<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Norges Bank endrer ikke styringsrenten

I tråd med analytikerne og markedets forventninger holder Norges Bank styringsrenten fast på 2,75 prosent. Dermed ligger det an til heving ved rentemøtet i mars. 

Publisert 19. jan. 2023
Oppdatert 19. jan. 2023
Lesetid: 3 minutter
Artikkellengde er 505 ord
Sentralbanksjef Ida Wolden Bache, Norges Bank Foto: Iván Kverme

Etter det forrige rentemøte i desember signaliserte Norges Bank at styringsrenten «mest sannsynlig» ville settes videre opp i første kvartal i 2023.

Norges Bank og sentralbanksjef Ida Wolden Bache holder ord, og holder styringsrenten fast på 2,75 prosent. Beslutningen var enstemmig.

Styringsrenten i Norge er renten som bankene får på sine innskudd i Norges Bank. Rentemøtet i januar er et mellommøte, og det blir ikke gitt ut en ny Pengepolitisk rapport med nye prognoser i januar. 

– Det videre forløpet for renten vil avhenge av den økonomiske utviklingen. Mest sannsynlig hever vi renten i mars, sier Ida Wolden Bache torsdag.

Norges Bank merker seg at siden Pengepolitisk rapport ser arbeidsmarkedet ut til å ha vært litt strammere enn anslått. «Fortsatt høyt press i norsk økonomi kan bidra til å holde prisveksten oppe,» skriver banken i pressemeldingen knyttet til rentebeslutningen.

«Det kunne tilsi å øke renten på dette møtet.»

Likevel tror Norges Bank på lavere energipriser og velger derfor å holde beholde styringsrenten på 2,75 prosent: 

«På den annen side er det utsikter til lavere energipriser enn tidligere lagt til grunn, og de internasjonale prisimpulsene ser ut til å avta. Renten er hevet mye på kort tid, og pengepolitikken har begynt å virke innstrammende på økonomien. Det kan tilsi å gå mer gradvis frem i rentesettingen,» skriver Norges Bank.

Ved forrige rentemøte i desember kommenterte Wolden Bache at «prognosene for norsk økonomi er mer usikre enn normalt, men går det som vi nå tror, vil styringsrenten ligge rundt 3 prosent neste år».

– Det er tegn til at rentetoppen er nådd hos flere av landene vi handler med, sier Wolden Bache på pressekonferansen, og fortsetter:

– Det er tegn til at det kommer en ny renteheving i mars.

Norges Bank offentliggjorde også torsdag sin beslutning om motsyklisk kapitalbuffer:

Enighet om uendret rente 

På forhånd av rentebeslutningen var det bred enighet blant norske økonomer om at renten ville holdes på 2,75 prosent ved mellommøtet i januar. 

«Hvis de hadde planlagt å heve i januar, så hadde de sagt det. Derfor mener jeg at Norges Bank varslet at renten skal opp i mars,» sa Kjetil Olsen, sjeføkonom i Nordea Markets, til Finansavisen før møtet.

I løpet av forrige uke sank prisingen av markedsrenten. Ved inngangen til forrige uke indikerte markedets prising at Norges Bank denne uken vil heve styringsrenten med 12 basispunkter, men har siden falt og viste mandag en heving på bare 6 basispunkter.

«Går man til marsmøtet er det priset inn totalt 26 basispunkter høyere rente enn nå,» konstaterte sjefanalytiker Kristoffer Kjær Lomholt i Danske Bank, før rentemøtet.

Den 10. januar slapp SSB inflasjonstallene for desember. De vista at prisstigningen på tolvmånedersbasis (desember 2021 til desember 2022) var 5,9 prosent. Det var en nedgang på 0,5 prosentpoeng fra november, hvor prisøkningen de siste tolv månedene var 6,5 prosent. Fra november til desember steg prisene i KPI-kurven med 0,1 prosent.

Kjerneinflasjonen, indikator på den underliggende prisstigningen, var på 5,8 på tolvmånedersbasis i desember,  en oppgang på 0,1 prosentpoeng fra tolvmånedersmålingen i november. Fra november til desember var månedsendringen på 0,4 prosent.