ukens selskap