<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

– Ikke bærekraftig å leve som fattigluser når vi er så rike

Regjeringens økonomiske politikk er et svik mot arven etter Einar Gerhardsen, mener sjeføkonom Jan Ludvig Andreassen i Eika.

Publisert 20. jan. 2023
Oppdatert 23. jan. 2023
Lesetid: 3 minutter
Artikkellengde er 720 ord
TAR HELLER LITT INFLASJON: – LO-folk, de bryr seg ikke om dette. De bryr seg om batterifabrikker og denslags, sier Jan Ludvig Andreassen (t.h.). Fra venstre ordstyrer Gunnar Stavrum og Harald Magnus Andreassen. Foto: Gard Setsaas

NOREFJELL: Rentene har steget på bred front i mange land. Torsdag tok Norges Bank et hvileskjær og holdt styringsrenten på 2,75 prosent. Samtidig signaliserte sentralbanken at en heving i mars er sannsynlig.

Målet er naturlig nok en økonomisk innstramming for å stagge den høye inflasjonen, som i desember ble klokket inn til 5,9 prosent. Samtidig er arbeidsledigheten ekstremt lav – i desember ble den målt til 1,6 prosent.

Vil ha skattekutt

Men innstramminger er bare noe sludder, skal man tolke Eikas sjeføkonom Jan Ludvig Andreassen. I en paneldebatt mot sjeføkonom Harald Magnus Andreassen i SpareBank 1 Markets under Estate Medias årlige eiendomsdager på Norefjell, legger han bredsiden til mot pietisme og nasjonaløkonomisk selvpisking.

Det er ikke slik at den norske befolkningen sliter. Vi har en høy levestandard
Harald Magnus Andreassen, SpareBank 1 Markets

– Vi bruker altfor lite penger. Det er ikke bærekraftig å leve som fattigluser når vi er så rike. Vi må ha en kraftig forbruksvekst i årene som kommer, og jeg tror vi står foran en kjøpefest, sa han fra scenen, til en viss begeistring fra salen.

Men hvordan? Andreassen har opplegget klart:

– Det må gjøres ved hjelp av skatteletter. Jeg har tatt til orde for å fjerne matmomsen, er veldig glad i rødvin, så jeg vil gjerne ha bort alkoholavgiften. Det er bare å sette fantasien i sving.

Middag med Kolberg

Ved siden av Andreassen sitter en annen sjeføkonom med samme etternavn og rister på hodet. Ikke at han hater rødvin eller mat, men Harald Magnus Andreassen synes ikke nordmenn har noen grunn til å klage.

– Jeg er svært trygg på at Jon Ludvig ikke blir hyret inn som rådgiver for noen regjering. Jeg er redd for at en sånn politikk vil skape ustabilitet, sier Andreassen nummer to.

– Det er ikke slik at den norske befolkningen sliter. Vi har en høy levestandard, fortsetter han.

Jan Ludvig Andreassen kan derimot fortelle om en middag han deltok i. Der kunne han drikke sin rødvin med blant andre Martin Kolberg, en gammel Arbeiderparti-høvding.

Det er mange i Norge i dag som har det forferdelig vondt. Vet du hva, det går ikke an. Da får vi heller ta en runde med inflasjon!
Jan Ludvig Andreassen, Eika

Kolberg holdt takk for maten-talen, og fisket frem en topptung referanse fra selveste Einar Gerhardsens 75-årsdag. «Hva er det viktigste du har oppnådd», ble den tidligere statsministeren spurt.

Svaret var: «Det viktigste er at arbeidsfolk ikke lenger står med lua i hånda.»

– I dag står arbeidsfolk med lua i hånda! Det vi holder på med i dag, det er et svik mot arven etter Einar Gerhardsen, sier Jan Ludvig Andreassen fra scenen.

Noen i salen begynner å klappe forsiktig.

– Stormende applaus, repliserer motdebattanten ironisk.

Vil importere arbeidskraft

Eikas sjeføkonom har tidligere tatt til orde for midlertidig arbeidsinnvandring à la Dubai og Qatar – vel å merke uten overgrep mot arbeiderne – for å unngå å blåse opp bobler i det norske arbeidsmarkedet, som jo har meget liten restkapasitet.

Ideen er å betale for rimelig arbeidskraft uten at arbeiderne bruker lønnen i Norge, men i stedet tar pengene med seg hjem igjen når jobben er gjort.

LO og andre var raskt ute med å skyte ned forslaget, selv om Finansavisens redaktør var mer positivt innstilt.

– Man må ta inn over seg at Norge er i ferd med å bli mer likt Dubai enn Italia. Jeg sa det under Arendalsuka også, at vi holder på å bli det nye Kuwait. Vi bare later som om pengene ikke er her, sier Andreassen.

– Men LO-folk, de bryr seg ikke om dette. De bryr seg om batterifabrikker og denslags. I Monte Carlo, bryr folk seg der om at de ikke har batterifabrikker, spør han retorisk.

– Det er mange i Norge i dag som har det forferdelig vondt. Vet du hva, det går ikke an. Da får vi heller ta en runde med inflasjon!

Langt fra Slaraffenland

Ikke helt overraskende er Harald Magnus Andreassen også uenig når det kommer til import av arbeidskraft.

– Det er mangel på arbeidskraft overalt. Det er heller ikke slik at polakker drømmer om å jobbe her, sier han.

Og om sammenligningen med gulfstater, der den innfødte befolkningen ofte får en borgerlønn som gjør at de ikke behøver å jobbe:

– Kuwait er en oljeøkonomi, det er ikke vi. Vi har mye mer å spille på. Oljen er en gave, men det er ikke en stor gave. Det betyr at jeg kan slutte å jobbe etter lunsj på fredag.