<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Tidligere Fed-sjef: – Kan skade Feds troverdighet

Manglende effekt av de aggressive rentehevingene i USA kan gå utover folks tillit til Fed, mener Alan Greenspan.

Publisert 5. jan. 2023
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 288 ord
SER RESESJON: Alan Greenspan var sjefen for Federal Reserve mellom 1987 og 2006, og virker ikke fornøyd med dagens Fed-taktikk. Foto: Bloomberg

Alan Greenspan, som var sjefen for den amerikanske sentralbanken i 18 år, mener en resesjon er «det mest sannsynlige utfallet» av det siste års mange rentehevinger i USA.

Federal Reserve (Fed) hevet rentene syv ganger i 2022, og styringsrenten ligger nå på 4,25–4,5 prosent, det høyeste nivået siden 2007. 

Hovedmålet har vært å temme inflasjonen, som har skutt til værs, men likevel forventes renten å øke med ytterligere 1 prosentpoeng før toppen er nådd.

– For lite, for sent

– Lønnsøkningene, og i forlengelse sysselsettingen, må fortsatt roe seg ytterligere for at en lavere inflasjon skal være noe mer enn forbigående, sier 96-åringen ifølge CNN.

Greenspan sier statistikken de to siste månedene har vært godt nytt, men ikke godt nok. Fra oktober til november steg prisene med 0,1 prosent, mindre enn de 0,3 prosentene som var ventet.

– Vi kan ha en kort periode med ro på inflasjonsfronten, men jeg tror det vil være for lite, for sent, sier han videre.

Arbeidsledigheten er fortsatt historisk lav i USA. For november var den på lave 3,7 prosent, mens Fed mener den skal opp til 4,4 prosent.

Øyner håp i år

Greenspan var Fed-sjef fra 1987 til 2006, og har blitt rost for å ha klart å unngå resesjon i 1994.

Nå frykter han manglende effekt av tiltakene vil gå utover troverdigheten til sentralbanken.

– Dessverre kan dette potensielt skade Federal Reserves troverdighet som en leverandør av stabile priser, spesielt hvis tiltakene blir sett på for å beskytte aksjemarkedet i stedet for som svar på virkelig ustabile økonomiske forhold.

Greenspan øyner likevel håp for investorer. Han tror ikke børsmarkedet i år vil være like kaotisk som i fjor.

– Jeg tror 2022 vil bli et tøft år å toppe med hensyn til markedsvolatilitet.