<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Tyske tall sender statsrentene ned

Statsrenter i eurosonen handles lavere etter tyske inflasjonstall. Og svenskekronen styrkes etter Riksbankens rentebeslutning.

Publisert 9. feb. 2023 kl. 12.34
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 311 ord
PRISVEKST: Her fra Berlin sist lørdag. Foto: Bloomberg

Statsobligasjonsrentene i eurosonen handles lavere torsdag etter inflasjonstall fra Tyskland. Svenske kroner styrkes etter rentebeskjed fra Riksbanken.

Foreløpige data for januar viser at den tyske inflasjonen steg litt fra desember, men under analytikernes forventninger. Inflasjonen steg 8,7 prosent på årsbasis i januar, fra 8,6 prosent i desember, og snudde med det en fallende trend som hadde rådet siden oktober. Trading Economics-konsensus var på 8,9 prosent for januar.

Eurosonens 10-årige statsobligasjonsrenter faller bredt, med den 10-årige tyske Bund-renten som faller rundt 8 basispunkter til 2,28 prosent, ifølge Infront-data.

Det er imidlertid verdt å merke seg at de foreløpige tyske inflasjonsdataene er gjenstand for revisjon, og analytikere vil fortsatt følge nøye med på inflasjonstrenden i eurosonen.

Pantheon Macro skriver at økningen i inflasjonen i Tyskland er en refleksjon av en bredere trend med stigende inflasjon over hele eurosonen, ettersom regionen fortsetter å komme seg etter virkningen av coronaviruspandemien. Økningen i inflasjonen kan tilskrives en kombinasjon av faktorer, slik som forstyrrelser i forsyningskjeden og lave renter i lengre tid.

– Mer haukete enn ventet

Riksbanken satte torsdag opp renten som ventet med 50 basispunkter til 3 prosent. Sentralbanken varsler ytterligere renteøkning til våren og vil begynne å selge statsobligasjoner i april.

Swedbank bemerker at den nye rentebanen tilsier at renten økes med 25 basispunkter i april, og noe sannsynlighet for en ny økning med 25 basispunkter i juni. En tolkning av rentebanen gir en viss risiko på 50 poeng i april.

Riksbanken varslet også at den vil begynne å selge nominelle- og realstatsobligasjoner for henholdsvis 3 og 0,5 milliarder kroner pr. måned fra og med april.

«Dette var mer haukete enn forventet ettersom balansen ville ha sunket raskere på kort sikt dersom Riksbanken kun holdt beholdningene til forfall», skriver Swedbank.

Riksbanken har revidert ned sin inflasjonsprognose på kort sikt på grunn av lavere energipriser, men uttrykte bekymring for underliggende inflasjon og svak svensk krone som bidrar til inflasjonspresset.

(TDN Direkt)