<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Uventet skatteheving fra Orbán etter EU-kutt

Ungarn forsøker å tette budsjetthull etter at EU-kommisjonen frøs 22 milliarder euro som var øremerket landet. 

Publisert 25. des. 2022
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 363 ord
ØKT SKATT: Ungarns statsminister Viktor Orbán må finne nye måter å hente inn penger til statskassen etter at EU bestemte seg for å holde igjen.  Foto: Bloomberg

Etter at EU kommisjonen lille julaften fryste nesten 22 milliarder euro som var øremerket Ungarn, har Viktor Orbáns regjering bestemt seg for å komme med et skattetillegg for legemiddelselskap i landet. 

Skatten vil utgjøre 8 prosent av nettoomsetningen over 150 milliarder forint, nesten 4 milliarder kroner, mens for inntekter under dette nivået vil bli lavere, ifølge lovforslaget som statsminister Viktor Orbán undertegnet fredag kveld, skriver Bloomberg. 

Ifølge en beregning gjort at av nyhetsbyrået Portfolio vil den nye skatten hente inn nærmere 108 milliarder forint, rundt 2,8 milliarder kroner, fra det Budapest-baserte legemiddelselskapet Gedeon Richter Nyrt alene i 2023. 

Må tette budsjetthull

Dette er ikke den første uventede skattepåslaget Orbán og hans kumpaner kommer med denne måneden. Tidligere i førjulstiden hevet den ungarske regjeringen en skatt på russisk råoljeraffinering til 95 prosent. 

Den ungarske statsministeren har måtte skynde seg å tette hullene i budsjettet etter at EU valgte å fryse milliarder i euro i støtte på grunn av bekymring for rettsstaten og beskyttelse av menneskerettigheter. EU-kommisjonen mener at Ungarn ikke har oppfylt betingelsene for å motta de regionale midlene. 

Ifølge Bloomberg var det lite reaksjoner fra investorer etter nyheten. Forinten, som falt til et rekordlavt nivå i oktober etter bekymringer om at Ungarn ikke ville få alle EU-midlene, styrket seg 0,1 prosent fredag. 

EUs høyeste inflasjon 

I en uttalelse fra EU-kommisjonen hevder de at Ungarn ikke oppfyller EUs charter om grunnleggende rettigheter, spesielt med en såkalt lov om «beskyttelse av barn», som forbyr mindreårige å bli utsatt for enhver form for fremstilling av homofili eller kjønnsskifte. I tillegg har Orbán fortsatt med angrep på akademisk frihet og retten til asyl, som også kolliderer med EUs verdier. 

Tilbakeholdningen av midler er et hardt slag for Orbán, som har blitt tvunget til å droppe populære subsidier, som han har fått innført. I tillegg sliter også Ungarn med EUs høyeste inflasjon, mens sentralbanken har kritisert regjeringen i landet for å eksperimentere med økonomisk fiksfakseri ved å innføre pristak på alt fra matvarer til boliglånsrenter.

– Ungarn er for tiden i en spesielt vanskelig økonomisk tilstand og er også avhengig av disse pengene. Det ser ut til at økonomisk press er det mest effektive. Hvis dette bidrar til å bedre vilkårene for rettssikkerhet, er det bra, sier EUs budsjettkommissær Johannes Hahn til avisen Der Standard.