<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Markedsaktørene retter blikket mot USA

Oppmerksomheten torsdag rettes mot BNP-tallene fra USA, som ventes klokken 14.30 norsk tid.

Publisert 26. jan. 2023 kl. 10.07
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 313 ord
FORBRUKERE: Konsum og investeringer ventes å ha holdt en hånd under veksten i fjerde kvartal, ifølge Handelsbanken. Her fra SoHo, New York. Foto: Bloomberg

Oppmerksomheten i rente- og valutamarkedet retter seg torsdag mot BNP-tallene fra USA for fjerde kvartal 2022.

Ifølge Trading Economics-estimater ventes BNP-veksten å avta til 2,6 prosent i fjerde kvartal i 2022 målt i årlig takt, ned fra 3,2 prosent i tredje kvartal 2022.

Det er særlig konsum og investeringer som er ventet å ha holdt en hånd under veksten i fjerde kvartal. Men dette er i endring, ifølge Handelsbanken Capital Markets.

«For det første skyldes den sterke konsumveksten – anslått til 2,8 prosent i fjerde kvartal, et overheng fra tredje kvartal, kombinert med fortsatt god vekst i oktober. Gjennom november og desember har imidlertid konsumet vist en flatere utvikling, og det er ventet at konsumsvekkelsen vil komme sterkere til syne i første kvartal. For det andre peker ledende indikatorer mot svakere utvikling i foretaksinvesteringene fremover», skriver Handelsbanken Capital Markets i en oppdatering torsdag.

Økt norsk arbeidsledighet

I Norge rapporterte Statistisk sentralbyrå torsdag morgen om en svak økning i arbeidsledigheten i desember.

«Etter en høst med små endringer på arbeidsmarkedet har det vært en økning i arbeidsledigheten de siste månedene, i desember lå ledighetsprosenten på 3,4», skriver SSB.

Ledighetsnivået for november, som ved forrige publisering var 3,3 prosent, er nå justert opp til 3,4 prosent. Ved sesongjustering og beregning av trend blir hele tidsserien rutinemessig beregnet på nytt og revisjoner av tidligere publiserte tall kan derfor forekomme, påpeker SSB.

Fredag neste uke kunngjør NAV de registrerte ledighetstallene for januar, og Handelsbanken Capital Markets påker på at det da blir spennende å se om også disse tallene har begynt å bevege seg oppover.

«Utviklingen i det siste har som kjent vært overraskende sterk fremdeles, hvor den sesongjusterte registrerte ledighetsraten har holdt seg i ro på historisk lave 1,6 prosent. Dette er igjen lavere enn antatt av Norges Bank, samtidig som også yrkesdeltagelsen er høy. Den lave ledighetsraten reflekterer med andre ord en høy sysselsettingsrate», skriver meglerhuset.

(TDN Direkt)