<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Mange ECB-medlemmer ville ha kraftigere renteheving

Publisert 19. jan. 2023
Lesetid: 1 minutt
Artikkellengde er 246 ord
SPLITTET: Christine Lagarde, sjefen for den europeiske sentralbanken (ECB). Foto: Bloomberg

Et stort antall rådsmedlemmer i ECB uttrykte initialt en preferanse for å heve renten med 75 basispunkter på desembermøtet, mens en del kunne tenke seg en heving på 50 punkter dersom kommunikasjonen ble skjerpet.

Det fremgår av referatet fra sentralbankens rentemøte 15. desember, fremlagt torsdag. På møtet hevet ECB innskuddsrenten med 50 basispunkter til 2,00 prosent.

Et stort antall medlemmer mente at siden inflasjonen åpenbart ventes å være høyere i enn lengre periode, var det grunn til å heve renten med 75 basispunkter, noe som var mer enn hva markedet forventet. Å ikke inntreffe forventingene kan føre til at rentekurven ikke skifter oppover på den måten som kreves for å få inflasjonen ned mot målet.

«Å heve renten med mindre enn 75 basispunkter vil sende feil signal og kan risikeres å ikke bli oppfattet som forenlig med 2 prosentmålet på mellomlangsikt, og dermed understreke oppfatningen av asymmetri i rådets virkemåte», mente disse medlemmene.

Likevel sluttet en del av medlemmene seg til sjeføkonom Philip Lanes anbefaling på 50 basispunkter dersom flertallet støttet den, og dersom den ble kombinert med en styrket melding om at rådet vil fortsette å heve renten i et betydelig tempo.

Medlemmene bemerket at inflasjonspresset forble høyt og at kjerneinflasjonen var forventet å forbli høy fremover. Ettersom inflasjonen antas å være over målet i minst fire år, blir det stadig vanskeligere å argumentere for at inflasjonen først og fremst skyldes eksterne sjokk utenfor pengepolitikkens kontroll.

De langsiktige inflasjonsforventningene, både markedsbaserte og undersøkelsesbaserte, ble fortsatt sett på som godt forankret.

TDN Direkt