<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Danskene demper pessimismen

Danskenes pessimisme er avtagende. Synet på økonomien er nå på det høyeste nivået siden august, etter en mørk høst.

Publisert 23. jan. 2023
Lesetid: 1 minutt
Artikkellengde er 181 ord
BEDRE FORBRUKERTILLIT: Her fra vintervær i Aalborg. Foto: NTB

Forbrukertilliten i Danmark har steget til minus 26,1 poeng, fra minus 28,9 i desember, ifølge Danmarks Statistik. Nivået nå i januar er det høyeste siden august, etter at tillitsindeksen var helt nede i 37 minuspoeng i oktober.

Oppgangen nå skyldes primært fremgang i forbrukernes vurdering av husholdningens økonomiske situasjon i dag sammenlignet med samme tid i fjor, samt forbrukernes forventninger til Danmarks og familiens økonomiske situasjon om ett år, sammenlignet med i dag, opplyser statistikkbyrået.

Forventningene til husholdningens økonomiske situasjon om ett år er oppe i minus 1,2 – etter det som omtales som en merkbar økning fra desember. Forventningene til Danmarks situasjon er også betydelig opp fra måneden før.

Vurderingen av landets økonomiske situasjon i dag er imidlertid lavere enn for ett år siden – tross oppgang i tre måneder på rad. Vurderingen av familiens økonomiske situasjon er også lavere enn på samme tid i fjor.

Forbrukerne i Danmark spår også en høyere arbeidsledighet om ett år, mens prisene ventes å falle igjen fra dagens høye nivåer. Derfor venter også forbrukerne med å kjøpe større forbruksvarer, fremgår det av mandagens danske statistikk.